wakacje, więc trzeba wszystko wyjeść. Ilość warzyw w domu nadal mnie przerasta. Z kapust została mi jeszcze jedna, biała. Ją wykończę jutro, przepis niebawem. A tymczasem podrzucam pomysł na surówkę z czerwoną kapustą, moją (no dobra, naszą) ulubioną. Składniki: pół czerwonej kapusty puszka czerwonej fasoli pół białej części pora 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu szczypta cukru sól pieprz(...)wrzucamy do miski, chwilę ugniatamy. Dodajemy do niej pokrojonego w półplasterki pora, odsączoną fasolę, jogurt, majonez, cukier, sól i świeżo mielony pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki. Surówka najlepsza jest na drugi dzień. Artykuł Surówka z czerwonej kapusty i fasoli pochodzi z serwisu Kardamonowy
KardamonovyZupełnie nie planowałam wrzucać dziś żadnego posta, ale nie mogę się powstrzymać. Poza tym dziś piątek, pewnie w wielu domach jest ryba. A do ryby najlepsza jest ta surówka. Wczoraj (dzięki mojemu tacie) jadłam jedną ze smaczniejszych kapust kiszonych ever. Dziś zrobiłam z niej klasyczną surówkę. Jest tak smaczna, że chyba nie doczeka obiadu. Składniki: 300 g kiszonej kapusty(...)szatkujemy, wrzucamy do miski. Na tarce o grubych oczkach ścieramy obraną marchewkę i obrane jabłko, szalotkę kroimy w drobną kostkę. Do kapusty dodajemy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy. Artykuł Surówka z kiszonej kapusty pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovyrazu piszę, że nie jest to surówka dla każdego (i nie do wszystkiego). Ser pleśniowy jest wyczuwalny i w sumie o to chodzi, ale jakoś nie pasuje mi do klasycznego obiadu. Nawet chyba jedliśmy ją z typowym obiadem i stwierdziłam, że coś tu nie gra. Ale zaraz potem przypomniałam sobie bardzo fajne połączenie pulled porka z kapustą i właśnie serem(...)cebulę kroimy w drobną kostkę – wszystko dodajemy do kapusty. Z jogurtu, majonezu, soku z cytryny i cukru robimy sos, który wlewamy do warzyw, mieszamy. Doprawiamy według własnego uznania. Surówkę wkładamy do lodówki. Artykuł Surówka z czerwonej kapusty z serem pleśniowym pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovyfarmerski to takie ustrojstwo, które idealnie uzupełnia sporą ilość surówek i sałatek. Nie jest więc niczym dziwnym, że połączyłam go z pekinką. Na dodatek udało mi się dostać młodą kapustę. Surówka będzie dobrze pasować (także) do potraw z grilla, my wchłonęliśmy ją z kotletami z ziemniaków. Składniki: mała główka kapusty pekińskiej 1 większa marchewka 1 mała cebula 2 łyżki uprażonych(...)wrzucamy do miski. Dodajemy do niej obraną, startą na największych oczkach marchewkę i cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Wlewamy sos, dorzucamy słonecznik, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Artykuł Surówka z kapusty pekińskiej i sosu farmerskiego pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovyogóle muszę w końcu kiedyś zrobić takie prawdziwe wołowe rolady i opublikować je u siebie. Kluski już mam. Sałatka z modrej też już się pojawiła. Dobra, do rzeczy. Surówka z czerwonej kapusty i marchewki nie jest niczym skomplikowanym. Dwie ważne sprawy: polecam porządnie wygnieść kapustę, sałatka najlepiej smakuje na drugi dzień. To chyba tyle. Z proporcjami możecie się bawić(...)tego jogurt, majonez i sok z cytryny, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Tak jak Wam napisałam we wstępie, surówka najlepsza jest na drugi dzień. Artykuł Surówka z czerwonej kapusty i marchewki pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovylubi kapusty kiszonej ? Pomysłów na surówkę z nią w roli głównej jest pełno. Moją ulubioną z dzieciństwa jest surówka z kapusty kiszonej z cebulą i cukrem , ale czasem robię też inne, na przykład pyszną surówkę z kapusty kiszonej z ogórkami kiszonymi i jabłkami. Ilości składników podaję w przybliżeniu, zawsze trzeba dobrać proporcje do własnego smaku i w zależności od smaku
królestwo garówKapusta kiszona to bardzo prosta i zdrowa surówka która pasuje praktycznie do każdego dania. Do zrobienia domowej kapusty kiszona w słoikach nie potrzebujemy dużej ilości składników. Musimy natomiast zagospodarować sporą ilość czasu, gdyż jest dość pracochłonna. Zanim jednak podam prosty przepis na tą smaczną przystawkę, pozwolę sobie przybliżyć niezwykłe właściwości jakie posiada. Kapusta kiszona to przede wszystkim wspaniałe źródło witaminy(...)tradycja która przechodzi z pokolenia na pokolenie. Podzielę się z wami kilkoma ważnymi wskazówkami dzięki którym kapusta będzie pyszna i chrupiąca. O ile składniki użyte do zrobienia tej smacznej surówki są proste o tyle sam proces wykonania jest już dużo bardziej skomplikowany. Stosuję następujące proporcje: 10 kg białej kapusty 1 kg marchewki 200 g soli do przetworów (niejodowanej) ewentualnie kminek
Ania gotujeProsta surówka z sałaty lodowej smakowicie wkomponuje się do wielu dań obiadowych. Przepyszna i z podstawowych składników które często posiadamy w naszych domach. Idealna na co dzień i na różnego rodzaju imprezy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 główka średniej wielkości sałaty lodowej pół większej papryki, u mnie żółta 1 jabłko pół cebuli 1 średnia marchewka 2 łyżki majonezu 2 łyżki(...)Obraną marchewkę starłam na tarce o małych oczkach a jabłko na dużych. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i łączymy z majonezem, jogurtem i musztardą. wymieszaną surówkę przekładamy do mniejszej miski. Możemy ją trochę schłodzić w lodówce przed podaniem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdjęcia The post Pyszna surówka z sałaty lodowej first appeared on Blog Kulinarny
Blog kulinarny S9.PLBardzo smaczna, zdrowa i przede wszystkim prosta oraz szybka w wykonaniu, idealna do niedzielnego schabowego i nie tylko :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Surówka z kapusty pekińskiej Składniki 1 średnia kapusta pekińska 1 średnia marchewka 1 słodkie jabłko 1 mała puszka kukurydzy 1 łyżka majonezu 1 łyżka śmietany 18 % lub gęstego jogurtu sól pieprz Instrukcje Kapustę kroimy na małe piórka, marchew(...)ścieramy na tarce duże oczka, jabłko dokładnie szorujemy i również ścieramy na dużych oczkach. Dodajemy kukurydzę, sól, pieprz do smaku i dokładnie mieszamy. Majonez łączymy ze śmietaną, sosem polewamy surówkę i dokładnie mieszamy. Artykuł Surówka z kapusty pekińskiej pochodzi z serwisu To co lubię gotuję
To co lubię - gotuję i polecamLubicie kalarepkę? jeśli tak to z pewnością znacie taką surówkę, a jeśli nie to zachęcam do jej spróbowania, jest naprawdę pyszna. Zrobiona jest tylko z kilku składników: kalarepki, marchewki i jabłka. Świetnie pasuje do obiadu i jest naprawdę smaczna. Polecam. :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Surówka z kalarepki i marchewki Składniki 1 duża lub 2 małe kalarepki 1 średnia marchewka(...)tarce, jabłko myjemy i również ścieramy. Skrapiamy wszystko sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy majonez i jogurt, mieszamy i odstawiamy na chwilę żeby smaki się połączyły. Artykuł Surówka z kalarepki i marchewki pochodzi z serwisu To co lubię gotuję
To co lubię - gotuję i polecamCóż więcej mówić… surówka z młodej kapusty to absolutny MUST EAT każdego lata. Dziś jednak przedstawiam Wam przepis na bogato, gdyż użyłam do niej papryki i rzodkiewki. Uwielbiam wykorzystywać młodą kapustę w kuchni. W szczególności do takich surówek, do duszonej jej wersji, czy do gołąbków. Młodą kapustą i młodymi ziemniaczkami objadam się latem na „zapas”, żeby(...)wszystkie pokrojone na kawałki, rozdrabniamy 4-5 s/obr. 5 . Przekładamy do miski z kapustą. 4. Do miski dodajemy oliwę, sok z cytryny, cukier, sól i pieprz, mieszamy. Smacznego! Artykuł Surówka z młodej kapusty na bogato pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong
Be Fit Be StrongTradycyjna surówka z młodej kapusty. Prosta i szybka w wykonaniu a zarazem najbardziej smaczna z wiosennych surówek. Pasuje moim zdaniem do większości dań obiadowych i co dziwne smakuje nawet dzieciom. Polecam :) Składniki - pół główki młodej kapusty - 2 młode marchewki - 1 mniejsza czerwona cebula - pół pęczka koperku - 1 łyżka majonezu - 1 łyżka śmietany 12 % lub 18% - sól, pieprz do smaku Wykonanie(...)Kapustę szatkuję, marchewkę ścieram na drobnych oczkach tarki, cebulę kroję w kosteczkę, koperek siekam. Do warzyw dodaję majonez, śmietanę, całość mieszam i doprawiam do smaku solą i pieprzem. Gotową surówkę przed podaniem najlepiej schłodzić w lodówce. Smacznego :) Jeśli jak i ja jesteście fanami młodej kapusty to zapraszam do zapoznania się z innymi moimi przepisami na to pyszne warzywo :) Poniżej
Kuchnia z widokiem na ogródfermentacji zawartość słoika zwiększy objętość na skutek wydzielania się dwutlenku węgla. Tak przygotowaną kapustę możesz przechowywać w lodówce około 2-3 tygodni. Z młodej kiszonej kapusty możesz przygotować pyszną surówkę do obiadu albo kapuśniak. Świetnie też pasuje jako dodatek do hot-dogów i hamburgerów. Poszatkowanie warzyw w robocie Magimix zajmie Ci 2 minuty. Ciekawostki o kiszonej kapuście Przepis na kiszoną
Cztery Fajeryprzychodzi wiosna, ciepło za oknem to i chce się czegoś szybkiego i lekkiego. Do takich potraw należy ta surówka. Sprawdza się za każdym razem i je ją nawet moje dziecko, które nie lubi sałaty. Surówka wiosenna - 1 mała główka sałaty lodowej - 400g pomidorków koktajlowych - 1 łyżka majonezu - 2 spore łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego - 1 łyżeczka musztardy - 1 łyżka suszonego(...)kawałeczki. Pomidorki myjemy,m tniemy na ćwiartki. Wszystko ze sobą łączymy. Majonez w osobnej miseczce łączymy z jogurtem, musztardą i koperkiem i mieszając z przyprawami robimy sos. Polewamy nim surówkę
Kuchnia Pełna EmocjiRamsey mówił co można zabrać ze sobą na piknik - nie wiem co to za kanał telewizyjny ani nie znam tytułu programu- zanotowałam sobie jednak dwa przepisy- między innymi na surówkę z marchwii. Powiem Wam...rewelacja- mój mąż , który nie lubi marchewkowych surówek stwierdził, że dawno nie jadł nic tak smacznego więc może to najlepsza rekomendacja :) Surówka z marchwi Gordona Ramseya
Kuchnia Pełna Emocji