Surówka z rukoli Surówka z rukoli jest prosta szybka i przepyszna. Smak rukoli doskonale komponuje się z prażonymi ziarnami słonecznika. Dla uwydatnienia tego połączenia użyłam oleju słonecznikowego tłoczonego na zimno jaki dostałam od firmy "Zielony Nurt". Ten olej słonecznikowy pozyskiwany jest z najwyższej jakości ziaren słonecznika tłoczonych na zimno. Unikalna technologia zachowuje w pełni walory(...)odpowiedzialne za obniżenie poziomu cholesterolu oraz wspomaganie i stymulowanie naszego układu odpornościowego. Na prawdę warto spróbować. Polecam. Stronę firmy "Zielony Nurt" znajdziecie tutaj. Składniki potrzebne do przygotowania surówki z rukoli: 1 opakowanie rukoli, 6 suszonych pomidorów z oliwy, duża garść ziaren słonecznika, 3 łyżki oleju słonecznikowego tłoczonego na zimno. Sposób przygotowania surówki z rukoli: Ziarna słonecznika
Gotuj Się Kto MożeSurówka z kapusty pekińskiej z ajvarem. Świetny dodatek do obiadu i kanapek. Podałam ją z ziemniakami puree i kotletem mielonym. Może i Wy skusicie się na taki prosty i smaczny obiad. Więcej przepisów na dodatki do obiadów znajdziecie na moim blogu w zakładce SURÓWKI. Polecam Wam również surówkę z kapusty pekińskiej z ananasem . Jeżeli przygotowaliście danie z moich przepisów(...)Marchewkę i rzodkiewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pomidory przekroić na dwie części. Wszystko wymieszać i doprawić lekko solą i pieprzem. Wszystkie składniki sosu wymieszać i wlać do surówki. Ponownie dokładnie wymieszać. surówka z kapusty pekińskiej z ajvarem
O kuchni z uczuciemSurówka z marchewki karotki, selera korzeniowego i soczystego jabłka to smaczny dodatek do drugiego dania lub popołudniowa przekąska. Bardzo prosty przepis i smaczna surówka. Jestem marchewkożercą. Uwielbiam marchew pod każdą postacią. Chrupię ją na surowo, jem startą na tarce, ale również gotowaną, parowaną, pieczoną na słono i na słodko w marchewkowym cieście. Z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że wolę marchewkę(...)czekolady. Niech Was więc nie dziwi moja dzisiejsza surówka z marchewki i selera. Seler nie gra w niej pierwszych skrzypiec, nie obawiajcie się. Przepis jest super łatwy, a efekt bardzo smaczny. Wypróbujcie, jeśli nie macie pomysłu na warzywny dodatek do kotleta czy ryby, a zwykła surówka z marchewki i jabłka się Wam znudziła. Składniki na 2 porcje : 200g marchewki 100g
DietologKapusta pekińska to świetny materiał na surówkę. Może w niej występować jako solistka albo można zrobić surówkę z kapusty pekińskiej i kolorowych warzyw . Świetnie łączy się z wieloma z nich. Surówka z pekinki jest delikatniejsza i szybsza do przygotowania niż podobna surówka z kapusty białej. Ta pierwsza ma po prostu delikatniejsze liście i jej włókna szybciej miękną pod wpływem soli(...)kwasu. Jest też delikatniejsza w smaku co sprawia, że lubią ją nawet Ci, którzy za zwykłą kapustą nie przepadają. Dzisiaj przedstawiam Wam bardzo prostą, ale też bardzo smaczną wersję surówki z pekinki . Taką do zrobienia w kilka minut. Bardzo ją lubimy więc śmiało mogę ją polecić wszem i wobec. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaPołączenie kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem daje bardzo soczystą i smaczną surówkę. Taka surówka wspaniale smakuje z razowym pieczywem, a dodana do dania obiadowego bardzo je ożywia i urozmaica. Uwielbiam surówki i przy każdej okazji staram się w nich łączyć warzywa, które są zdrowe, a ich jedzenie sprawia przyjemność. Tym razem kapusta pekińska z kiszonym ogórkiem jest z dodatkiem papryki(...)koperku, natki pietruszki i czosnku. Surówka jest bardzo soczysta i chrupiąca. Składniki: (3 - 4 porcje) 1 mała kapusta pekińska 1 papryka czerwona 5 małych ogórków kiszonych 3 gałązki świeżego koperku 1 gałązka natki pietruszki 1 ząbek czosnku 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu greckiego pieprz i sól do smaku Przygotowanie: Kapustę umyć i drobno pokroić. Paprykę umyć, oczyścić z gniazda
Kuchcik gotujeSurówka z czerwonej kapusty doprawiona sosem czosnkowym. Świetny dodatek do obiadu i kanapek. Jeżeli lubicie bardziej ostre czosnkowe smaki to można dodać więcej przeciśniętego przez praskę czosnku. Z jogurtem surówka będzie bardziej lekka. Ja jednak wolę śmietanę. Wybór należy do Was. Na blogu w zakładce SURÓWKI znajdziecie więcej pomysłów na różne obiadowe przystawki. Polecam! Składniki 1 mała główka czerwonej kapusty(...)drobno posiekać. Marchewkę, cebulę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Szczypiorek drobno posiekać. Oprószyć lekko solą i wszystko razem wymieszać, a następnie wlać sos i ponownie wymieszać. Odstawić surówkę na 1 godzinę. surówka z czerwonej kapusty z sosem czosnkowym
O kuchni z uczuciemPyszna, zdrowa i bardzo soczysta surówka z czarnej rzepy jest wspaniałym dodatkiem szczególnie do dań mięsnych. Polecam ją również jako samodzielną witaminową przekąskę z dodatkiem razowego pieczywa. Czarna rzepa ma niezbyt przyjemny zapach, gdy ją zetrzemy na tarce, ale z dodatkiem marchewki i jabłka jest on prawie niewyczuwalny. Sama rzepa ma dość ostry smak i nie każdy da radę samodzielnie(...)łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka cukru trzcinowego pieprz i sól do smaku świeży koperek (opcjonalnie) Używam: łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml). Przygotowanie surówki z czarnej rzepy: Rzepę, marchewki i jabłka obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Jabłka, aby nie ciemniały skropić sokiem z cytryny. Wszystkie składniki wymieszać ze śmietaną i jogurtem, dodać cukier
Kuchcik gotujeSURÓWKA Z KAPUSTY OBIADOWA Jak przygotować wyśmienitą surówkę z kapusty do obiadu - sprawdzony przepis krok po kroku. Niezwykle łatwa w przygotowaniu, przepyszna surówka z kapusty, którą z powodzeniem możecie przechowywać w lodówce przez kilka tygodni. Z tej ilości składników wyjdzie ok. 4 litrowe słoiki sałatki. Przepis sprawdzony, sałatka robiona już kilkukrotnie, pięknie Wam polecam, korzystajcie z przepisu. Pozdrawiam(...)litra pieprz mielony do smaku PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Wszystkie składniki umieszczamy w większym naczyniu i odstawiamy na 24 godziny - w tym czasie kilkakrotnie mieszamy warzywa. Krok 2. Następnie surówkę umieszczamy w czystych i wyparzonych słoikach, szczelnie zakręcamy i gotowe. Sałatka jest już właściwie gotowa do spożycia. Przechowujemy ją w lodówce, zawsze pod ręką :) Smacznego :) Zobacz także inne przepisy na surówki
Moja Książka KucharskaSurówka z rzepy - kuchnia podkarpacka Jesienią na straganach pojawia się wiele warzyw sezonowych. Jednym z tych, na które zawsze czekam, jest rzepa. Warzywo to niegdyś powszednie, wręcz pospolite, staje się powoli zapomniane. Mam takie wspomnienie dziadka, który obiera dla mnie rzepę i kroi ją na cieniutkie plasterki. Smak był wspaniały i trochę szkoda, że we wspomnieniach naszych dzieci rzepę zastąpi(...)trawiennego. Dawniej sok z rzepy stosowano na trudno gojące się rany. Uważano, że działa on wzmacniająco i oczyszczająco. W kuchni podkarpackiej rzepa używana jest głównie jako składnik sałatek i surówek. Lekko słodka i pikantna zarazem, doskonale komponuje się z jabłkiem i ogórkiem kiszonym. W wersji, którą dzisiaj proponuję, dodatkowo smak wzbogaca cebula oraz składnik, który mnie nieco zaskoczył, jajko. Dzięki
Trzeci talerzDziś przedstawiam ekstra szybki, zdrowy i łatwy w przygotowaniu dodatek do każdego dania głównego. Pyszna i chrupiąca surówka z pora i słodkiej kukurydzy, z dodatkiem śmietany i majonezu z pewnością przypadnie wszystkim do gustu. Jest też bardzo szybka w przygotowaniu, więc tym bardziej polecam! Jeżeli lubisz takie chrupiące dodatki do dań głównych, polecam także surówkę z marchewki i pora(...)surówkę z kapusty i ananasa – wszystkie przepyszne! Scroll down for recipe in English Surówka z pora z kukurydzą (2-3 porcje) Składniki: 1 duży por lub 2 mniejsze, tylko jasna część, pokrojone w cienkie plasterki 1 mała puszka (ok. 170 g) słodkiej kukurydzy, odcedzonej z zalewy 1 łyżka śmietany 18 % 3 łyżki majonezu sól i pieprz do smaku Przygotowanie
karmelowyCześć Surówka do obiadu kojarzy mi się przede wszystkim z surówką z kiszonej kapusty. I to jeszcze taka przygotowana według przepisu mojej babci (przepis znajdziecie tutaj ). Taką surówkę u mnie w domu przygotowywano odkąd tylko pamiętam. Ostatnio przygotowałam podobną surówkę. Tym razem wykorzystałam kapustę pekińską. Z uwagi na moją nogę (staram się w diecie przemycić jak najwięcej wapnia) olej zastąpiłam(...)jogurtem naturalnym wymieszanym z majonezem. Surówka z kapusty pekińskiej Przygotuj miski, nóż i deskę do krojenia, łyżkę, tarkę o dużych oczkach. Przygotuj składniki: 1 średnią kapustę pekińską, 1 małą cebulę, 1 marchew, 1 jabłko, jogurt naturalny, majonez, sól, pieprz ziołowy, ewentualnie cukier. Kapustę umyj, osusz i poszatkuj. Marchew obierz i umyj. Jabłko umyj, obierz i usuń z niego gniazdo nasienne
blog.moje-pasje.infoDawno nie było przepisu na ryby, więc dziś dzielę się sposobem podania suma. Można go zrobić w śmietanie, ale o wiele zdrowiej jest go podać na surówce. Wykorzystałam do niej jesienne warzywa, które w tym roku są niezwykle soczyste. Składniki (na 4 porcje): 2 płaty suma sól pieprz nasiona kolendry 2 łyżki oleju do smażenia 3 łyżki słonecznika fenkuł(...)cienkie talarki. Polać olejem lnianym i dodać szczyptę grubej soli. Wymieszać. Jabłko ze skórką zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do warzyw. Chili rozdrobnić według uznania. Dodać do surówki. Całość skropić sokiem z połówki limonki. Surówkę posypać prażonym słonecznikiem. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć na nim kawałki suma. Do surówki dodać rozdrobnioną kolendrę. Wymieszać. Surówkę wyłożyć na talerze
Weekendy w domu i ogrodzieDawno temu, jak byłam mała to w moim rodzinnym domu surówka z kiszonej kapusty była obowiązkowym dodatkiem do piątkowego obiadu, czyli ryby z frytkami lub ziemniakami. Uwielbiam tą surówkę! Nie tylko ze względu, że przypomina mi domowe jedzenie, ale również z powodu jej wielkich właściwości odżywczych. Jest skarbnicą witamin C, A, E, K, PP oraz z grupy B. Posiada mnóstwo(...)sklepach jeśli ktoś nie robi samemu. Większość na sklepowych półkach to jednak kapusta kwaszona, której daleko to zdrowej kapusty kiszonej. Nadal jednak można trafić na odpowiednią, do przygotowania tej surówki . Zapraszam do skorzystania z przepisu, do którego dodatkowo dodałam pestki dyni, żeby była jeszcze bardziej zdrowsza i smaczniejsza. SKŁADNIKI : kapusta kiszona – 40 dkg marchewka – 1 duża sztuka lub 2 mniejsze
kuchniabellissima.wordpress.comNajprostsza, najsmaczniejsza surówka z kapusty. Świetny dodatek do obiadu i kanapek. Podałam ją z ziemniakami i kotletem schabowym. Pyszny obiad. Na blogu znajdziecie również inne pomysły i przepisy na surówki. Szczególnie polecam surówkę z kapusty pekińskiej z ananasem . A jakie Wy lubicie surówki do obiadu? Życzę smacznego! Składniki 1 mała główka białej kapusty 1 średnia marchewka 1 czerwona cebula(...)posypać solą do smaku i bardzo dokładnie wymieszać ręką, ugniatając. Dodać startą na tarce marchewkę, pokrojoną drobno cebulę, posiekany koperek. Wymieszać, wlać oliwę, dodać oregano, pieprz i dokładnie wymieszać. surówka z kapusty
O kuchni z uczuciemprzypadnie do gustu szczególnie tym, którzy nie przepadają za małosolnymi ogórkami. Kiszoną marchewkę można zajadać prosto ze słoika, używać jako składnika do sałatek lub przygotować z jej udziałem smakowitą surówkę do obiadu. Poniżej dwa przepisy surówkowe. Kiszenie marchewki: marchew sól (1 łyżka na 1 l wody) suszony koper czosnek kawałek chrzanu Wykonanie: marchewkę umyć, obrać i rozdrobnić w dowolny sposób(...)ZDROWIE ! SURÓWKA NR. I Składniki: kiszona marchew olej ziarenka sezamu Wykonanie: Surówka z kiszonej marchewki "małosolnej" jest wyśmienita, wystarczy tylko dodać tłuszcz, by beta-karoten zawarty w marchewce został lepiej wykorzystany przez nasz organizm. Marchewkę polałam olejem sezamowym i posypałam ziarenkami czarnego sezamu. Gotowe! SMACZNEGO ! SURÓWKA NR. II Składniki: kiszona marchew 1 cebula 1 jabłko 3 łyżki oleju 1 łyżka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!