sushi - 1073 przepisów (strona:14/72)

Sushi z wędzonym łososiem 349

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Na wczorajszą kolację przygotowałam domowe sushi, które zrobiłam z wędzonym łososiem, paluszkami krabowymi, ogórkiem i mango. Jako dodatków użyłam kremowego serka typu philadelphia, pasty wasabi oraz marynowanego imbiru. Przyznam Wam, że pierwszy robiłam domowe sushi. Zawsze omijałam je ze względu na to, że nie przepadam za surową(...)rybą dlatego postawiłam na wędzonego łososia Takie sushi to świetny pomysł na kolację/przekąskę z rodziną lub znajomymi. Od poniedziałku 8.02.2016 w sklepach Lidl Polska trwa tydzień Azjatycki, gdzie możecie kupić wszystkie niezbędne składniki do przygotowania sushi. A Wy lubicie/jadacie sushi? jakie są Wasze ulubione dodatki? Post Sushi z wędzonym łososiem pojawił

Marta Gotuje
California maki łosoś/ krewetka w tempurze/ awokado/ ogórek/ tykwa/ marynowana rzepa/ sezam 207

California to rodzaj maków, które z góry otoczone są ryżem, następnie pojawia się wodorost nori oraz ulubione dodatki. Jest to sposób przyrządzania sushi, który nadal szkolę i nie zawsze dobrze mi wychodzi, nie mniej jest to moje ulubione sushi. Tym razem na bogato: pyszny łosoś, chrupiąca krewetka w tempurze, ogórek, awokado, tykwa i marynowana rzepa a całość posypana czarnym sezamem(...)Pycha! California maki łosoś/ krewetka w tempurze/ awokado/ ogórek/ tykwa/ marynowana rzepa/ sezam Przepis na 2 rolki (12-14 futomaków): 1/2 szklanki ryżu do sushi + 3/4 szklanki wody 3 łyżki octu ryżowego 4-6 krewetek w tempurze 30 gram łososia bez skóry i ości 3 łyżki oleju rzepakowego kawałek awokado 3 plastry tykwy 3 plastry marynowanej rzepy kawałek ogórka

Mango Papaja
Sushi w domu 220

Wykonanie sushi w domowych warunkach nie jest sztuką tajemną. Po przygotowaniu wszystkich składników zostaje zwijanie rolek. Dzięki matce bambusowej gwarantuję, że już przy drugiej nabierzecie wprawy. Domowe sushi nie jest idealne, zawsze coś wyjdzie krzywo, jedna rolka jest odrobinę grubsza od drugiej. Za to w smaku dorównają tym wykonanym u sushi mistrza. Robię sushi z dostępnych mi składników. Trudną(...)kupienia świeżą rybę zastępuję wędzonym łososiem, odpowiednio przygotowanymi owocami morza czy paluszkami krabowymi. Używam zazwyczaj sezonowych warzyw. Natomiast jeżeli chodzi o ryż - zamiennie używam tego przeznaczonego do sushi ze zwykłym białym ( nie oburzajcie się Państwo znawcy, zwykły ryż też doskonale skleja dodatki i jest świetną bazą do wykonania rolek) Zaprawę do sushi przygotowuję sama, jest o niebo lepsza i bardziej

kawawszklance
Sushi Futomaki z wędzonym łososiem, serkiem philadelphia i owocami 205

rzepa, na zewnątrz kiwi, sos u nagi i mango. I zapragnęłam zjeść coś podobnego. Ale, że była już 22, a zasobność mojego portfela nie pozwalała na zamówienie prawdziwego sushi, postanowiłam wykombinować coś sama. Część składników miałam w domu (algi, ryż itp.), a resztę dokomponowałam ze sklepu naprzeciwko mojej kamienicy. Wyszło pysznie, chociaż zupełnie inaczej, niż Happy Roll. Niemniej z pewnością(...)wrócę do tego smaku! Polecam też poprzednie przepisy: Sushi Futomaki z makrelą, surimi i wasabi oraz Sushi nighiri z omletu . (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src

Życie zamknięte w smaku
Sushi nastolatkòw czyli domowe warsztaty 199

Lubicie sushi? A czy lubią je wasze dzieci? Jeśli tak, a zdarzy się wam że nie macie czasu żeby się wybrać na sushi do lokalu lub może brak akurat odpowiednich funduszy stoi na niezafundowaniu sobie sushi to przecież zawsze można takie sushi zrobić w domu. Przy okazji nauczyć nasze pociechy, ich przygotowania i że sushi to żadna wielka filozofia (przepraszam(...)sztukę uważają za świętą i niedoścignioną) ale na domowe polskie warunki takie podstawy wystarczą. Tak właśnie ostatnio zrobiłam, gdy do córki przyszła koleżanka i zrobiłyśmy sobie szybki kurs sushi. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Domowe sushi 251

Przedstawiam Wam efekt mojego eksperymentowania z sushi. Okazuje się, że na sushi nie trzeba iść do restauracji, ale można wykonać je we własnej kuchni. Sushi można zrobić z czym tylko macie ochotę, z rybą czy wegetariańskie. Przy tym jest zdrowe i bogate w cenne witaminy. Przygotowując je w domu również zaoszczędzicie swój czas i pieniądze. Postaram się krok po kroku(...)opisać przygotowanie tak zwanych futomaki sushi rolls. Sami zobaczcie jakie to proste :) Czas przygotowania ok. 65 min. Porcja dla 2-3 osób Koszt przygotowania: ok. 46,00 zł SKŁADNIKI: Ryż do sushi Ocet ryżowy Nori (prasowane algi) Świeży filet z łososia 300 g 1 ogórek Serek Philadelphia Paluszki surimi (krabowe) Marynowany imbir Wasabi Sezam Sos sojowy Mata bambusowa do rollowania

kulinarnyJa
Domowe sushi, czyli jak samemu zrobić sushi w domu 314

Sushi :) Razem z moim Najukochańszym je uwielbiamy i możemy spożyć w ilościach przez rozsądek niepojętych i niewskazanych. To właśnie ze słabości do tego przysmaku rodem z Japonii, postanowiliśmy sami spróbować swych sił w rolowaniu. Wszystkie potrzebne składniki są w zasięgu ręki, znajdziecie je w każdym lepiej zaopatrzonym markecie spożywczym. A skoro to takie proste, to na co czekać? Czemu(...)słodkowodnych, ani węgorza, którego krew jest trująca paluszki krabowe ogórek świeży awokado kiełki szparagi marynowane serek philadelphia, ew majonez w ostateczności sałata RYŻ jest bazą, bez której nie ma sushi. Używamy specjalnego ryżu (do sushi), który jest krótko ziarnisty i po odpowiednim ugotowaniu klejący. Przygotowując sushi dla dwóch osób, szklanka (250 g) ryżu jest wystarczająca. Dla porównania ostatnio przygotowywaliśmy "ucztę

Taste Of My Day
Desery inspirowane japońskimi smakami, co dobrego można zjeść w restauracji sushi? 75

Smaki Japonii to nie tylko tradycyjne rolki sushi czy też popularny ramen przygotowywany na bazie bulionu Tonkotsu, ale również desery przyrządzane ze składników dostępnych w Kraju Kwitnącej Wiśni. Jakich słodkich przysmaków można spróbować w restauracjach i barach sushi? Poznaj najsmaczniejsze japońskie desery, których naszym zdaniem zdecydowanie warto spróbować. Japoński deser matcha creme brulee Matcha creme brulee jest jednym z deserów(...)serwowanych w popularnych restauracjach sushi. Przysmak ten łączy w sobie cechy tradycyjnego cremu brulee, takie jak zewnętrzna karmelizowana warstwa cukru i puszysty środek, ze smakiem matchy . Matcha to japońska sproszkowana zielona herbata znana ze swoich właściwości pobudzających. Często stanowi ona składnik japońskich lodów i ciasteczek. Rozpływającym się w ustach cremem brulee o smaku matchy można rozkoszować się, odwiedzając restaurację sushi-katowice.pl

kruche babeczki
Z czym łączyć sushi? Co jeść razem z sushi? 86

japońskich sushi barach często możemy zamówić nie tylko sushi, ale także przystawki czy deser. Ze względu na specyfikę kuchni japońskiej, niektórzy nie wiedzą, co mogą zamówić do sushi, by nie złamać savoir-vivre, dlatego w dzisiejszym artykule wyjaśniamy, z czym można łączyć sushi, oraz co jeszcze można zamówić w japońskiej restauracji. Jakie przystawki zamówić

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sklep Z Japońskimi Produktami 81

Produkty japońskie bez dwóch zdań zyskują na popularności. Najbardziej popularnym daniem z kuchni Japonii jest oczywiście sushi. Warto wiedzieć, że tamtejsza kuchnia ma do zaoferowania o wiele więcej. Japońskie potrawy, tofu, sake, słodycze czy herbaty matcha coraz bardziej przypadają do gustu europejskim klientom. Artykuły z kraju kwitnącej wiśni są dostępne również w Polsce. Sprawdź, gdzie znajdziesz oryginalne japońskie artykuły spożywcze(...)oferuje też inne artykuły, których nie da się spotkać w zwykłym markecie. W naszej ofercie znajduje się oryginalna zielona herbata, składniki do przyrządzenia miso, pierożków gyoza czy przygotowania tradycyjnego sushi. Oprócz samych półproduktów oferujemy świetne przekąski, chipsy, snacki czy słodycze. U nas znajdziesz również słynne japońskie ciasteczka z wróżbą. Artykuły do przyrządzania japońskich dań Sushi sklep oferuje nie tylko doskonałej

Gotowanie...to proste !
Sushi 93

Lubię nowe wyzwania, postanowiłam więc spróbować zrobić sushi. To bardzo dobra przekąska i wiele osób się nią zajada. Każdy może spróbować zrobić taką przekąskę i zaskoczyć gości. Kupiłam, więc potrzebne akcesoria i pierwsze sushi za mną. Ponieważ, smak nori nie do końca jest moim smakiem zwinęłam sushi w "ślimaczki". Do następnych dodam jeszcze marynowaną tykwę i rzodkiew, przytnę płat nori(...)będzie typowa rolka nie slimaczek. SKŁADNIKI: 4 płaty nori 250g ryżu do sushi 20g octu ryżowego 2 łyżki octu ryżowego do zaprawy 1 łyżeczka cukru 3/4 łyżeczki  200g ogórka bez gniazd nasiennych pasta wasabi 1 łyżka sosu sojowego WYKONANIE: ryż dokładnie wypłukać(do czystej wody), ugotować aldente, w tym czasie zrobić zaprawę: 2łyżki octu ryżowego,1/2 łyżeczki soli, łyżeczka

Kuchnia Beaty
Warzywa pieczone z pastą harissa i jak ugotować (niedoskonały) ryż do sushi... 121

projekt polega, ale czasami kombinuję więcej, niż normalnie, aby nadmiar wykorzystać. Tym razem problematyczny okazał się bakłażan i cukinia...  Upieczone razem z czerwoną cebulą i podane z ryżem sushi okazały się przepyszne. Podobnie, jak i w wersji z zamiennikiem czerwonej cebuli - koprem (kolejny trudny do wykorzystania nadmiar). Aktualnie problematyczna staje się czerwona papryka i chyba wkrótce podzieli los cukini(...)warstwę.  Piecz około 30 minut, do miękkości - zależy od piekarnika i dobrze jest sprawdzać i ewentualnie odjąć lub dodać nieco czasu. Gotowe podawaj na przykład z ryżem do sushi*. Nadmiar przechowuj w zamkniętym pojemniku w lodówce i odgrzewaj w mikrofali. *Ryż do sushi: Podobno, jak legenda urbanistyczna głosi, japoński kucharz spędza 8 lat ćwicząc i doskonaląc technikę gotowania ryżu

Lejdi of the house
Futo maki i nigri sushi 115

orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Kiedyś, może byliśmy u niewłaściwego źródła, skosztowaliśmy sushi i tak przez kilka lat nie lubiliśmy. Jakieś pół roku temu, nasz pogląd diametralnie zmienił się o 180°. Po prostu sushi to nie potrawa, to serce podane na talerzu(...)ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Najwięcej czasu zajmuje przygotowanie samego ryżu. Jednak w tym czasie możecie chlastać dodatki. Jest kilka podstawowych rodzajów sushi. Dzisiaj przedstawimy wam dwa. Od czegoś zacząć trzeba ;)   Składniki: 250 g ryżu do sushi 2 łyżeczki serka chrzanowego 100 g wędzonego łososia 1/4 papryki czerwonej 1 kawałek ogórka szklarniowego

R'n'G Kitchen

Proponowane wyszukiwania