łyżki mielonej kolendry 1 łyżka mielonej słodkiej papryki 1 łyżka mielonego kuminu 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki soli 3 łyżki wody Do podania: ryż, surówka z kapusty. Najpierw przygotowujemy marynatę z podanych składników. Kurczaka dzielimy na części i nacieramy marynatą. W marynacie kurczak powinien spędzić przynajmniej 2 godziny. Rozgrzewamy patelnię, wsypujemy na nią ziarna gorczycy i lekko podprażamy(...)zalewamy mlekiem kokosowym i dusimy do momentu, aż kurczak będzie gotowy - czyli po wbiciu widelca nie będzie wyciekała z niego krew. :) Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem i surówką z kapusty, ta kapusta to taka trochę spolszczona wersja, ale nam bardzo smakowało. :) Wioleta Gargula
MamaOskarkaJesienna pekinka Surówka z kapusty pekińskiej często wita na naszym stole . Jest pyszna w każdej kombinacji a do tego błyskawiczna w wykonaniu . Kiedy nie bardzo wiadomo co podać jako przystawkę do obiadu , zazwyczaj wybór pada właśnie na surówkę z pekińskiej kapusty . Po naszemu pekinkę Ta kapusta ma jeszcze jedną zaletę , spokojnie dość długo może zalegać w lodówce bez uszczerbku(...)mielonej pstrej papryki sól selerowa do smaku Kapustę szatkujemy bardzo cieńko i drobno . Przekładamy do miski . Dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę i pokrojone w kostkę pomidory . Na koniec oczyszczona z nasion i pokrojona papryka . Warzywa mieszamy ręką , lekko ugniatając ,żeby pomidory puściły sok . Składniki na dresing mieszamy ze sobą i wlewamy do surówki . Ponownie mieszamy . Odstawiamy na około 30 minut
Ogrodnik w podróżysamo się rozpada. Surówka jest typowo, klasycznie tradycyjna, a sam przepis jest wymyślony przez naszą rodzinkę :) Szczerze zachęcam do spróbowania całego obiadku. Przepis na surówkę znajdziecie tutaj: Surówka z kapusty Porcja: 4 osoby Składniki: * 4 plastry karczku * mrożona mała marchewka * jedna duża cebula * jeden duży ząbek czosnku * jedna kostka mięsna * szklanka wody * sól, pieprz Cebulę kroimy w średnią(...)wody. Jeśli woda całkowicie wyparowała, dolewamy pół szklanki lub szklankę. Dusimy następne 2 godziny w 180 stopniach. Podajemy z ziemniakami i surówką Przepis na surówkę znajdziecie tutaj: Surówka z kapusty
Klasyka GotowaniaDODATKOWO : 1/4 część kalafiora 1 marchew 1 szklanka ryżu basmati surówka z kapusty pekińskiej(...)kurczaka i polewamy pozostałym sosem. Danie posypujemy sezamem i zapiekamy około 30 minut w temperaturze 180 % C. Na talerz nakładamy porcję ryżu, na to kurczak z warzywami i surówka z kapusty pekińskiej. Smacznego
Kulinarne Fantazje MarioliTypowo klasyczny polski obiadek. Robi się sam, więc idealnie nadaje się dla osób zajętych. Można podawać z ziemniakami lub kaszą, co kto woli. Idealnie komponuje się z surówką z kiszonej kapusty. Przepis na surówkę znajdziecie tutaj: Składniki: * 2 płaty żeberek * 1 cebula * 2 ząbki czosnku * woda * mąka na zatrzepkę * papryka słodka w proszku * kostka mięsna * wegeta, pieprz * Kasza gryczana Przepis(...)surówkę znajdziecie tu: surówka z kiszonej kapusty Żeberka kroimy i przyprawiamy i nacieramy papryką słodką. Cebulę siekamy w kostkę i podsmażamy na oleju aż się zeszkli. Pod sam koniec dodajemy czosnek i podsmażamy jeszcze przez chwilę. Do garnka dodajemy żeberka oraz cebulę. Całość zalewamy wodą, aż żeberka będą w 3/4 zakryte. Gotujemy 30 minut, po czym sprawdzamy
Klasyka GotowaniaSurówka zdrowia z kiszonej kapusty Wiadomo wszystkim że kiszona kapusta jest bardzo zdrowa , jak zresztą wszystkie kiszonki . Zawiera mnóstwo dobrych bakterii i witamin , które wspomagają nasz układ trawienny i odpornościowy . Układ trawienny, może nawet dostać turbo jeśli zafundujemy mu szklaneczkę soku z kapustki Czasem ten aspekt bywa użyteczny , nie polecam jednak podawać tego soku w dzbanku do obiadu , no chyba(...)dwie garści kiszonej kapusty z marchewką ( najlepiej własnej ) 1 czerwona cebulka 1 czerwone słodkie jabłko 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżeczka miodu wielokwiatowego lub lipowego pieprz do smaku Kapusta do tej surówki musi być naprawdę dobrej jakości , gdyż ona jest kręgosłupem dania Z kiepskiej , będzie smakować kiepsko , cudu nie będzie . Kapustę kroimy na mniejsze części ,żeby się nie ciągnęła . Dodajemy
Ogrodnik w podróżyKaczka.Szlachetny drób, który w naszym polskim wydaniu chyba najlepiej smakuje z owocami. Nie przepadam za kuchnią orientalną i wszystkie dalekowschodnie wersje nie łechtają mego podniebienia.Dziś
BaRepasdomowych hamburgerów przygotowałam pyszną surówkę z kapusty białej. Teraz jest nowa kapusta, koniecznie przygotujcie, bo jest pyszna! Surówka z białej kapusty Składniki: 1/2 małej główki białej kapusty 1 marchew 1/2 cebuli 1 łyżeczka musztardy 3-4 łyżki śmietany 18% 1/2 pęczka natki z pietruszki 1/2 łyżeczki cukru sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Kapustę cienko szatkujemy, dodajemy do miski. Marchew obieramy
Moja smaczna kuchniaPyszna surówka z czerwonej kapusty. Doskonała jako dodatek do obiadu, czy też składnik burgerów, hot dogów czy tortilli (przetestowane :)). Zdjęcie minimalistyczne, bo robione tuż przed obiadem, gdzie rodzinka już przebierała nogami, chcąc zasiąść do stołu;) 1/2 główki lub 1 mała kapusta czerwona (u mnie po poszatkowaniu około 400-450 g) 1/2 szkl. wody gazowanej 3 łyżki cukru 8 łyżek oleju
Smaki Na Talerzumarynata z aromatycznym tymiankiem nadaje żeberkom wyjątkowego smaku. Żeberka musztardowo miodowe z tymiankiem i koncentratem polecają się do obiadu. Do tego gotowane ziemniaczki i moja ulubiona surówka – kapusta pekińska z sokiem z cytryny, majonezem i miodem. Pyszności! Nawet moje wybredne dziecię zajada się takim obiadem. Przepis na te żeberka mam od mojej teściowej
Rusty Forkpióra cebulę, podsmażamy dajemy wino, deglasujemy patelnię, zawartość wlewamy do garnka. Ognień zmniejszamy do minimum. Mięso dusimy ok. 1-1,5 godziny. Wskazówki : Podawać z tłuczonymi ziemniakami, kluskami, czerwoną kapustą, surówką z białej lub buraczkami
Kopystką po garachwzbogacą nasze menu o witaminy i mikroelementy więc warto je zajadać do każdego posiłku. Ta surówka która dziś przedstawiam powstała pod wpływem chwili a rezultat znakomity. Polecam gorąco. Surówka z kapusty pekińskiej, papryki i ogórka. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanienich paprykę, trochę dodatków aby chrupało i surówka gotowa. Zajadam ją nie tylko do obiadu lecz podjadam aż się skończy, nieładny nawyk ale jak smacznie. Też tak macie? Surówka z kapusty pekińskiej, papryki i oliwek. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieSurówka z czerwonej kapusty Czas na surówkę z czerwonej kapusty, którą tak rzadko robimy, a teraz jest jej pełno w każdym sklepie. Skusiłam się i zrobiłam. Składniki: 1/2 kg czerwonej kapusty 1 por 2 średnie jabłka sok z 1/2 cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz Kapustę umyć, osuszyć i poszatkować. Białą część pora pokroić w półplasterki. Jabłka
talerz przyjemnościPyszna i lekka surówka z młodej kapusty z dodatkiem marchewki, rzodkiewki, koperku i szczypiorku.Doskonała do drugiego dania. Składniki: pół główki młodej kapusty pęczek rzodkiewek 2 marchewki pół pęczka koperku Pół pęczka szczypiorku 4-5 łyżek oleju sól,pieprz cukier sok z cytryny Sposób przygotowania: Umytą kapustę, szatkujemy lub kroimy drobno nożem, solimy i pozostawiamy na 10 minut żeby kapusta
Bajeczna Kuchnia