ryżu 1,5 szklanki wywaru warzywnego 2 duże cebule 5 ząbków czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 250 g mielonej karkówki pół kilo pomidorów świeżych lub pomidory w puszce płaska łyżeczka cukru 2 czubate łyżeczki suszonego oregano 1 czubata łyżeczka suszonej bazylii 8 dużych listków świeżej bazylii sól pieprz 8 małych cukinii Przygotowanie farszu: Do wywaru warzywnego
Smak mojego domurobi się ją z samej kiszonej kapusty, a ja lubię pół na pół. 20-30 dag boczku wędzonego 1/2 kg mięsa, karkówka , antrykot, szynka, golonka 10-15 dag słoniny 20-30 dag dobrej wiejskiej kiełbasy garść suszonych grzybów łyżka suszonej żurawiny 2 szklanki dobrego czerwonego wina, najlepiej własnej produkcji, np. aroniowe lub porzeczkowe 1 koncentrat pomidorowy kilka listków
Apetyczna babeczkanorm radzieckiego GOST-u – bigos – gulasz piwny z dodatkiem papryki czerwonej i zielonej – zrazy wieprzowe zawijane z karkówki – tradycyjne kotlety mielone – improwizowane przez obu Piotrów pulpety a’la Köttbullar (z żurawiną i suszonymi śliwkami) – moje żeberka glazurowane z plackami ziemniaczanymi wg przepisu Piotra – polędwiczki smażone z tymiankiem w wykonaniu Piotra, które
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKarkówka jest smacznym mięsem do grillowania, podstawą jej smaku jest marynata, ta skomponowana przeze mnie sprawia że mięso jest idealnie soczyste o delikatnym smaku. Dania tego nie powinno zabraknąć jeśli przygotowujemy przyjęcie grillowe, najlepiej do niej smakuje sos barbecue . Polecam! Składniki: 1,20 kg karczku Marynata: ½ czerwonej cebuli 5 ząbków czosnku 1 szklanka(...)piwa 1 łyżka musztardy ½ łyżeczki kolorowego ziarnistego pieprzu ½ łyżeczki brązowego cukru 1 łyżeczka czubrycy czerwonej 1 gałązka rozmarynu ½ łyżeczki suszonej kolendry 1 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy 2-3 liście laurowe Szczypta kminku szczypta ostrej papryki Sposób wykonania: Karkówkę myję, osuszam ręcznikiem kuchennym, kroję na 1,5 cm plastry. Przygotowuję marynatę: Ziarenka pieprzu, cukier, czubrycę, rozmaryn, kminek, ostrą paprykę
Wanilia i Kardamonpieprzu 1 łyżeczka soli 2 łyżki majeranku 2 łyżki roztarego suszonego lubczyku 1 łyżka ostrej musztardy 3 łyżki ketchupu masło czosnkowe pół kostki masła 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka vegety/ soli 1/2 łyżeczki roztartego lubczyku Wykonanie: Karkówkę dokładnie umyć i osuszyć, nakłuć, Pokroić w dość cienkie plastry, czosnek i cebulę
Kuchnia BeatyKolejna wersja bigosu. Ciągle odkrywamy. Składniki: 1 mała główka białej kapusty 500 g karkówki wieprzowej 400 g boczku wędzonego 1 pętko kiełbasy 180 g koncentratu pomidorowego 2 cebule 1 łyżka smalcu 2 szalotki 1 łyżeczka cukru 5 suszonych kapeluszy prawdziwków (borowików) 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Marynata: 100 ml oleju rzepakowego 2 ząbki czosnku(...)łyżeczka mielonej czerwonej papryki 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka cząbru 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego sól, pieprz Przygotowanie: Karkówkę zamarynowałem kilka godzin. Upiekłem z brytfance pod przykryciem ok. półtora godziny w temperaturze 180 stopni C, Pod koniec pieczenia zdjąłem pokrywę. Kapustę umyłem, usunąłem uszkodzone liście z wierzchu, poszatkowałem dość grubo. Poszatkowaną kapustę umyłem i przecedziłem przez
R'n'G Kitchenkarkówki 3 cebule (opcjonalnie) ok. 2 szklanki wody do podlania mięsa podczas pieczenia Marynata do karkówki: 2 płaskie łyżki wędzonej papryki 0,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1,5 łyżeczki soli 3 ząbki czosnku 1,5 łyżeczki suszonego tymianku 2 łyżki oleju +1 łyżka do skropienia mięsa Przepis na sos barbecue znajdziesz w poprzednim poście na moim blog(...)wyboru): bułki, lub chleb wiejski na zakwasie dymka lub cebula ogórki kiszone, pikle sałata Przygotowanie: Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty. Natrzeć karkówkę marynatą, przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika, odstawić do lodówki na 24-48 godzin. W dniu pieczenia, na dnie naczynia, w którym będzie pieczona karkówka ułożyć obrane cebule , pokrojone w ćwiartki
Codziennik Kuchennysuszonymi grzybami Pikantny gulasz z paprykami i suszonymi grzybami to rewelacyjne danie dla tych, którzy lubią mięso i bardzo ostre/pikantne potrawy doprawione alkoholem Mięso wieprzowe, papryki w różnych kolorach, grzybki suszone, a całość w aromatycznych przyprawach. Danie jest bardzo smaczne, ale polecam przygotowanie dużej ilości wody do posiłku Pikantny gulasz z paprykami i suszonymi grzybami jest(...)łyżeczki soli 2 łyżki oliwy z oliwek Dodatkowo: 400 g mięsa wieprzowego ( łopatka lub karkówka ) 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki ziaren kolorowego pieprzu 2 cebule 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 papryka żółta 3/4 szklanki bulionu mięsnego 1/4 szklanki koniaku 30 g suszonych grzybów sól - opcjonalnie 1 łyżka posiekanej natki pietruszki PRZYGOTOWANIE: Marynata - paprykę wędzoną, chili pieprz cayenne
WSZYSTKO SMACZNEtaki obiad pasuje idealnie.Składniki masy mięsnej:pół kg. mięsa mielonego (ja użyłam karkówki),3 łyżki zimnej wody,2 łyżki bułki tartej,1 jajko,1 średni pomidor - obrany ze skóry i posiekany drobniutko,1 łyżka musztardy francuskiej,1 łyżeczka ziół prowansalskich,1 łyżeczka suszonego tymianku,1 średnia cebula - pokrojona w drobną kostkę,3 większe ząbki posiekanego czosnku,sól, pieprz
Codzienna kuchnia niecodziennaZapiekanka z grzybami, pęczakiem i jarmużem Risotto z grzybami Pilaw z grzybami Kaszotto z grzybami Karkówka z grzybami Wieprzowina w grzybowym sosie Bitki z grzybami Grzyby leśne duszone z cebulą Grzyby duszone w śmietanie Galette z grzybami Tarta z kurkami Tarta z grzybami suszonymi Drożdżowe ślimaczki z grzybami leśnymi Makaron z pieczarkami Kasza jęczmienna z grzybami leśnymi Pieczarki faszerowane
Dorota SmakujeMiękki, soczysty grillowany filet, marynowany w ziołowo-pomidorowej zaprawie, pachnący suszonymi na słońcu pomidorami, bazylią i oregano. Do tego lekka sałatka, ewentualnie chlebek lub ziemniaczek. Przy takim daniu kiełbasa z grilla może schować się tam, gdzie schowa się karkówka :) Składniki: 2 pojedyncze filety z kurczaka ½ słoiczka pomidorów marynowanych w oleju z ziołami (około 10 połówek pomidorów) 3 łyżki oleju
Trzeci talerzpolecam takie, które nie będzie zbyt suche. Tłuszcz jest nośnikiem smaku, więc dobrze jest wybrać taki rodzaj mięsa, który będzie poprzerastany tłuszczem. Według mnie idealnie do tego się nadaje karkówka. Przy okazji warto tez pamiętać, żeby kupować tylko i wyłącznie polskie mięso z zaufanych źródeł. Czasami naprawdę warto wydać parę złotych więcej i mieć dobry jakości produkt, który(...)kanapkach. Do tego na przykład kiszony ogórek lub chrzan i będzie pysznie! Pieczona karkówka (w rękawie) Pieczona karkówka (w rękawie) Czas przygotowania: 130 minut + czas marynowania Składniki: 2000 g karkówki wieprzowej 2 łyżki oleju 1 łyżeczka czerwonej papryki 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki 1 łyżeczka suszonego czosnku 1 łyżeczka tymianku sól pieprz Wykonanie: Wszystkie przyprawy mieszamy z olejem, nacieramy
Kulinarne przygody Gatitymają bardzo fajny smak. Zachęcam do zrobienia :) Składniki gołąbków: 1 średnia młoda kapusta 300 g ryżu białego 0,5 kg mielonej karkówki 3 średnie cebule 4 ząbki czosnku olej (kilka łyżek) sól pieprz mielony 5 -6 grzybów suszonych Ponadto: 4 ziarna ziela angielskiego 4 ziarna pieprzu czarnego 4 listki laurowe około 3 szklanki wywaru warzywnego (może być z kostki
Smak mojego domuWołowa karkówka dojrzewająca z liściem laurowym, pyszna domowa wędlina Domowe wędliny to temat który ciągle powraca na moim blogu . Wołowa karkówka to nowość w mojej kuchni
Ogrodnik w podróżyPostanowiliśmy „zejść” z mrożonek. Najpierw na mięsie zrobiliśmy zupę. Mięso pokroiliśmy na kawałki, zalaliśmy bulionem… Składniki 1,5 kg mieszanego mięsa (łopatka, karkówka, szynka, schab, boczek-wieprzowe) 200 g fileta z kaczki 300 g gęsiny 1 garść suszonych podgrzybków 1 pęczek natki pietruszki 500 ml bulionu mięsnego 1/2 litra passaty pomidorowej 4 łyżki ketchupu pikantnego 3 liście laurowe
R'n'G Kitchen