dzięki grillowanemu fantastycznemu stekowi Delmonico. Polecamy przepis na te wyjątkowe steki Delmonico serwowane w wielu dobrych restauracjach za oceanem. Składniki: 4 steki Rib-Eye 2 grzyby Portabello, usunięte łodygi i blaszki 12 suszonych pomidorów 4 świeże gałązki rozmarynu sól i pieprz do smaku na sos: 1 szklanka bulionu wołowego ½ szklanki octu balsamicznego ¼ szklanki świeżego imbiru, drobno posiekanego ¼ szklanki(...)wrzenia. Doprawić solą i pieprzem do smaku. W międzyczasie rozgrzać grilla. Steki i grzyby doprawić solą i pieprzem i grillować do uzyskania pożądanego stopnia wysmażenia. Grzyby powinny być kruche. Wszystko zdjąć z grilla. Grzyby pokroić na małe trójkąty. Kawałki grzybów i suszone pomidory nadziewać na gałązki rozmarynu. Steki umieścić na talerzu z szaszłykami rozmarynowymi i polane
naRuszcieNajlepsze smaki jesieni razem na talerzu - czyli moja propozycja na kremowe risotto z dynią i grzybami. Gorąco polecam ... SKŁADNIKI 600g obranej dyni bez pestek300g ryżu arborio350g grzybów leśnych (u mnie mrożone, mogą być też suszone)750ml bulionu warzywnego150ml białego wina wytrawnego2 szalotki 2 ząbki czosnku4 łyżki masła2 gałązki rozmarynusól, pieprztarty parmezan lub inny twardy(...)łyżki masła.Szklimy na nim posiekane szalotki i ząbki czosnku. Dynię kroimy w 1,5 cm kostkę i wrzucamy na patelnię. Przesmażamy razem jeszcze 5 minut. Dodajemy grzyby (jeśli suszone, to oczywiście namoczone przez kilka godzin). Jeszcze kilka minut smażymy. Dodajemy ryż, zmniejszamy ogień i mieszamy do momentu, aż ziarenka ryżu staną się lekko przezroczyste. Wlewamy wino
Moje Kuchenne Rewelacjebezmięsne danie doskonałe dla tych , którzy unikają mięsa lub maja go dosyć po świętachSKŁADNIKI2 kg kapusty kiszonejszklanka suszonych grzybów1/2 kg pieczarek2 marchewkiliść laurowyjedna cebulasól, pieprz do smakpół szklanki oleju lnianego toczonego na zimnoWYKONANIESuszone grzyby zalewamy ciepłą wodą i gotujemy ok. 1 godzinę. Osączamy i kroimy w paski .Wywar(...)zostawiamy do kapusty.Kapustę mocno odciskamy. Jeżeli jest zbyt kwaśna, lekko przepłukujemy, zalewamy wywarem z grzybów i gotujemy na małym ogniu. Cebulę obieramy i drobno kroimy.Pieczarki płuczemy obieramy kroimy w paski. Cebulę wrzucamy na patelnię, szklimy, dodajemy pieczarki i suszone pokrojone grzyby. Wszystko dusimy na małym ogniu.Do garnka z kapustą dodajemy podduszone grzyby, pieczarki, cebulę
W kuchennym oknie Ewypapryka zielona pęczek koperku 2 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku Sos borowikowy: 50g suszonych borowików 1 l wody 1 szklanka bulionu warzywnego lub rosołu cebula 2-3 łyżki kremówki 2 łyżki masła 1 pełna łyżka krupczatki sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Sos: Grzyby opłukać i namoczyć na noc w 1 litrze wody. Następnego dnia gotować
Ze smakiem i z pasjąPasztet sojowy z grzybami 200 g soi 3 marchewki (250g) 1 pietruszka 0,5 pora (100g) 0,5 selera (150g) 1 jajko kilka suszonych podgrzybków olej do smażenia i wysmarowania foremki sól pieprz Przygotowanie. 1. Soja: Soję wypłukać w zimnej wodzie, a następnie zamoczyć na 10-12 godzin, co pozwala skrócić czas późniejszego gotowania. Soja wyraźnie nabierze masy. Najlepiej(...)oleju najpierw por, a następnie resztę warzyw. Całość smażyć ok. 10 minut, nie przykrywać patelni, żeby pozwolić warzywom odparować. Dodać sól i pieprz według uznania. 3. Grzyby: Kilka suszonych podgrzybków zalać do połowy kubka wrzątkiem i odstawić do naciągnięcia i uzyskania pełnej miękkości (około 20 min.) Grzyby można przed zalaniem pokruszyć lub pokroić. 4. Masa
Pij soki wyciskanewędzony 20 dag kiełbasa zwyczajna 40 dag cebula 2 marchew - niekoniecznie jabłka-3 duże sztuki śliwki suszone -5 sztuk sól, pieprz, liść laurowy, majeranek, masło- pół kostki grzyby prawdziwe suszone 10 dag , ewentualnie pieczarki około 500 ml rosołu Przygotowanie: "Uszatkować kapustę białą, osolić dobrze, a potem ją dobrze odcisnąć, kiszoną jeśli bardzo kwaśna odcisnąć lub przepłukać wodą(...)zmieszać razem 2 cebule usiekać, jabłka pokroić w kostkę, tak samo kiełbasę i boczek -wpierw mięso z cebulą podsmażyć razem Grzyby namoczyć wcześniej, by miękły kilka godzin - chyba, że krojone - to krócej, potem ugotować osobno do miękkości (a jeśli mamy pieczarki to smażymy pokrojone bez namaczania) Składniki układać w dużym garnku (nie aluminiowym!) w taki sposób
Proste PotrawyKażdego roku, mniej więcej o tej porze suszę owoce. Robię to w suszarce do suszenia owoców, grzybów, warzyw.... Oprócz zamrażania, to doskonały sposób na ich przechowanie. Suszone owoce można zużyć na wiele sposobów. Takie owocowe chipsy można chrupać zawsze i wszędzie. Doskonałe, zamiast ciasteczek. Ja z takich owoców robię również wigilijny kompot. Używam też do dekoracji deserów
Kuchnia u KrysiUszka z kapustą i grzybami najlepiej smakują, kiedy przygotowujemy je z domowej kapusty kiszonej i suszonych leśnych grzybów. Do takich uszek gotujemy barszcz czerwony czysty niezabielany, najlepiej na własnym zakwasie z czerwonych buraków . Taki barszcz z uszkami to tradycyjne danie wigilijne w wielu Polskich domach i zdrowy, smaczny posiłek na co dzień. Czytaj dalej
Przepisy KulinarneSkładniki: 1 filet z kurczaka 1 marchewka garść grzybów mun 4-5 brązowych pieczarek 2-3 liście kapusty pak choi 200 g makaronu ryżowego przyprawa orientalna sos sojowy ocet ryżowy suszona trawa cytrynowa … Czytaj dalej Potrawka orientalna z pak choi
czarrna od kuchnigotowanych), a do środka wkłada się różne farsze. W samym Opocznie na piątkowy stół przygotowywało się bomby z grzybami (w sezonie z grzybami świeżymi, zimą - z suszonymi) lub z grzybami i kapustą kiszoną, w Wygnanowie - z kapustą kiszoną, w Ogonowicach - z mięsem, ale ciasto jest takie jak na kluski śląskie. Mnie mocno wzięło na wspominki Wileńszczyzny i przygotowałam bomby
Weekendy w domu i ogrodzieOdliczanie czas zacząć! Uwielbiam Święta Bożego Narodzenia ze względu na atmosferę panującą w około, wyczekiwania, unoszące się w kuchni cudowne zapachy (które spotyka się tylko raz
Kitchens AlphabetZapraszam na uszka wigilijne. Ile gospodyn tyle przepisow. Z barszczem - niezapomniany smak. A to sa moje :) Farsz: Grzyby suszone - 2 szklanki 1 cebula pieprz , sol Grzyby obgotowujemy. Cebulke kroimy na drobna kosteczke, obsmazamy na masle. Grzyby rozdrabniamy blenderem lub maszynka do miesa, dodajemy zeszklona cebulke- doprawiamy sola I pieprzem.Mieszamy. Ciasto: 2 szklanki maki 0.5 szkl
Smaki Edytytego „zupa chińska, ale robiona w Radomiu... W ogóle nie smakuje jak chińska.” Eksperyment uważam za udany:) Składniki: pierś z kurczaka – 200 gram bulion – 1,5 litra suszone grzyby mun – 20 gram marchew – 2 szt. por – 1/3 szt. szczypior – 1 pęczek czosnek – 1 ząbek mleko kokosowe – 200 ml makaron ryżowy – 100 gram sok z ½ cytryny sezam(...)łyżki płatki suszonej papryki – 2 łyżki sos sojowy – 4 łyżki przyprawy: pieprz, kolendra, chili Grzyby mun płuczemy, zalewamy gorącą wodą, odstawiamy na 15 minut i odcedzamy. Kurczaka kroimy w kostkę i przyprawiamy. Marchew i pora kroimy w słupki, zalewamy bulionem. Dodajemy podsmażonego z sezamem kurczaka, płatki papryki, kolendrę i pokrojone grzyby. Gotujemy około 10 minut
Gotuj z Misiemsię za nie zabrać ja polecam tę kapustkę. Prosto, smacznie, tradycyjnie:) Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 30 dkg grzybów leśnych suszonych (podgrzybki, kozaki) 1 cebula 3 liście laurowe 8 ziarenek ziela angielskiego sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: 1. Grzyby zalewamy 1l. wody i gotujemy na małym ogniu ok. 1 godzinę. Jeśli potrzeba- dolewamy ponownie odrobinę wody
Kuchnia w czekoladziedomu rodzinnym na wigilię gotuje się barszcz, a grzybowa, która czasem się pojawia na obiad, gotowana jest z ziemniakami i zabielana śmietaną. Tutaj mamy niezwykle aromatyczny wywar z grzybów i do tego łazanki, a do tego podczas warsztatów Pan Maciej podlał to wszystko wiśniówką :). Ja dziś chcę Wam zaproponować właśnie zupę grzybową z makaronem (miały być łazanki(...)tego ten grzybowy aromat w kuchni podczas gotowania, dla mnie bajka :). Składniki: 200 g suszonych borowików i podgrzybków 1 / 2 pęczka włoszczyzny 1 cebula olej makaron ślimaczki lub łazanki od Lubella przyprawy Galeo: liście laurowe, ziele angielski, tymianek, pieprz czarny mielony, sól Grzyby moczymy, najlepiej przez całą noc. Następnie cedzimy, kroimy w paski i zalewamy wodą
Cynamonowe szczęście