kolejka bardzo długa i cierpliwie wyjaśnia i doradza... W sobotę z miejscem nie było problemu (nie wiem, jak w weekendy). Na zdjęciach: kotlety warzywne z ryżem i zestawem surówek, zapiekanka z bakłażana z zestawem surówek, szarlotka, curry warzywne z ryżem i zestawem surówek, tarta cytrynowa, samosy z surówką z selera naciowego. Aromatic tea for the winter This tea will
Qlinarnie i Qlinarnieugotowaniu, Najczęściej robię kiszony topinambur – tak jak ogórki albo zapiekam topinambur jak ziemniaki z serem . Jest też pyszny w zupie grzybowej. Absolutnym hitem jest natomiast pikantna surówka z topinamburem i rzodkiewką w stylu kimchi. Robi się błyskawicznie i efekt murowany. Składniki surówki z topinamburu: pęczek rzodkiewki – umyty 5 bulw topinamburu – obranych lub oskrobanych nożem pół czerwonej(...)ząbki czosnku przetartego przez praskę szczypiorek lub dymka drobno posiekane 3 łyżki sosu sojowego łyżka sosu rybnego łyżka ostrej pasty chili (można 2, jeśli się lubi ostrzejsze) Przepis na surówkę z topinamburu – kimchi z topinamburem i rzodkiewką Rzodkiewkę i topinambur kroimy na plasterki. Dodajemy paprykę, dymkę i pozostałe składniki marynaty. Mieszamy i odstawiamy na noc do lodówki. Podajemy oczywiście
Ugotowane pozamiataneówdzie, jest chrupiący i smakowity jak chipsy. Taki sposób przyrządzania jarmużu jest idealny dla dzieci, które często nie przepadają za zieleniną na talerzu. Obiad podaliśmy z najprostszą z surówek – z czerwonej kapusty z pomarańczą i jabłkiem, skropioną sokiem z pomarańczy i cytryny. Składniki: 4 udka kurczaka 6 średniej wielkości ziemniaków 4 garści jarmużu (4 duże gałązki) Ząbek czosnku(...)proszku Sól Pieprz Łyżeczka suszonego czosnku 1 łyżka oleju Zalewa: 2 pomarańcze 3 łyżki sosu sojowego lub 2 łyżeczki soli 1 łyżka miodu 3 łyżki soku z cytryny Surówka z czerwonej kapusty: 1/2 główki czerwonej kapusty 1 pomarańcza 1 jabłko, najlepiej słodkie, deserowe 1/2 cytryny 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oleju rzepakowego Przygotowanie: Krok 1 Przygotuj marynatę. Umyj pomarańczę, wyciśnij
Niedzielny kucharzWitajcie. Zapraszam Was dzisiaj na lekką i pyszną surówkę z fioletowej marchewki. Taka surówka będzie idealna do obiadu. Polecam Składniki: 2 średnie marchewki fioletowe 1 średnie jabłko 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka oleju szczypta soli 1 łyżeczka miodu Przygotowanie: Marchewki i jabłko myjemy i obieramy. Następnie ścieramy je na tarce o dużych oczkach. Starte jabłko polewamy sokiem(...)cytryny i mieszamy. Przyprawiamy surówkę szczyptą soli, olejem i miodem. Mieszamy. Odstawiamy aby smaki surówki się przegryzły. Przepis na 2 porcje
słodkie i nie tylko historie kulinarnesobą żniwo w postaci zanikania przepisów na agregatorach kulinarnych 😔 Blogerom, którzy dołączyli swoje przepisy do akcji, bardzo dziękuję. Dzięki Wam zgromadziliśmy ciekawe przepisy na zupy, dania główne, sałatki i surówki, dodatki do kanapek itp. z jesiennymi warzywami sezonowymi. Być może dzięki nam ludzie chętnie sięgną po to, co jest aktualnie nie tylko smaczne, ale i zdrowe, bo nie jest pędzone(...)brokułami i serem autorka: mopswkuchni |blog: Mops w kuchni Rozgrzewająca zupa wspomagająca odchudzanie autorka: iza10023 |blog: Czarna wisienka Jesienne faszerowane papryki (Wege) autorka: Karkrówka |blog: Karkrówka Surówka z sałaty rzymskiej z czarną rzepą - Cos (Romaine) Lettuce & Black Turnip Salad Recipe - Insalata di insalata romana e rapa nera autorka: Angela |blog: Smakołyki Angeli, Angela's Delicacies
Weekendy w domu i ogrodzieteż wiele dodatków by smakować dobrze. Możemy podać ją nawet z pieczywem, a gdy mamy chwilę to np. z pieczonymi ziemniakami w pesto. Ja jak zawsze rybę podaję z surówką z kiszonej kapusty i jabłka. To takie moje małe, zdrowe uzależnienie ;) Polecam! polędwice z dorsza (ok. 450g) łyżka oleju (do ryb używam oleju słonecznikowego z pieprzem cytrynowym) łyżeczka pieprzu cytrynowego(...)pół cytryny pół głowki czosnku gałązka rozmarynu 0/5 kg ugotowanych ziemniaków 2 łyżki pesto surówka: 0/5 kg kiszonej kapusty mała marchewka jabłko 0/5 pęczka cienkiego szczypiorku łyżka oliwy sól i pieprz do smaku Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Dorsza nacieramy olejem i pieprzem cytrynowym. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu układamy przekrojone ząbki czosnku, pokrojoną w plasterki cytrynę oraz
Mienta blogDziś zapraszam Was na surówkę z białej kapusty z cukinią i marchewką. Szybka, prosta i bardzo smaczna. Taka surówka będzie świetnym dodatek do dania głównego. Polecam :) Składniki: 1/3 główki białej kapusty 2 marchewki 1 cukinia 1 mała cebula sos 1 łyżeczka miodu 4 łyżki oliwy sok z 1/2 cytryny sól, pieprz Wykonanie: Kapustę drobno poszatkować, przełożyć(...)oczkach. Cebulę pokroić w kostkę. Do kapusty dodać marchewkę, cukinię oraz cebulę, wymieszać. W miseczce dokładnie wymieszać oliwę z miodem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Sosem polać surówkę, dokładnie wymieszać. Smacznego
magiczna kuchnia Kasidwóch kawałkach folii aluminiowej i zawinąć w papiloty. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza. Podczas pieczenia ryby, przygotować dodatki – kaszę jęczmienną i fioletową surówkę. Kaszę ugotować w osolonej wodzie w proporcji 3:1, aż wchłonie płyn. Czerwoną kapustę drobno pokroić i wrzucić na wrzątek, blanszować przez jakieś 5 minut i odcedzić. Przełożyć do miski, skropić(...)sokiem z cytryny, dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę, starte na tarce jabłko i jogurt naturalny. Wszystkie składniki surówki dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Rybę podawać gorącą, od razu po wyjęciu z piekarnika (można podać w folii lub też wyjąć z papilotów), serwować z kaszą i fioletową surówką. 1 porcja to ok. 455 kcal , węglowodany: 34g, białko
Dietologskładników można było wyczarować takie cudo. Jak wiecie lubię prostotę w kuchni, i kieruję się zasadą, że potrawę tworzą idealnie dobrane składniki, a nie milion dodanych przypraw. Uwielbiam tą surówkę, zawsz robię jej dużo więcej, bo następnego dnia gotuję ryż, mieszam go pół na pół z ta surówką i mam idealne drugie śniadanie do pracy, tzw. lunchbox Składniki(...)marchewki pokrojonej z słupki 100-150 g solonych orzeszków ziemnych* można użyć niesolonych, i dodać pół łyżeczki soli 2 łyżki oliwy lub innego oleju roślinnego (mój ulubiony do tej surówki to lniany Przygotowanie: Wymieszaj wszystko Artykuł 3 składnikowa surówka z marchewki pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfPrzedstawiam przepis na chińską surówkę! Chińska surówka jest przede wszystkim soczysta, chrupiąca i ma wyjątkowy smak i aromat - sposób przygotowania jak zwykle prosty i szybki. Potrzebne będą: - 1/2 główki kapusty, - 3 średnie marchewki, - natka pietruszki na ozdobę, - 1/3 szklanki octu jabłkowego lub zmieszane trochę jabłkowego i trochę ryżowego octu, - 1/3 szklanki cukru lub ksylitolu, - 3/4 szklanki oleju(...)wszystko razem podgrzewamy, aż zaczną pojawiać się białe bąbelki (tak jak widać na zdjęciu); - gdy zalewa już jest podgotowana, wlewamy całość do warzyw i dokładnie mieszamy - przykrywamy i odstawiamy surówkę w chłodne miejsce (może być do lodówki), aby się "przegryzła"; - po 1-2h surówka ma już swój specyficzny smak i aromat i nadaje się do spożycia, najlepiej po wyjęciu
MintTasteSpróbujcie koniecznie! Składniki: 550 g polędwiczki wieprzowej 1 łyżka masła sól pieprz papryka słodka papryka ostra Sos: 1 szklanka śmietany 18% 2 łyżeczki musztardy dijon 2 łyżeczki musztardy delikatesowej Surówka: 1 połowa kapusty pekińskiej 2 marchewki 2 jabłka 1/2 puszki kukurydzy 1/2 cebuli sos do surówki: 2 łyżki jogurtu naturalnego, 2 łyżki majonezu, 1/2 łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki pieprzu(...)patelni np. talerz i odstawiamy. W garnku umieszczamy śmietanę oraz musztardy, mieszamy i zagotowujemy. Następnie dodajemy polędwiczki, mieszamy i tak dusimy 3-4 minuty do połączenia się smaków. Surówka : Kapustę pekińską myjemy i drobno szatkujemy i wkładamy do miski. Marchewki i jabłka obieramy, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do kapusty. Wrzucamy również odsączoną kukurydzę
Gotuj z MąkąDziś przepis na szybką surówkę z sałaty lodowej i pomidorów. Tylko dwa składniki, a zapewniam że surówka jest naprawdę pyszna, polecam :) Składniki: 1/2 główki sałaty lodowej 3 pomidory 1 mała cebula 1/2 pęczka koperku sos 4 łyżki oliwy sok z 1/2 cytryny sól, pieprz Wykonanie: Wszystkie warzywa umyć, osuszyć. Do miski wrzucić porwaną na kawałki sałatę. Pomidor(...)koperek posiekać. Dodać do miski z sałatą, delikatnie wymieszać. Do szklanki wlać oliwę, dodać sok z cytryny i doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Przygotowanym sosem polać surówkę, jeszcze raz przemieszać całość. Smacznego
magiczna kuchnia KasiDzisiejszy pomysł na danie to shoarma z kurczaka podana z frytkami, a do tego surówka z marchewki i jabłka. Obiad prawie jak z restauracji Sphinx, ale domowe, a takie dania są najlepsze. Mocno doprawiony filet w połączeniu z frytkami i surówką to coś, co zasmakuje na pewno dużej części osób! Zapraszam ! Składniki: 1 filet z kurczaka jest przyprawa Kamis(...)Kebab-Shoarma oliwa z oliwek sól pieprz Na surówkę: 2 marchewki 2 jabłka 1 łyżka majonezu sól pieprz cukier Przygotowanie: Fileta umyć, osuszyć, pokroić na małe kawałki. Umieścić w misce, skropić oliwą, przyprawić solą, pieprzem i przyprawą kebab-shoarma. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki, by filet się zamarynował. Na rozgrzaną oliwę/olej wkładamy fileta i smażymy z każdej strony
Gotuj z MąkąMizeria… Popularna surówka z ogórka i kwaśnej śmietany to szlagier z dzieciństwa. Moje dzieci bardzo lubią surówkę z ogórka ale nie mogą zrozumieć dlaczego nazywa się ona mizeria. Mizerna surówka , bo zawiera tylko pokrojone plasterki ogórka?… Dzisiaj postanowiłam wzbogacić mizerię o zioła, czosnek, oliwę, musztardę i kozi ser …I proszę, już nie taka mizerna! Przyrządzam mizerię przeważnie
codojedzeniaChyba wszyscy lubią surówkę kapuścianą podawaną w chińskich jadłodajniach. Za delikatny ale wyraźny smak, idealne współgranie z daniami chińskimi i przepyszną chrupkość. Postanowiłam spróbować samodzielnie przygotować taką surówkę. Pogrzebałam w necie i z kilku znalezionych przepisów skonstruowałam mój własny, który daje produkt o fajnym, lekko kwaskowatym smaku. Surówka idealnie nadaje się nie tylko do chińszczyzny(...)pozostał chrupiący i delikatny. Testowo przetrzymałam kapustę przez tydzień - nadal była smaczna chociaż zaczynała już lekko kwasić się. * Ostatnio spróbowała wersji kwaśniejszej - 1/2 szkl octu i 1/6 szkl oleju. Surówka wyszła wyraźniejsza w smaku, bardziej kwaskowata ale jednocześnie zrównoważona przez słodkość cukru. Smacznego
Ze smakiem bez glutenu