Moja propozycja na obiad z karkówki. Bardzo proste i smaczne danie. Można je przygotować na trzy różne sposoby. Karkówkę pokroić na plastry o grubości 1 cm. Doprawić solą pieprzem i papryką słodką i ostrą. Obsypać mięso mąką. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć plastry mięsa na złoty kolor. Zdjąć mięso z patelni i włożyć do żaroodpornego naczynia. Obsmażyć cebulkę(...)lekko złotawy kolor. Dodać pokrojone w plastry grzyby i smażyć aż nadmiar płynu z grzybów wyparuje. Wlać sos pomidorowy passata i wodę. Dodać suszone grzyby suszone, listki laurowe. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wszystko wymieszać i zagotować. Wylać całą zawartość patelni do żaroodpornego naczynia. Nagrzać piekarnik do 200 C i piec godzinę 20 minut. Wykonanie na patelni
Kuchnia PokoleńUwielbiam grillowe kombinacje. "Klasycznie" nie wchodzi już u mnie w grę. Bo ile można jeść kiełbasę, kaszankę i karkówkę. Jeśli szukasz inspiracji bardzo dobrze trafiłeś. W mojej głowie każdego dnia rodzą się nowe pomysły na dania przygotowywane w plenerze- zawsze są smaczne, łatwe i z "codziennych" składników. Tym razem padło na pieczarki. Kupiłam w sklepie takie piękne, ogromne kapelusze(...)musiałam je odpowiednio spożytkować. Grill wydał mi się najlepszym rozwiązaniem. Zwłaszcza, że w sklepie upatrzyłam sobie nowe ciekawe produkty (ketchup z moimi ukochanymi suszonymi pomidorami- boski!) Wyszło super- soczyste, aromatyczne pieczarki podbiły serca moich gości. Składniki: 8 dużych kapeluszy pieczarek (lub więcej jeśli nie uda Ci się kupić gigantów) 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 5 szparagów
Wielki apetytPolędwica długodojrzewająca to surowa, suszona wędlina, przygotowana na wzór włoskiej szynki Prosciutto czy hiszpańskiej szynki Serrano. Rożnica w wykonaniu jest taka, że ta nasza domowa wędlina nie musi leżeć miesiącami - wystarczy tylko 7 dni i jest gotowa do spożycia. Taka domowa wędlina jest dużo tańsza od tych sklepowych i z czystym sumieniem mogę też stwierdzić, że dużo lepsza(...)następnie się suszy w suchym i przewiewnym miejscu. Często w takich przepisach oprócz zwykłej soli można znaleźć sól peklową. Jednak ja takiej soli nie dodaję, gdyż zawiera ona azotany, więc nasza domowa wędlina nie różniłaby się od tej sklepowej - zwykła sól i cukier w zupełności wystarczą do wyciągnięcia wody z mięsa i jego konserwacji. Poza tym suszenie również jest metodą
Kuchnia MagdaLenyPolędwica długodojrzewająca to surowa, suszona wędlina, przygotowana na wzór włoskiej szynki Prosciutto czy hiszpańskiej szynki Serrano. Rożnica w wykonaniu jest taka, że ta nasza domowa wędlina nie musi leżeć miesiącami - wystarczy tylko 7 dni i jest gotowa do spożycia. Taka domowa wędlina jest dużo tańsza od tych sklepowych i z czystym sumieniem mogę też stwierdzić, że dużo lepsza(...)następnie się suszy w suchym i przewiewnym miejscu. Często w takich przepisach oprócz zwykłej soli można znaleźć sól peklową. Jednak ja takiej soli nie dodaję, gdyż zawiera ona azotany, więc nasza domowa wędlina nie różniłaby się od tej sklepowej - zwykła sól i cukier w zupełności wystarczą do wyciągnięcia wody z mięsa i jego konserwacji. Poza tym suszenie również jest metodą
Kuchnia MagdaLenyszkoły. Bardzo lubimy w domu swojskiej roboty wszelakiego rodzaju mięsa. Ten smak i aromat! Żadna wędlina ze sklepu nie zrówna się ze swojskim wypiekiem. Składniki: * 1 kg mielonej karkówki lub łopatki wieprzowej * 1 jajko * 1 cebula * 3 ząbki czosnku * 3 łyżki bułki tartej * 1 łyżka mąki ziemniaczanej * sól, pieprz czarny * papryka słodka w płatkach (ulubione zioła do mięs) * natka pietruszki(...)wieprzowego. Karczek zazwyczaj ma trochę tłuszczu a to do takiego pieczystego jest bardzo wskazane. Wbiłam jajko, dodałam bułkę tartą i mąkę ziemniaczaną oraz przyprawy sól i pieprz. Dosypałam paprykę suszoną w płatkach – bardzo ładnie to się prezentowało po przekrojeniu. Można dodać ulubionych ziół albo nawet natkę pietruszki. Cebulę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na 1 łyżce oleju. Dodałam
Pieprzyć z Fantazjąszkoły. Bardzo lubimy w domu swojskiej roboty wszelakiego rodzaju mięsa. Ten smak i aromat! Żadna wędlina ze sklepu nie zrówna się ze swojskim wypiekiem. Składniki: * 1 kg mielonej karkówki lub łopatki wieprzowej * 1 jajko * 1 cebula * 3 ząbki czosnku * 3 łyżki bułki tartej * 1 łyżka mąki ziemniaczanej * sól, pieprz czarny * papryka słodka w płatkach (ulubione zioła do mięs(...)wieprzowego. Karczek zazwyczaj ma trochę tłuszczu a to do takiego pieczystego jest bardzo wskazane. Wbiłam jajko, dodałam bułkę tartą i mąkę ziemniaczaną oraz przyprawy sól i pieprz. Dosypałam paprykę suszoną w płatkach - bardzo ładnie to się prezentowało po przekrojeniu. Można dodać ulubionych ziół albo nawet natkę pietruszki. Cebulę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na 1 łyżce oleju. Dodałam
Pieprzyć z Fantazjąpodawać posypaną świeżą kolendrą lub natkę pietruszki, można też posypać ją tartym serem. Przepis na: zupa meksykańska Składniki dla 2 osób: 300 g świeżo mielonego mięsa wieprzowego (u mnie karkówka) lub mielonej wołowiny 1 puszka (400g) krojonych pomidorów z ziołami lub 3 obrane i pokrojone pomidory 1 mała puszka (165g) kukurydzy chili 1 puszka (310g) mixu fasoli (biała, czerwona(...)czosnku 500 ml rosołu drobiowego, bulionu 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (kuminu) 1/3 łyżeczki chili sól, pieprz do smaku 2 łyżeczki suszonej kolendry lub ziół prowansalskich 1 łyżka smalcu lub oleju rzepakowego Jak przygotować zupę meksykańską z mięsem mielonym? Mięso wieprzowe mielimy. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy. Do wysokiego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięproste w wykonaniu, smakują chyba każdemu, kto ich spróbował. Najlepsze wychodzą z mięsa kupowanego w całości i mielonego samodzielnie w domu lub w sklepie, może to być łopatka, karkówka lub pierś z indyka. Zdecydowanie odradzamy robienia kotletów mielonych z mięsa garmażeryjnego, które jest oddzielane mechanicznie, zawiera skórki, polepszacze, sól i wodę, z takiego składu dobrych kotletów nie będzie. My najczęściej(...)wieprzowego, z różnymi ziołowymi dodatkami. Składniki na kotlety mielone 500 g mięsa mielonego 1 średnia cebula 1 jajko 2 łyżki bułki tartej kilka gałązek świeżej pietruszki lub 3 łyżki suszonej sól, pieprz do smaku Dodatkowo: olej do smażenia bułka tarta do obtaczania kotletów (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju. Przestudzić. Pietruszkę opłukać
niecodziennikparyPolecam też zupę paprykową z wołowiną . Jak przygotować pyszny domowy sos paprykowy z mięsem mielonym do klusek, makaronów, kopytek, kasz czy ziemniaków? Składniki: 1/2 kg mięsa wieprzowego np. łopatka,karkówka 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku 200 g pasty paprykowej, 200 ml soku pomidorowego, 50 ml domowego sweet chili sauce do smaku sól, pieprz czarny, oregano 1 łyżka oleju, Przygotowanie(...)kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i szklimy na złoto. Dodajemy zmielone mięso wieprzowe i podsmażamy je. Doprawiamy do smaku solą, czarnym pieprzem i oregano, (można dodać też suszoną bazylię, czy też inne ulubione przyprawy) dodajemy pastę paprykową, sos sweet chili i sok pomidorowy, całość dusimy aż sos zgęstnieje. Kluski wykładamy na talerze, polewamy gorącym sosem paprykowym z mięsem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSKŁADNIKI: 4 kotlety wieprzowe z karkówki 80 g oliwy z oliwek 4 ząbki czosnki pokrojone w cienkie plasterki 100 g cebuli pokrojonej w plastry 120 g ciemnego octu balsamicznego 20 g miodu 6 g posiekanego rozmarynu 4 g posiekanego tymianku 2 g posiekanej szałwii otarta skórka z 2 cytryn 350 ml bulionu z kurczaka 60 g zimnego masła sól(...)smaku dodatkowo: kilka ziemniaków (nie mączystych) 1 łyżka oleju dwa z wymienionych ziół (suszonych): tymianek, oregano, majeranek, cząber itp. warzywo korzenne na surówkę (1 lub góra 2 różne) np. jak u mnie marchewka lub pasternak lub seler. Wykonanie: W plastykowej torbie wymieszać 30 g oliwy, czosnek, cebulę, połowę (60 g) octu balsamicznego, posiekane zioła i skórkę z cytryny
Sztuka gotowania w/g SamiryPrzepis podstawowy. Mięso mielone zapiekane z jajkiem i bułką. Idealne na obiad jak i do pieczywa.Składniki:500g mięsa wieprzowego / wołowegodwie cebuledwa ząbki czosnkuszczypiorek 2 jajabułka
prawdziwe jedzenieKurczak w pomarańczach to prosta i bardzo dobra potrawa. Nie wymaga od nas jakiegoś większego zaangażowania. Nawet osoba, która nie specjalnie garnie się do kuchni może
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!dobrze nagrzanym węglu i bez potrzeby nie odwracać mięsa. Te zabiegi sprawią, że mięso będzie wyjątkowo soczyste, a przez to pyszne! Polecam!!! Składniki na karczek z grilla 1 kg karkówki wieprzowej 1 łyżeczka soli 0,3 szklanki oliwy bądź oleju 1 łyżeczka słodkiej papryki 0,5 łyżeczki chilli 0,5 małej cebuli (drobno pokrojonej, a najlepiej utłuczonej tłuczkiem na pastę(...)ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę po 0,5 łyżeczki utłuczonych w moździerzu ziaren kolendry i gorczycy 0,5 łyżeczki pieprzu 1 łyżka świeżego, pokrojonego tymianku lub 0,5 łyżeczki suszonego 1 łyżka sosu Barbecue lub keczupu Karczek myjemy, osuszamy, kroimy w 1,5-2 cm plastry, oprószamy solą. Jeśli nie przygotowaliśmy mięsa wcześniej i nagle naszła
Rozpustne gotowaniemielonej papryki 1 łyżka chilli lub ostrej papryki jeśli ma być łagodniejszy 3 – 4 liście laurowe 6-8 kulek ziela angielskiego , ( kubaby ) 4 łyżki koncentratu pomidorowego 8-9 suszonych, wędzonych śliwek bez pestek 1 l wody 1 szklanka czerwonego wina ( dowolnego ) 2 łyżki miodu sól ,pieprz do smaku smalec wieprzowy do smażenia Kiełbasę i boczek , kroimy w dowolne(...)Przekładamy do garnka w którym będziemy robić bigos . Łopatkę kroimy w grubą kostkę , także podsmażamy na smalcu i wkładamy do garnka . Na tej samej patelni , na której smażyliśmy kiełbasę , karkówkę i cebulę , przesmażamy dosłownie chwilkę , mieloną słodką paprykę , a następnie dodajemy do niej koncentrat pomidorowy i podsmażamy jeszcze około minuty . Zawartość patelni zalewamy szklanką wina , mieszamy , doprowadzamy do wrzenia
Ogrodnik w podróżykuchni. Domową pieczeń możemy zrobić praktycznie z każdego mięsa: wieprzowiny, wołowiny, drobiu czy też dziczyzny. Oprócz pieczeni możemy też przygotować roladę mięsną, w którą zawiniemy farsz, albo po prostu suszone owoce, takie jak śliwki czy morele. Z jakiego kawałka tuszy warto przygotować pieczeń ? Największym chyba klasykiem jest tradycyjny schab w majeranku, a tuż za nim plasuje się szynka(...)skórą i tłuszczem. Tłuszcz jest idealnym nośnikiem smaku, nie musimy go później jeść, ale w trakcie pieczenia nada on mięsu cudownego posmaku i aromatu. Pyszna po upieczeniu będzie też karkówka albo boczek. Nieco zapomnianą częścią jest biodrówka, a to bardzo smaczny i miękki kawałek mięsa, który tez idealnie nadaje się na pieczeń. O czym należy pamiętać podczas pieczenia mięsa
Kulinarne przygody Gatity