świąteczne - 4618 przepisów (strona:51/308)

Świąteczne ciasto żytnie z daktylami 238

blogach świąteczna gorączka - u mnie w domu też ;) Pieczenie ciast zakończone dzisiaj, pierniczki powstały w ten weekend i leżakują spokojnie w puszkach(przepisy pewnie pojawią się nieco później). A jeszcze przed Wigilią proponuję ciasto żytnie z daktylami, które może spokojnie zastąpić piernik. Bazą tego ciasta jest mąka żytnia i daktyle, całość doprawiona korzennymi przyprawami. Słodkie głównie dzięki daktylom(oryginalny przepis(...)został przeze mnie trochę zmodyfikowany). Polecam :) Świąteczne ciasto żytnie z daktylami 190 g suszonych daktyli, bez pestek świeżo wyciśniety sok z 1 cytryny 100 g masła 80 g jasnego cukru muscovado pół łyżeczki ekstraktu z wanilii 2 jajka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka kardamonu, zmielonego 200 g mąki żytniej razowej Wszystkie składniki powinny być w temperaturze

FitKot
Wieniec drożdżowy z makiem. 276

było miękkie, co zapowiadało fantastyczny efekt. Bardzo ładnie wyrosło i apetycznie się zarumieniło, ale dopiero po przekrojeniu ukazało swoją niesamowitą urodę. Wszyscy zgodnie stwierdzili, że ciasto ma idealny, wręcz świąteczny, smak. Sprawdzi się w Święta Wielkanocne i Bożego Narodzenia, choć w wersji świątecznej warto do masy makowej dodać garść drobno posiekanych orzechów. Szczerze polecam! Składniki na wieniec drożdżowy z makiem

Rozpustne gotowanie
Wielkanocna baba ajerkoniakowa 284

Baba Wielkanocna na świątecznym stole po prostu musi się znaleźć :) Co roku szukam nowych pomysłów na te świąteczne wypieki, jednak jest pewien przepis, po który sięgam co roku bez wyjątku. To przepis na babę ajerkoniakową. Jest mięciutka, wilgotna, po prostu pyszna! :) SKŁADNIKI (forma na babę z kominem) 6 jajek 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mąki 200g masła dobrej jakości

DefinicjaSmaku
Muffinki piernikowe na miodzie 118

Wspominałam już kiedyś, że jestem wielką miłośniczką muffinek. Nie może więc zabraknąć ich na naszym świątecznym stole. Te dzisiejsze to takie mini pierniczki. Przepis na nie pochodzi z jakiegoś czasopisma. Miałam kiedyś taki zwyczaj, że wycinałam z rożnych periodyków interesujące mnie przepisy i wklejałam do zeszytu. Tam to właśnie go znalazłam. Troszkę go zmodyfikowałam, zwłaszcza w kwestii ilości proszku(...)wyrastania poza foremkę, lepiej jest więc kłaść ciasto na środek foremki i nie rozgarniać za bardzo go na boki. Pełne korzennego aromatu i bakalii będą wspaniałym dodatkiem do świątecznej kawy. Upieczone przechowujemy w metalowej puszce, albo pakujemy w celofan". Czytaj więcej

Wiem co jem
Szynka po staropolsku 165

robiono choć kompozycja przypraw jest zbliżona do tych dostępnych i używanych w tamtym okresie. Wiemy natomiast, że jest bardzo pyszna, krucha i soczysta jednocześnie. Będzie cudownie pachniała na waszym świątecznym stole i zachwyci waszą rodzinę. Przygotowanie jej jest również szybkie i bardzo proste, co w ferworze świątecznych przygotowań jest dużą zaletą. Potrzebujemy: 1 kg szynki wieprzowej bez kości 6 łyżek

Marder&Marder Manufacture
Domowa przyprawa do piernika 183

Powoli zbliża się okres przygotowań świątecznych a co za tym idzie, także i świątecznych wypieków. Wśród nich nie może zabraknąć piernika czy makowca, na którego przepisy w najbliższym czasie pojawią się na blogu. A skoro już o pierniku mowa, to czymże byłby piernik bez dobrej przyprawy do piernika. W tym roku w końcu udało mi się przygotować domową wersję

My simple kitchen
Barszcz mojej mamy 80

Kolejną z potraw wigilijno-świątecznych jest barszcz. U mnie od lat robi go moja mama i to jej przepis prezentuję poniżej. Aromatyczny, delikatny w smaku i odpowiednio doprawiony znakomicie komponuje się z innymi świątecznymi daniami

Milion Smaków
Ciasto migdałowo-jogurtowe z jabłkami 98

pyszne ciasto możecie z powodzeniem uwzględnić w planowaniu świątecznych wypieków. Przypomina nieco klasyczny jabłecznik ale dodatek zmielonych migdałów dodaje mu świątecznego posmaku. Kruche ciasto przygotowałam z dodatkiem jogurtu naturalnego i migdałów przez co zyskało na kruchości. Następnie ciasto posmarowałam morelową konfiturą a na to wyłożyłam pieczone jabłka i kruszonkę. Ciasto jest smaczne przez kilka dni i jest smacznym uzupełnieniem popołudniowej

Milion Smaków
Życzenia 143

dużo ciepła płynącego ze zwykłej ludzkiej życzliwości, uśmiechu na twarzy, który potrafi rozjaśnić mrok, radości w smutku oraz nadzieji na lepsze jutro. Całej wspaniałej blogosferze życzę wielu sukcesów. Niechaj świątecznym mottem staną się słowa Świątecznej piosenki Anny Szarmach: "Najlepsze prezenty ukryte są w sercach

Kuchenne aromaty
Wielkanocny Mazurek Mocno Cytrynowy 181

jeszcze podzielić się z wami przepisem na Wielkanocny Cytrynowy Mazurek. Ciasto  kruche dość nietypowe, bez jajek ani śmietany,  lekko wytrawne, a wypełnienie mocno, mocno cytrynowe :) Przy natłoku świątecznych ciast ociekających cukrem i słodkością jest to całkiem miła odmiana. Można powiedzieć, że jego smak jest wręcz odświeżający :) Oczywiście cała zabawa z mazurkiem, który ma ozdabiać nasz świąteczny stół polega

Taste Therapy
Piernikowa WZetka z ptasią polewą. 180

Jako, że święta już niedaleko, mimo, że nie czuć atmosfery, postanowiłam zrobić coś świątecznego. Święta Bożego Narodzenia, kojarzą mi się zwłaszcza z piernikiem. Chciałam stworzyć coś, z czegoś, co jest znane, niekoniecznie świąteczne, wprowadzić akcent świąt w postaci nuty smakowej piernika. I.. udało się ;) Zapraszam na przepis: Biszkopt piernikowy: - 4 duże jaja, bądź 5 mniejszych - pół szklanki cukru - pół

MamaOskarka
Ekspresowa sałatka pieczarkowa. Do świąteczno imprezowego jadłospisu. Sylwestrowe odliczanie czas zacząć 231

stół na 31 grudnia, ale rówie dobrze możecie po prostu przepis zachować i na przyszłą Wigilię wykorzystać. U nas tytułowa sałatka już kilka lat temu wpisała się w zimowo - świąteczne menu. Sprawdźcie czy to Wsze klimaty: Składniki: 60 dag świeżych pieczarek 4 jaja gotowane na twardo puszka fasoli czerwonej łyżka siekanego pora do smaku 3-4 łyżki majonezu sól, pieprz(...)sałatki. Gotowe. Najlepiej smakuje następnego dnia gdy smaki się przegryzą, ale również tuż po zrobieniu nadaje się do spożycia. Prosta, szybka i smaczna. Mniam Cóż, po odsapce i świątecznym resecie czas gonitwę przed wyjazdem rozpocząć ;) Nie narzekam oczywiście bo potem kiedy magiczny i udany mam nadzieje pobyt minie to już tylko powrót do rzeczywistości i pracy zostanie. Ech... W razie

Kuchnia po mojemu
Pierniczki na choinkę i nie tylko 189

weekend byliśmy na jarmarku bożonarodzeniowym w Berlinie. Pochłonęła mnie świąteczna atmosfera. Czas rozpocząć świętowanie w domku:) Choinka czeka na pierniczki:) SKŁADNIKI: (ok 50 sztuk) 2 szklanki mąki pszennej tortowej 2 łyżki miodu 3/4 szklanki cukru 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 torebki przyprawy piernikowej 1 łyżka masła 1 jajko (+ dodatkowo 1 jajko do posmarowania) około 1/3 szklanki lekko ciepłego mleka(...)Czym udekorować: lukier z cukru pudru i odrobiny wody lub soku cytrynowego, polewa z roztopionej czekolady, lub gotowe posypki świąteczne   Mąkę przesiać na stolnicę, wlać rozpuszczony gorący miód i wymieszać . Ciągle mieszając, dodawać kolejno cukier, sodę, przyprawy, a gdy masa lekko przestygnie - masło i jedno jajko.Dolewając stopniowo (po 1 łyżce) mleka zagniatać ręką ciasto aż będzie średnio twarde

MarciochaKucharzy
Fabryka świątecznego piernika z pigwą i bakaliami 183

Zapomniałam dołożyć ten przepis przed świętami... Dla Każdej z Mam i dla nas robimy  Świątecznego piernika   SKŁADNIKI: 2 gotowe mieszanki: Duża blacha piernika Delecta ( naprawdę dobra mieszanka) 6 jaja 350 ml wody 500 g margaryny 2 łyżki cynamonu 2 łyżki przyprawy do piernika bakalie kilka pokrojonych drobno pigw w spirytusie 4 krople aromatu migdałowego 2 łyżki miodu gorzka(...)lekko podgrzanego piekarnika i piec w temperaturze 170−180ºC około 45−50 minut (sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone). Po ostygnięciu ciasta udekorować gorzką czekoladą, migdałami lub inną świąteczną posypką.  Najlepsze ciasto na święta i nie tylko

MarciochaKucharzy
A niech cię piernikowy domku! Pierniki 127

Miał być domek z piernika, ostatecznie zdecydowałam się na zwyczajne pierniki. Nie żebym, odpuściła sobie świąteczny, aromatyczny domek, zrobiłam go. Zmierzyłam ściany, dach, wycięłam, wypiekłam, udekorowałam i wzięłam się za sklejanie. Pełna świątecznego nastroju i zadowolona z efektu jak na mój pierwszy dom, sklejam. Pierwsze ściany stoją, biorę się za tyły, został tylko dach. Już

Pink Envelope