Kto wyobraża sobie Wielkanoc bez jajek? A czy ktoś jeszcze pamięta o naszej polskiej tradycyjnej zabawie, gdzie dwie osoby stukają się jajkami trzymanymi w dłoni i
Szefowa kuchniZa tydzień o tej porze, będziemy pochłonięci przygotowaniami do Świąt, czas więc na pierwszy wielkanocny wpis! Pyszne mazurki, które mogą być również ozdobą wielkanocnego stołu. Są
Szefowa kuchniKasza kukurydziana - dopiero zaczynam ją poznawać. :-) Sama w sobie jest bogata w błonnik i witaminy a ja dodatkowo wzbogaciłam ją błonnikiem jabłkowym i mielonym lnem, co
Szefowa kuchniNigdy w swoim życiu nie zrobiłam kotleta schabowego. Jest wiele ciekawszych sposobów na wykorzystanie tego mięsa i nie są one specjalnie skomplikowane, więc schab robię w
Szefowa kuchniBrokuły jemy stosunkowo rzadko. Muszę przyznać, że nie w każdej formie mi smakują i nie zawsze mam na nie apetyt. Na brokuły muszę mieć dzień. ;-) Jako
Szefowa kuchniJeśli niebo istnieje, z pewnością serwują w nim koktajl chałwowy. ;-) Za sprawą banana jest słodki bez dodatkowego dosładzania a za sprawą tahini - mocno chałwowy! Po dłuższym
Szefowa kuchniWiosna, wiosna, wiosna. Czas więc porzucić zupy gotowane na mięsie na rzecz zup warzywnych. Kalafiorowa to jedna z moich ulubionych zup. Nie wymaga dodatku ziół, przypraw
Szefowa kuchniMakaron z truskawkami tylko latem? Czy na pewno? Nie! Mamy przecież mrożone truskawki, z których możemy korzystać przez cały rok. :-) Tak przygotowany truskawkowy sosik smakuje wcale
Szefowa kuchniPamiętam wycieczkę do Berlina i moje niedowierzanie, że tak jak my przysiadamy w ogródkach letnich by przekąsić kebaba, tak Niemcy przysiadają w nich by jeść... kiełbasę
Szefowa kuchniDziś przedstawiam bardzo popularne ciasto - mleczna kanapka. Jest tak samo smaczne jak odpowiadająca jego nazwie kupna przekąska. Tak samo mleczne. Tak samo słodkie. A co ważne
Szefowa kuchniTak, ten przepis już tu był. ;-) Ale dodaję go ponownie, w udoskonalonej wersji idealnie dopasowanej do naszych kubków smakowych. Długo szukałam przepisu na idealne spaghetti i
Szefowa kuchniLubię kuchnię włoską ze względu na jej prostotę. :-) Nie potrzeba wymyślnych składników by było smacznie, tak jak w przypadku tej zapiekanki. Robi się ją szybko, nie
Szefowa kuchniMoja wersja ciasta sypanego, która powstała przy okazji pieczenia jabłecznika. Okazało się, że w wersji kakaowej, gruszkami smakuje równie dobrze. :-) Ciasto jest niskie, bo piekłam je
Szefowa kuchniMelon nie jest popularnym owocem, choć dostępny jest nawet w dyskontach. Ma charakterystyczny, jakby perfumowany smak, który nie każdemu przypadnie do gustu. Dobrze smakuje przełamany innym
Szefowa kuchniMoje pesto nie jest tradycyjne. :-) Jest dostosowane do moich smaków, dlatego nie przesadzałam z ilością oleju/oliwy (same pomidory ze słoika mają go w sobie dostatecznie dużo
Szefowa kuchni