surówka z pora i selera naciowego, jest odpowiednia na każdą porę roku. Świetnie sprawdza się jako zdrowy lunch do pudełka, jak również wspaniale smakuje, jako dodatek do codziennego lub świątecznego obiadu. Chrupiący i niezwykle soczysty zastrzyk witamin, idealnie pomoże nam w powrocie do dobrej formy po zimowym spadku sił witalnych. Surówka jest bardzo prosta do przygotowania, a łatwy dostęp
Kuchcik gotujewarto łamać te zasady. Dla dziecięcej przyjemności – komu nie spodoba się tak starannie wykonana dekoracja z maleńkich rąk? Partnerem wpisu jest Tekstylialand.pl Post Dekoracje świąteczne – bieżniki Wielkanocne pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Czekolada, gruszka i ser to wymarzone połączenie ciasta na świątecznym stole:) Pyszne!:) Składniki na formę o wymiarach 22 cm x 33 cm Blaty kakaowe: 0,75 szklanki oleju rzepakowego: 0,5 szklanki wody; 1 szklanka cukru kryształu; 5 płaskich łyżek kakao; Wszystkie składniki umieścić w garnku i co jakiś czas mieszając zagotować. Gotować około 2-3 minuty (aż rozpuści się
In my kitcheninny sposób i wpadłyśmy z siostrą na pomysł, aby połączyć go z chrzanem i wyszedł naprawdę pyszny sos. Oprócz tego, że jest bardzo smaczny to również zdrowy💪💪 Życzę miłych świątecznych przygotowań😗 Składniki: fasola Jaś 1 szklanka, chrzan starty 3-4 łyżki, woda 3/4 szklanki, sól i pieprz do smaku, sok z cytryny do smaku, Sposób przygotowania: Fasole dzień wcześniej moczymy
kulinarne odsłony patiJeśli nie macie pomysłu na tradycyjny wypiek wielkanocny, to proponuję Wam taką babę - smak i zapach tradycji oraz piękna ozdoba świątecznego stołu :) Składniki: 3 szklanki mąki, 1/2 szklanki lekko ogrzanego mleka, 60 g rozpuszczonego i przestudzonego masła (ewentualnie margaryny), 30 g drożdży, 1/2 szklanki cukru, 1 jajko, 2 żółtka, 70 g rodzynek, 1/2 szklanki wódki, cukier waniliowy, skórka otarta
Nie tylko w kuchniMiędzy tymi wszystkimi świątecznymi babami, pasztetami i jajkami muszę Wam przemycić odrobinę zdrowia ;) Staram się jak mogę trzymać fason, tzn dietę, ale nie ukrywam, że różnie to wychodzi... Nie mniej- wierzcie mi, że łatwo nie jest. Zwłaszcza że sezon grillowy u nas już otwarty :D Poza tym gotowanie dla każdego co innego (no bo wiecie Mąż jedno, Dzieci drugie
Kuchnia w czekoladzieJeśli ograniczasz mięso, ale chcesz mieć dobry pasztet do postawienia na świątecznym stole, to polecam pasztet z fasoli. Jeśli smakowały Ci paszteciki z marchewki ( zobacz przepis ) albo z soczewicy ( klik ), to fasolę też pokochasz. Pasztet fasolowy ma piękny pomarańczowy kolor (dzięki marchewce i batatowi) i smakuje śródziemnomorskimi pomidorami. Składniki: 200 g ugotowanej białej fasoli Jaś 100 g pieczonych batatów
Ugotowane pozamiataneklops z jajkiem kojarzy Wam się ze świątecznym śniadaniem wielkanocnym? Jeżeli jeszcze go nie nie robiliście przygotowałam dla Was przepis na tą pyszną przystawkę. Pychotka Składniki: 0,5 kg mielonej łopatki 4 jajka 2 suche bułki mleko bułka tarta sól, pieprz, papryka słodka, majeranek 2 ząbki czosnku 2 garści natki pietruszki świeżej lub mrożonej Sposób wykonania: Dwa jajka gotujemy
Cukiernia Pychotkimoim dom rodzinnym chrzan obowiązkowo musi być na świątecznym stole. Pyszny aromatyczny, kremowy i bardzo ostry taki jak najbardziej lubię. Taki chrzan jest doskonałym dodatkiem do mięs, wędlin, jaj, sosów czy zup. Polecam Składniki: 2 korzenie chrzanu 2 łyżki majonezu sok z 1/2 cytryny sól, cukier Wykonanie: Chrzan moczymy w wodzie przez 1 godzinę. Obieramy i ścieramy
magiczna kuchnia KasiTradycyjny sernik na czekoladowym spodzie zawsze gości u mnie na świątecznym stole. Jest lekki i puszysty, a ciasto rozpływa się w ustach. Całość jest otulona czekoladową polewą przygotowaną na bazie kakao. Czytaj więcej
Czekoladowa muffinkaKremowy, mleczny, kokosowy i delikatny w smaku, cudowny! Składniki, które zwykle mamy w domu, kilka minut cierpliwości i gotowe. Najlepszy budyń na świecie! Z powodzeniem można go przygotować na świąteczne dni, jako deser. Dzieci pokochają ten kokosowy, mleczny smak! Kokosowy budyń z kaszy manny Składniki: 2 szklanki mleka 5 łyżek kaszy manny cukier do smaku wiórki kokosowe do posypania
Moja smaczna kuchniaBardzo wiosenna tarta z ciasta francuskiego ze szparagami i jajkami. Śmiało możecie przygotować tak lekkie danie na Wasz Świąteczny stół. Składniki: 2 porcje ciasta francuskiego (użyłam kupnego) pęczek szparagów 4 jajka 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 6 dużych ziemniaków 1 łyżka masła 2 łyżki oleju sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Szparagi umyj i połam
Niezły Młynekzrobiłam to ja, z dodatkiem pure z ziemniaków lub na zimno, jako wędlinę do kanapek. Myślę, że z dodatkiem domowego chrzanu czy sosu tatarskiego będzie pysznym elementem świątecznego śniadania. Schab wolno pieczony Czas przygotowania: 26 godzin Składniki: 2 kg wieprzowego schabu olej rzepakowy 2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 2 łyżki miodu 1 łyżka koncentratu pomidorowego 3 ząbki
Kulinarne przygody Gatitymusimy poczekać, ale cieszmy się z tego co jest. Dzisiaj propozycja na pyszną, mocno rzodkiewkową sałatkę, idealną na śniadanie, ale na tyle wyjątkową, że idealnie sprawdzi się także na Świątecznym stole. Potrzebujecie: 7 jajek 20 rzodkiewek pęczek koperku białą część średniego pora kiełki rzodkiewki 150 g makaronu w kształcie ryżu, lub inne drobniutkiego łyżkę majonezu łyżkę jogurtu naturalnego sól
Pichceniomaniaochotę na lekkie sałatki, które przybliżą nam oczekiwanie na dni pełne słońca, a także urozmaicą nasz jadłospis. Przygotowałam dla Was propozycję sałatki zarówno na co dzień, jak i na świąteczny, wielkanocny stół. Jestem pewna, że będziecie nią zachwyceni. Z pozoru to połączenie kilku Wam dobrze znanych składników, jednak sekretem tej sałatki jest sos na bazie Majonezu Kielecki , z dodatkiem chrzanu
Kuchnia Bazylii