Wszyscy mamy już dosyć świątecznego jedzenia! Jeśli coś zostało to proponuję zamrozić, a na obiad przygotować lekkie danie makaronowe. Składniki: • 200 g boczku wędzonego • 1 cebula • 300 g pomidorków koktajlowych • 1/2 opakowania mrożonego bobu • 1/2 opakowania mrożonego groszku zielonego • 100 ml wina białego wytrawnego • 50 g parmezanu • 4 łyżki oliwy • sól, pieprz do smaku • garść rukoli Ciasto
To co kochamutłuc na jednolitą, puszystą masę. • Podawać schab pokrojony w plastry z aromatyzowaną gruszką i puree ziemniaczanym. Danie to pochodzi z warsztatów świątecznych w Makro z Kurtem Schellerem
To co kochamPrzedstawiam Wam dzisiaj sałatkę, która od bardzo dawna gości u nas na świątecznym wielkanocnym stole. Jest wielowarstwowa, ładnie się prezentuje, dobrze smakuje i jest bardzo popularna. Jajka, tuńczyk, ser żółty i majonez to cała tajemnica jej wyśmienitego smaku. Dodatek tuńczyka sprawia, że na Wigilię również można ją podać. Składniki: • 5 jajek • 1 puszka
To co kochamCiastka świąteczne pod tytułem „jajko sadzone”! Gdzieś głęboko w pamięci mignęło mi zdjęcie takich ciasteczek widziane dawno temu. Mając obraz stworzyłam przepis i tegoroczna Wielkanoc w naszym domu zyskała nowy smakołyk. Smak wyśmienity, a wygląd oceńcie sami! Składniki na 20 sztuk: Biszkopt • 4 jajka • 4 łyżki cukru • 4 łyżki mąki pszennej Masa
To co kochamMacie już dość świątecznych jajek, pasztetów, pieczeni, babek, mazurków? Ja mam dość i postanowiłam zrobić detoks warzywny. Na pierwszy rzut poszła aromatyczna marchewka. Składniki: • 1 kg marchewki • 4 łyżki ziarna sezamowego • 1 pęczek natki pietruszki • 2 łyżki masła • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika • sól, pieprz, cukier do smaku • sok z 1/2 cytryny • 1/2 szklanki śmietanki
To co kochamCiastka bardzo świąteczne dzięki kształtom kojarzącym się z Bożym Narodzeniem i zimą. Bardzo kruche i listkujące się, słodkie tylko dzięki posypce z cukru. Gotowe ciasteczka musiałam schować, aby dotrwały do świąt. Jeśli macie kolorowy cukier, to można delikatnie posypać ciasteczka przed pieczeniem. Składniki: • 4 szklanki mąki pszennej • 500 g masła • 2 łyżki octu
To co kochamjuż nie ten smak. Ja smażę również wycięte środki i wychodzą minipączki, idealne na jeden kęs. Na Boże Narodzenie z tych kulek serowych robiłam świąteczną choinkę. Składniki: • 500 g sera mielonego • 500 g mąki pszennej • 3 żółtka • 1 jajko • 4 łyżki śmietany • 3 łyżki cukru • 1 łyżka spirytusu lub octu • 1 łyżeczka sody • 1/2 łyżeczki proszku
To co kochamNastępna świąteczna propozycja z białej kiełbasy i ciasta francuskiego. Tym razem podpatrzyłam na stronie www.recipebest.com. Kawałki kiełbasy do odrywania i maczania w ulubionym sosie – na Wielkanoc koniecznie sos chrzanowy. Składniki: • 1 płat ciasta francuskiego • 1/2 pęta białej kiełbasy – długi kawałek Wykonanie: • Rozłożyć ciasto francuskie, na środku położyć kiełbaę
To co kochamosiemnaście, kwiatki, kropki, paski. Mnie osobiście najbardziej podobały się całe białe, ale gdybym miała wybrać numer 1, to miałabym kłopot. Składniki: Pierniczki serduszka z przepisu na Świąteczne pierniczki Z tego przepisu wyszło 50 serduszek wysokich na ok. 8 cm i jedno duże ok. 25 cm średnicy. Masa cukrowa • 450 g białych pianek marshmallows
To co kochamtylko 2 szklanki kompotu na 4 porcje. Jest to również sposób na przemycenie kompotu z suszu, który nie wszystkim smakuje. Smak deseru jest typowo świąteczny – aromat pomarańczy, gruszki i delikatny wzorek z maku. Elegancko wygląda wyłożony na talerzyk, ale również można go podać bezpośrednio w pucharkach. Składniki
To co kochamróżnorodnych pasztetów. Jest bardzo miękki, aromatyczny i chrupiący dzięki orzechom. Ładnie się kroi ukazując zielonkawe pistacje. Najlepiej smakował z sosem żurawinowym i był niekwestionowanym królem wszystkich świątecznych wędlin, bo wyszedł jako pierwszy. Składniki: • 1 gotowana kaczka z rosołu • warzywa z rosołu – 3 marchewki, pietruszka, kawałek selera i 3 całe cebule • 1 szklanka ugotowanego
To co kochamZdrowe ryżowe ciasteczka świąteczne w formie pisanek dekoracyjnie ozdobionych. Ciastka są na bazie sera białego, ja dodałam ricottę ale można dodać każdy inny. Moje ciastka są bezglutenowe, ale osobom jadającym gluten proponuję obie mąki zamienić na mąkę pszenną. Ciasteczka nie mogą być zbyt wypieczone, bo stają się wtedy twarde, trzeba więc uważać
To co kochamWielkanoc to mazurek, a jak mazurek to zdrowy, bo i tak od świątecznego menu można dostać niestrawności. Polski mazurek z hiszpańską nutą kokosu i ananasa czyli pina colada jest lekki, nie za słodki, na bazie mąki jaglanej. Jeśli nie macie takiej mąki, można zmielić kaszę jaglaną. Można oczywiście upiec taki
To co kochamkrólują pieczone szynki, polędwice, boczki i pasztety. Mnie osobiście z Wielkanocą najbardziej kojarzy się pasztet z królika. Taki też znalazł u nas miejsce w świątecznym menu. Pasztet jest delikatny, a dzięki dodaniu boczku nie jest suchy i wiórzasty lecz wilgotny, smaku dodają mu zioła, a wątróbka odpowiada za konsystencję. Praktycznie robi
To co kochamJeśli zostało Wam sporo świątecznej wędliny lub jajek, to proponuję łatwy sos chrzanowy na bazie śmietany, jajek i buraczka czerwonego. Składniki: • 4 jajka • 2 łyżki soku z cytryny • 2 łyżeczki tartego chrzanu • 1 szklanka kwaśnej śmietany 12% • 1 mały, ugotowany buraczek czerwony • sól, szczypta cukru i pieprz do smaku Wykonanie: • Jajka ugotować
To co kocham