warzywo, które niestety pomijam w kuchni. Ostatnio miałam ochotę na domową surówkę, dlatego też kupiłam czerwoną kapustę i przygotowałam z niej dodatek do obiadu :) Poniższa surówka to połączenie czerwonej kapusty, marchewki i soku z cytryny. Jeżeli lubicie lekko słodkie surówki to ją dosłodźcie. Składniki: 1 mała główka czerwonej kapusty (wagowo ok. 0,4-0,5 kg) 1 duża(...)trochę więcej soli. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Do kapusty dodać marchewkę, wlać oliwę z oliwek i sok z cytryny (na początek z 1/2 cytryny). Całość wymieszać, posmakować i ewentualnie doprawić solą oraz pieprzem, dosłodzić bądź dodać sok z drugiej połówki cytryny. Surówkę podawać schłodzoną
Ugotowaćrazem jednak postawiłam na kapustę pekińską. Można z niej zrobić naprawdę kulinarne cuda. Używam jej do potrawki z kurczaka , nie raz wykorzystałam też kapustę pekińską do zupy . Surówkę z kapusty pekińskiej polecam każdemu, kto lubi połączenia warzyw i owców. Wyszło pysznie, lekko i przede wszystkim słodko. Składniki: 1/2 kapusty pekińskiej 2 garście rodzynek puszka ananasa 4 łyżki jogurtu naturalnego
Pobite gary Barbaryprzepisy opublikowane w grudniu: Łącki przekładaniec wg siostry Anastazji to jeden z największych HITów na blogu. 2. Biszkopt makowy z pianką i ananasem 3. Ryba po japońsku 4. Surówka z białej kapusty (jak w chińskiej knajpce) 5. Ciasto Coca-Cola z galaretką 6. Zielono-biała sałatka warstwowa 7. Zapiekane rożki z tortilli 8. Fasolka szparagowa po katalońsku 9. Rolada serowa(...)Bananowe rogaliki drożdżowe z jabłkiem Pizza balls Sałatka z makaronem orzo i kiełbasą krakowską Szakszuka z papryką i kiełbasą Gulasz z szynki z porem i pieczarkami Batony musli Surówka z kapusty z żurawiną i suszonymi pomidorami – pyszna! Filet z kurczaka z boczkiem w sosie gorgonzola Wiejska zapiekanka z młodych ziemniaków Tortille z sezamowym kurczakiem Bułeczki do odrywania z jagodami
Smaki Na TalerzuDzisiaj mam dla Was pomysł na szybki i fenomenalny w smaku dodatek do obiadu. Kolorowa surówka z czerwonej i białej kapusty jest najsmaczniejsza właśnie w tym okresie, kiedy na straganach dostępne są młode główki czerwonej i białej kapusty. W okresie zimowym poszatkowane kapusty musimy sparzyć, żeby nie były zbyt twarde i łykowate. Surówka wygląda ładnie i na pewno zaciekawi(...)jednego domownika. Kolorowa surówka z czerwonej i białej kapusty Składniki: 1/2 małej główki białej kapusty 1/2 małej główki czerwonej kapusty 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu pieprz sól Kapustę czerwoną i białą szatkujemy. Dodajemy majonez i jogurt. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy. I gotowe Smacznego Artykuł Kolorowa surówka z czerwonej i białej kapusty pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujesię nie nudzi. Nie ważne czy pieczarki są w środku, czy na wierzchu, lubię po prostu to połączenie. Tym razem przygotowałam schab z farszem pieczarkowo-serowym. Jako dodatek podałam kapustę pekińską ze składnikami, jakie pozostały mi z innej sałatki. ok. 800 g – 1 kg schabu Marynata: 1 łyżka octu jabłkowego 1-2 łyżki oleju 2-3 łyżeczki musztardy mielona(...)stron do lekkiego zrumienienia. Następnie przekładamy na blaszkę do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 20-35 minut. Do mięsa podałam surówkę z kapusty pekińskiej: 1 główka kapusty pekińskiej kilka ogórków konserwowych kilka strąków papryki konserwowej 3-4 łyżki konserwowej kukurydzy 1 cebula 6 łyżek oleju 2 łyżeczki musztardy 1 łyżka miodu 1 łyżka
Smaki Na TalerzuPełna witamin surówka z kapusty pekińskiej i papryki to doskonały dodatek do dań obiadowych. Jest pyszna, a dodatkowo błyskawiczna w przygotowaniu. Jeśli nie macie pomysłu na dodatek do obiadu gorąco polecam tą surówkę. Składniki: 1 kapusta pekińska mała puszka kukurydzy 1 papryka (czerwona, pomarańczowa lub żółta) 80 ml oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku szczypta cukru łyżka drobno
kuchnia doskigarnka i podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Nie trzeba zagotowywać. Następnie zalewę odstawiamy do przestygnięcia. Chłodną zalewę wlewamy do warzyw, całość ponownie mieszamy i odstawiamy jeszcze na godzinę. Surówkę przekładamy do wyparzonych wcześniej słoików, pilnując, aby warzywa całkowicie były w zalewie. Jeżeli w którymś słoiku będzie zbyt mało soku, można dolać odrobinę wody. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy. Ja pasteryzuję(...)przetwory z ogórków: Ogórki W Ketchupie – Ogórki Na Zimę Ogórki W Miodzie – Do Słoików Na Zimę Surówka Obiadowa Na Zimę Z Kapusty I Ogórków – Sprawdzony Przepis Długoterminowa Surówka Z Kapusty, Ogórków I Papryki Artykuł Ogórki w zalewie gyros – do słoików na zimę pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl
e-PrzepisyKulinarneNajszybsza surówka jaką znam. Robię ją od dobrych 10 lat, jest niezawodna i przepyszna. Najwięcej smaku dają jej oczywiście prażone ziarna słonecznika. Im jest ich więcej, tym lepiej. Składniki: 1 mała kapusta pekińska 1 puszka kukurydzy 1 mała cebula 1 ząbek czosnku pół malej chili (opcjonalnie) 3 łyżki ziaren słonecznika sok z połowy cytryny szczypta suszonego oregano sól pieprz
Kardamonovyblogu jest sporo przepisów na różne surówki ale ze świeżej kapusty jednak pyszną surówkę do obiadu można zrobić też z kiszonej kapusty. Ja dodaje do niej marchewkę i czerwoną paprykę oraz troche natki pietruszki. Taka surówka najlepiej pasuje do rybki oraz do wieprzowiny. składniki: 500 g kiszonej kapusty 2 marchewki 1 czerwona papryka 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki olej
Monia miesza i gotujedrugiego dania obowiązkowo musi być surówka, ostatnio przygotowałam z kapusty pekińskiej i rzodkiewek. Jest bardzo smaczna i pasuje prawie do każdego dania. Składniki: 1 mała kapusta pekińska 2 marchewki Pęczek rzodkiewek 1 czerwona papryka 0,5 pęczka natki pietruszki 2 łyżki oleju lnianego 1 saszetka sosu vinaigrette Fanex Sól, pieprz Czubryca zielona Sposób przygotowania: Kapustę pekińską drobno kroimy, rzodkiewki kroimy
Bajeczna KuchniaNietypowa i bardzo smaczna surówka z kapusty pekińskiej. Skład: kapusta 0,6-0,8 kg, pęczek koperku, pęczek szczypiorku, pęczek rzodkiewek, 1-2 marchewki , 1 średnia cebula, 4-6 łyżek dobrego oleju, sól i pieprz do smaku. Można jeszcze dodać łyżeczkę cukru i łyżeczkę octu, szczyptę ziół np. oregano. -- Kapustę szatkujemy, kroimy lub ucieramy. Pozostałe warzywka ucieramy, kroimy
chleba naszegoSURÓWKA Z KAPUSTY / CABBAGE SALAD Sałatka pod tytułem „samo zdrowie”! Dużo witamin, świeże warzywa, pestki słonecznika… Przepisem tym podzieliła się kiedyś ze mną koleżanka i od tamtej pory raz na jakiś czas robię sobie tę bombę witaminową – jest pyszna, jest prosta, jest szybka! Jest też bardzo „elsatyczna” – cukinię można zastąpić papryką lub ogórkiem
Martyna CooksKapusta często używana jest w kuchni jednak zwykle biała odmiana. Czerwona kapusta według mnie właśnie najlepiej sprawdza się do wszelkich surówek oraz sałatek podawanych do dań obiadowych. Składniki: 1 mała główka czerwonej kapusty 1 duża cebula 2 łyżki octu 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz Przygotowanie: Kapustę szatkujemy, wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą, a następnie
Symfonia smakowaColeslaw z białej kapusty robię dość często bo bardzo lubimy ten rodzaj surówki. Ale jakby tak zrobić go w wersji kolorowej? No właśnie! Zaopatrzyłam się w zgrabną główkę czerwonej kapusty i przystąpiłam do dzieła. Kapusta czerwona ma twardsze liście i nie jest taka soczysta jak biała więc zwykle przyrządza się ją w wersji duszonej, właśnie ze względu(...)twardość. Ale kiedy się ją drobno poszatkuje, wygniecie i odpowiednio doprawi to smakuje bardzo dobrze. Dodatkowo taka surówka pięknie wygląda, prawda? Jeśli wolicie delikatniejsze liście to polecam surówkę z kapusty pekińskiej . Żarłoczek taką właśnie woli. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaBardzo popularna, lubiana i wyjątkowo prosta surówka z kapusty, marchewki i cebulki z dodatkiem majonezu i jogurtu naturalnego. Idealna jako dodatek do obiadu, niezależnie od pory roku Składniki: 1/2 główki małej kapusty 1 średnia marchewka 1 mała cebula 3 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka octu winnego sól pieprz Przygotowanie(...)Kapustę obrać z brzydkich wierzchnich liści, przeciąć na pół i wyciąć głąb. Cienko poszatkować, dodać startą na dużych oczkach marchewkę i drobno posiekaną cebulę. Do miseczki przełożyć majonez, jogurt naturalny, cukier, sok z cytryny i ocet winny. Wymieszać i dodać do surówki. Dokładnie wszystko wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Odstawić na około 30 minut aby smaki się przegryzły. Smacznego
Oryginalny smak