świąteczne - 4618 przepisów (strona:113/308)

Sernik na spodzie piernikowym -Idealny na Święta 163

sernik zagości na moim stolę Świątecznym. Spod i wierzch  z ciasta piernikowego.Pięknie wygląda, wspaniale smakuje i ten zapach korzenny .Czuć zbliżające się Święta. Zapraszam kochani. Ciasto piernikowe: mąka pszenna 3 szklanki typ 500 Kłos-Pol błonnik kakaowy 3 łyżki Kłos-Pol ksylitol( cukier) 1/2 szklanki Kłos-Pol soda 1/2 łyżeczki śmietana 12% 4 łyżki masło 1 kostka miód

Różowa kuchnia
Pierniczki brukowce 170

  Składniki: 500 g mąki pszennej; 200 g białego cukru; 1/3 szklanki zimnej wody; 100 g miodu; 1 jajo; 50 g miękkiego masła; 1 łyżeczka sody

Gospodyni Miejska
Tatar ze śledzia 190

Tatar ze śledzia to kolejny śledziowy klasyk, który co roku trafia na nasz świąteczny stół. Robię go w różnych wersjach, ale dziś przedstawiam Wam tę najbardziej tradycyjną wersję. Jeśli macie taką możliwość, to dobrze jest przygotować śledzia dzień wcześniej i zostawić  w lodówce, aby wszystkie smaki dobrze się przegryzły. Na blogi znajdziecie też inne przepisy na pyszne śledzie

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z brukselką i salsiccia 216

Sałatka z brukselką i salsiccia z dodatkiem ziemniaczków, pieczarek i cebuli. Smaczna i pożywna. Kolorowa i zdrowa. Brukselka dominuje na sklepowych półkach. W Szwecji w postaci gorącej przystawki do świątecznego mięsa, a u mnie w domu ulubione warzywo o tej porze. Gorące sałatki z udziałem ziemniaków i innych warzyw robię bardzo często. Nie lubię jeść samych ziemniaków za wyjątkiem młodych

codojedzenia
30 przepisów do przygotowania w grudniu 166

Wybrałam najlepsze przepisy na ostatni miesiąc roku, jest świątecznie, dużo czekolady, sałatek, nie zabrakło ulubionego ciasta na pierogi! Smacznego grudnia! Babka czekoladowa Babeczki czekoladowo - bananowe z kruszonką Barszcz czerwony Bułeczki z ciasta na pizzę, z czarnuszką i ostrą papryką Czekolada na gorąco z korzennymi przyprawami Czekoladowa owsianka z orzechami i nasionami chia Dip z ricotty ze skórką z cytryny, grana

Moja smaczna kuchnia
Pałki kurczęce po persku 161

świątecznym ferworze musi być i czas na porządny obiad, prawda! Ostatnio po persku gotuje mój mąż. Rządzi w kuchni w ciągu tygodnia, bo ma taką pracę. Dla mnie pozostaje weekend. Postanowiłam więc zrobić niespodziankę mężowi. Przyrządziłam pałki kurczęce po persku . Zamiast ryżu zrobiłam zapiekankę z dyni i jarmużu…można i tak. Uwielbiam perską kuchnię . Jest prosta i aromatyczna. Pałki

codojedzenia
PIERNIKOWE ROGALIKI KRUCHO DROŻDŻOWE Z NADZIENIEM ORZECHOWO KRÓWKOWYM 208

Piernikowe rogaliki to bardzo fajny pomysł na świąteczny stół. Są oryginalne i można zaskoczyć bliskich. Najbardziej skuszą się dzieci, chodź nie ukrywam, że te większe dzieci też !. W internecie jet wiele przepisów na różne rogaliki np. kruche, drożdżowe, z ciasta francuskiego itd.  Moja wersja to krucho drożdżowe o smaku i zapachu zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia.  Ciasto jest

Kuchnia Paulettes
SERNIK PRZEKŁADANY PIERNIKIEM Z MUSEM PIERNIKOWYM Z ORZECHAMI LASKOWYMI 246

macie pomysłu na świąteczne ciasto? Oto jedna z propozycji :) Puszysty sernik, prosty, bez żadnych wymysłów z piernikiem, który niestety musi 2 dni w lodówce przeleżeć, ale efekt na pewno nas zadowoli :) Wykończenie stanowi mus z czekolady mlecznej z orzechami laskowymi, który co prawda smakuję jak delikatna trufla. Jest naprawdę nieziemski w smaku ! Uwielbiam :). Taki mus mogłabym jeść na okrągło. Każda

Kuchnia Paulettes
NOMINACJA LIEBSTER 117

Farna - Tu. 5. Każdy ma jakiegoś bzika, a jaki jest Twój? Uwielbiam robić zdjęcia. 6. Najprzyjemniejsze wspomnienie związane z świętami? Najprzyjemniejsze święta to takie, kiedy wszyscy byli obecni przy świątecznym stole. Nie ważne czy były prezenty czy nie. Ważne, że były osoby, które kochamy. 7. Twój typ spędzenia perfekcyjnego niedzielnego poranka? Mój perfekcyjny niedzielny poranek to taki, kiedy jeszcze śpię

Kuchnia Paulettes
Najpopularniejsze przepisy listopada 179

mróz – u nas na działce ogrzewania brak. Z pewnością w grudniu będziemy korzystać z tego przepisu. Idą święta – wędzone szynki na pewno pojawią się na naszym świątecznym stole. Listopad to też okres, kiedy zbieramy ostatnie papryczki chili rosnące na ogródku. Wówczas przystępujemy do produkcji ostrego sosu chili. Popularność tego przepisu zawsze nas cieszy, bo miksturę i proporcję opracowywaliśmy

Jakugotujesz.pl
Rafaello z białą czekoladą + film 258

Rafaello z białą czekoladą na biszkopcie to idealny smakołyk dla wielbicieli białej czekolady i kokosu, niezwykły deser dla każdego łasucha. Ciasto Rafaello oprócz innych okazji będzie znakomitą propozycja na świątecznym stole.   składniki na tortownicę 23 cm biszkopt 5 jajek 3/4 szklanki cukru kryształu 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa 500 ml śmietany kremówki

Smakowite Dania
Makowiec z jabłkami 537

roku upieczemy na stół Wigilijny. Makowiec z jabłkami sprawdzi się idealnie. Ciasto wymaga trochę pracy jednak nie jest trudne więc myślę, że każdemu się uda a na świątecznym stole zrobi furorę zarówno ze względu na smak jak i efektowny wygląd. Nie lubię ciast które ciężko się kroją, rozpadają się itp - to takie nie jest. Kroi się lekko i ładnie. Makowiec

sierotka maRysia w kuchni
Sernik cytrynowy z mascarpone 184

Dziś przymiarka do świątecznego sernika. Pyszny, delikatny i puszysty, po prostu rozpływa się w ustach. Może się skusicie i też taki upieczecie do niedzielnej kawki, będzie idealny. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Uszka wigilijne 215

barszczu. Przepis autorstwa Babci, a jak wiadomo, wszystko co od Babci, zawsze jest najlepsze na świecie! U nas oficjalnie serwowane są na Wigilię. Nieoficjalnie - na śniadanie, obiad i kolację świąteczną - tak naprawdę to dopóki się nie skończą. Po prostu wszyscy je uwielbiamy!  Uszka można robić tuż przed wigilijną kolacją, albo już teraz i zamrozić. Chociaż niektórzy mogą mieć obawy

Kuchnia od dwojga
Jadalne prezenty – warsztaty ze Śliwką Kalifornijską 137

koniec listopada odbyły się – już trzecie – warsztaty świąteczne ze Śliwką Kalifornijską. Relację z poprzedniego roku znajdziecie TU. Tym razem organizatorzy za temat przewodni wybrali jadalne prezenty. Zapowiadało się świetne spotkanie, bo za część kulinarną miał odpowiadać szef Krzysztof Rabek (Odette), a za część dekoracyjno-fotograficzną duet z Kwiaty&Miut, czyli Łukasz Marcinkowski i Radosław Berent

Pasja Smaku