surówka - 20359 przepisów (strona:117/1358)

50 przepisów na wrzesień 204

musem jabłkowym z orzechami włoskimi Mus dyniowo - jabłkowy z płatkami owsianymi i ziarnami chia Mus jabłkowy z orzechami włoskimi Naleśniki z jabłkami Owsianka z jabłkiem Prażone jabłka babci Małgosi Surówka z dyni z cukinią, papryką i jabłkiem Surówka z marchewki z jabłkiem i orzechami włoskimi Sałatka z pomarańczy z suszonymi figami i kokosem Kasza manna na mleku z musem brzoskwiniowym(...)Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Pasta z pieczonej dyni z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi Pesto z pieczonej dyni Spaghetti z pesto z pieczonej dyni Surówka z dyni z rukolą i orzechami Kremowa zupa z pieczonej dyni z cukiniową gremolatą Masło z orzechów włoskich Domowe kakao Kuskus z cukinią, ciecierzycą i bakłażanem Bigos Gęsta jarzynowa

Moja smaczna kuchnia
Surówka z białej kapusty z kukurydzą i porem 577

Czasami już nie mam pomysłu na surówkę do obiadu. Chyba wszystko już było. Niestety, często powtarzając potrawy, nawet naszą ulubioną surówkę , można popaść w rutynę i zrobi się nudno. Dobrze, że zawsze mam pod ręką słoik kiszonych ogórków i to one ratują sytuację gdy nie chce mi się nic wymyślać. Kłopotliwe jest też to, że chłopaki nie wszystkie warzywa lubią(...)czasami coś muszę przemycać. Tak jak w przypadku tej smacznej surówki z białej kapusty . Dodaję do niej pora, którego Żarłoczek nie lubi, ale sparzam pokrojone warzywo, dzięki czemu jest łagodniejsze w smaku i nie przypomina się nam później przez 3 dni. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Surówka coleslaw z kremowym sosem 109

Surówka coleslaw, albo jak mówią niektórzy colesław, jest banalnie prosta w przyrządzeniu. Słodko-kwaśny dressing świetnie komponuje się z kapustą i marchewką. Coleslaw doskonale komponuje się z szybkimi daniami takimi jak hamburgery, czy hot-dogi, a także z potrawami grillowymi. 1 marchewka ćwierć małej kapusty 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka octu jabłkowego 1/4 łyżeczki cukru 1 łyżka cytryny sól(...)ścieramy na tarce jarzynowej. Ćwierć małej kapusty bardzo drobno szatkujemy. 2 łyżki majonezu mieszamy z łyżeczką octu jabłkowego, cukrem, solą oraz sokiem z cytryny. Łączymy warzywa z dressingiem. Surówkę dobrze jest przygotować wcześniej i odstawić na co najmniej godzinę przed podaniem do lodówki. Jeśli planujecie podać surówkę coleslaw następnego dnia, dobrze jest posolić kapustę po poszatkowaniu. Zachowa wtedy swoją świeżość

Dieta bez mleka
Surówka z pora 366

Jest wyśmienita a tak tradycyjna i prosta! Surówka do obiadu. Ostrzejsza w smaku i wyrazista, pasuje do dań z ziemniaków, gulaszy, mięsnych pieczeni, kotletów. Do tego prosta w przygotowaniu, w kilka chwil. Smaczna i lekko ostra, dzięki porowi i soku z cytryny, surówka do obiadu z dodatkiem tartego jabłka i ogórków kiszonych. Musicie jej spróbować! Składniki: 2 duże pory, tylko(...)chwilę do lodówki. Podaję do dań obiadowych, ostatnio wypróbowałam do domowych burgerów zamiast kapusty pekińskiej lub sałaty masłowej, pasowała akurat:) a burgery nabrały bardziej wyrazistego smaku w połączeniu z surówką z pora. Polecam! Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Imprezowa sałatka i mini kotleciki w razowej panierce 181

panierce Składniki: pojedyncze piersi z kurczaka (u mnie 3, ale ilość dostosujemy do potrzeb) 2 jajka M AlePanierka Razowa do kurczaka olej ryżowy do smażenia podajemy z ulubionym zestawem surówek np. z surówką z czerwonej kapusty (klik) , warzywami lub jako dodatek do sałatek Przygotowanie: Piersi kroimy na małe kotlety, każdy lekko rozbijamy. Mięso maczamy w rozbełtanym jajku, a następnie(...)panierce (z obu stron). Nie ma potrzeby dodatkowego doprawiania kotlecików. Smażymy z obu stron na niewielkiej ilości oleju. Podajemy z ulubionym zestawem surówek, z warzywami lub jako dodatek do sałatek (przykładowy przepis poniżej). S macznego   Imprezowa sałatka (w lekkim sosie czosnkowym) Składniki: 3 mini kotleciki w razowej panierce od AlePanierka 1 duży pomidor + odrobina szczypiorku 1 większy ogórek

Słodkie okruszki
Surówka Karotka 319

Uwielbiam surówkę z marchewki i często ją robię, przeważnie w wersji najprostszej czyli po prostu starta marchew z jabłkiem, doprawiona sokiem z cytryny i olejem. To pyszna klasyka, ale czasami trzeba coś odmienić. Ponieważ zaczyna się sezon na słodką kukurydzę to do mojej surówki marchewkowej dodałam właśnie ziarna kukurydzy. Jeśli chcecie ułatwić sobie pracę przy tej prostej surówce użyjcie kukurydzy

Smaczna Pyza
SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY I WINOGRONA + FILMIK 143

Dzisiaj podam przepis na wspaniałą surówkę z czerwonej kapusty, z winogronem i sosem majonezowym. Idealna do obiadu i pieczonych mięs.  SKŁADNIKI:  1/2 główki kapusty czerwonej 250 g jasnego, bezpestkowego winogrona 1 płaska łyżeczka soli  pieprz do smaku 2 łyżeczki cukru 1 łyżka soku z cytryny  2 duże łyżki jogurtu naturalnego 2 duże łyżki majonezu  natka(...)solimy, dokładnie mieszamy. Czekamy chwilkę aż kapusta zmięknie.  Winogron myjemy i przecinamy na połówki.  Majonez mieszamy z jogurtem, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem. Wlewamy do surówki i dokładnie mieszamy. Wsypujemy winogron i odrobinę natki pietruszki i dokładnie mieszamy.  Surówkę podajemy schłodzoną.            Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału

Kulinarne Fantazje Marioli
Buraczki tarte 171

Buraczki tarte robię z dodatkiem cebuli. To klasyczne buraczki obiadowe. Obok pieczonych buraków, cebula jest podstawowym składnikiem tej surówki. Drobno pokrojoną cebulę można podsmażyć na oleju, dodać do buraków, można też dodać surową, pokrojoną w kostkę cebulę. Moim ulubionym dodatkiem do obiadu są tarte buraczki, marchewka z groszkiem i surówka z marchewki i jabłka . To są proste i tanie przepisy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Surówka z pomidorów 169

nadchodzi sezon na prawdziwe, aromatyczne, pyszne i soczyste pomidory - surówka z pomidorów wchodzi do naszego menu natychmiast, na dłuuugo z nami zostając. Jadam ją na śniadania, podwieczorki, kolacje. Jest wspaniała, za każdym razem można przygotować nieco inną - ostrzejszą, łagodniejszą, nawet w wersji na słodko. Pomidory są jednym z moich ulubionych owoców (to przecież owoc), choć bardziej używam(...)szukam ich na warzywach;) Nie oszczędzam ich wtedy kiedy mam na nie ochotę. Szczególnie w sezonie, jadam je codziennie, gdy pachną prawdziwie pomidorami, smakują wybornie, kuszą smakiem, kolorem, zapachem. Surówki z pomidorów lubię, najczęściej robię w kilku wersjach, z różnymi dodatkami, najczęściej same lub z dodatkami ogórków lub papryką. To co jadamy, to co lubimy: pomidory z cebulką i szczypiorem

Zasmakuj Kuchni
Surówka z młodej kapusty z pomidorami i selerem naciowym 162

Moją ulubioną surówką o tej porze roku jest surówka z młodej kapusty. Przeważnie robię z winegretem, ale czasami skuszę się na sos na bazie śmietany. Do tej letniej kompozycji dodałam pomidory malinowe, łodygę selera naciowego oraz szczypior. Surówka jest bardzo soczysta i orzeźwiająca! Składniki: pół główki młodej kapusty 2 średnie pomidory malinowe 1 łodyga selera naciowego 2 dymki ze szczypiorem

Czerwień i błękit
Surówka z rzodkiewek i papryki w sosie tzatziki 148

Dzisiaj przedstawiam kolejną surówkę w której główną rolę odgrywają rzodkiewki. Nadal są pyszne. Dodatkowo zielona papryka, kilka drobiazgów i surówka gotowa. Może być ona dodatkiem do obiadu i oczywiście świetnie pasuje do naszego narodowego grilla. Składniki: Pęczek rzodkiewek ½ zielonej papryki ½ czerwonej cebuli ½ długiego ogórka Sos w proszku tzatziki Jogurt naturalny Sól Wykonanie: Rzodkiewki i ogórka ścieramy na tarce(...)mizerii. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Całość lekko solimy. Sos tzaziki przygotowujemy z na bazie jogurtu zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dodajemy do surówki. Podajemy schłodzone. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement

Smaki Ewy
Surówka z brukwi 154

Najbardziej zapomniane warzywo a takie smakowite i zdrowe, brukiew. Nasze babcie jadały i uprawiały w ogródkach a teraz mało jej jemy. Zakupiłam i użyłam w surówce. Brukiew smakuje trochę jak kapusta a trochę jak kalarepa. W surówce smakuje wybornie, polecam. Surówka z brukwi. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Surówka z kalarepy 152

Surówka z kalarepy z marchewką. Idealna do obiadu. Podałam ją z młodymi ziemniaczkami i pieczoną karkówką. Bardzo lubię młodą kalarepę w surówkach, faszerowaną czy w zupie. Pamiętam jako dziecko zawsze jadłam ją na surowo jak jabłko prosto z ogródka. A ja polecam Wam kalarepę zapiekaną Składniki 1 duża kalarepa 1 średnia marchewka 1/2 pęczka koperku 1 jabłko 1 łyżeczka posiekanego(...)pieprz ziołowy Kalarepę, marchewkę i jabłko obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Koperek  i cząber drobno posiekać. Doprawić solą i pieprzem. Wlać śmietanę i wszystko wymieszać. surówka z kalarepy

O kuchni z uczuciem
SURÓWKA Z MŁODEJ KAPUSTY Z KALAREPĄ I KOPERKIEM 162

gęsto - na słodko-kwaśno, tak jadało się u mnie w domu, pod postacią zupy, bigosu, gołąbków czy innych "wariacji" 😊 Staram się też w tym czasie robić jak najwięcej surówek, bo kapusta biała nigdy później nie jest już taka smaczna jak wiosną.  Dziś zapraszam na surówkę z dodatkiem wiosennej, chrupiącej kalarepy i obowiązkowo dużej ilości posiekanego koperku, który jest(...)kroimy nożem cienko lub szatkujemy szatkownicą. Lekko solimy i ugniatamy delikatnie rękoma. Odstawiamy na 10-15 minut. Kalarepę obieramy, ścieramy ta tarce na dużych oczkach, dodajemy do kapusty. Następnie surówkę doprawiamy cukrem, cytryną, olejem, dodajemy posiekany koperek i dokładnie mieszamy (albo ponownie ugniatamy rękoma). Odstawiamy na 15 minut (np. do lodówki), aby wszystkie smaki przeszły wzajemnie

Walijskie Pichcenie
SURÓWKA Z KISZONEJ KAPUSTY Z PAPRYKĄ 183

Pyszna surówka z kiszonej kapusty do obiadu. :).Oprócz kapusty kiszonej i marchewki dodałam czerwoną paprykę.Surówka wyszła pyszna :). SKŁADNIKI 300g kiszonej kapusty 1 duża marchewka mała papryka czerwona 2 łyżki posiekanej natki pietruszki oliwa z oliwek pieprz kolorowy WYKONANIE Kapustę kiszoną dobrze odcisnąć i pokroić,przełożyć do miski.paprykę umyć oczyścić z nasion i pokroić w cienkie paseczki albo zetrzeć(...)umyć ,obrać i też zetrzeć na tarce.Wszystko dodać do kapusty razem z natką pietruszki.Dokładnie wymieszać,posypać świeżo zmielonym kolorowym pieprzem,skropić oliwą z oliwek i jeszcze raz wymieszać.Surówkę odstawić na 30 min.aby smaki się połączyły.Ja wstawiam na ten czas do lodówki. SMACZNEGO

Mała w garnku miesza