blogach świąteczna gorączka - u mnie w domu też ;) Pieczenie ciast zakończone dzisiaj, pierniczki powstały w ten weekend i leżakują spokojnie w puszkach(przepisy pewnie pojawią się nieco później). A jeszcze przed Wigilią proponuję ciasto żytnie z daktylami, które może spokojnie zastąpić piernik. Bazą tego ciasta jest mąka żytnia i daktyle, całość doprawiona korzennymi przyprawami. Słodkie głównie dzięki daktylom(oryginalny przepis(...)został przeze mnie trochę zmodyfikowany). Polecam :) Świąteczne ciasto żytnie z daktylami 190 g suszonych daktyli, bez pestek świeżo wyciśniety sok z 1 cytryny 100 g masła 80 g jasnego cukru muscovado pół łyżeczki ekstraktu z wanilii 2 jajka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka kardamonu, zmielonego 200 g mąki żytniej razowej Wszystkie składniki powinny być w temperaturze
FitKotbyło miękkie, co zapowiadało fantastyczny efekt. Bardzo ładnie wyrosło i apetycznie się zarumieniło, ale dopiero po przekrojeniu ukazało swoją niesamowitą urodę. Wszyscy zgodnie stwierdzili, że ciasto ma idealny, wręcz świąteczny, smak. Sprawdzi się w Święta Wielkanocne i Bożego Narodzenia, choć w wersji świątecznej warto do masy makowej dodać garść drobno posiekanych orzechów. Szczerze polecam! Składniki na wieniec drożdżowy z makiem
Rozpustne gotowanieBaba Wielkanocna na świątecznym stole po prostu musi się znaleźć :) Co roku szukam nowych pomysłów na te świąteczne wypieki, jednak jest pewien przepis, po który sięgam co roku bez wyjątku. To przepis na babę ajerkoniakową. Jest mięciutka, wilgotna, po prostu pyszna! :) SKŁADNIKI (forma na babę z kominem) 6 jajek 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mąki 200g masła dobrej jakości
DefinicjaSmakuWspominałam już kiedyś, że jestem wielką miłośniczką muffinek. Nie może więc zabraknąć ich na naszym świątecznym stole. Te dzisiejsze to takie mini pierniczki. Przepis na nie pochodzi z jakiegoś czasopisma. Miałam kiedyś taki zwyczaj, że wycinałam z rożnych periodyków interesujące mnie przepisy i wklejałam do zeszytu. Tam to właśnie go znalazłam. Troszkę go zmodyfikowałam, zwłaszcza w kwestii ilości proszku(...)wyrastania poza foremkę, lepiej jest więc kłaść ciasto na środek foremki i nie rozgarniać za bardzo go na boki. Pełne korzennego aromatu i bakalii będą wspaniałym dodatkiem do świątecznej kawy. Upieczone przechowujemy w metalowej puszce, albo pakujemy w celofan". Czytaj więcej
Wiem co jemrobiono choć kompozycja przypraw jest zbliżona do tych dostępnych i używanych w tamtym okresie. Wiemy natomiast, że jest bardzo pyszna, krucha i soczysta jednocześnie. Będzie cudownie pachniała na waszym świątecznym stole i zachwyci waszą rodzinę. Przygotowanie jej jest również szybkie i bardzo proste, co w ferworze świątecznych przygotowań jest dużą zaletą. Potrzebujemy: 1 kg szynki wieprzowej bez kości 6 łyżek
Marder&Marder ManufacturePowoli zbliża się okres przygotowań świątecznych a co za tym idzie, także i świątecznych wypieków. Wśród nich nie może zabraknąć piernika czy makowca, na którego przepisy w najbliższym czasie pojawią się na blogu. A skoro już o pierniku mowa, to czymże byłby piernik bez dobrej przyprawy do piernika. W tym roku w końcu udało mi się przygotować domową wersję
My simple kitchenKolejną z potraw wigilijno-świątecznych jest barszcz. U mnie od lat robi go moja mama i to jej przepis prezentuję poniżej. Aromatyczny, delikatny w smaku i odpowiednio doprawiony znakomicie komponuje się z innymi świątecznymi daniami
Milion Smakówpyszne ciasto możecie z powodzeniem uwzględnić w planowaniu świątecznych wypieków. Przypomina nieco klasyczny jabłecznik ale dodatek zmielonych migdałów dodaje mu świątecznego posmaku. Kruche ciasto przygotowałam z dodatkiem jogurtu naturalnego i migdałów przez co zyskało na kruchości. Następnie ciasto posmarowałam morelową konfiturą a na to wyłożyłam pieczone jabłka i kruszonkę. Ciasto jest smaczne przez kilka dni i jest smacznym uzupełnieniem popołudniowej
Milion Smakówdużo ciepła płynącego ze zwykłej ludzkiej życzliwości, uśmiechu na twarzy, który potrafi rozjaśnić mrok, radości w smutku oraz nadzieji na lepsze jutro. Całej wspaniałej blogosferze życzę wielu sukcesów. Niechaj świątecznym mottem staną się słowa Świątecznej piosenki Anny Szarmach: "Najlepsze prezenty ukryte są w sercach
Kuchenne aromatyjeszcze podzielić się z wami przepisem na Wielkanocny Cytrynowy Mazurek. Ciasto kruche dość nietypowe, bez jajek ani śmietany, lekko wytrawne, a wypełnienie mocno, mocno cytrynowe :) Przy natłoku świątecznych ciast ociekających cukrem i słodkością jest to całkiem miła odmiana. Można powiedzieć, że jego smak jest wręcz odświeżający :) Oczywiście cała zabawa z mazurkiem, który ma ozdabiać nasz świąteczny stół polega
Taste TherapyJako, że święta już niedaleko, mimo, że nie czuć atmosfery, postanowiłam zrobić coś świątecznego. Święta Bożego Narodzenia, kojarzą mi się zwłaszcza z piernikiem. Chciałam stworzyć coś, z czegoś, co jest znane, niekoniecznie świąteczne, wprowadzić akcent świąt w postaci nuty smakowej piernika. I.. udało się ;) Zapraszam na przepis: Biszkopt piernikowy: - 4 duże jaja, bądź 5 mniejszych - pół szklanki cukru - pół
MamaOskarkastół na 31 grudnia, ale rówie dobrze możecie po prostu przepis zachować i na przyszłą Wigilię wykorzystać. U nas tytułowa sałatka już kilka lat temu wpisała się w zimowo - świąteczne menu. Sprawdźcie czy to Wsze klimaty: Składniki: 60 dag świeżych pieczarek 4 jaja gotowane na twardo puszka fasoli czerwonej łyżka siekanego pora do smaku 3-4 łyżki majonezu sól, pieprz(...)sałatki. Gotowe. Najlepiej smakuje następnego dnia gdy smaki się przegryzą, ale również tuż po zrobieniu nadaje się do spożycia. Prosta, szybka i smaczna. Mniam Cóż, po odsapce i świątecznym resecie czas gonitwę przed wyjazdem rozpocząć ;) Nie narzekam oczywiście bo potem kiedy magiczny i udany mam nadzieje pobyt minie to już tylko powrót do rzeczywistości i pracy zostanie. Ech... W razie
Kuchnia po mojemuweekend byliśmy na jarmarku bożonarodzeniowym w Berlinie. Pochłonęła mnie świąteczna atmosfera. Czas rozpocząć świętowanie w domku:) Choinka czeka na pierniczki:) SKŁADNIKI: (ok 50 sztuk) 2 szklanki mąki pszennej tortowej 2 łyżki miodu 3/4 szklanki cukru 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 torebki przyprawy piernikowej 1 łyżka masła 1 jajko (+ dodatkowo 1 jajko do posmarowania) około 1/3 szklanki lekko ciepłego mleka(...)Czym udekorować: lukier z cukru pudru i odrobiny wody lub soku cytrynowego, polewa z roztopionej czekolady, lub gotowe posypki świąteczne Mąkę przesiać na stolnicę, wlać rozpuszczony gorący miód i wymieszać . Ciągle mieszając, dodawać kolejno cukier, sodę, przyprawy, a gdy masa lekko przestygnie - masło i jedno jajko.Dolewając stopniowo (po 1 łyżce) mleka zagniatać ręką ciasto aż będzie średnio twarde
MarciochaKucharzyZapomniałam dołożyć ten przepis przed świętami... Dla Każdej z Mam i dla nas robimy Świątecznego piernika SKŁADNIKI: 2 gotowe mieszanki: Duża blacha piernika Delecta ( naprawdę dobra mieszanka) 6 jaja 350 ml wody 500 g margaryny 2 łyżki cynamonu 2 łyżki przyprawy do piernika bakalie kilka pokrojonych drobno pigw w spirytusie 4 krople aromatu migdałowego 2 łyżki miodu gorzka(...)lekko podgrzanego piekarnika i piec w temperaturze 170−180ºC około 45−50 minut (sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone). Po ostygnięciu ciasta udekorować gorzką czekoladą, migdałami lub inną świąteczną posypką. Najlepsze ciasto na święta i nie tylko
MarciochaKucharzyMiał być domek z piernika, ostatecznie zdecydowałam się na zwyczajne pierniki. Nie żebym, odpuściła sobie świąteczny, aromatyczny domek, zrobiłam go. Zmierzyłam ściany, dach, wycięłam, wypiekłam, udekorowałam i wzięłam się za sklejanie. Pełna świątecznego nastroju i zadowolona z efektu jak na mój pierwszy dom, sklejam. Pierwsze ściany stoją, biorę się za tyły, został tylko dach. Już
Pink Envelope