 Schab ze śliwką i boczkiem. Domowa wędlina, danie obiadowe. 227
Schab ze śliwką i boczkiem. Domowa wędlina, danie obiadowe. 227ciepło jako dodatek do obiadu. Stanowi doskonała propozycje na zbliżające się święta. Dziękuję wszystkim za odwiedziny i zapraszam do wirtualnego poczęstunku :) Składniki - 1.20 schabu bez kości - 200 gram śliwek kalifornijskich suszonych bez pestek - 100 gram boczku wędzonego - sól, czosnek mielony, majeranek, kminek mielony, papryka mielona - olej Dodatkowo - folia aluminowa Wykonanie Schab obieram z błonek i zbędnego tłuszczyku, płuczę
Kuchnia z widokiem na ogród Pieczony schab ze śliwkami 218
Pieczony schab ze śliwkami 218Pieczony schab ze śliwkami Na świątecznym stole nie może zabraknąć tak pysznego schabu ze śliwkami. Taki schab, można podawać na zimno i na ciepło. Składniki: schab bez kości - ok. 1,5 kg śliwki suszone - 200 g oliwy z oliwek -4 łyżki majeranek - 1 łyżka sól i pieprz Przygotowanie: Schab opłukać, osuszyć. Natrzeć mięso solą , pieprzem i majerankiem, odstawić najlepiej
Kuchnia Danusi Schab ze śliwką z szynkowaru 405
Schab ze śliwką z szynkowaru 405zalewy na co najmniej 2 doby (u mnie kilka godzin + szprycowanie). Wyjmujemy schab z zalewy i ostrym nożem robimy otwór. Do otworu napychamy suszone śliwki. Składniki posypki mieszamy ze sobą i obtaczamy nią schab. Przekładamy schab do woreczka i umieszczamy go w szynkowarze. Szynkowar zamykamy, dociskając sprężyną i odstawiamy do lodówki na kilka godzin (u mnie
Mam apetyt na ... Roladki ze śliwką 220
Roladki ze śliwką 220wpasują się w świąteczne menu. Danie możemy podać tradycyjnie z ziemniaczkami lub w towarzystwie dowolnej kaszy. Zamiast schabu możemy wykorzystać filety z kurczaka lub indyka. Polecam! Roladki ze śliwką Składniki na 4 roladki: 4 plastry schabu 4 plastry surowej szynki wędzonej garść suszonych śliwek 0.5 l bulionu warzywnego przyprawy: sól, pieprz, majeranek, musztarda łyżka mąki + łyżka kwaśnej śmietany
Smak mojej kuchni Rolada schabowa z żurawiną w sosie chrzanowym 230
Rolada schabowa z żurawiną w sosie chrzanowym 230roladę. Mięso solimy i pieprzymy (z obu stron), następnie smarujemy chrzanem śmietankowym . W tym czasie na schabie układamy plastry szynki parmeńskiej (albo podsmażamy plastry boczku i potem układamy je na schabie). Następnie na boczku smarujemy żurawiną ze słoiczka a potem posypujemy suszoną żurawiną oraz posypujemy posiekaną natką pietruszki.Schab ściśle zwijamy w roladę i związujemy sznurkiem. Wkładamy do rękawa(...)chrzan tarty oraz sok z połowy cytryny, cukier i sól do smaku. Na koniec dodajemy koperek i zioła prowansalskie. Zagotowujemy i czekamy aż sos się zredukuje. Podajemy do mięsa. schab nadziewany żurawinąkliknij: akcja: mięsna rolada
Bon Appetit Małgorzaty Schab ze śliwką i morelą w galarecie 270
Schab ze śliwką i morelą w galarecie 270Schab ze śliwką i morelą w galarecie 1 kg schab bez kości, 150 g śliwki suszone bez pestek, 150 g morele suszone Sól, 0,5 kostki masło, 1 szt cytryna, pieprz 1,5 szkl wywar mięsny, 3 łyżeczki żelatyna DEKORACJA 0,5 szt ogórek świeży, 2 liście sałata, 1 szt papryka czerwona świeża, por liście, 1 gałązka(...)natka pietruszki PRZYGOTOWANIE: Morele i śliwki opłukać w ciepłej wodzie, osączyć. Schab opłukać, osuszyć. Zrobić nożem w środku schabu otwór i włożyć śliwki. Na koniec otwór spiąć wykałaczkami. Schab ułożyć na wysmarowanej masłem blasze, posypać wiórkami mrożonego masła. Wstawić do piekarnika na 1 godz. w 180 stop, polewając wytwarzającym się sosem. Mięso ostudzić i pokroić w plastry. Żelatynę namoczyć
Kuchnia Danusi Schab w 5 minut 186
Schab w 5 minut 186jest niezwykle delikatny, soczysty, pyszny... Możecie go robić z różnymi przyprawami, a i tak będzie dobry :-) Ja mam tu taką wersję... SKŁADNIKI ok. 1 kg schabu bez kości 1 łyżka soli 1 łyżka suszonego majeranku 1 łyżeczka pieprzu 4 ziela angielskie 4 liście laurowe woda (tyle, by skryło mięso) Schab myjemy, osuszamy i obwiązujemy nitką lub wkładamy do siatki
Czary - gary w kuchni SCHABOWE MOCNO CZOSNKOWE 185
SCHABOWE MOCNO CZOSNKOWE 185schabu bez kości 2 ząbki czosnku drobno posiekane Sól pieprz do smaku 2 łyżki czosnku granulowanego oraz niedźwiedziego 2 łyżki pomidorów suszonych z czosnkiem Bułka tarta do panierki Olej rzepakowy do smażenia PRZYGOTOWANIE: Schab kroję na kotlety . Mi wyszło ok 8 kotletów z kawałka 0.5 kg. Rozbijam dokładnie. Każdy kotlet doprawiam suszonym czosnkiem,czosnkiem niedźwiedzim ,solą ,pieprzem
Gotowanie Patki SOCZYSTY SCHAB Z PIEKARNIKA 274
SOCZYSTY SCHAB Z PIEKARNIKA 274jeżeli nie, zawsze można go zamrozić i wykorzystać do przygotowania pysznego pasztetu, o którym w jednym następnych postów... Przepis znaleziony tutaj.Składniki:- 1kg schabu bez kości- sól, świeżo mielony pieprz- suszony czosnek- rozmaryn, tymianek, zioła prowansalskie, majeranek itp.- olej kokosowy bezzapachowy lub oliwa do obsmażenia mięsa- papier do pieczenia- blaszkaUmyty i wysuszony schab nacieramy solą, posypujemy świeżo zmielonym
Smaczne Zdrowe Schab z jabłkiem i cebulką 204
Schab z jabłkiem i cebulką 204możemy zabrać do pracy. Składniki: 1 kg schabu 1 jabłko 1 cebula Marynata: 2 łyżki powideł śliwkowych ⅕ szklanki oleju rzepakowego 1 łyżka miodu ½ łyżeczki suszonego tymianku Sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Schab oczyszczamy i myjemy. Osuszony nacinamy w odstępach ok 1½cm i nie docinając do końca nadziewamy krążkami cebuli oraz plastrami jabłek. Całość polewamy przygotowaną wcześniej
Kuchnia w czekoladzie Pieczony schab z kością 172
Pieczony schab z kością 172schabu z kością esencja do sosu pieczeniowego jasnego Knorr Marynata: 1 duża cebula 2 ząbki czosnku sok z 1/2 cytryny 1/4 szklanki oleju 1 łyżka suszonego majeranku 1 łyżeczka kminku sól, pieprz Schab nacinamy głębiej między kośćmi, dzięki czemu łatwiej będzie kroiło się nam go na pojedyncze kotlety po upieczeniu. Przygotowujemy marynatę. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przepuszczamy
Marder&Marder Manufacture Schab w sosie grzybowym! :) 296
Schab w sosie grzybowym! :) 296Składniki: -schab (ilość zależy od tego ile chcemy zjeść) -2 garści suszonych grzybów -1 cebula -1 kostka rosołowa -1,5 łyżki majeranku -olej -1 łyżeczka mąki Sposób przygotowania: Schab myjemy i kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. a następnie obsmażamy go na odrobinie oleju z jednej i drugiej strony. Kostkę rosołową rozpuszczamy w 250 ml. gorącej przegotowanej
Magia jedzenia. Schab w majeranku nadziewany śliwką 249
Schab w majeranku nadziewany śliwką 249czarnego pieprzu 1/2 łyżeczka papryki 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1/2 łyżeczka suszonej cebuli 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju 100 g suszonej śliwki opcjonalnie kawałek siatki wędliniarskiej Wykonanie: W schabie przy pomocy ostrego noża robimy tunel. Upychamy w nim dokładnie śliwki. Schab wkładamy do siatki wędliniarskiej, żeby po upieczeniu miał ładny kształt i zawiązujemy końcówki
Kulinarne przygody Gatity Schab świąteczny- "Zielony Smok" ;) 339
Schab świąteczny- "Zielony Smok" ;) 339Kuchnia na obcasach, posłużył jako podstawa mojego przepisu. Tak oto mogę Wam przedstawić świetny przepis na soczyste mięsko z zieloną pierzynką ;-) Składniki: około 1 kg schabu 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki suszonego rozmarynu łyżeczka soli świeżo mielony pieprz 2-3 łyżki musztardy francuskiej pęczek pietruszki 5-6 sztuk dużych pieczarek nieduża cebula żółtko pieprz,sól 250 ml ciemnego(...)drobno i podsmażamy na maśle. Dusimy, aż odparuje nadmiar wody. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do wystudzenia. Natkę siekamy drobno. Do cebuli i pieczarek dodajemy natkę i żółtko, mieszamy. Schab umieszczamy w naczyniu żaroodpornym Farsz nakładamy do nacięć schabu i na jego wierzch. Obok schabu wlewamy piwo. Pieczemy pod przykryciem 40 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie zdejmujemy przykrycie
Czerwona Porzeczka Schab w pomarańczach 213
Schab w pomarańczach 213pieprz kolorowybazyliaplasterki z 1 dużej pomarańczysuszone wiśnieoliwa z oliwekrękaw do pieczeniaSposób przygotowania:Schab myjemy i osuszamy. Solimy i pieprzymy lekko wcierając w mięso. Przekładamy do rękawa. Przyprawę do mięs rozprowadzamy w 3 łyżkach oliwy i całość wcieramy w mięso. Posypujemy bazylią. Na wierzch mięsa wrzucamy suszone wiśnie i przykrywamy je plasterkami pomarańczy. Zawiązujemy.Pieczemy w piekarniku rozgrzanym
Słodkie Przyjemności