tylko moje. Jest bardzo wdzięczne do przygotowania i bogate w smaku! SKŁADNIKI: 4-5 plastrów chudej karkówki 2-3 cebule kilka plastrów boczku wędzonego lub pieczonego z kardamonem papryka konserwowa MARYNATA: 3-4 łyżki oliwy 1 łyżka suszonego lubczyku szczypta majeranku szczypta tymianku 1/3 łyżeczki pieprzu 1/3 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku 25 ml białego wytrawnego wina WYKONANIE(...)wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy, karkówkę rozbijamy nakłuwaczem, macerujemy w marynacie, zostawiamy w lodówce na 3-4 godz., cebulę kroimy w piórka, boczek i paprykę w cienkie paski, plastry karkówki smarujemy ketchupem, kładziemy na każdy cebulę, boczek, paprykę, smarujemy majonezem, po 30-40 min. posypujemy tartym serem, zapiekamy w piekarniku około 1 godz.(to jest czas całkowity) najpierw
Kuchnia Beatyjest bardzo regionalna. W Chiwie mamy dania typowe dla Chorezmu jak zielony domowy makaron shuvit oshi i pierogi z masą jajeczną (tuhum barak). Koczownicy ze pustynnych rubieży kochają słodycze, suszony ser kurt, mięso i wódkę. W całym kraju możemy spróbować dań z baraniny, zup i oczywiście plowu. Uzbekistan zamieszkuje wiele mniejszości, więc dużo jest potraw ujgurskich czy tadżyckich(...)suszonego berberysu, który smakuje jak kwaśne rodzynki. W każdym zakątku i każdym domu robi się go trochę inaczej a opcjonalne dodatki to: ciecierzyca, jajka na twardo, jaja przepiórcze, suszone morele a nawet konina. Składniki: masło klarowane lub smalec do smażenia 3 marchewki obrane i pokrojone w grube paski duża cebula obrana i pokrojona 200 g mięsa np karkówki
Ugotowane pozamiatanedobrze zrumienionego mięsa. Każdemu ślinka cieknie. Taki właśnie jest domowy gyros według naszego przepisu. Przepis na domowy gyros Składniki: około kilogramowy kawałek karkówki lub łopatki wieprzowej, 5 ząbków czosnku, 2 cebule, sól, pieprz, oregano suszone, oliwa. Zrób tak: czosnek posiekaj, a następnie rozetrzyj z solą na pastę, wymieszaj z kilkoma łyżkami oliwy, solą (mniej więcej jedna łyżka), pieprzem
Kulinarna Polskaoraz śledzenia na Instagramie https://www.instagram.com/ gotowaniepatki/ Będzie mi bardzo miło SKŁADNIKI: 1 kg karkówki wieprzowej bez kości 3 łyżki powideł śliwkowych 1 łyżka przyprawy do karkówki pieprz i sól do smaku 1 łyżeczka soli czosnkowej 1 łyżka suszonego majeranki 2 łyżki czerwonej papryki 1/3 szklanki zimnej wody PRZYGOTOWANIE: Mięso myjemy
Gotowanie PatkiPrzepis na pieczoną karkówkę doskonale wpisuje się w świąteczną serię. Już kiedyś zamieściłam karkówkę z jabłkami ( przepis tutaj ), a dziś daję drugą wersją pysznego mięsa. Potrzebujemy
Tylko pysznieogrodzie lub na balkonie , zdecydowanie smakują bardziej " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : karkówka : 5 plastrów karkówki wieprzowej , grubych na około 1 cm 5-6 świeżych ,liści czosnku niedźwiedziego ( może być suszony , ale to świeży nadaje ładnego zielonego koloru marynacie ) 2-3 ząbki czosnku 1/2 pęczka szczypiorku 4 łyżki oleju pieprz do smaku sól Żeberka(...)pikantnego 1 płaska łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka wędzonej papryki 2 łyżki miodu ( ja używam miodu z mniszka ) 1 -2 ząbki czosnku sól do smaku 1 łyżka oleju Plastry karkówki układamy w misce ( nie rozklepujemy , będą bardziej soczyste i mięsne " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class
Ogrodnik w podróżymożna podawać z kaszą lub ryżem. Na kanapkach też wyśmienicie smakuje. Do mięsa użyłam przyprawy Swojskiej Piwniczki . Zapraszam :) Składniki : Około 1 kg karkówki 3 cebule 3 marchewki 3 malutkie zielone papryki 3/4 słoiczka pomidorów suszonych w oleju 1 l bulionu warzywnego lub mięsnego 1 łyżka jarzynki Swojska Piwniczka 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżka suszonej bazylii
Sama słodycz i szczypta chiliBajecznie proste, a w smaku...wyborne. Uwielbiamy grzyby i, jak co roku, mnóstwo ich zbieramy. Suszymy, słoikujemy i mrozimy. Tutaj w połączeniu ze schabem (można użyć też karkówki) i kozim serem tworzą trio idealne. Składniki 4 kotlety schabowe (o grubości 15 mm) przyprawa do mięs 200 g mrożonych grzybów (podgrzybki) 1 duża cebula 1 łyżka masła majonez ketchup twardy
R'n'G Kitchenłyżka ziół prowansalskich 2 woreczki kaszy jęczmiennej 6 pieczarek duzych 1 cebula duża 2 marchewki 2 łyżki suszonego szczypiorku vegeta , pieprz do smaku 1 łyżeczka Przyprawy do spaghetti firmy Rafex około 6 łyżek oliwy Wykonanie : Karkówkę umyć , osuszyć i pokroić w plastry. Następnie w oliwie rozmieszać przyprawy i natrzeć mięso. Włożyć do pojemnika i zamknąć
Sama słodycz i szczypta chiliTradycyjne polskie drugie danie. Składniki: 1 kg karkówki 3 łyżki oliwy 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka pikantnej papryki 1 łyżeczka suszonego tymianku 3 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 2 średniej wielkości cebule(...)soli i pieprzu. Dodałem mięso, obtoczyłem je w marynacie tak, aby całkowicie je pokryła. Wstawiłem na minimum godzinę do lodówki, najlepiej na noc. Dobrze rozgrzałem dużą patelnię, podsmażyłem kawałki karkówki na złoty kolor z obu stron. Karkówkę przełożyłem do garnka, zalałem bulionem, tak aby przykrył mięso, dodałem liść laurowy, ziele angielskie pieprz w kulkach i natkę pietruszki. Na tej samej
R'n'G Kitchenprzedstawiam wyjątkowy przepis, którym zachwycicie całą rodzinę. Rozpływająca się w ustach dziczyzna, długo duszona w winie z grzybami i suszonymi śliwkami – po prostu przepyszna! Pierwszy raz przygotowywałam tego typu danie, gdyż udało mi się kupić piękny kawałek karkówki z dzika. Żeby być pewną, że danie wyjdzie takie jak powinno, skorzystałam z przepisu znajomej blogerki Niezły Młynek(...)English Gulasz z dzika (6-8 porcji) Składniki: 1 kg karkówki z dzika, pokrojonej w 2 cm kostkę olej roślinny 3 cebule, pokrojone w plasterki 2 ząbki czosnku, posiekane 1 duża marchewka, pokrojona w kostkę 1 pietruszka, pokrojona w kostkę 200 g pieczarek, pokrojone w ćwiartki 50 g suszonych grzybów 1 czerwona papryka, pokrojona w grubą kostkę
karmelowyprzedstawiam wyjątkowy przepis, którym zachwycicie całą rodzinę. Rozpływająca się w ustach dziczyzna, długo duszona w winie z grzybami i suszonymi śliwkami – po prostu przepyszna! Pierwszy raz przygotowywałam tego typu danie, gdyż udało mi się kupić piękny kawałek karkówki z dzika. Żeby być pewną, że danie wyjdzie takie jak powinno, skorzystałam z przepisu znajomej blogerki Niezły Młynek(...)English Gulasz z dzika (6-8 porcji) Składniki: 1 kg karkówki z dzika, pokrojonej w 2 cm kostkę olej roślinny 3 cebule, pokrojone w plasterki 2 ząbki czosnku, posiekane 1 duża marchewka, pokrojona w kostkę 1 pietruszka, pokrojona w kostkę 200 g pieczarek, pokrojone w ćwiartki 50 g suszonych grzybów 1 czerwona papryka, pokrojona w grubą kostkę
karmelowyziaren kolendry 1 łyżeczka ziaren gorczycy 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka suszonego majeranku sól, pieprz czarny Przygotowanie: Żeberka (ja wybrałem chudsze paski) przełóż do naczynia do zapiekania. Dodaj olej, miód, sos sojowy, sos do karkówki i żeberek , przeciśnięty przez praskę czosnek, kolendrę, gorczycę, paprykę w proszku, majeranek
kuron.com.plgarści szpinaku 2 garści rukoli 1 cebula 5 pomidorów suszonych 1/3 kostki sera feta oliwa z oliwek Przygotowanie: Składniki na marynatę umieszczamy w głębokim słoiku i używamy blendera. Składniki na sałatkę myjemy. Cebulę kroimy w piórka, pomidory na pół. Ser feta kroimy na kostki. Grube plastry karkówki grillujemy do dowolnego stopnia
ClauditteMissCookingPolsce jajecznica jest raczej potrawą śniadaniową, natomiast w Portugalii traktowana jest jako przystawka. A do jajecznicy Herdade do Esporao Verdelho 2012. Następnym daniem był bacalhau- czyli solony suszony dorsz podany z warzywami. Bacalhau jest pozostałością po zamorskich wyprawach Kolumba, kiedy to szukano różnych sposobów przechowywania żywności podczas długich podróży. „Pod koniec XV wieku portugalski żeglarz(...)idealne połączenie. Po rybie przyszedł czas na mięso, Miguel Vaz zaserwował nam iberyjską wieprzowinę confit, ziemniaki i oliwki. Do tej delikatnej karkówki dobrane zostało czerwone Esporão Reserva 2010. Na zakończenie lunchu podany został wybór serów, suszonych owoców i orzechów, cripsy tosty oraz pomarańczowo waniliowy krem brulee, ale o tym …. pomilczmy... Na zakończenie w kieliszkach pojawiły się
królestwo garów