Kolejna surówka z kiszonej kapusty. Poprzednia wersja była z olejem a teraz z dodatkiem śmietany. Surówka jest bardzo pyszna i najbardziej pasuje do rybki. Najlepiej smakuje jak jest lekko schłodzona. składniki: 400 g kiszonej kapusty 3 jabłka 3 marchewki śmietana 18% lub 12% świeżo zmielony czarny pieprz Kapustę kiszoną przepłukać we wodzie, jeśli jest bardzo kwaśna to dwa albo nawet(...)przełożyć do miski. Obrać jabłka i marchewkę. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach i przełożyć do kapusty. Wszystkie składniki wymieszać. Następnie dodać śmietanę oraz świeżo zmielony czarny pieprz do smaku. Śmietany nie dajemy dużo tylko aby połączyła składniki. Dokladnie wymieszać i odstawić surówkę do lodówki na ok 30 minut
Monia miesza i gotujekochają moje chłopaki Świeże nie przetworzone warzywa zawsze są godne uwagi i uwzględnienia w jadłospisie , szczególnie jeśli są sezonowe . No a właśnie sezon na sałaty zaczyna się rozkręcać Prosta surówka , kilku składnikowa nadaje się także na kolację lub poranną przekąskę . Naprawdę czasami to co wydaje się takie banalne jest zaskakujące składniki : 1 mała główka sałaty lodowej 1 duży pomidor(...)sałatkowego mały pęczek szczypiorku mały pęczek koperku 1 łyżeczka cukru 1 kubek , gęstego , jogurtu greckiego sól , pieprz do smaku Sałatę lodową kroimy w paski , podobnie jak kroi się kapustę na surówki . Pomidora i ogórka kroimy w kostkę , dodajemy do sałaty . Szczypiorek , koperek siekamy i także wsypujemy do reszty warzyw . Jogurt mieszamy z cukrem , solą i pieprzem do smaku . Wlewamy
Ogrodnik w podróżyPolecam na trudne dni Składniki na 4 osoby : 1 opakowanie stripsów , polędwiczek lub czegokolwiek w panierce ( najlepsze są z biedronki , pikantne polędwiczki ) garść liści , świeżego szpinaku lub sałaty surówka : kawałek kapusty białej , tak ,żeby po poszatkowaniu było około 2 szklanek 1 mała marchewka 1 mała czerwona cebula 1 mała czerwona papryka cienkościenna , typ ramiro – spiczasta 1 ząbek czosnku(...)łyżeczki cukru sól , pieprz do smaku dodatkowo : 4 bułki , można zrobić własne ( przepis jest na blogu ) lub kupić , osobiście zawsze robię własne musztarda miodowa sos czosnkowy Warzywa z listy surówka , siekamy , kroimy ,ścieramy jak kto lubi i woli . Wszystkie umieszczamy w misce i dodajemy majonez oraz przyprawy , sól , pieprz do smaku . Mieszamy i odstawiamy na około godzinę żeby całość się
Ogrodnik w podróżyDzisiejsza surówka z kapusty pekińskie jest uniwersalna bo może być dodatkiem do zimowego obiadu a równie dobrze sprawdzi się na imprezie grillowej . Świetnie pasuje do pieczonych i smażonych mięs. Składniki są dostępne właściwie przez cały rok więc można ją przygotować w dowolnej chwili. Polecam bo jest bardzo smaczna. A czy Wy szykujecie się na grillowanie podczas majówki? Jeśli(...)może przyda Wam się przepis na bardzo aromatyczną i smaczną karkówkę z grilla . Dzisiejsza surówka byłaby do niej doskonały dodatkiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzaodstawiam do przestygnięcia. Kapustę pekińską siekam, solę i odstawiam. Cebulę kroję w plasterki, kukurydzę osączam, ogórki kroję w plastry, żółty ser- w kostkę. Wszystko razem mieszam z kapustą. Składniki sosu mieszam ze sobą i odstawiam. Wyrośnięte ciasto uderzam kilkakrotnie dłonią w celu jego odgazowania, następnie wyjmuję na blat, robię wałek i dzielę na 12 części . Każdą(...)dole piekarnika. Zrumienione przekręcam na drugą stronę i uderzam w nie łyżką by wypuścić nagromadzone, podczas pieczenia, powietrze. Wyjmuję na talerz, smaruję sosem czosnkowym. Na sos kładę porcję surówki z kapusty, na to podduszone pieczarki, a na wierzch smażone kawałki mięsa i składam na pół jak naleśnik. SMACZNEGO
Bea(u)ty kitchenpanierowania Kapustę szatkujemy i dusimy na oleju z dodatkiem soli i odrobiny wody. Musi zmięknąć i odparować cały sok. Do malaksera wkładamy cebulę i ją szatkujemy. Następnie dodajemy podduszoną kapustę oraz obraną z osłonek kiełbasę. Blendujemy aż powstanie nam masa jak na kotlety mielone. Do masy na kotlety dodajemy jajka, kaszę mannę, sól oraz pieprz i dokładnie mieszamy. Odstawiamy gotową(...)obtaczamy ją w mące tworząc zgrabnego kotlecika. Po utoczeniu kilku rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju i smażymy nasze kotleciki z obydwu stron na rumiano. Ja podałam kotleciki z surówką z kapusty i buraczków oraz podsmażanymi ziemniaczkami. Smacznego! :) Wioleta Gargula
MamaOskarkacebula 2 ząbki czosnku jajko 3 łyżki kszy mannej sól, pieprz zioła prowansalskie +ser żółty sos: 1 łyżka musztardy 1 łyżka majonezu 1 łyżka ketchupu Wersja I 5 liści kapusty pekińskiej 1 duża marchewka +łyżeczka cukru, sól, pieprz pomidor ogórek kiszony 3 kajzerki z makiem Wersja II 3 liście sałaty lodowej pomidor 2-3 rzodkiewki kilka plasterków ogórka zielonego(...)minut przed końcem na mięcie układamy po kawałku sera żółtego, a na blasze układamy dodatkowo bułki przekrojone na pół. Wersja I Robimy surówkę: Liście kapusty drobno siekamy, a marchewkę tarkujemy na grubych oczkach, doprawiamy i rękoma mieszamy starając się wszystko ścisnąć ze sobą. Wyciągamy bułki i mięso i układamy: Bułka/surówka/mięso/pomidor/ogórek kiszony/bułka posmarowana
Idę coś wszamaćZdrowo i bardzo smacznie do wiosennych obiadów i nie tylko. Surówki z czerwonej kapusty są mniej popularne ze względu na jej twardość, ale ostatnio opracowałam nowy patent, który znacznie skraca czas przygotowania i sprawia, że jest szybciej miękka. Nie kroje kapusty tylko ścieram na tarce o grubych oczkach, lekko solę i ugniatam rękami aby lekko puściła sok. Efekt znakomity(...)mocno mieszamy dłońmi aby kapusta puściła sok, odstawiamy na pół godziny. 2. W międzyczasie na tarce ścieramy marchew, cebulę i jabłko, łączymy z kapustą, dodajemy resztę składników. Mieszamy i doprawiamy do smaku. Gotową surówkę warto odstawić na godzinę do lodówki, aby smaki dobrze sobą przeszły, a kapusta dodatkowo zmiękła
Apetyczna babeczkaustach. Najlepiej smakują podane z ziemniakami, polanymi tym pysznym sosem. To wcale nie jest ciężkie danie, mięso jest delikatne i bardzo kruche. Do żeberek idealnie będzie pasować surówka z kapusty, marchewka z jabłkiem, albo mizeria z ogórkiem. Sprawdź przepis na: Mizeria z ogórków i cebuli Składniki 1 kg żeberek wieprzowych 1 duża cebula 4 marchewki 2 pietruszki 5-6 ziarenek(...)wodą, bardzo dokłądnie aby nie było grudek i dodajemy do żeberek. Mąka zagęści nam odrobinę sos. Gotujemy je jeszcze przez ok. 15 minut. Żeberka podajemy z gotowanymi ziemniakami i surówką. Sprawdź przepis na: Tagliatelle z wołowiną i pomidorkami Smacznego! Artykuł Długo duszone żeberka pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Najlepszy jeżeli zamarynujemy mięso minimum 1 godzinę wcześniej a najlepiej dzień wcześniej. A gdy mięso już zamarynowane to mamy obiad w kilka chwil. My bardzo lubimy z surówką z białej kapusty i sosem czosnkowym. Podaję z frytkami lub w podpieczonym chlebku pita albo w tortilli. 250 gram fileta z kurczaka 3 łyżki oleju 1 czubata łyżka jogurtu Opcjonalnie pół(...)godzinę, a najlepiej na noc. Zamarynowane mięso smażymy na patelni wraz z pokrojoną w piórka cebulą ok.10 minut na średnim ogniu mieszając co jakiś czas. Surówka pół małej lub ćwiartka większej kapusty białej 1 średnia marchewka sól, cukier, ocet 1 solidna łyżka kwaśnej śmietany lub jogurtu Kapustę drobno poszatkować, marchewkę zetrzeć na tarce. Dodać przyprawy według uznania
Andzia PichciKolejna receptura Jakuba Kuronia z tygodniowych inspiracji Biedronki. Tym razem zapraszam na świetne szaszłyki drobiowe! Do szaszłyków podałam surówkę z kapusty z marchewką oraz obowiązkowo sos tzatziki . Składniki: 2 piersi z kurczaka Marynata: 150-200 ml jogurtu naturalnego 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 płaskie łyżeczki curry chilli do smaku sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Piersi z kurczaka myjemy(...)zalewy, nabijamy na patyczki i pieczemy przez 20-25 minut w piekarniku (180st.C) lub smażymy na patelni grillowej (ja robiłam na patelni). 4. Szaszłyki najlepiej smakują z tzatziki i surówką. Smacznego
Kuchnia domowa Aniróżnych innych przypraw mogą smakować inaczej. Z resztek obiadowych nie zrobisz za wiele kotlecików, ale mogą być smacznym dodatkiem do kolacji. Kotleciki podane z sosem pieczarkowym i surówką z kapusty pekińskiej - to idealna propozycja obiadowa dla wegetarian. Składniki: około 600 g ziemniaków 1 jajko 1 cebula sól, pieprz gałka muszkatałowa masło ghee do smażenia bułka tarta do obtoczenia mąka pszenna(...)skrobii ziemniaczanej. Formować kotleciki lekko zwilżonymi dłońmi, obtaczać w bułce tartej smażyć na rozgrzanym maśle po kilka minut z każdej strony do zrumienienia podawać z ulubionym sosem i surówką
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kaszę manną i bułkę tartą - wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodać jajko - wyrobić masę. W garnku zagotować wodę, osolić. Na gotującą się wodę kłaść liście kapusty - gotować kilka minut ( około 5 min ) - żeby zmiękły. Obgotowane wyjmować na tacę, ostudzić. Z ugotowanych liści wyciąć twarde łodygi. Na środek liścia kłaść porcję farszu, zawijać brzegi ( składać w kopertę(...)przykryciem, 20-25 minut. Pilnować, żeby si nie przypaliły - w razie potrzeby dolać do sosu wody. Gołąbki podawać jako samodzielne danie lub w towarzystwie opiekanych ziemniaczków i surówki z kapusty kiszonej. Smacznego
kolorowotorcikowoproste, ale smaczne dania. Wiecie, że zapiekanki zawsze się w takich wypadkach sprawdzają. Patrzymy co jest w lodówce, składamy i mamy smaczny obiadek. Idealnym dodatkiem do zapiekanki jest surówka z kapusty pekińskiej Składniki: 10 średnich ziemniaków ziemniaków 250 g wędzonego boczku 4 jajka 4 łyżki śmietany 1 łyżka oleju 1 cebula 2 łyżki posiekanego koperku 100 g startego żółtego sera(...)grubych oczkach i posypać nim ziemniaki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do momentu aż jajka się zetną, a ser rozpuści. Podawać gorącą posypaną koperkiem i z surówką. jajka zapiekane po wiejsku
O kuchni z uczuciemPyszna surówka...u mnie była dodatkiem do ryby smażonej . kapusta marchew ogórek zielony sól cebulowa sok z cytryny olej przyprawa do sałatek szczypiorek Kapustę poszatkować ,dodać sok z cytryny, sól. Dokładnie wymieszać i zostawić na kilka minut.Marchewkę i ogórka zetrzeć na tarce i przełożyć do miski z kapustą. Dodać oliwę , przyprawę i wymieszać
Moje domowe kucharzenie