świąteczne - 4618 przepisów (strona:115/308)

Kurczak w śmietanowym sosie z suszonymi grzybami 167

Bardzo delikatny kurczak w śmietanowym sosie z dodatkiem z suszonych grzybów. Takiego kurczaka możemy również przygotować na świąteczny stół. 1 filet z piersi kurczaka Przyprawa do mięsa Liść lubczyku Biały pieprz 1 cebula ¼ szklanki suszonym borowików i podgrzybków 1,5 szklanki bulionu drobiowego 4 łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka mąki pszennej Grzyby zalewamy ciepła wodą, odstawiamy na 15 minut. Filet

VioletoweKucharzenie
Kapusta kiszona z pieczarkami 233

takie połączenie. Już mi tęskno za kapustą z grochem czy śledziem wigilijnym i stąd te pomysły. Na Sylwestrowe spotkanie będzie super pasowała. Kapusta jest pyszna, polecam każdemu, taki przedsmak świątecznego bigosu. Kapusta kiszona z pieczarkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Piernik długo dojrzewający, przygotowanie trzy i pół tygodnia wcześniej 239

Przepis ten dostałam od mojej synowej mamusi. Ten przepis w ich rodzinie jest od dawna i co roku cała rodzina się nim zajada. Nie mam jeszcze

Kuchnia Pokoleń
Brændte mandler, czyli duńskie smakołyki świąteczne 183

Oczywiście, wariacji jest mnóstwo: z kakao, cynamonem, pomarańczą... Ja zaczęłam od najprostszej, klasycznej wersji, jaką można kupić na ulicach. Moim zdaniem - jest po prostu najlepsza. Skusicie się na taką świąteczną przekąskę? Gwarantuję, że zaskoczycie swoich gości. Palone migdały Składniki: (na 1 słoik) 250 g migdałów w skórkach 250 g cukru 75 ml wody Cukier, wodę i migdały przełożyć na patelnię

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jak dobrać wino do potrawy 197

Jakie wino zaserwować do poszczególnych potraw i w jakiej temperaturze je przechowywać – to twardy orzech do zgryzienia dla osób organizujących świąteczny obiad lub romantyczną kolację. Wino i podawane dania muszą być w równowadze – ani jedno ani drugie nie może dominować lub przytłaczać. Wino ma być uzupełnieniem do serwowanej potrawy, a jego zadaniem jest podkreślenie jej smaku. Jest to po prostu

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Mięciutkie pierniczki z lukrem, czekoladą... 518

szybko znikają, bo amatorów na nie jest wielu. Dlatego, kiedy upiekę nową partię a nie zdążą przeleżeć do świąt, piekę następne i tak w kółko.  Atmosfera świąteczna, jaką już w dużych marketach daje się zauważyć  spowodowała, że i u mnie zaczyna pachnieć świętami.  Ciasto dojrzewające na piernik staropolski już „leżakuje” w lodówce, ciasto na pierniczki

Kuchnia u Krysi
Zakupowo część 2 240

było na tyle z moich zakupów. Narazie muszę je ograniczyć z powodu braku miejsca w kuchni ( zawsze tak mówię i jakoś nie wychodzi ). Ale niedługo zaczną się porządki świąteczne i myślę, że troszkę miejsca na nowe skarby się znajdzie

W kuchni u Moniki
Cynamonowy placek z jabłkami 205

jabłkami, do tego unoszący się w kuchni zapach przypomina mi o zbliżających się Świętach. Zdecydowanie uwielbiam ten okres i już w mojej głowie zaczynają się układać nowe przepisy Świąteczne :D  Składniki: ciasto 200 g maki pszennej 100 g masła 20 g cukru 2 płaskie łyżeczki cynamonu szczypta soli 1 jajko nadzienie 2 duże jabłka (obrane bez nasion) 2 łyżki

Niezły Młynek
Ciastka - kule śniegowe 495

Dzisiejszy przepis już w tematyce świątecznej- mam dla Was przepis na pyszne ciasteczka z dodatkiem skórki pomarańczowej, cynamonu i orzechów włoskich. Składniki: 200 g masła, 1/2 szklanki cukru pudru, 2 łyżeczki cynamonu, 2 szklanki mąki, 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich, 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej, 2-3 kropelki aromatu rumowego Dr. Oetker, szczypta soli, do obtoczenia: cukier puder.  Przygotowanie

Aga w kuchni
Ryba po grecku 1238

Święta tuż,tuż a taka rybka będzie mile widziana na świątecznym stole. W moim domu uwielbiana przez domowników i w żadnym wypadku nie może jej zabraknąć.  500 g filetu z dowolnej ryby ( ja użyłam morszczuka) 4-5 marchewek 2 pietruszki 1/2 średniego selera 3 cebule 2 łyżki oleju  2 liście laurowe 3-4 kulki ziela angielskiego 2 łyżki

Kolorowa kuchnia Elki
domowe dodatki do świątecznych wypieków 157

świątecznych wypieków warto użyć domowych dodatków. Są nie tylko smaczniejsze, mają bogatszy skład ale też wychodzą taniej. Można ( a nawet trzeba) przygotować je wcześniej, dlatego już dziś można się zaopatrzyć w aromatyczne dodatki. Nie zajmie nam to dużo czasu a gwarantuję, że robiąc je w domu będzie pachniało świętami. Szczególnie warto zrobić przyprawę do piernika. Skusiłam się na nią

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Historia mrożąca krew w żyłach i zupełnie niegroźny sernik 204

przyśnił - właśnie takie połączenie smaków. Oczywiście, po przebudzeniu go dopracowałam, a później przygotowałam według sennych wskazówek. Wyszedł naprawdę pyszny i bardzo elegancki; dzięki pierniczkowym smakom świetnie się sprawdzi na świątecznym stole.  Spróbujecie? Sernik waniliowy z musem czekoladowo-pierniczkowym Składniki: spód: 155 g  pierniczków czekoladowych  bez lukru 60 g masła masa serowa: 200 g serka mascarpone

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik z pierniczkami 198

Uwielbiam serniki. Rodzinka zresztą też :) tym razem upiekłam więc sernik z czekoladowymi pierniczkami z nadzieniem. Serniczek jest obłędny i smakuje rewelacyjnie. Idealny na każdą okazję, zwłaszcza do świątecznej kawy. A ponieważ święta tuż tuż, aranżacja już w takim klimacie :)  Sernik: 1 kg sera z wiaderka 300 g cukru pudru 120 g stopionego masła 1 budyń waniliowy 2 łyżki mąki

Smakołyki Asi
Śledzie korzenne - lekko słodkie 174

Śledzie to przekąska na zimno, która obowiązkowo musi pojawić się na świątecznym stole. Poniższe śledzie są idealne w smaku - słodkie, a zarazem lekko słone. Jeżeli jesteście znudzeni tradycyjną formą podania śledzi (z cebulką i dodatkiem oleju) to zachęcam do przygotowania wersji korzennej wraz z dodatkiem cynamonu, rodzynek i pomarańczy. Składniki: 1 opakowanie śledzi w oleju (wagowo

Ugotować
Schab w sosie śliwkowym 323

danie? Bo jest idealne na wszelkiego rodzaju święta. Można je zrobić dzień lub dwa wcześniej i nie martwić się przygotowaniami. Z tego powodu często gości na naszym świątecznym stole :) Składniki: 10 plastrów schabu bez kości 6-8 suszonych śliwek kalifornijskich 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu sól, pieprz 1 łyżeczka miodu 1 płaska łyżka mąki pszennej\ olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie

Kulinarne Inspiracje