odstawiam do przestygnięcia. Kapustę pekińską siekam, solę i odstawiam. Cebulę kroję w plasterki, kukurydzę osączam, ogórki kroję w plastry, żółty ser- w kostkę. Wszystko razem mieszam z kapustą. Składniki sosu mieszam ze sobą i odstawiam. Wyrośnięte ciasto uderzam kilkakrotnie dłonią w celu jego odgazowania, następnie wyjmuję na blat, robię wałek i dzielę na 12 części . Każdą(...)dole piekarnika. Zrumienione przekręcam na drugą stronę i uderzam w nie łyżką by wypuścić nagromadzone, podczas pieczenia, powietrze. Wyjmuję na talerz, smaruję sosem czosnkowym. Na sos kładę porcję surówki z kapusty, na to podduszone pieczarki, a na wierzch smażone kawałki mięsa i składam na pół jak naleśnik. SMACZNEGO
Bea(u)ty kitchenpanierowania Kapustę szatkujemy i dusimy na oleju z dodatkiem soli i odrobiny wody. Musi zmięknąć i odparować cały sok. Do malaksera wkładamy cebulę i ją szatkujemy. Następnie dodajemy podduszoną kapustę oraz obraną z osłonek kiełbasę. Blendujemy aż powstanie nam masa jak na kotlety mielone. Do masy na kotlety dodajemy jajka, kaszę mannę, sól oraz pieprz i dokładnie mieszamy. Odstawiamy gotową(...)obtaczamy ją w mące tworząc zgrabnego kotlecika. Po utoczeniu kilku rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju i smażymy nasze kotleciki z obydwu stron na rumiano. Ja podałam kotleciki z surówką z kapusty i buraczków oraz podsmażanymi ziemniaczkami. Smacznego! :) Wioleta Gargula
MamaOskarkacebula 2 ząbki czosnku jajko 3 łyżki kszy mannej sól, pieprz zioła prowansalskie +ser żółty sos: 1 łyżka musztardy 1 łyżka majonezu 1 łyżka ketchupu Wersja I 5 liści kapusty pekińskiej 1 duża marchewka +łyżeczka cukru, sól, pieprz pomidor ogórek kiszony 3 kajzerki z makiem Wersja II 3 liście sałaty lodowej pomidor 2-3 rzodkiewki kilka plasterków ogórka zielonego(...)minut przed końcem na mięcie układamy po kawałku sera żółtego, a na blasze układamy dodatkowo bułki przekrojone na pół. Wersja I Robimy surówkę: Liście kapusty drobno siekamy, a marchewkę tarkujemy na grubych oczkach, doprawiamy i rękoma mieszamy starając się wszystko ścisnąć ze sobą. Wyciągamy bułki i mięso i układamy: Bułka/surówka/mięso/pomidor/ogórek kiszony/bułka posmarowana
Idę coś wszamaćZdrowo i bardzo smacznie do wiosennych obiadów i nie tylko. Surówki z czerwonej kapusty są mniej popularne ze względu na jej twardość, ale ostatnio opracowałam nowy patent, który znacznie skraca czas przygotowania i sprawia, że jest szybciej miękka. Nie kroje kapusty tylko ścieram na tarce o grubych oczkach, lekko solę i ugniatam rękami aby lekko puściła sok. Efekt znakomity(...)mocno mieszamy dłońmi aby kapusta puściła sok, odstawiamy na pół godziny. 2. W międzyczasie na tarce ścieramy marchew, cebulę i jabłko, łączymy z kapustą, dodajemy resztę składników. Mieszamy i doprawiamy do smaku. Gotową surówkę warto odstawić na godzinę do lodówki, aby smaki dobrze sobą przeszły, a kapusta dodatkowo zmiękła
Apetyczna babeczkaustach. Najlepiej smakują podane z ziemniakami, polanymi tym pysznym sosem. To wcale nie jest ciężkie danie, mięso jest delikatne i bardzo kruche. Do żeberek idealnie będzie pasować surówka z kapusty, marchewka z jabłkiem, albo mizeria z ogórkiem. Sprawdź przepis na: Mizeria z ogórków i cebuli Składniki 1 kg żeberek wieprzowych 1 duża cebula 4 marchewki 2 pietruszki 5-6 ziarenek(...)wodą, bardzo dokłądnie aby nie było grudek i dodajemy do żeberek. Mąka zagęści nam odrobinę sos. Gotujemy je jeszcze przez ok. 15 minut. Żeberka podajemy z gotowanymi ziemniakami i surówką. Sprawdź przepis na: Tagliatelle z wołowiną i pomidorkami Smacznego! Artykuł Długo duszone żeberka pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Najlepszy jeżeli zamarynujemy mięso minimum 1 godzinę wcześniej a najlepiej dzień wcześniej. A gdy mięso już zamarynowane to mamy obiad w kilka chwil. My bardzo lubimy z surówką z białej kapusty i sosem czosnkowym. Podaję z frytkami lub w podpieczonym chlebku pita albo w tortilli. 250 gram fileta z kurczaka 3 łyżki oleju 1 czubata łyżka jogurtu Opcjonalnie pół(...)godzinę, a najlepiej na noc. Zamarynowane mięso smażymy na patelni wraz z pokrojoną w piórka cebulą ok.10 minut na średnim ogniu mieszając co jakiś czas. Surówka pół małej lub ćwiartka większej kapusty białej 1 średnia marchewka sól, cukier, ocet 1 solidna łyżka kwaśnej śmietany lub jogurtu Kapustę drobno poszatkować, marchewkę zetrzeć na tarce. Dodać przyprawy według uznania
Andzia PichciKolejna receptura Jakuba Kuronia z tygodniowych inspiracji Biedronki. Tym razem zapraszam na świetne szaszłyki drobiowe! Do szaszłyków podałam surówkę z kapusty z marchewką oraz obowiązkowo sos tzatziki . Składniki: 2 piersi z kurczaka Marynata: 150-200 ml jogurtu naturalnego 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 płaskie łyżeczki curry chilli do smaku sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Piersi z kurczaka myjemy(...)zalewy, nabijamy na patyczki i pieczemy przez 20-25 minut w piekarniku (180st.C) lub smażymy na patelni grillowej (ja robiłam na patelni). 4. Szaszłyki najlepiej smakują z tzatziki i surówką. Smacznego
Kuchnia domowa Aniróżnych innych przypraw mogą smakować inaczej. Z resztek obiadowych nie zrobisz za wiele kotlecików, ale mogą być smacznym dodatkiem do kolacji. Kotleciki podane z sosem pieczarkowym i surówką z kapusty pekińskiej - to idealna propozycja obiadowa dla wegetarian. Składniki: około 600 g ziemniaków 1 jajko 1 cebula sól, pieprz gałka muszkatałowa masło ghee do smażenia bułka tarta do obtoczenia mąka pszenna(...)skrobii ziemniaczanej. Formować kotleciki lekko zwilżonymi dłońmi, obtaczać w bułce tartej smażyć na rozgrzanym maśle po kilka minut z każdej strony do zrumienienia podawać z ulubionym sosem i surówką
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kaszę manną i bułkę tartą - wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodać jajko - wyrobić masę. W garnku zagotować wodę, osolić. Na gotującą się wodę kłaść liście kapusty - gotować kilka minut ( około 5 min ) - żeby zmiękły. Obgotowane wyjmować na tacę, ostudzić. Z ugotowanych liści wyciąć twarde łodygi. Na środek liścia kłaść porcję farszu, zawijać brzegi ( składać w kopertę(...)przykryciem, 20-25 minut. Pilnować, żeby si nie przypaliły - w razie potrzeby dolać do sosu wody. Gołąbki podawać jako samodzielne danie lub w towarzystwie opiekanych ziemniaczków i surówki z kapusty kiszonej. Smacznego
kolorowotorcikowoproste, ale smaczne dania. Wiecie, że zapiekanki zawsze się w takich wypadkach sprawdzają. Patrzymy co jest w lodówce, składamy i mamy smaczny obiadek. Idealnym dodatkiem do zapiekanki jest surówka z kapusty pekińskiej Składniki: 10 średnich ziemniaków ziemniaków 250 g wędzonego boczku 4 jajka 4 łyżki śmietany 1 łyżka oleju 1 cebula 2 łyżki posiekanego koperku 100 g startego żółtego sera(...)grubych oczkach i posypać nim ziemniaki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do momentu aż jajka się zetną, a ser rozpuści. Podawać gorącą posypaną koperkiem i z surówką. jajka zapiekane po wiejsku
O kuchni z uczuciemPyszna surówka...u mnie była dodatkiem do ryby smażonej . kapusta marchew ogórek zielony sól cebulowa sok z cytryny olej przyprawa do sałatek szczypiorek Kapustę poszatkować ,dodać sok z cytryny, sól. Dokładnie wymieszać i zostawić na kilka minut.Marchewkę i ogórka zetrzeć na tarce i przełożyć do miski z kapustą. Dodać oliwę , przyprawę i wymieszać
Moje domowe kucharzenieBardzo smaczna, soczysta i delikatna surówka z białej kapusty. Pasuje do większości dań mięsnych, a i sama smakuje wybornie. Proporcje zalewy dają bardzo delikatny smak, bez wyczuwalnego smaku octowego. Surówkę można jeść od razu po zrobieniu lub odczekać aż nieco zmięknie. Składniki: 1/2 główki średniej wielkości białej kapusty 3 średnie marchewki 3 - 4 ząbki czosnku 1/2 szklanki oleju rzepakowego(...)zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Czosnek przecisnąć przez praskę. Pozostałe składniki wlać do rondelka i gotować do rozpuszczenia się cukru. Kapustę, marchew, czosnek wymieszać, dodać pieprz i zalać gorącą zalewą. Wszystko mieszać, solidnie uciskając. Surówka gotowa do spożycia od razu lub można odczekać by nieco zmiękła. (na zdjęciach tuż po zrobieniu
Kuchcik gotujenaszło na ciasto francuskie. Chyba wygoda i możliwość stworzenia wielu przekąsek. Zostało mi mięso mielone, niewiele. Myślę, że ok. 150 gramów. Postanowiłam zrobić paszteciki. Podałam je z surówką z kapusty pekińskiej. Bardzo podobnej do tej, którą kiedyś robiłam z białej kapusty . Zjadłam jako obiad:) Niewiele, ale za to jakie sycące! Składniki: 1 gotowy arkusz ciasta francuskiego ok. 150 gramów mięsa(...)smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem. Można dodatkowo posypać startym serem żółtym Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy paszteciki 15 minut - u mnie termoobieg, środkowa półka Podawać z surówką lub ulubioną sałatką Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comSiekane kotleciki kojarzą mi się z dzieciństwem, kiedy to mama serwowała nam je na obiad w towarzystwie młodej kapusty lub surówki z marchewki i jabłka oraz tłuczonymi ziemniakami ! Pyszne danie , które przypadnie do gustu również dzieciom J Soczyste kotleciki, słodka kapustka, młode ziemniaczki i ten aromat koperku… Koniecznie spróbujcie ! SKŁADNIKI: 1 podwójna pierś z kurczaka 2 jajka 1 kopiata łyżka(...)przypominać w konsystencji ciasto na racuchy. 3. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy kotleciki z obu stron na złoty kolor. 4. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręczniczka papierowego. MŁODA KAPUSTA Z KOPERKIEM: 1 główka kapusty 1 duża marchewka 250 ml bulionu 1 łyżka oliwy lub masła Pęczek koperku 2 łyżki soku z cytryny PRZYGOTOWANIE: 1. Kapustę szatkujemy. Marchewkę obieramy
Marcepanowa kuchniawyjątkowo, a danie jest bardzo proste do zrobienia. Miałam jajka od młodych kurek, czyli malutkie. Takie są najlepsze do tego dania, najlepiej się tu sprawdzają. Danie to podałam z kapustą kiszoną przygotowaną w mojej ulubionej wersji :) Kasza gryczana zapiekana z jajkami i mozzarellą 3 porcje 1 szkl. surowej kaszy gryczanej 1,1-3/4 szkl. wody 1 łyżka masła(...)kaszy zrobić 3 wgłębienia grzbietem łyżki i wbić w nie po jednym jajku w każdy otwór. Pomiędzy jajka włożyć kulki mozzarelli. Włożyć do gorącego piekarnika na 20 minut. Surówka z kapusty kiszonej 250 g kapusty kiszonej ½ małej cebuli 1 słodkie jabłko 2 łyżki dobrego oleju rzepakowego świeżo mielony pieprz Kapustę drobno pokroić. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Jabłko obrać
Posadzone i zjedzone