świąteczne - 4618 przepisów (strona:157/308)

Tymbaliki z indyka i żurawiny 155

zrobieniem tych tymbalików zbierałam się dość długo. Ale jako że akurat idą święta to jest to idealna przystawka na świąteczny obiad. Zachwyca nie tylko smakiem, ale również wyglądem. Czerwień żurawiny idealnie komponuje się z blaskiem choinki. Przygotowanie zajmie nam jakieś 1,5 godziny, a potem reszta zrobi się sama w lodówce. Do przygotowania 6 tymbalików (wielkości kokilek do suflecików) potrzebujemy

Marder&Marder Manufacture
Żurek wielkanocny 198

Zniknął tak szybko, że nie zdążyłam nawet zrobić mu dobrego zdjęcia... Tylu pochwał pod adresem mojego żurku jeszcze nie słyszałam, tak więc chyba tegoroczna świąteczna zupa była wyjątkowo udana i mogę spokojnie podzielić się przepisem. 1kg mięsnych kości wieprzowych 1/2kg wędzonych żeberek lub boczku 1/2l zakwasu 1kg białej kiełbasy 4-5 ząbków czosnku 2 marchwie, pietruszka (korzeń i nać), kawałek

Kuchenna Kontrrewolucya
Zakwas na barszcz 171

prawdziwego barszczu bez buraczanego zakwasu. Aczkolwiek nie tylko do tego, głównie świątecznego dania można go wykorzystać. Kiedyś był to po prostu napój, którym z powodzeniem gaszono pragnienie. Dobrze smakuje na zimno i na ciepło, a przede wszystkim jest bardzo zdrowy i okropnie tani. <3 1kg czerwonych buraków  3 duże ząbki polskiego czosnku 1 stołowa łyżka soli 1 płaska

Kuchenna Kontrrewolucya
Śledzie w kolorowym pieprzu i pomidorach 161

świąt bez ryby. Dla mnie jednak ryba świąteczna to nie tylko karp (za którym właściwie nie przepadam), ale i właśnie śledzie, bez których nie wyobrażam sobie wigilijnej wieczerzy. By w rybne przysmaki nie wkradła się rutyna, warto pomyśleć nad ich kolorową wersją. :) Wariant pierwszy - kolorowy pieprz 0,5kg śledzi  1 opakowanie kolorowego pieprzu 2 spore cebule olej rzepakowy Dzień

Kuchenna Kontrrewolucya
Ciasteczka cappucino z kremem czekoladowo - orzechowym 181

wykrawać ciasteczka w dowolnych kształtach. Piec około 10 minut na złoty kolor w temperaturze 180 stopni. Gdy wystygną przekładać kremem. Ciasteczka. Stwierdziłam, że będą dobrym pomysłem na początek świątecznego miesiąca. Powoli to właśnie one i inne wypieki poprzedzające Boże Narodzenie będą gościć w nadchodzącym czasie na blogu. Mam kilka pomysłów. Reszta zależy od czasu:)  Źródło: Demotywatory

My simple kitchen
Życzenia świąteczne 199

liczy się to co znajdziemy na stole czy pod choinką. Ważne jest to, co potrafimy dać od siebie drugiemu człowiekowi - miłość, przyjaźń oraz szacunek. Niech ten świąteczny czas będzie okazją do otwarcia się na drugiego człowieka - a cała reszta - szczęście, spełnienie i pomyślność - przyjdą do nas same :) WESOŁYCH ŚWIĄT

My simple kitchen
Moja pierwsza współpraca :) Ćwierćwiecze za mną.... i parę słów o mnie :) 147

przygody z testowaniem kaw.  Jakie są nasze wrażenia? Po otwarciu opakowania uderzył mnie cudowny aromat korzennego ciasteczka… :)   Natomiast po zmieleniu kawy w młynku cała kuchnia pachniała niczym świąteczne, korzenne wypieki. Smak kawy również nas bardzo pozytywnie zaskoczył. Typowo korzenny, ale nie piernikowy aromat. Kawa ma wyjątkowo wyrazistą i zarazem subtelną nutę korzenną. Delikatnie uwalnia swoją słodycz. Wszystkie nuty

My simple kitchen
Jajka z farszem orzechowo-serowym z chilli 146

Sennie. Z kubkiem herbaty. Błądzę we własnych myślach... A Ty? Po prostu bądź... :* Pewnie już na sam widok świątecznych potraw dostajecie mdłości (jak każdy przejedzony człek po świętach), ale z racji, że na zdjęcie załapało się także ozdobne jajeczko i nijak nie można go inaczej skojarzyć jak ze świętami, ten post publikowany np. w maju byłby nonsensem. Zatem, po odprawieniu

My simple kitchen
Dżem dyniowo-jabłkowy z pomarańczą 136

trudno uwierzyć, że wczoraj rozpoczął się listopad. Za dwa miesiące koniec roku a co za tym idzie, także coraz bliżej święta. Już powoli planuję listę świątecznych smakołyków ale póki co moja kuchnia jest jeszcze głęboko osadzona w tych jesiennych smakach. Przez przeciągający się remont nie załapałam się w tym roku na festiwal dyni co nie oznacza

My simple kitchen
Chochla #1 - nowy magazyn blogerów kulinarnych 155

przedsięwzięciu i tak oto z dumą prezentujemy Wam nasz pierwszy owoc wspólnej pracy. Pierwszy numer powstał w oparciu o tematykę Wielkanocną. Znajdziecie w nim przepisy na potrawy oraz wypieki świąteczne.  Mamy nadzieję, że nasz magazyn będzie dla Was dobrym źródłem inspiracji :) Miłej lektury!:) Więcej informacji na temat grupy "Babeczki" do poczytania w magazynie oraz na profilu grupy

My simple kitchen
Sernik gotowany w miodowym cieście 208

pierwszego kęsa. Im dłużej postoi, tym lepiej smakuje. Choć rzadko zdarza się aby ciasto starczyło na dłużej, bo znika w zaskakującym tempie. Może ten sernik znajdzie się na Waszym świątecznym stole?  :) Powyższy przepis znajdziecie również w numerze "Chochla" (patrz - prawa strona). Ciasto na dużą blachę Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable

My simple kitchen
Buraczki zasmażane 149

Niezastąpione do obiadu - czy to niedzielnego czy świątecznego. Mają wiele zwolenników jak i przeciwników. Buraczki. W mojej ulubionej wersji, czyli zasmażane. Wbrew pozorom nie ma wcale dużo pracy przy nich, wystarczy tylko dobrze rozplanować sobie czynności. Ja buraki gotuje dzień wcześniej a resztę przygotowuję następnego dnia. Zdecydowanie najlepiej smakują podane na ciepło. Składniki: 1kg buraków 1 cebula 2 łyżki masła

My simple kitchen
Bułki z rozmarynem 212

Jaki dzisiaj piękny dzień!  Słońce pozwoliło mi w końcu na fotografowanie w świetle dziennym, w związku z czym postanowiłam zrobić mojej rodzince świąteczne śniadanko.  Wiem, że niektórzy z Was próbowali już wypieku chleba z mojego przepisu, jestem bardzo szczęśliwa! Mam zatem nadzieję, że skoro próbowaliście już chleba, spróbujecie też upiec domowe bułki z  rozmarynem .  Składniki

Garniec Magalie
Pyszne Ciasto Fale Dunaju 268

Uwielbiam piec babeczki, ciasta i różne inne słodkości. W związku z świętami Wielkanocnymi postanowiłam upiec coś pysznego. Święta spędzałam u rodziców więc upiekłam tylko jedno ciasto do kawy na świąteczny poniedziałek. Padło na  Fale Dunaju . Składniki na ciasto : 3 jajka 150 ml oleju 180 ml mleka (150ml+30ml) 3/4 szklanki cukru 2 szklanki mąki tortowej 2 łyżki kakao

Ptasia Kuchnia
Schab pieczony z suszonymi śliwkami 144

Tradycyjna świąteczna potrawa. Stwierdziłam jednak, że faszerowanie schabu śliwkami to strata czasu :) Wystarczyło go obłożyć suszkami, podlać wodą i upiec. Smak rewelacyjny, a przy okazji trochę zaoszczędzonego czasu. Składniki: 1 kg schabu 15 dag suszonych śliwek Sól, Smalec 1 łyżka mąki Wykonanie: Schab umyć, natrzeć solą i obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym smalcu. Przełożyć do naczynia żaroodpornego wlać

Tradycyjna Kuchnia