szarlotka z jabłkami - 3065 przepisów (strona:64/205)

SZARLOTKA 159

Zbliża się jesień, więc nic tak nie smakuje jak pyszna szarlotka z dodatkiem cynamonu. Wspaniały zapach jaki unosi się po domu sprawia, że czekamy na ciasto z niecierpliwością . Ja uwielbiam jeszcze ciepłe :) Życzę udanych i smacznych wypieków! SKŁADNIKI : 4 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 3/4 kostki margaryny mlecznej lub zwykłej 2 całe jajka, 2 żółtka 3 łyżki śmietany(...)ciasto, które owijamy w folię i wkładamy do lodówki. W tym czasie obieramy jabłka i ścieramy je na grubej tarce, odciskamy sok. Możemy również jabłka pokroić na cienkie plasterki, uważam że szarlotka jest wówczas lepsza.  Ciasto dzielimy na dwie nierówne części, większą wałkujemy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia o wym: 25/40 cm. Wykładamy jabłka

Pani na deser
Orkiszowa tarta z jabłkami 205

roku obrodziła wyjątkowo obficie...niestety jabłka przez to są drobne, ale tak samo pyszne, choć obieranie ich może przysporzyć małego nerwa ;) Miała być szarlotka, ale z racji tego, że więcej jabłek nie byłam w stanie obrać i pokroić ( lenistwo zwyczajne ), obrałam ich mniej, czyli tak w sam raz na kruchą tartę z jabłkami. Ciasto do tarty przygotowałam

kolorowotorcikowo
Pieczone jabłka ze słodkim beszamelem 159

kiedy byłam dzieckiem piekłam na patyku nad ogniskiem szklonym. Jabłkom  pod wpływem gorąca pękała skórka a sok zamieniał się w gorącą pianę. Jabłka jem rzadko. No chyba, że w szarlotkach.  Teraz postanowiłam upiec je w piekarniku. Skorzystałam z książki Rachel Khoo i Apetycznej Panny Dahl. I tak jabłka nafaszerowałam patykiem z cynamonu jak u Rachel

AZgotuj!
Zdrowsza Szarlotka Bez Cukru, Bez Glutenu 297

się wilgotna i aromatyczna, do tego jest bardzo prosta w przygotowaniu. Mojej znajomej, która jest diabetyczką, bardzo smakowała. Jeśli chcemy, aby szarlotka była całkowicie bez glutenu, proszę pamiętać, aby składniki na opakowaniach miały odpowiednie certyfikaty. Do jabłek zamiast ksylitolu możemy dodać łyżkę miodu. Polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdrowsza Szarlotka

Mała Cukierenka
Jabłka prażone do szarlotki w słoikach na zimę 150

gotowe. A może niezbyt często robicie szarlotki? W takim razie to też jest przepis dla was! Te słoiki w sprzyjających warunkach (w chłodzie) nawet i kilka lat wytrzymają. Zrobicie więc sobie takich kilka i macie zapas na szarlotkę na kilka lat. A może jednak jest tak, że w ogóle nie pieczecie szarlotki? Tak zupełnie nigdy-nigdy. Wiecie co? Wówczas(...)zdajecie sobie sprawy jak wielką frajdę im sprawicie. Co prawda warto mieć taki zapas do szarlotki przez cały rok, nie tylko na zimę, ale my nazwaliśmy te przetwory właśnie "na zimę", bo wyjątkowo dobrze to ciasto smakuje nam właśnie zimą. Ciepłe jabłka w ukryte w pysznym cieście niesamowicie rozgrzewają. Co akurat zimą jest bardzo pożądane.       Potrzebujemy

Marder&Marder Manufacture
Pasta z awokado na ostro 245

Pasta z awokado na ostro to idealny dodatek do chrupiącej tortilli, ale również może być wykorzystana jako pasta do pieczywa. Lista składników i przepis jest poniżej

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Szybka pasta z awokado 226

Szybka pasta z awokado z całą pewnością może nam zastąpić masło na pieczywie. Awokado jest polecane przed dietetyków jako jeden ze składników każdej diety. Przygotowanie pasty

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Szarlotka po góralsku 170

Robiłam kiedyś podobne wydanie tej szarlotki pod nazwą  Szarlotka Wschodnia  z dużą ilością bakalii, jednak tym razem postawiłam na prostotę i ograniczyłam się do jabłek i kruchego ciasta. Rodzaj jabłek jakie wybierzecie ma oczywiście duże znacznie smakowe, bo wiele dodatków tam niema poza odrobiną cynamonu i opcjonalnie cukrem, ja użyłam szarej renety, bo jeszcze nigdy mnie(...)Mniejsza część ciasta odkładamy do zamrażalnika. 2. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasienny i szatkujemy w plastry, układamy na zapieczonym spodzie ciasta, przesypujemy cynamonem i cukrem wg. uznania, skrapiamy sokiem z limonki.  3. Na przekładankę jabłkową ścieramy mniejszą część ciasta. Zapiekamy całość przez ok. 1 godz. Po upieczeniu i wystudzeniu szarlotkę można oprószyć cukrem pudrem

Apetyczna babeczka
Szarlotka Sypana 351

Proste, kruche ciasto z jabłkami. Takie proste, niewyszukane a takie jedyne w swoim rodzaju. Czy jest ktoś, kto nie lubi szarlotki?! Nie sądzę. Dzisiejsza szarlotka jest tak zwaną szarlotką sypaną. Jest ekspresowa w wykonaniu. Jest przepyszna, krucha, soczysta… Zakochałam się w niej podczas ostatniej wizyty w Polsce. Nie omieszkałam prosić o przepis. Składników na ciasto nie zagniatamy. Lekko(...)wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy 2/3 ciasta, lekko ugniatamy. Na ciasto wykładamy jabłka. Posypujemy cynamonem. Następnie wykładamy kokosową piankę i posypujemy pozostała kruszonką, dodając do niej 1-2 łyżki cukru kryształu. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 50-60 minut. The post Szarlotka Sypana appeared first on Made

Made By Mom And Son
KRUCHA SZARLOTKA 221

kruchym orkiszowym spodzie, z kruszonką. Czyli wszystko to, co lubimy najbardziej. To tak naprawdę kruszonka z mnóstwem pysznych cynamonowych jabłek... mniam... ;-) Ja użyłam jabłek odmiany Boskop- twarde, kwaskowe, idealne do szarlotek. Jako, że są z typu bardziej twardych owoców, kilka minut smażyłam je ze skarmelizowanym cukrem z ksylitolem, raz by trochę zmiękły, dwa by odparowała z nich wilgoć(...)mnie 300g), na kruszonkę. Większą częścią ciasta wyklejamy dokładnie spód (wyłożony papierem do pieczenia) i częściowo boki tortownicy. Spód ciasta nakłuwamy widelcem. Tortownicę z ciastem schładzamy w lodówce. Karmelizowane jabłka: - 2kg winnych jabłek (u mnie Boskop) - 8 łyżek cukru (dałam po 4 łyżki cukru trzcinowego i 4 ksylitolu) - 2-3 łyżeczki cynamonu Jabłka umyć, obrać ze skóry

Smaczne Zdrowe
Fit szarlotka jaglana 242

człowiekowi humor poprawić". I tak jaglana szarlotka stała się częstą towarzyszką naszych spotkań przy kawie. Składniki: 400 g kaszy jaglanej 1 1/2 kg jabłek 1 banan 1/2 szklanki daktyli 1 opakowanie przyprawy do szarlotki delecta garść rodzynek garść żurawiny suszonej Kaszę przelewamy wrzątkiem, by pozbawić ją goryczki. Daktyle (dobrze jest je wcześniej namoczyć) i banana blendujemy na gładką masę

Cynamonowe szczęście
Szarlotka na kruchym cieście z masą kajmakowo - orzechową 84

Wrocławia, trzy dni temu. Rozpływałam się już nad urokami tego miasta, więc znów tylko napomknę - warto. Dlaczego o tym pisze? Skusiłam się tamże na dwie szarlotki. Mistrzostwo w przygotowaniu masy z jabłek prażonych, zapieczonych na kruchym cieście  - w cukierni na rynku o nazwie z lodami się kojarzącej ;). I gruzińskie mistrzostwo - drożdżowa buła z wiórkami tartych jabłek wewnątrz(...)orzechami i szczyptą soli. Pocięte jabłka posypujemy cynamonem. Jeśli nie są wystarczająco słodkie, mieszamy je również z łyżką cukru. Połowę ciasta wylepiamy spód tortownicy o średnicy 22 - 24 cm, wysmarowanej olejem i oprószonej mąką. Smarujemy równą warstwą masę kajmakowo - orzechową. Bezpośrednio na masę wykładamy odciśnięte wcześniej z soku płatki jabłek. Na warstwę jabłek wykładamy resztę ciasta ( rwąc

Kronika Piekarnika
Apple pies czyli tartaletki z jabłkami 206

Gdybym była właścicielką retro kawiarni, codziennie podawałabym apple pie w formie małych, uroczych tartaletek. Ale same jabłka z cynamonem są zbyt nudne. Dlatego dziś przedstawiam

Mienta blog
Szarlotka pod pierzynką (z pianą z białek i kruszonką) 204

jadłam także gościła już u nas kilka razy i w ten weekend znów planuję ją upiec. Spróbujcie i Wy! Dla kogo: dla szarlotkożerców dla mających jabłka na zbyciu dla poszukujących kolejnej wersji szarlotki Składniki na ciasto: 450g mąki pszennej 80g cukru 2 łyżki cukru waniliowego lub ekstraktu waniliowego łyżeczka proszku do pieczenia 250g masła 50g smalcu łyżka śmietany

Mania Wypiekania
Szarlotka z sadu pod lasem 182

wychował w rodzinie sadowników, to szarlotkę ma we krwi;) Podczas wydłużonego weekendu w rodzinnym domu nie mogło jej zabraknąć, zwłaszcza, że wrzesień to początek zbioru jabłek. Zapach wrześniowego sadu, świeże powietrze i smak szarlotki - to lubię:) Składniki na dużą blachę (ok 40x25 cm) 1/2 kg mąki krupczatki kostka masła (może być roślinne) pół szklanki cukru pudru 3 żółtka

Kulinarne Inspiracje