suszone grzyby - 2540 przepisów (strona:102/170)

Krokiety z kaszą gryczaną, serem korycińskim i grzybami 216

kaszę, jak na grzyby. Z braku czasu ...poszłam na łatwiznę- to oczywiście nie oznacza, że będzie niesmacznie czy bez wyrazu. Wręcz przeciwnie. Mając dostęp do produktów wysokiej jakości, krokiety wyszły Pierwsza Klasa, i zostały zaserwowane gościom, którzy boją się raczej eksperymentów...i gościom, którzy jedli takowe po raz pierwszy. Składniki na farsz kasza gryczana z grzybami  SYS smażona(...)farsz, nie za grubo i zwijaj krokiety. Odkładaj na bok. Nie smaż od razu , ale bez pośrednio przed podaniem. Będą pyszne, chrupiące i pełne aromatu leśnych grzybów.  Kasza j ako nadzienie, grzyby oraz ser koryciński, to doskonała alternatywa dla tych, którzy nie mogą jeść kapusty, z różnych względów. Wersja z kaszą jest zdrowsza, powiedziałabym bardziej syta i wykwintna

Z Kuchni Do Kuchni
Bigos – czyli porządki po świętach 199

typu śląska lub inna ( ok 400 gram ) Kawałek wędzonego boczku ( ok. 200 gram ) Mięso ( może być każdego rodzaju, ja dodałam mięso z pieczonej kaczki  ) Grzyby ( dałam 250 gram pieczarek ) Garść suszonych śliwek Kilka listków laurowych Kilka ziaren ziela angielskiego Pieprz Vegeta Sól 1 mały koncentrat pomidorowy Wykonanie: Kapustę świeżą szatkujemy i umieszczamy w garnku, podlewamy niewielką ilością(...)wody, dodajemy przyprawy i gotujemy pod przykryciem. W między czasie kroimy mięso, kiełbasę, boczek i dodajemy do kapusty. Grzyby i śliwki również kroimy i umieszczamy w garnku. Po około 30 minutach gotowania dodajemy kiszoną kapustę i koncentrat pomidorowy i dalej gotujemy. Od czasu do czasu mieszamy. Im dłużej gotujemy tym bigos będzie lepszy. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Rolada z szynki z grzybami i kasza gryczana 175

sojowy ocet balsamiczny oliwa 1 cebula 100 g grzybów leśnych (opieńki) 1 papryka sól pieprz pieprz ziołowy staropolski oregano bazylia 60 g żółtego sera kasza gryczana 1 szkl 1 łyżka oleju 1 łyżeczka soli szczypta ogórków kiszonych suszonych Cebulę przyrumienić na tłuszczu, dodać pokrojone grzyby, pokrojoną w kostkę paprykę i przyprawy do smaku. Dusić aż odparuję płyny. Wystudzić(...)czasie temperaturę zmniejszyć do 150 st i piec jeszcze ok 15 min.  Kaszę ugotować w 2 szkl wody z dodatkiem soli, 1 łyżki oleju i szczypty ogórków kiszonych suszonych

Gotowanie jest łatwe
Suszymy? Czyli o nowej suszarce... 167

jest żadną reklamą.Po prostu chciałam się... podzielić z Wami tym moim nabytkiem,broń Boże chwalić! Nic z tych rzeczy.Tym bardziej, że mamy obecnie okres grzybów i owoców idealnie nadającychsię do suszenia. No, i nie zabrakło też wszelakich testów i egzaminów.Eksperymentów nigdy dość! CYNAMONOWE CHIPSY JABŁKOWE /autorski;/ 1 opakowanie cynamonu w proszku 1 litr gorącej wody 1 kg cukru

W kuchni Karmel-itki
szynka z grzybami moon 215

sojowy mąka ziemniaczana - łyżka imbir - kawałek około 1 cm lub troszkę mniej przyprawy (pieprz, sól, kurkuma, słodka i ostra papryka, ostre suszone chili, gałka muszkatołowa, kolendra, czosnek niedźwiedzi)   Wykonanie:   Grzyby moon zalewamy wrzącą woda i odstawiamy na poł godziny. Warzywa kroimy w słupki a mięso w  paski (ja pora przeważnie kroję(...)sosem sojowym i odstawiamy do lodówki na pół godziny.  W międzyczasie podgotowujemy grzyby moon około 10 min po czym je studzimy i kroimy w paski. Warzywa i mięso podsmażamy na patelni na dobrze rozgrzanym oleju. Dodajemy czosnek (pokrojony lub zmiażdżony), 2 małe ostre suszone papryczki i  tarty imbir. Doprawiamy kurkumą, gałka muszkatołową, kolendrą (ćwierć łyżeczki), słodką

Lubczyk i Wanilia
Bitki z szynki wieprzowej, z leśnymi grzybami. 195

czegoś konkretnego.Dzisiejsza propozycja to bitki z szynki wieprzowej z leśnymi grzybami. Bardzo smaczne danie. Polecam SKŁADNIKI: 1/2 kg szynki wieprzowej papryka słodka suszony czosnek sól i pieprz 2 łyżki mąki 30 dag grzybów leśnych mrożonych lub świeżych np. podgrzybki, kurki 1 cebula olej do smażenia 2 łyżki masła klarowanego WYKONANIE Mięso pokroić  w plastry,lekko rozbić. Posypać(...)stron w mące. Smażyć do lekkiego zrumienienia z każdej strony. Przełożyć do garnka i zalać wrzątkiem lub gorącym bulionem i dusić ok 20 min W tym czasie przygotować grzyby. Ja daję mrożone, płuczę po ciepła wodą jeszcze zmrożone, kroje na większe kawałki. Na patelnie z masłem wrzucam pokrojoną w kostkę cebule i grzyby, doprawiam solą , pieprzem. Nakrywam

W kuchennym oknie Ewy
Tartinki z leśnymi grzybami 150

Grzybów nie nazbieraliśmy dużo, ale dal naszej czwórki starczy:-) mniaaam.  Składniki: Grzyby leśne ( dowolna ilość) Ciasto francuskie ( jedno opakowanie) 1 średnia cebula 4 suszone pomidorki ( można więcej) 250ml śmietany kremówki 30% natka pietruszki sól, pieprz, tymianek świeży lub suszony ząbek czosnku  5 plasterków sera Brie Przygotowanie: 1. Podsmażyć grzyby i cebulę, dodać pomidorki. Przyprawić

Gaździnka warzy
Bakłażan z Newellą, grzybami mun i sezamem 183

zmieszałam z przyprawami i zrumieniłam, dzięki czemu nabrała orientalnego smaku. Z dodatkiem grzybów mun, świeżej kolendry i sezamu, podana na usmażonych plastrach bakłażana stanowi bardzo smaczną przystawkę Składniki:1/2 opakowania Newelli klasycznej1 mały bakłażan10 g grzybów mun1-2 łyżki sosu sojowego1/2 łyżeczki kurkumymalutki kawałeczek chili1/2 łyżeczki suszonego imbiru1 łyżka świeżej kolendry1 łyżeczka sezamu1 łyżeczka soku z limonkisólPrzygotowanie:Grzyby

Oryginalny smak
Jeśli Twój facet szuka obrączek, nie oznacza to ślubu – rzecz o utuleniu żalu 184

bulion drobiowy bądź warzywny mała szalotka ząbek czosnku kieliszek białego wina (ja nie używałam, nie lubię smaku wina w potrawie innej niż wołowina po burgundzku) grzyby leśne, świeże – lub krewetki, groszek, suszone pomidory, kurczak, lub dowolny składnik, na który macie ochotę masło parmezan – ale prawdziwy, nie te trociny w torebkach, wystarczy wam 10 -15 dkg świeża pietruszka drobno(...)palniku, na małym ogniu obok patelni na której będziemy tworzyć. Jeśli dodajemy wino, warto go podgrzać, żeby zimne wino nie zahartowało ryżu. Składniki dodatkowe do risotto takie jak grzyby czy kurczak warto wcześniej doprawić i usmażyć, tak przygotowane odkładamy na osobną miseczkę. Parmezan ścieramy na drobnych oczkach. Szalotkę i ząbek czosnku drobno siekamy. Przygotowujemy dwie łyżki zimnego masła. Możemy

ladykitchen
Grzyby w śmietanie 199

samą wzmiankę o lesie czy grzybach ;) W niedzielę przed południem zostałam wyciągnięta więc do lasu na grzyby. Uzbrojona w długie spodnie i długi rękaw (te kleszcze...), gałązkę (te wstrętne pająki...brrrr...) i mały nożyk ruszyłam na podbój lasu. Oczami wyobraźni widziałam już hałdy okazałych grzybów, a za nimi słoiczki marynowanych, sznureczki suszonych...Echhh... .Z naszego grzybobrania poza(...)wspaniałym nastrojem, przeciętymi dwoma palcami sąsiadki (ona też odganiała się od pajączków, aż przy kolejnym machnięciu natrafiła na swój własny nóż), przywieźliśmy niewielką miseczkę grzybów. Całe szczęście, że wystarczyło na kolację. No dobra, symbolicznie wystarczyło, żeby każdy spróbował ;)Składniki:świeże grzyby leśne,cebula,masło,sól, pieprz, ostra papryka.Grzyby oczyszczamy, szybko płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy papierowym ręcznikiem. Cebulę

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sos z portobello 197

250g szalotki - 4-5 ząbków czosnku - 3 łyżki wina Marsala - 100ml wody - 250ml słodkiej śmietanki - różowa sól himalajska - świeżo mielony czarny pieprz - 1 łyżka suszonych liści lubczyku - olej z pestek winogron   Grzyby dokładnie oczyszczamy. Ponieważ portobello ma duże kapelusze, każdy przekrajamy na połowę, a połówki dzielimy na 5-6 kawałków. Szalotki i czosnek kroimy w drobną kostkę(...)samą patelnię dolewamy łyżkę oleju i przekładamy pokrojone grzyby. Oprószamy solą i smażymy do odparowania wody i lekkiego zrumienienia, oprószamy pieprzem. Dodajemy odłożoną szalotkę z czosnkiem – mieszamy. Wlewamy wino Marsala i dokładnie mieszając odzyskujemy smaki z patelni. Po chwili uzupełniamy wodą i śmietanką. Dodajemy suszone liście lubczyku, doprawiamy do smaku i redukujemy sos do pożądanej gęstości

mojewypiekiinietylko
Kulki ziemniaczane faszerowane grzybami 230

olej do głębokiego smażenia bułka tarta grubo mielona do panierowania Farsz grzybowy: 500 g grzybów lesnych u mnie podgrzybki i maślaki 1 średnia cebula 1 łyżeczka bu lki tartej sól i pieprz do smaku 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 2 łyżki masła Sposób przygotowania: Świeże grzyby przebrać i umyć, ja miałam mrożone. Wrzucić na patelnię maslo i pokrojoną drobniutko

Gosia gotuje
Suszone pomidory - tak jest! 282

mało. Przecier pomidorowy już jest ( klick ), kac pomidor został jeszcze z ostatnich lat ( klick ) ale wykorzystałam już wszystkie suszone pomidory ( klick ). A więc padło na słoiczki z suszonymi pomidorami. Jak postanowiłam tak zrobiłam. :) Polecam każdemu domowe, własne, no po prostu przepyszne, a co więcej od kilku dni w całym domu unosi się cudowny zapach. Do roboty! Składniki(...)miąższu i mało wody) 3 szklanki oleju roślinnego 1 szklanka oliwy zioła prowansalskie główka czosnku Pomidory dokładnie myjemy, kroimy na pół i suszymy. 2 lata temu suszyłam w piekarniku (wpis tutaj ), w tym roku w suszarce do grzybów. Chyba wolę opcję suszenia w piekarniku wtedy wszystko pachnie jeszcze mocniej (ok. 5h w piekarniku rozgrzanym do 50st., czas oczywiście zależy

Brzuszki Łakomczuszki
Kotlet z mięsa i kaszy bulgur w sosie grzybowym 167

pieprz pół łyżeczki suszonych pomidorów szczypta bazylii bułka tarta do panierowania na sos; 200 g mrożonych grzybów (opieńki) pół małej cebuli tłuszcz do smażenia 200 ml mleka 200 ml śmietany 1 łyżka mąki sól pieprz szczypta estragonu szczypta majeranku odrobina papryczki suszonej Mięso wyłożyć do miski, dodać kaszę, jajko, drobno posiekaną cebulę, przyprawić do smaku i dobrze wyrobić(...)ręką. Uformować niewielkie kotlety , panierować w bułce tartej, usmażyć na tłuszczu. w rondelku przyrumienić drobno posiekaną cebulę na odrobinie tłuszczu, dodać rozmrożone grzyby zalać mlekiem i zagotować, dodać przyprawy i gotować przez chwilę, podprawić śmietaną wymieszaną z mąką

Gotowanie jest łatwe