Sushi ale nie sushi – czyli zapiekanka przygotowana ze składników, które zwykle zwijalibyśmy w rolkę. Brzmi dziwnie, ale smakuje wyśmienicie! Sushi bake z łososiem i wasabi to super pomysł także na imprezę, do podziału. Koniecznie wypróbujcie tą zapiekankę 🙂 Sushi bake z łososiem i wasabi … Artykuł <strong>Sushi bake z łososiem i wasabi – zapiekanka z ryżem i łososiem
FlymetothespoonDziś zapraszam na szybkie sushi maki z sałatką z wędzonego łososia i suszonych pomidorów. Składniki (12 kawałków): 200 g. ryżu do sushi 300 g. wody 2 łyżki octu ryżowego 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 100 g. wędzonego łososia 50 g. pomidorów suszonych z zalewy 1 łyżka majonezu 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 płaty nori 5-6 długich(...)Łososia i suszone pomidory odsączone z oleju pokrój w cienkie paseczki. Dodaj majonez i natkę pietruszki, wymieszaj. Ogórka wraz ze skórką pokrój w długie cienkie słupki. Na macie do sushi połóż pierwszy listek nori (chropowatą stroną ku górze). Palce zwilż w zimnej wodzie i rozłóż połowę ryżu na nori, zostawiając 2-3 cm. wolne na górze. Około
Delicious PlacePrzygotowanie pysznej chińskiej, tajskiej, koreańskiej, czy też japońskiej potrawy we własnej kuchni bez odpowiednich produktów jest właściwie niemożliwe. Zobacz, w jakim sklepie znajdziesz taki asortyment. Chcesz przygotować w domu sushi? A może marzy Ci się idealny ramen lub pad thai? Jeśli przymierzałeś się już do kuchni wschodniej, to wiesz doskonale, że aby uzyskać niektóre smaki, trzeba użyć składników, których(...)podsumować, że u nas wybór jest więc żaden. Chyba że wybierzemy sklep z produktami orientalnymi. Tam rzeczywiście znajdziemy niejeden produkt, który stosuje się lokalnie. A to zapewni idealny smak! Sushi sklep – online czy stacjonarnie? Gdzie znaleźć sklep z produktami azjatyckimi? Stacjonarnych jest ich bardzo niewiele. Dostępne są przeważnie jedynie w większych miastach i to nie we wszystkich. Dlatego też
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!starej nazwy nie zmieniono). Jeżeli chcielibyście przenieść atmosferę i smak Tokio do swojego domu to proponuję lekturę wyjątkowej książki Maori Morota „Tokio. Kultowe przepisy”. Czy kuchnia japońska to głównie sushi i ramen? Od kilku lat właśnie ramen i sushi stały się wyznacznikiem kulinarnego profilu kuchni tego kraju, przynajmniej przez nas Europejczyków. Maori Murota dorastała w Tokio, a do napisania(...)ludziom Zachodu kulturę Wschodu, czyniąc ją zrozumiałą i przystępną. Maori Murota odczarowuje kuchnię japońską, czyniąc ją dostępną i zrozumiałą dla każdego. Tokio. Kultowe przepisy” to nie tylko sushi i ramen, to dziesiątki pysznych, łatwych do wykonania receptur. To również opatrzony pięknymi zdjęciami kulinarny przewodnik po stolicy Japonii. Razem z autorką wyruszymy w podróż po tokijskich barach
Tajemnice SmakuKeto sushi z kalafiora do doskonała nisko węglowodanowa alternatywa dla miłośników japońskiej kuchni. Będziesz zaskoczona jak bardzo zbliżone jest w smaku do standardowego sushi z ryżem. Keto sushi z kalafiora jest idealne dla osób na diecie ketogenicznej, lchf i dla wszystkich którzy chcą skrupulatnie liczą … The post Keto Sushi z Kalafiora appeared first on Z Gruntu
ZGruntuFitW ostatni weekend w ramach plebiscytu „Polska od kuchni” promującego polską gastronomię odwiedziliśmy razem z Madzią restaurację Trattoria Boccone mieszczącą się na Pradze Południe
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!zjeść sushi na kolację, nie trzeba wcale odwiedzać lub zamawiać go w drogiej restauracji czy robić wyjście z ketozy. Wystarczy przygotować je według tego prostego przepisu w wersji bez ryżu. Domowe sushi o znanym makro i pewnym składzie a do tego przygotowane z rodziną czy znajomymi, którzy przychodzą do nas w gości to świetny pomysł i okazja na wspólne spędzanie(...)skomplikowany, więc zachęcam gorąco do spróbowania tego wyśmienitego przysmaku kuchni japońskiej. Danie postne więc możecie przygotować na jutrzejszy piątkowy wieczór lub w nadchodzący weekend Składniki na ok 40 sztuk sushi: 450 g kalafiora surowego 200 g serka śmietankowego kanapkowego 20 g (2 łyżki) sosu sojowego lub sosu Tamari (bez glutenu) 8 liści nori (ok 20 g) 150 g łososia surowego
Ola la LCHFOstatnio miałam przyjemność odwiedzić nową „suszarnię” w Krakowie – SUTO HANDROLL. A że sushi to ja bardzo lubię ( bardzo bardzo ), to już od rana byłam na diecie, żeby później móc się rozkoszować do woli! Ale SUTO , to nie jest taka zwykła suszarnia! To miejsce, które serwuje handrolle – czyli sushi podawane w niepociętej rolce. Co ciekawe, na pomysł(...)wcale nie wpadli Japończycy! To pomysł Australijczyków, którzy uwielbiają sushi, ale szukali dla niego mniej formalnej i wygodniejszej formy. Takie rolki wygodnie można wziąć na wynos i rozkoszować się swoimi ulubionymi smakami gdziekolwiek jesteśmy. Lokal jest mały, ale bardzo ciekawie urządzony. Nastawiony na dania na wynos, ale oczywiście jest też miejsce, żeby sobie klapnąć w środku i zjeść ulubione sushi
Ostra na SłodkoSushi to jedno z tych dań, które bardzo lubię jeść i nadal uczę się przyrządzać. Dzisiaj postanowiłam Wam pokazać przepis na jedno z moich ulubionych zestawień, czyli chrupiąca krewetka w tempurze, słodkie mango i ogórek. Futomaki krewetka w tempurze/ mango/ ogórek Przepis na 2 rolki (12-14 futomaków): 1/2 szklanki ryżu do sushi + 3/4 szklanki wody 3 łyżki octu(...)grubo, zostawiamy po 1 cm miejsca od każdej krawędzi płatu), układamy pokrojone w słupki dodatki i usmażone krewetki przy dłuższej krawędzi, łapiemy za nori i zawijamy sushi. Każdą rolkę kroimy na 6-7 futomaków. Następnie przekładamy na talerz. Gotowe sushi podajemy z wasabi, marynowanym imbirem oraz sosem sojowym w proporcjach jakie lubimy. Sushi najlepiej smakuje, kiedy popijamy
Mango Papajamoje pierwsze sushi. Starałam się dobrać mało kosztowne składniki, obawiając, że coś zepsuję i wszystko trzeba będzie wyrzucić. Okazało się jednak, że sushi nie jest tak przerażająco trudne, jak mi się wydawało. Oczywiście, moje porcje są jeszcze wizualnie niezgrabne, ale trzymają się i smakują. W kwestii technicznej rozwinę się z czasem. (function(...)Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); Sushi robiłam pewnego dziwnego dnia, gdy nakupowałam owoce morza i postanowiłam przygotować co egzotycznego dla mojej rodziny. Prawda jest taka, że robiłam dziesięć rzeczy jednocześnie, przez co posiadam niewiele zdjęć. Jakieś
Życie zamknięte w smakuPodobno znawcy rozpoczynają sushi ucztę od zjedzenia właśnie tej formy tego dania. Dzieje się tak, żeby sprawdzić aromat ryżu oraz dla przygotowania żołądka do surowej ryby. Zanim więc przyrządzicie, na przykład Sushi Futomaki z makrelą, surimi i wasabi , weźcie się za azjatyckiego omleta. Obiecuję, że będziecie świetnie się bawić przy jego przewracaniu na patelni ;) (function(...)Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); SUSHI NIGIRI Z OMLETU Składniki do przygotowanie ryżu: - 300 gram ryżu do sushi - 1/3 szklanki octu ryżowego - 1 łyżka cukru rafinowanego - 1/2 łyżeczki soli Przygotowanie ryżu: Ryż płuczemy w zimnej wodzie
Życie zamknięte w smakuTydzień bez zjedzenia dużej deski sushi jest tygodniem straconym! U mnie w domu mamy zazwyczaj sushi piątki lub sushi soboty ;) Zazwyczaj na ryż kładę awokado z ogórkiem lub tofu. Wczoraj postanowiłam dodać trochę koloru i zrobiłam sushi z marchewką, czosnkiem i selerem. Wyszło obłędnie pyszne! Sushi będzie jeszcze lepsze jeśli zjecie je z odrobiną sosu sojowego lub wasabi. Czasem zamiast
wegetalerzeMagda Uwielbiamy z mężem sushi, jednak nie jadamy go zbyt często. Jak mam zrobić w domu, to zawsze się narobię, bo najlepiej już robić w hurtowych ilościach, a jak kupić… no cóż w moim mieście nie jest to takie łatwe, a nawet to nie tanie. Jednak taki sushi bowl, w wykonaniu dużo prostszy a w smaku nieustępujący sushi(...)obiad czy na kolacje, do podania na zimno, więc można wszystko przygotować wcześniej, a potem złożyć i się delektować. Składniki (na 2 porcje): 1 i 1/2 szklanki ryżu do sushi 1/2 łyżeczki soli płaska łyżeczka cukru 6 łyżek octu ryżowego Dodatki: 1 dojrzałe awokado, najlepiej odmiany Haas 150g wędzonego łososia arkusz wodorostów nori łyżeczka ziaren czarnego sezamu Piklowane ogórki: połowa
Smaczna Stronapokruszony ser wegański. Posyp pizzę bazylią i oregano. Piecz pizzę w nagrzanym piekarniku, aż ciasto będzie chrupiące, a ser wegański rozpuszczony. Podawaj pizzę z dodatkową bazylią i oregano. Wegańskie sushi z quinoa Wegańskie sushi z quinoa to zdrowa i smaczna alternatywa dla tradycyjnego sushi. Składniki to quinoa, woda, ocet ryżowy, cukier, sól, nori, awokado, ogórek, marchew, czerwona papryka(...)międzyczasie, wymieszaj ocet ryżowy, cukier i sól. Gdy quinoa będzie gotowa, wymieszaj ją z mieszaniną octu. Na arkuszu nori rozłóż warstwę quinoa, a następnie dodaj pokrojone warzywa. Zawiń sushi, używając maty bambusowej, a następnie pokrój na kawałki. Podawaj wegańskie sushi z sosem sojowym. Wegańskie gofry z bananem i orzechami Wegańskie gofry z bananem i orzechami to doskonałe śniadanie lub deser
Kuchennyviral.plniczym pstryknięcie palcem. Wiem, że nie jestem na bieżąco z dopieszczaniem tego swoistego pamiętnika mojej kuchni, ale tak widać musi być narazie. Wpadam, zostawiam inspirację do zrobienia domowego sushi i wypadam znowu w niebyt życia rzeczywistego. Składniki (na 6 rolek): Szklanka ryżu do sushi Zalewa do ryżu 6 arkuszy alg 20 dag pieczonego łososia/pstrąga Ogórek(...)zielony Awokado Serek typu Pholadelphia Sezam czarny Opcjonalnie inne dodatki Przygotowanie : Najważniejsze w sushi jest ugotowanie ryżu. Tak by był kleisty, nierozgotowany ale i nie za twardy. Aby tak sie stało wazne jest porządne wypłukanie ryżu przed gotowaniem. Ryż zalewamy wodą w proporcji 1:1. Gotujemy do wchłonięcia wody. Kiedy ryż wchłonie resztkę wody przekladamy go do miski. Kiedy chwilę
Kuchnia po mojemu