świderki - 1184 przepisów (strona:69/79)

makaron fusilli (świderki) z ricottą, bakłażanem i indykiem. 216

o Boziu, jakie dobre! Bakłażan, pomidory, ricotta, cebula i dużo czosnku- jak ma nie smakować? Do tego możecie dodać kurczaka, ja dodałam indyka, bo został mi

Cook&Love
Przepis na bajgle 186

dwóch godzinach ciasto chwilę jeszcze wyrabiamy, dzielimy na 7 równych części. Z każdej części formujemy długi cienki wałeczek, składamy go na pół i skręcamy wokół własnej osi, tworząc świderek. Łączymy oba końce nadając kształt bajgla ( zobacz tutaj ). Uformowane bajgle przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut do podrośnięcia. Sezam prażymy na suchej patelni, do momentu, aż się ładnie zarumieni. Przesypujemy

NiePieprz.pl
Bezglutenowe świderki z kurkami i talarkami kiełbasy w sosie pomidorowym z fetą 168

Bardzo aromatyczne i sycące danie. Użyłam makaronu świderek bezglutenowego firmy Sam Mills "Pasta d'oro". Jeśli lubicie dania z makaronem i różnymi ciekawymi sosami, dodatkami, czy połączeniami zapraszam do gotowania:) Składniki: niecałe 2 szklanki makaronu 2 szklanki passaty pomidorowej 2 łyżki fety 1 łyżka startego drobno parmezanu 1 cebula połowa pętka dobrej jakościowo kiełbasy pół szklanki zielonej mrożonej długiej fasoli

Zasmakuj Kuchni
Makaronowa sałatka (light) z warzywami w ziołowym jogurcie 195

diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs. Does this look wrong? Składniki (porcja dla 1-2 osób) 100 g ekologicznego makaronu kukurydzianego Świderek Fabijańscy 250 g mieszanki warzyw - brokuł, kalafior i marchewka* 4 łyżki jogurtu typu grackiego duża szczypta soli ziołowej 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki * warzywa w dowolnych, ulubionych proporcjach (u mnie

Słodkie okruszki
Serowe paluchy z farszem pizza. 185

farszu) ketchupem do wewnątrz nakryć tą pierwszą tak by farsz zamknąć w środku. Placek pizzy podzielić na paski o szerokości około 3-4 cm i każdy kawałek zawijać jak świderek.  Tak przygotowane paluchy wkładać do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około 15 minut.  Smacznego! :-) Pozdrawiam ciepło i życzę udanego weekendu

Poezja Smaków - blog kulinarny
Simit (tureckie obwarzanki) w marcowej piekarni 161

ponownie na dłuższe wałki; drugie wałkowanie było znacznie szybsze i łatwiejsze, bo ciasto nie było sprężyste). Złożyć wałek na połowę i skręcić delikatnie dookoła własnej osi, aż otrzyma się świderek (robiłam 10-11 skręceń). Złączyć jego końce i ułóż na blacie. Tak przygotowane bajgle pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut.  W tym czasie w jednej misce przygotować siemię lniane

Weekendy w domu i ogrodzie
PALUSZKI SEROWO - SZYNKOWE 152

klejące, podsypać je odrobiną mąki. Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości około 0,5 cm. i pokroić w paski o szerokości około 1 1/2 cm. Każdy pasek skręcić w świderek, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 15 minut w temperaturze 200 stopni

Kuchnia w opałach
Lekka sałatka na bazie makaronu kukurydzianego z warzywami w ziołowym jogurcie. 167

sałatka idealnie się sprawdza, gdy mamy małą ilość czasu, a musimy przygotować coś pysznego, zdrowego i sytego.  Składniki: (porcja dla 1-2 osób) 100 g ekologicznego makaronu kukurydzianego Świderek Fabijańscy 250 g mieszanki warzyw - brokuł, kalafior i marchewka * 4 łyżki jogurtu typu grackiego duża szczypta soli ziołowej 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki * warzywa w dowolnych, ulubionych proporcjach (u mnie

Słodkie okruszki
Zapiekanka gyros 664

warzyw. Całość polana sosem majonezowo-ketchupowym i posypana startym, żółtym serem. Do poniższego dania możecie wykorzystać makaron, np. penne, rurki jak i kokardki.  Składniki: 300 g makaronu, np. świderek trójkolorowych 1 podwójna pierś z kurczaka (co najmniej 0,5 kg) 1/2 puszki kukurydzy 3 połówki papryki konserwowej 3-4 ogórki konserwowe 200 g startego żółtego sera przyprawa gyros sól

Ugotować
Pierogi ruskie 160

przez około 5 minut. Następnie na wysypanym mąką blacie rozwałkowujemy cieniutko ciasto i wykrawamy za pomocą szklanki okrągłe placki. Na środek każdego nanosimy farsz i zawijamy brzeg pieroga w świderek. Pierogi gotować w osolonej wodzie. Od momentu wypłynięcia na wierzch ok. 2 minut. Ugotowane pierogi polać klarowanym masłem. Składniki na farsz: 4 średnie ziemniaki  250g twarogu półtłustego 1 mała

Kuchnia Pani Wiosny
Zupa czosnkowa z kurczakiem i makaronem z pełnego przemiału 156

smak uzyskamy. Proponuję Wam moją zupę przygotować, lub na niej się wzorować, bo sposób jej przygotowania powoduje, ze zupa jest smaczna, aromatyczna, po prostu udana. Składniki: 70 g makaronu świderek z mąki z pełnego przemiału, 1 duża główka czosnku, 1 biała cebula,  100 g pora, 2 łyżki oleju rzepakowego, 3 szt. polędwiczek z kurczaka, 0,7 l bulionu

Moniki Smakołyki
makaronowa paka od Makaronoholików 145

się, że mój blog został wybrany! :) Firma ta produkuje domowe makarony 4-jajeczne. W paczce znalazłam aż 8 opakowań makaronu! Jakie rodzaje to były? : makaron ryż , makaron gwiazdka , makaron świderek , makaron pierożek (ja zawsze mówiłam na niego "kolanka", fajnie poznać inną nazwę :)), makaron kolanko (czyli się myliłam mówiąc "kolanko" na poprzedni rodzaj makaronu... :)), makaron rurka , makaron nitka gruba , makaron muszelki

chili & sugar
Makaron po chińsku z grillowaną kapustą i grzybami mun 203

kapusta i grzyby    fajnie chrupały i ostrość dzięki olejowi z papryką miały. Cebula delikatnej słodkości nadała, a przyprawa garam masala, nuty korzennej dodała. Składniki: 250 g makaronu świderek pełnoziarnisty, olej rzepakowy - papryka ostra, pomidory i bazylia, 1 kg młodej kapusty, 30 g krojonych grzybów mun , 2 duże białe cebule, 1 łyżeczka kminku całego, szczypta przyprawy garam masala, sól

Moniki Smakołyki
Bułka drożdżowa bez jajek z dynią 161

gęstości kwaśnej śmietany). Przykryć rozczyn i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość , połączyć z resztą mąki, dodać dynię, mleko, sól i utrzeć mikserem (końcówkami świderka). Utrzeć jednolicie na gładko i upiec w temperaturze 170 stopni około 50 minut na rumiano

Tradycyjna Kuchnia
Chleb z płatkami orkiszowymi i kminkiem 141

pomocą robota. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 15 min. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy otręby, kminek i połowę mąki. Całość mieszamy mikserem ok. 4 min. (końcówką świderek, żeby jak najwięcej wprowadzić powietrza). Następnie dodajemy pozostałą część mąki i wyrabiamy ciasto na jednolita, gładką masę. Z ciasta formułujemy kulę, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 30 min do wyrośnięcia

Moniki Smakołyki