Kocham pikantne potrawy, więc kuchnia meksykańska jest bliska mojemu sercu. Pomysł na te krokiety przyszedł po wizycie w jednej z ulubionych knajpek. Wyszło bosko! :) Krokiety to
Cooking MonsterDziś przepis na cudowną włoską szarlotkę, czyli torta di mele! Różni się od tradycyjnego, polskiego jabłecznika, ale jest pełna smaku i po prostu pyszna! :) Przy okazji
Cooking MonsterDynia jest niekwestionowaną królową jesieni, nie mogło zatem zabraknąć wypieku z jej udziałem. Miał być zwykły placek, a wyszedł torcik, obłędnie pyszny torcik. :) Przy okazji wizyty
Cooking MonsterSłońce jeszcze świeci, ale da się odczuć, że jesień nadchodzi wielkimi krokami. Dla mnie jesień to czas dyni! I dziś zdradzę Wam 2 przepisy na zupy
Cooking MonsterDziś przepis, który jest bułgarskim wspomnieniem wakacji! Zróbcie go, a poczujecie odrobinę Bułgarii w swoim domu. :) Bułgarskie jedzenie bardzo mi smakowało, było dobrze doprawione, grillowane, z
Cooking MonsterMieszkam na Śląsku i taki typowo śląski obiad, w skład którego wchodzą rolady wołowe, kluski śląskie i niebieska kapusta zwana u nas modrą kapustą, jada się zawsze w dni świąteczne. Mój tata był górnikiem (aktualnie na emeryturze), więc danie to było obowiązkowe w barbórkę. Wczoraj zaś danie to zagościło na moim stole z okazji odpustu :-) Jak można poczytać w zapiskach(...)historycznych, taki obiad podawany był już w dawnych czasach na weselach. Z czasem wszedł on również do menu z okazji chrzcin, komunii i obiadów świątecznych, a nawet niedzielnych. Poniższe przepisy są autorstwa mojej babci, a przekazała je mi moja mama. SKŁADNIKI Na rolady śląskie: 1 kg mięsa wołowego 1 cebula 100-120 g słoniny wędzonej 60 g margaryny 4 liście
Passions hobbies lifeDziś przepis, który jest bułgarskim wspomnieniem wakacji! Zróbcie go, a poczujecie odrobinę Bułgarii w swoim domu. :) Bułgarskie jedzenie bardzo mi smakowało, było dobrze doprawione, grillowane, z
Cooking MonsterPieczarkowa to zdecydowanie moja ulubiona zupa, ale odkąd zrobiłam ten krem, to nie wiem którą z tych zup kocham bardziej! <3 Pieczarki mogłabym pochłaniać w
Cooking MonsterPozostając w grzybowo-jesiennych klimatach dziś zapraszam na moją ukochaną zupę - pieczarkową! Palce lizać! :) Za grzybami nie przepadam, ale pieczarki uwielbiam, mogłabym je jeść codziennie i
Cooking MonsterPrzepis zainspirowany pysznym sosem śmietanowym na bazie rydzów mojej Cioci, który miałam okazję jeść w Krynicy - niebo w gębie! :) Będąc w Krynicy miałam okazję wymienić się
Cooking MonsterDzisiejszy przepis pochodzi (jak większość moich przepisów świątecznych) z archiwów rodzinnych i jak to bywa przy innych ciastach, jestem przedstawicielką czwartego (co najmniej!, bo nie udało nam się dotrzeć do źródeł przepisów) pokolenia, piekącą ten orzechowiec. Jego zapach znam od zawsze - poznałam go mając kilka miesięcy i przez tyle lat zawsze zachwyca mnie tak samo i uspokaja, daje mi poczucie(...)bezpieczeństwa. W okresie świątecznym zawsze muszę go upiec. To orzechowiec - symbol. Jest dla mnie niezbędny prawie jak opłatek na wigilijnym stole i żywa choinka z bombkami i lampkami. Orzechowiec Ciasto 3 dkg drożdży 3 łyżki cukru 3 łyżki mleka 3 żółtka 20 dkg masła 25 dkg mąki Masa 20 dkg orzechów włoskich zmielonych 18 dkg cukru 1 paczka cukru
Posadzone i zjedzoneNarodzenia – migdały. Muszę tutaj dodać, że wolę ich zapach niż smak. Zwykle do ciast dodaję orzechy zamiast migdałów. Ale jeśli chodzi o zapach … to już zupełnie inna sprawa! Dwa świąteczne zapachy – skórkę pomarańczową kandyzowaną oraz naturalny ekstrakt migdałowy połączyłam w babeczkach. Wyszły bardzo aromatyczne! Zapach migdałowy doskonale podkreśla kandyzowaną skórkę pomarańczową. Tu nie potrzeba różnorodności bakalii, minimalizm sprawdził się doskonale(...)Świąteczne babeczki o zapachu migdałów z kandyzowaną skórką pomarańczową lekko zmodyfikowany przepis Nigelli 12 szt. 125 g miękkiego masła 125 g cukru 2 jajka 3 łyżki mleka 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego 1 kopiasta łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej (domowej lub ewentualnie kupnej) 125 g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/8 łyżeczki soli Piekarnik nagrzać do 190°C . Przesiać
Posadzone i zjedzoneśliwkami to niezwykłe i interesujące połączenie smaków . Sałatka z pewnością zaskoczy swoim wyjątkowym, charakterystycznym smakiem niejedną oso b ę - ponieważ jest inna niż wszystkie. Smakuje wyśmienicie szczególnie w okresie świątecznym , gdzie wśród bożonarodzeniowych smako łyków urozmaici każde świąteczne menu. Sałatka z Wędzonym Kurczakiem i Suszonymi Śliwkami - Składniki: ok. 300 g wędzonego kurczaka (file tów lub obranych z kości
Słodka StronaTen deser trochę mija się z tym, czym jest prawdziwy deser tiramisu, ale wierzcie mi jest równie pyszny! Ośmielę się stwierdzić, że to najlepszy deser tego
Cooking MonsterDziś przepis poniekąd zainspirowany papierkowym "Wiejskim garnkiem" od Winiary, ale w całości wykonany z domowych składników - żadnych gotowców! :) Bardzo lubię szybkie i niewymagające dania tzw
Cooking Monster