suszona karkówka - 739 przepisów (strona:39/50)

Za'atar bardzo pikantny do karkówki 198

idealny do mielenia przypraw i ziaren do smoothies wyposażony jest blender Breville ).  Po przygotowaniu mieszanki nacieram mięso olejem, obsypuję za'atarem i odkładam na kilka godzin do lodówki. Karkówkę z najczęściej przygotowuję w wolnowarze, wolno pieczona w niskich temperaturach jest idealna jako danie główne lub wędlina. Ps. Dokładny (mam nadzieję) opis wolnowarów zamieściłam na blogu jakiś czas temu(...)elektronicznie - jeden z misą kamionkową o pojemności 5,7 litra, drugi z misą DuraCeramic o pojemności 6 litrów. Składniki: proporcje na około 2 kg kawałek mięsa 1 łyżka stołowa suszonego tymianku 1 łyżka stołowa nasion sezamu 1 łyżka stołowa kashmiri chilli 1 lub 2 łyżeczki sumaku (w polskich warunkach można go zastąpić   startą na tarce o małych oczkach

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Grillowanie z Dobrą Kiełbasą – Kofty 271

dwóch zrobionych przez nas sosów, zawinięta w tortillę własnej roboty to cudowne połączenie. Coś innego, coś nowego na grillu. Polecamy spróbować. Zwłaszcza jeśli chwilowo przejadły się nam kiełbasy, kaszanki, karkówki i grillowane warzywa. Dodatek świeżych ziół nadaje daniu „lekkości”. Kofty są sycące, ale człowiek nie czuje się tak bardzo ociężały jak wtedy gdy wszystko co zjadł – mięso(...)mięsa wołowego np. antrykot 1 kg mięsa wieprzowego np. łopatka wieprzowa 3 łyżki stołowe musztardy dijon 1/2 pęczka natki pietruszki (posiekana) 1/2 pęczka kolendry (posiekana) 1 łyżka suszonego oregano 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego 2 łyżeczki kurkumy 3/4 dużej główki czosnku przeciśniętego przez praskę albo posiekanego 1-2 papryczki chilli z pestkami (posiekana) sól pieprz olej słonecznikowy/rzepakowy WYKONANIE

OstryKęs
Grillowanie z Dobrą Kiełbasą – Kofty 297

dwóch zrobionych przez nas sosów, zawinięta w tortillę własnej roboty to cudowne połączenie. Coś innego, coś nowego na grillu. Polecamy spróbować. Zwłaszcza jeśli chwilowo przejadły się nam kiełbasy, kaszanki, karkówki i grillowane warzywa. Dodatek świeżych ziół nadaje daniu „lekkości”. Kofty są sycące, ale człowiek nie czuje się tak bardzo ociężały jak wtedy gdy wszystko co zjadł – mięso(...)mięsa wołowego np. antrykot 1 kg mięsa wieprzowego np. łopatka wieprzowa 3 łyżki stołowe musztardy dijon 1/2 pęczka natki pietruszki (posiekana) 1/2 pęczka kolendry (posiekana) 1 łyżka suszonego oregano 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego 2 łyżeczki kurkumy 3/4 dużej główki czosnku przeciśniętego przez praskę albo posiekanego 1-2 papryczki chilli z pestkami (posiekana) sól pieprz olej słonecznikowy/rzepakowy WYKONANIE

OstryKęs
Sałatka z grubego kus-kusu z awokado, granatem, miętą, kukurydzą i przyprawami Zatar 221

Odświeżająca i smaczna sałatka, która doskonale wpisuje się w menu zdrowego lunchu lub przekąski. Idealnie pasuje też to grilla i podawanych z grilla mięs : żeberka, boczek, karkówka, hamburgery i szaszłyki. Jednym ze składników do tej sałatki jest melanż ziół nazywanymi Za′atar. Jej pochodzenie to Bliski Wschód :Palestyna, Libia i Syria. Można jednak zastąpić go świeżymi ziołami np. wysuszonymi(...)grubszych kawałkach. Przyprawę sumak można sobie darować. Jest wiele odmian melanżu na Za′atar, ale baza stała i można ją samemu przygotować. Na bazę składają się 4 składniki: suszony tymianek (4 łyżki), sumak (2 łyżeczki), nasiona sezamu (1 łyżka), sól (1/2 łyżeczki) SKŁADNIKI: 2 szklanki grubego kus-kus 1 owoc granatu 1 awokado mała puszka kukurydzy 1 łyżka

Sztuka gotowania w/g Samiry
Weekend z grillem #4 - Karkówka wytrawna 159

grillowaniem usuwamy cebulę. Grillujemy mięso często odwracając. Cebulę możemy, jeśli  chcemy, zeszklić na patelni i podawać do mięsa. Ja wiem, że do grilla idealnie pasuje piwo, ale ta karkówka świetnie wchodzi, gdy jest popijana kieliszkiem dobrego czerwonego wytrawnego wina. Im dłużej mięso będzie w lodówce tym będzie bardziej wytrawne. Nasze leżało 3 dni i miało intensywny posmak wina. Bardzo(...)pyszne - tak jak już pisałem :) Potrzebne nam będą młode ziemniaki tak małe żeby nie trzeba było ich kroić. Do tego 200 g masła i 3 gałązki rozmarynu (my użyliśmy suszonych gałązek. Chociaż świeże miały pewnie więcej aromatu). Ziemniaki myjemy dokładnie i gotujemy w łupinach w lekko osolonej wodzie. Gdy już będą tak prawie-prawie gotowe to odcedzamy. Nie możemy

Marder&Marder Manufacture
Korma z jagnięciną / Lamb Korma 257

prażonymi migdałami i orzechami nerkowca, z chilli, czosnkiem i innymi bardzo aromatycznymi przyprawami na długo pozostanie w naszej pamięci. Jagnięcinę można zmienić na inne ulubione mięso, testowałam z karkówką i też było wyśmienite. Na pewno jeszcze nie raz powtórzę to curry, zapraszam! Scroll down for English Korma z jagnięciną (4-5 porcji) Składniki: 1 kg udźca jagnięcego bez kości sól(...)patelni 2 ząbki czosnku, obrane i z grubsza posiekane 2,5 cm świeżego imbiru, obranego i z grubsza posiekanego 3 łyżki oleju roślinnego 1 laska cynamonu 4 goździki 4 suszone liści curry 2 łyżeczki nasion kolendry, uprażone na suchej patelni 2 ziarna kardamonu 2 cebule, obrane i pokrojone w plasterki 200 ml jogurtu naturalnego mała szczypta szafranu, namoczona

karmelowy
Pieczeń rzymska nadziewana pieczarkami z dodatkiem pieczarek w śmietanie 204

nadzieję stworzyć w miarę apetyczne danie. Jeżeli chodzi o pieczeń to nigdy nie korzystałam z żadnych przepisów. Polecam, bo naprawdę jest dobra :-) Składniki na pieczeń: 1 kg   karkówki   lub innego mięsa wieprzowego w miarę chudego 2 jajka 2 bułki 2 łyżki majeranku Sól 4 listki świeżej bazylii Pieprz 2 ziarnka ziela angielskiego 2 cebule Bułka tarta Dodatkowo farsz(...)następnie dobrze odsączamy z wody.   Dwie cebule kroimy drobno i smażymy na oleju do momentu aż się zeszklą. Mięso wraz z bułkami   mielimy dwukrotnie , dodajemy   suszony majeranek,   drobno pokrojone listki bazylii, usmażoną cebulkę, zmielone ziele angielskie, sól i pieprz do smaku   i na końcu dwa jajka. Wszystko dokładnie mieszamy. Przygotowujemy jednocześnie farsz pieczarkowy

Na słodko lub wytrawnie
Krakowskie klopsy w sosie serowym 134

miejscówkach niegdysiejszej stolicy), ale możecie spróbować zrobić je, gdziekolwiek mieszkacie. Nigdy, ale to nigdy, nie sięgajcie natomiast po jego zjedzeniu po maczankę , czyli małopolskiego „burgera” z marynowanej karkówki, podanego z purée z białej fasoli i gruszki oraz z aronią. Zjecie ją z łakomstwa, bo też jest pyszna, a potem będziecie trawić do południa dnia następnego(...)próbuje, rozdaje gwiazdki i jest łasy na prezenty. Kto następny? Składniki: klopsiki 1/2 kg chudego mięsa mielonego (np. z indyka) jajko 50 g bułki tartej kumin ziele angielskie suszona kolendra ząbek czosnku pęczek posiekanego koperku oliwa z oliwek szczypta soli sos serowy kubek śmietany 18% (sojowej lub zwykłej) ulubiony „śmierdzący” ser pieprz ząbek czosnku oliwa brokuł ryż

GRUBY WAŁEK
Grillowany mini kebab z cukinią 149

lekki obiad dla rodziny i przyjaciół do podania w ogrodzie.  Aromatycznie przyprawione delikatne mięso z indyka lub jagnięciny, a do tego cukinia i odrobina jogurtowego sosu z suszonych pomidorów i nic więcej nie potrzeba. Mini kebaby są szybkie do przygotowania, mięso można przyprawić wieczorem, a rano tylko uformować i grillować. Najlepsze kebaby wychodzą z jagnięciny i grillowane(...)kebabach z patelni brakuje mi nieco tego drzewnego zapachu, ale smak pozostaje bez zmian. Grillowane mini kebaby z cukinią polecam wszystkim, którzy nie przepadają za ociekającymi w tłuszczu karkówkami i kiełbaskami z grilla, ale lubią grillowanie. Jeśli zbyt mocno kebabów nie spieczemy, to bez obaw można podać je dzieciom. Ilość sztuk: 10 Czas przygotowania: 40 minut + marynowanie Składniki na grillowane

Kuchcik gotuje
Grillowane ziemniaki 286

Dzisiaj kolejny przepis na grilla. Tym razem zajęłam się młodymi ziemniaczkami. Kiedy zobaczyłam małe ziemniaczki na straganie od razu pomyślałam, że będą idealnym dodatkiem do grillowanej karkówki Oczywiście ziemniaki są dobre same w sobie, więc można je bez przeszkód wrzucić na grill bez dodatków. Ale uwierzcie mi dzięki temu, że zamarynujemy je wcześniej będą o niebo lepsze. Dodatkowo dzięki wędzonej(...)ziemniaki Składniki: 2 kg małych młodych ziemniaków 2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka czosnku granulowanego dwie gałązki świeżego rozmarynu (można zastąpić 2 łyżeczkami suszonego) gałązka szałwii około 150 ml dobrej oliwy z oliwek dwa ząbki czosnku sól Ziemniaki w mundurkach porządnie myjemy. Wrzucamy je do miski i dodajemy paprykę wędzoną, paprykę ostrą, czosnek

PatiGotuje
Grillowany Schab z kością 132

Grillowany Schab z kością Jeżeli macie już dosyć karkówki i kaszanki z grilla to na zakończenie sezonu mam dla Was petardę! Grillowany schab z kością w przepysznej marynacie dzięki której mięso jest soczyste i kruche. Sprawi, że nie będziecie mogli się doczekać kolejnego lata i z utęsknieniem będziecie patrzeć w kierunku rusztu stojącego w piwnicy lub na balkonie(...)Schabu z kością 1/4 szklanki Sosu sojowego lub aminokwasów kokosowych (jeśli Paleo) 1/4 szklanki Soku z limonki 3 łyżki Oliwy z oliwek 1 łyżeczka Mielonego kuminu 1 łyżeczka Suszonego oregano 1 Mała cebula 1 łyżeczka Koncentratu czosnkowego Hotz (lub zmielone 2 ząbki czosnku) Szczypta Mielonej papryki chipotle (opcjonalnie) Szczypta soli i pieprzu Podziel schab na kotlety rozcinając go pomiędzy

Oslov.
Ziołowa wołowina suszona z pończochy. Ligawa pończoszanka 177

Suszone mięso w formie wędliny to już u nas nie nowinka. Od czasu do czasu wieszam schab w pończosze . Kilka dni marynowania w kolejnych dodatkach a potem kilka czy kilkanaście dni wiszenia na sznurku i można cieszyć się bogatym smakiem takiego mięsa. Samo przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, czasochłonne jest oczekiwanie. Ale zapewniam Was, że warto. Jeśli macie(...)suchym a jednocześnie ciepłym miejscu to nie zastanawiajcie się długo tylko zaopatrzcie się w kawałek dobrej jakości świeżego mięsa i róbcie! Możecie tak przyrządzić wymieniony wcześniej schab albo wieprzową karkówkę . Nadają się też wieprzowe polędwiczki i właśnie taka wołowina jaką pokazuję dzisiaj. Ja przyznaję - za surowymi wędlinami nie przepadam i małe znaczenie ma czy pochodzą z mojej kuchni

Smaczna Pyza
Pieczona szynka z marynaty 235

święta przygotowuję własną szynkę, karkówkę, boczek lub schab. I mam na mięso dwa patent. Pierwszy - smaruję  mięso solą peklową i zostawiał w lodówce na minimum 24 godziny, następnie płuczę i wkładam do zimnej wody z przyprawami i gotuję dwa razy po kilkadziesiąt minut w odstępie 24-godzinnym. Drugi sposób, który dzisiaj zaprezentuję jest równie prosty, ale mięso ma nieco szlachetniejszy(...)szynki surowej wieprzowej Marynata: kilka kuleczek ziela angielskiego kilka kuleczek czarnego pieprzu kilka kuleczek jałowca 4-5 liści laurowych łyżka ziaren kminku łyżka majeranku 5-6 ząbków czosnku łyżka suszonego czosnku 2 łyżki suszonej włoszczyzny pół pęczka natki pietruszki lub lubczyku 3-4 suszone grzyby 1,5 łyżki soli peklowej Do pieczenia szynki: łyżka zmielonego kminku łyżka

Czerwień i błękit
POTRAWY Z GRILLA - MARYNOWANY STEK Z KOSCIA Z WARZYWAMI 138

grilla - a w roli głównej mięsa...bo czym byłoby przyjęcie na świeżym powietrzu bez potraw mięsnych, przyrządzanych na grillu? Nie zawsze jednak muszą to być kiełbaski czy kotlety z karkówki. Pokażę Wam jak przyrządzić na grillu m.in. smakowite żeberka, kolorowe mięsne szaszłyki czy stek z kością z warzywami. Mam nadzieję, że przepisy spodobają się Wam ;)   Polecam!    MARYNOWANY(...)ząbki czosnku świeżo zmielony czarny pieprz do smaku 2 steki z kością w kształcie litery T po około 650g każdy 500g cukinii 500g pomidorów odrobina soli 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka oliwy z oliwek PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Przygotowujemy marynatę : do miseczki wlewamy olej sojowy, sos sojowy, sok z cytryny, koniak i miód, dodajemy  otartą skórkę z cytryny

Moja Książka Kucharska

Proponowane wyszukiwania