lubię jesieni ale ma ona cos co uwielbiam Jabłka przepyszne soczyste i najlepiej ze swojego przydomowego drzewa. Wypieki z jabłkami naleza do moich ulubionych i często goszczą na stole. Dziś zaserwuje wam szarlotkę, która jest szybka i zawiera mało składników mimo to urzeka smakiem. Zapraszam... Stopień trudności - prosta, trzeba często przewracać jabłka przy smażeniu żeby nam się
Kubki smakuJesienią i zimą królują w moim domu ciasta z jabłkami. Myślę, że wiele osób lubi domową szarlotkę, która jest ciastem prostym, aromatycznym i lekkim. Dzisiaj zapraszam na szarlotkę z cynamonem, taką najzwyklejszą :) Składniki na ciasto: 250 g mąki 80 g cukru płaska łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 8 g (pół małej paczki) proszku do pieczenia 80 g masła(...)utworzenia kratki na wierzchu szarlotki. W tym celu blat posypujemy dość mocno mąką. Wykładamy ciasto i również posypujemy je mąką. Dzięki temu ciasto nie będzie się kleić. Ciasto dłonią rozklepujemy na cienki prostokąt i nożem kroimy w paseczki o szerokości 1 cm. Po 15 minutach wyciągamy z piekarnika podpieczone ciasto. Rozkładamy na nim jabłka. Na jabłkach rozkładamy paseczki
Smak mojego domuprażonymi jabłkami Smakiem jabłek możemy się cieszyć cały rok, choć najlepsze są te na jesień, zerwane prosto z drzewa. Nieocenione w deserach, szarlotkach, przetworach. Dietetycy zalecają zjedzenie przynajmniej dwóch jabłek dziennie- rano dla urody, a wieczorem dla dobrego zdrowia. Dzisiaj na podwieczorek proponuje zamiast chrupania, deser z prażonymi jabłkami, herbatnikami i serkiem homogenizowanym. Bardzo szybka
na moim stole...Dziś zapraszam na pyszną szarlotkę z budyniem. Idealnie kruche ciasto, pyszny mus z jabłek, waniliowy budyń – mam nadzieję, że każdemu przypadnie do gustu. Bardzo prosta w wykonaniu i wyjątkowo smaczna. Polecam! Szarlotka z budyniem Składniki: 450 g mąki pszennej, 250 g masła, 1 szklanka cukru, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 3 jajka, 2-3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
paapilotkaajuż się pojawiają na straganach. O tej porze szczególnie kuszą mnie kwaśne antonówki, które idealnie nadają się do wszelakich szarlotek, jabłeczników i musów. Można je także suszyć, by długimi jesienno-zimowymi wieczorami rozkoszować się gorącą herbatą z plasterkami jabłka i cynamonem... Jeśli szukacie prostego przepisu na weekendowe ciasto, polecam upieczenie tego jabłecznika. Poradzi sobie z nim nawet
Obiad gotowyLekki deser, przypominający śmietanę z szarlotką ( w wersji light) :) Składniki: - 3 łyżki lnu - 2 jabłka - cynamon - owoce do dekoracji Przygotowanie: Len zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy na małym ogniu. Po zdjęciu z gazu przecedzamy. Wywar z lnu wstawiamy do lodówki - najlepiej na noc. Pieczone jabłka również przygotowuję dzień wcześniej. Jabłka myjemy,wydrążamy środek
Szkrab Je SamCiasta z jabłkami to słodkości, które kojarzą mi się z jesiennym dniami. Uwielbiam jabłeczniki, szarlotki i wszelkie desery, które w swoim składzie zawierają jabłka. Poniższa tarta to kruche ciasto z bardzo dużą ilością jabłek, które są zalane w sosie jajeczno-śmietanowym. Naprawdę polecam przygotować poniższe ciasto, ponieważ smakuje rewelacyjnie - zarówno na ciepło jak i na zimno. Przepis
Ugotowaćjedynie wymieszanie suchych składników, starcie na tarce jabłek i zimnego masła oraz poukładanie ich warstwami w tortownicy i załączenie piekarnika. Przygotowanie tej szarlotki jest naprawdę łatwe i szybkie, a po upieczeniu otrzymacie pięknie pachnące jabłkami i cynamonem ciasto
Krokusowy Domskładnik ciasta i częściowo zastępują mąkę. Należy je wcześniej uprażyć na suchej patelni lub w piekarniku, dzięki czemu smak orzechów jest bardziej intensywny. Lubię wszystkie ciasta z jabłkami a szczególnie szarlotki bo są pieczone na kruchym cieście. Wersja z orzechami włoskimi bardzo przypadła mi do gustu. Warto upiec. Przepis podpatrzony na blogu Gotuję bo Lubię, podaję ze swoimi zmianami(...)Orzechowa szarlotka Temperatura pieczenia: 180 o C | Czas pieczenia : ~60 min | Ciasto 1,5 szkl. mąki pszennej 1 szkl. orzechów włoskich, uprażonych na patelni i zmielonych na mąkę 3/4 szkl. cukru pudru (100 g) 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia ekstrakt waniliowy 150 g masła 3 żółtka 3 łyżki śmietany (opcj. gdyby masa była za twarda) Masa jabłkowa 6 dużych
coolinarnastrefa.blogspot.comJabłka, jabłka, jabłka moje ulubione owoce! Jak powiedzenie głosi: "Jedno jabłko dziennie uchroni Cię od lekarza". Jak w łatwy sposób przemycić jabłka w swoim dziennym jadłospisie? Upiec wegańską szarlotkę! Składniki: Ciasto kruche: 1 szklanka mąki gryczanej 1 szklanka mąki ryżowej 1/2 szklanki oleju 1/4 szklanki ksylitolu Mus: 1 jabłko cynamon Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy
Truskawkowa FiestaSzarlotka, która ujęła moje serce i serce moich domowników. Banalnie prosta, niebanalnie pyszna. Fakt upieczenia połowy jabłek opatulonych półkruchym ciastem sprawia, że to ciasto nie jest zwykłą szarlotką. Serdecznie zapraszam do spróbowania wersji ciepłej z gałką lodów waniliowych. Spróbujcie :) Składniki (blacha o wymiarach 24x36): 3 pełne szklanki mąki 150ml jogurtu greckiego kostka zimnego masła (25dag) jajko w temperaturze pokojowej(...)około 1/2 godziny do lodówki. W czasie chłodzenia ciasta, obrać jabłka, przeciąć je na pół i wydrylować. Włożyć do miseczki, posypać cynamonem i cukrem waniliowym. Wymieszać. Połówki jabłek wyłożyć na ciasto i przykryć drugą połową ciasta, którą należy wcześniej rozwałkować do wymiaru delikatnie większego od blaszki. Docisnąć. Ja dodatkowo robię ranty dookoła można pominąć). Wkładam do rozgrzanego
ChilliJemyKruche ciasto, jabłka z wanilią i kruszonka to gwarantowany sukces ;) Szarlotka w takim wydaniu jest deserem prostym i bardzo smacznym. Odkąd po raz pierwszy doprawiłam jabłka ziarnami wanilii, a nie cynamonem, ta wersja stała się naszą ulubioną. Można podawać na ciepło z gałką lodów waniliowych. Polecam. Składniki: Kruchy spód: 120 g mąki pszennej tortowej 120 g mąki pszennej
zadanie-gotowanieherbatce (i to nie jednej) połączonej z pieczeniem ciasta. Paulina zaprosiła mnie do wzięcia udziału we wspólnej, dość kameralnej akcji pt.: "Listopadowe Wyzwanie Blogerek - Wariacje na temat szarlotki". Było to bardzo miłe, że dziewczyny pomyślały o mnie :) Długo zastanawiałam się jakie ciasto upiec i w końcu zdecydowałam się na dość nietypową wersję jabłecznika, bo pod twarożkową(...)wszystkie składniki. Masa twarożkowa: 400 gramów twarożku homogenizowanego naturalnego , 4 łyżki cukru , 3 jajka , 3 łyżki maki ziemniaczanej . Wszystkie składniki łączymy razem - można zrobić to mikserem. ...oraz: 1 kg jabłek . Prostokątną (średniej wielkości) blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Utarte ciasto przełożyć na blaszkę, na nim ułożyć obrane i pokrojone w cząstki jabłka. Ja pokroiłam jabłka na ćwiartki
Codzienna kuchnia niecodziennaksylitolu -80g oleju rzepakowego -cynamon -1 kg obranych jabłek -surowy krem MyRawJoy jabłko-cynamon 1. Obrane jabłka pokroić na mniejsze kawałki. W garnku gotować je przez kilkanaście minut aż będą nieco miękkie jednak kawałki nie rozpadną się. Jeśli są to słodko kwaśne jabłka jak szare renety nie trzeba ich „doprawiać”. Jeśli po obróbce termicznej mają mało(...)części. 6. Jedną część wysypać na spód tortownicy i ugnieść tworząc spód. 7. Na spód wyłożyć połowę jabłek i wyrównać górę. 8. Drugą część ciasta/kruszonki wyłożyć na jabłka i delikatnie wyrównać górę nieco ją dociskając. 9. Następnie wyłożyć resztę jabłek i znów ostatnią część ciasta/kruszonki wyrównując górę. 10. Ciacho piec w 180’C ok 50-60 minut
Candy Pandasforma (21×30). Pierwszą część wyłożyć na wysmarowaną masłem formę i ułożyć kawałki jabłek. Jabłka należy obrać i pokroić w kawałki pozbywając się gniazd nasiennych. Przykryć jabłka drugą częścią ciasta, docisnąć i nakłuć go w kilku miejscach. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec przez około 45 minut. W czasie kiedy piecze się ciasto przygotować(...)przez sitko. Do musu malinowego dodać cukier i dokładnie rozetrzeć. Polewą polać ciasto zaraz po wyciągnięciu z piekarnika. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Ciasta z owocami , Szarlotki , Tarty i kruche ciasta Tagged: jabłka , maliny , polewa , twaróg
https:KKuchniaMniam