robię to teraz, z nadzieją że wykorzystacie pomysł. Tak przygotowana gęś jest pyszna, ziemniaki pieką się w gęsim tłuszczu, smaczniej być nie może. Wystarczy dorobić surówkę z kapusty i świąteczny obiad gotowy! Upieczenie takiego ptaszyska zajmie nam ok 4 godzin, więc warto wszystko dobrze zaplanować. Może nie jest to najbardziej fotogeniczna potrawa, ale uwierzcie mi - jest pyszna
Stare GaryRolada ta spodobała mi się od razu - jest idealna jako przystawka i pięknie wyglądała na świątecznym stole Rolada ze szpinakiem i łososiem Składniki: opakowanie mrożonego szpinaku ok 400 g 4 jajka (oddzielnie żółtka od białek) opakowanie wędzonego łososia w kawałkach (ok 150 g) łyżka masła serek chrzanowy lub czosnkowy ale fajnie też się sprawdzi naturalny czosnek (ilość według upodobania
sierotka maRysia w kuchniWczoraj był przepis na smaczne i szybkie mięsko do chlebka , a dzisiaj pora na świąteczny deser delikatne, lekkie ciasto którego przygotowanie nie zajmie nam wiele czasu, a efekt będzie bardzo zadowalający ;) Polecam wszystkim którzy jeszcze nie maja pomysłu co upiec na ten weekend ! Składniki na tortownice o śred. 24 2 jogurty po 400 ml ( razem 800ml ) 4 jajka
Gotowanie...to proste !spokój, proszę o cierpliwość, bo na Wigilię będzie koło plus 1, a w Moskwie podobno minus 40... No cóż, jaka pogoda by nie była, jedno jest pewne - czeka nas świąteczne przesiadywanie za stołem, przyjmowanie gości, bycie gośćmi tu i ówdzie. I jeszcze jedno - jedzenie + ewentualne picie, napitki tudzież inne trunki. Ale dorzucić do zdrowego rozsądku coś na usprawnienie wątroby
Right Behind The Kitchenblogu czeka na Ciebie kilka fajnych inspiracji związanych właśnie z Halloween. Tym razem przygotowałam maślane ciasteczka w wersji zupełnie odjechanej! Przepis ten świetnie sprawdzi się również podczas wypieku świątecznych czy urodzinowych smakołyków. Zapraszam do eksperymentowania z dodatkami. Przepis jest banalnie prosty. Co do efektu- uprzedzam, upiecz od razu z 4 porcje, bo nie zdążysz nawet ich spróbować. Kosteczki halloweenowe Czytaj
Wielki apetytPani Walewska to nasze tradycyjne ciasto świąteczne. Był taki czas, gdy przynajmniej dwa razy w roku Pani Walewska gościła na naszym stole. Potem jej długo nie było, bo ileż można jeść to samo ciasto w każde święta :). Ale teraz z powrotem wraca do łask. Ma ponadczasowy smak, który mimo wszystko się nie nudzi. Jeśli ktoś jej jeszcze nie próbował
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniemnóstwo mięcha, kiełbasy smalcu. Moja jest bardzo delikatna,chuda ponieważ wszystko rozdrobniłam blenderem i dodatkowo dodałam suszoną żurawinę... Smak doskonały, rewelacyjny. Niebawem będą święta, gości pełen dom polecam na świąteczny stół. Składniki: 500 g kiszonej kapusty 1 mała główka białej kapusty lub 1/2 dużej 25 dag surowego boczku 500 g chudego karczku
pieprzny smaczekWiem, że do świat jeszcze daleko, ale może komuś się przyda przepis na strudel drożdżowy z makiem. Zresztą nikt nie powiedział, że takie wypieki można jeść tylko w okresie świątecznym. Ja osobiście bardzo lubię wypieki drożdżowe z makiem i jem je przez cały rok. Ten strudel nie jest suchy, ciasto jest mięciutkie a nadzienie wilgotne. Z podanego przepisu wyszły
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDelikatna zupa grzybowa to obowiązkowa wigilijna pozycja. Na świątecznym stole podaję ją z makaronem łazanki, ale w ciągu roku z ziemniakami lub innym makaronem. Lubimy zbierać grzyby, dlatego zupa z suszonych zimą bardzo często gości na moim stole. Składniki: 200 g pokrojonej włoszczyzny garść suszonych grzybów 2,5 litra wody 2 łyżki masła 3-4 łyżki śmietany szklanka makaronu łazanki
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaProsty i szybki sposób na rodzinny lub świąteczny obiad. Takie mięsko jest bardzo podzielne, jeśli zostanie z obiadu można je wykorzystać jako wędlinę na kanapkę lub element zimnej płyty. Składniki: 1,5 kg schabu bez kości 100 g suszonych śliwek 1 opakowanie majeranku sól pieprz 3 łyżki oleju Schab opłukać. Cienkim nóż wbić w środek i kilka razy
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaBoczek rolowany to propozycja nie tylko na świąteczny stół. Będzie też świetny na zimno, cieniutko pokrojony na kanapkę. Składniki: 1,5 kg płat surowego boczku 400 g mięsa mielonego z indyka 1 por 1 jajko sól pieprz ząbek czosnku łyżeczka majeranku łyżka masła Mięso natrzeć solą, pieprzem i majerankiem. Pora pokroić w plasterki, podsmażyć na maśle. Do mięsa
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaroladę użyłam ciasta piernikowego zaparzanego z którego piekę świąteczne pierniki i pierniczki. 1,5 kg mąki 1,5 szkl cukru 1 margaryna 250 gr miodu 1/2 szkl wody 2 dkg amoniaku 1 niepełna łyżka sody przyprawa korzenna 5 jajek Mąkę wymieszać z przyprawami i sodą. Wodę miód, margarynę i cukier zagotować zdjąć z ognia i bardzo powolutku dodać amoniak. Mąkę
Gotowanie jest łatwejakże pyszne, aromatyczne i dzięki nim powstała pyszna baba. Baba na maślance jest puszysta, wilgotna i bardzo szybko znika. Polecam tak na co dzień do kawy lub nawet na świąteczne stoły. Baba z maślanką i porzeczkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie