lodówce leżała samotnie pekińska... obiad prawie gotowy... ale brak sałatki, surówki.. I tak mnie naszło..co jest nienormalne u mnie .. bo uwielbiam surówki i sałatki .. aby ją zasmażyć :) Pierworodna wersja miała być z pomidorami, ale w trakcie przygotowywania po skosztowaniu zmieniłam koncepcję, uznałam,że jest tak smaczna, że dodanie pomidorów jest zbędne,zamiast nich dodałam o niebo więcej koperku(...)łyżki masła - pół dużego pęczka koperku ( opcjonalnie suszony ) - majeranek,kminek mielony, czosnek mielony, lubczyk suszony, sos sojowy Wykonanie Cebule kroje w półplasterki, kapustę szatkuję troszkę grubiej niż na surówkę. Na głebokiej i wysokiej patelni podgrzewam 2 łyżki masła, dodaje cebulkę, jak się zeszkli dodaje poszatkowana kapustę pekińską. Całość podlewam odrobina gorącej przegotowanej wody i zasmażam aż do miękkości kapusty. Kiedy
Kuchnia z widokiem na ogródobok cebuli i czosnku jedna z najstarszych jarzyn polskich. Ma bardzo dużo zalet odżywczych i leczniczych. Nadaje się do zup, sosów, sałatek i surówek. Jeśli lubicie smak i zapach pora, to surówka, którą przedstawiam na pewno przypadnie Wam do gustu. Jest nie co ostrzejsza niż np. surówki z białej kapusty czy z pekinki, ale połączenie soczystego jabłka i lekkiej
Walijskie PichcenieSurówki to świetny dodatek do mięs jak i idealne zestawienie warzyw nadające się na lekką kolację. Dzisiaj właśnie przygotowałam takową surówkę - lekką i smaczną. Jest ona idealnym dodatek do obiadku bądź może być serwowana dla osób będących na diecie. Surówka szlachecka z kapustą pekińską SKŁADNIKI: 30 dag kapusty pekińskiej 2 marchewki 1 pęczek koperku 4 pomidory rzymskie
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDzisiaj poniedziałek, tym samym zapraszamy na nasz cotygodniowy cykl... Dzisiaj będzie lekko, szybko i jak zawsze smacznie ;-). Surówka z kapusty pekińskiej i rzodkiewki stanowi świetny dodatek do obiadu bądź może być zdrową przekąską. Surówka z kapusty pekińskiej i rzodkiewki SKŁADNIKI: 15 - 20 dag kapusty pekińskiej 4 rzodkiewki 1 łyżka posiekanej natki pietruszki pieprz kolorowy świeżo mielony PRZYGOTOWANIE: Kapustę szatkujemy(...)miski. Rzodkiewki myjemy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Rzodkiewkę dodajemy do kapusty, następnie dodajemy natkę pietruszki i wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Surówkę przekładamy do miseczek, oprószamy świeżo zmielonym pieprzem i podajemy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkirazem tradycyjną surówkę z białej kapusty wzbogaciłam dodatkowo o marchewkę, pietruszkę, seler oraz kawałek czerwonej papryki. Surówka wyszła pyszna i bardzo aromatyczna. Istna bomba smakowa i zdrowotna. Bo taka surówka zawiera wiele bardzo potrzebnych nam o tej porze roku witamin. Będę serwować ją jak najczęściej, bo bardzo nam smakowała. Pasuje praktycznie do każdego rodzaju mięsa
Walijskie Pichcenieśledziem i buraczkami Sałatka makaronowa Sałatka z tuńczyka z groszkiem Sałatka jajeczna z kukurydzą chili Sałatka z wędzonej makreli Jesienny szpinak z owocami Sałatka z pora i ananasa Surówka z sałaty lodowej Carpaccio z buraczków Sałatka brokułowa z kurczakiem Sałatka rybna z jajkiem Jajka z sałatką rybno-warzywną Sałatka z ryżu jajek i kukurydzy Paprykarz z tuńczykiem Surówka z białej(...)kapusty Surówka z koperkiem Sałatka z fasolką szparagową Sałatka z kurczaka z groszkiem Twaróg z rzodkiewką Sałatka z zupek chińskich Sałatka warstwowa z tuńczykiem Sałatka ananas z ryżem i kurczakiem Jajka w sałatce warzywnej z chrzanem Roladki z szynki i sera
Ala piecze i gotujesmażyć i jeść na surowo. Ze względu na swoje walory stosowana jest jako wzmacniacz samaku do zup. W Irlandii bardzo popularna, do kupienia chyba na każdym stoisku z warzywami. Surówka z brukwi. Składniki: - 1 brukiew ok. 600g - 2 jabłka (dałam słodkie i soczyste Golden Delicious) - kawałek czerwonej papryki - koperek świeży - sól (u mnie niebieska, perska(...)tarce kawałek papryki. Drobno siekamy koperek, dodajemy do pozostałych składników, skrapiamy olejem (lub oliwą) i winem ryżowym Mirin (do smaku). Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy na 30 minut. Surówka z brukwi pasuje do wszystkich dań mięsnych i rybnych. W smaku delikana, przypomina połączenie kalarepy z rzepą. Brukiew była kiedyś bardzo popularna też w polskiej kuchni. Nazywano ją warzywem biedoty
mojewypiekiinietylkoPierwszy raz użyłam selera jako głównego składnika surówki. Byłam bardzo zaskoczona jak można z prostego połączenia selera z jabłkiem uzyskać pyszną surówkę. Wcześniej seler używałam raczej do zup i mięs na ciepło. 1 średni korzeń selera 2 średnie jabłka 1/2 cytryny 2 -3 łyżki śmietany szczypta soli(...)czynnością długo nie czekać, aby seler i jabłka nie zrobiły się ciemne). Wszystko wymieszać, dodać śmietanę i szczyptę soli. Ilość śmietany zależy jak dużego użyjemy selera. Surówka wychodzi delikatna w smaku i bardzo soczysta. Można ją przygotować nawet i godzinę wcześniej przed podaniem
Kuchcik gotujeChoć smaku selera gotowanego nie lubię, to surowy w surówkach wprost uwielbiam. Zwykle przygotowuję jednak surówki bardziej pikantnie, z dodatkiem musztardy dijon. Choć zawsze lubiłam seler z dodatkiem brzoskwini to zadowalałam się kupną surówką (oj jak dawno już jej nie jadłam...), sama nawet nie próbowałam jej przygotować, no ale w końcu kiedyś musi być ten pierwszy raz. Właśnie nadarzyła się
Smaczne ZdroweProsta, a jednocześnie genialna w smaku. Surówka Coleslaw należy do moich ulubionych. Jej podstawą jest cieniutko poszatkowana kapusta. Nieważne skąd pochodzi i jaką ma historię, która sięga, prawdopodobnie, starożytnego Rzymu. Najważniejszy jest ten wydobyty z niej smak… Dlatego, moim zdaniem, zasługuje na to, aby poświęcić jej osobny temat. Składniki: - ½ główki średniej kapusty - 1 duża marchew - 1 cebula - 2 łyżki(...)godzinę. Wszystkie smaki muszą się przegryźć, aby wydobyć aromat sałatki. Dla smakoszy – najlepsza na drugi dzień. Jak zwykle sprawdza się reguła, że to co najprostsze jest najlepsze. Surówka Coleslaw jest tego wymiernym przykładem. Minimum składników, wysiłku i pracy daje efekt , który przekłada się na bogactwo smaków. A sam widok, – już pobudza kubki smakowe. Idealna do dań mięsnych, rybnych
mojewypiekiinietylkoBardzo lubię surówki i sałatki z fenkułem w roli głównej. Tym razem wpadł mi w oko przepis na surówkę ze strony Smitten Kitchen . A ponieważ sezon na czerwone pomarańcze jeszcze trwa, postanowiłam ją jak najszybciej zrobić. Wersję zgodną z przepisem zrobię innym razem, w dzisiejszej surówce pominęłam cześć składników których akurat nie miałam (orzechy
Stare GarySurówka z selera z rodzynkami... Długie, cienkie wiórki aromatycznego selera. A do tego słodkie, miękkie rodzynki. Skropione sokiem z cytryny. Oprószone cukrem i pieprzem cytrynowym. Oblepione majonezem ze śmietaną. Pyszna surówka do obiadu. Polecam! Składniki: 1 duży seler korzeniowy; 1/2 szklanki rodzynek; Sok wyciśnięty z całej cytryny; 1 czubata łyżeczka białego cukru; 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości
Gospodyni MiejskaPomysł na surówkę powstał w trakcie robienia zakupów w osiedlowym sklepie. Jeśli przez przypadek kupicie zbyt kwaśną kapustę, możecie ją kilka razy wypłukać w zimnej wodzie. Pomysły na surówki i sałatki znajdziecie tutaj Surówka z z kiszonej kapusty z czerwoną cebulą, jabłkiem i natką z pietruszki Składniki: 1 mała czerwona cebula 200 g kiszonej kapusty 1/4 małego, słodkiego jabłka
Moja smaczna kuchniaPełna witamin, pyszna surówka z białej kapusty i selera z dodatkiem orzechów włoskich i suszonych daktyli. Niebanalne połączenie składników, które idealnie do siebie pasują. Zamiast suszonych daktyli równie dobrze można użyć rodzynek, które też nadadzą słodyczy. Mam nadzieję, że oryginalny smak surówki urozmaici Wasz niejeden posiłek Składniki: 1/2 malutkiej główki białej kapusty 1 mały seler 3/4 szklanki orzechów włoskich(...)miski, dodać posiekane suszone daktyle i posiekaną natkę pietruszki. Dolać jogurt naturalny, śmietanę oraz sok z cytryny. Następnie dodać cukier i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Gotową surówkę odstawić, aż składniki się przegryzą, po czym ponownie wymieszać. Smacznego
Oryginalny smakSałatka warstwowa z tuńczykiem Sałatka warzywna z tortellini Surówka z sałaty lodowej Sałatka ryżowa Surówka z białej kapusty Surówka z koperkiem Sałatka szuba Sałatka z zupek chińskich Paprykarz z tuńczykiem Sałatka z wędzonym kurczakiem Carpaccio z buraczków Sałatka z fasolką szparagową Sałatka brokułowa z kurczakiem Sałatka z pora i ananasa Jajka w warzywnej sałatce Jajka z sałatką rybną Sałatka makaronowa
Ala piecze i gotuje