Zostało mi troszkę młodej kapusty (robiłam młodą kapustę z koperkiem i garnek nie pomieścił całości :)). Postanowiłam zrobić surówkę inną(...)niż tradycyjny Colesław. Na blogu Trzeci Talerz znalazłam świetny przepis na prostą, szybką, a jednocześnie "inną" surówkę. Delikatna, kwaskowata zalewa fajnie komponuje się ze smakiem czosnku, kurkumy i kapusty. Tę surówkę można przechowywać w lodówce przez dłuższy czas. Polecam bardzo! 1/4 główki młodej kapusty 1 marchewka 2 ząbki czosnku 0,5 łyżeczki kurkumy Zalewa: 35 ml. wody 2 łyżki cukru
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniesurówka to prawdziwe WOW - chrupiąca i słodko-kwaśna. Z pewnością jeszcze do niej powrócę. Składniki: 1/2 niedużej główki białej kapusty 1 cebula 1 marchewka sól, pieprz do smaku Zalewa: 1/5 szklanki cukru 1/5 szklanki oleju 1/5 szklanki octu 10% Sposób wykonania: 1. Kapustę szatkujemy. Marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej, a cebulę kroimy w piórka. 2. Składniki zalewy zagotowujemy, gorącą zalewę
Kuchnia domowa AniSurówka z młodej kapusty z cukinią Cukinia w tym roku rodzi jak oszalała, nic więc dziwnego ,że usiłuję ją spożytkować choćby w takim daniu , jak surówka Pasuje idealnie ,młoda , słodkawa , nie nachalna w smaku . Idealna jako dodatek do równie pysznej młodej kapusty . Doprawiona świeżym koperkiem , pietruszką i odrobiną innych ziół , będzie świetnym dodatkiem do każdego obiadu . Tym razem kapustę(...)soli Podajemy jako dodatek lub przystawkę do mięs , smażonych serów itp .Najlepiej zrobić ją , pół godziny przed podaniem , żeby przeszła przyprawami – będzie smaczniejsza . Smacznego ! Artykuł Surówka z młodej kapusty z cukinią pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżykażdy i potnij nożem na małe gnocchi. Rozgrzej olej w garnku i smaż gnocchi na rumiany kolor. Wysyp na naczynie i trzymaj w cieple, np. w nagrzanym piekarniku. Surówka z czarnej kapusty na ciepło 400 g czarnej kapusty, ok. 150 g miękkich liści 30 g masła 50 g zmielonych migdałów 100 ml śmietanki 3 łyżki utartego parmezanu 2 łyżki pestek(...)smaż na złoty kolor bo obu stronach. Płastuga jest cienka, więc wystarczy po minucie z każdej strony. Obiad na środę gotowy. Podaj rybę z gnocchi, z czarną kapustą i dodatkową surówką według uznania. Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara The post Obiad na środę – gnocchi, ryba, surówka appeared first
codojedzeniaPyszna i lekka surówka z kapusty pekińskiej , ogórka i rzodkiewek, przygotowałam ją z sosem Cezar od firmy Fanex . Podałam ją do grillowanego mięsa, wszystkim bardzo smakowała. Składniki: Pół główki kapusty pekińskiej Pęczek rzodkiewek 1 ogórek zielony Pęczek szczypiorku 1 saszetka sosu Cezar Sól, pieprz Sok z cytryny Sposób przygotowania: Kapustę pekińską drobno siekamy, umyte rzodkiewki kroimy w plastry, ogórka zielonego
Bajeczna KuchniaKażdy z nas ma swój przepis na surówkę z kiszonej kapusty. Ja do niej dodaję do niej głównie cebulę i marchew. Doprawiam pieprzem, cukrem, polewam olejem i gotowe! Surówka ta jest smaczna, prosta i zdrowa, ponieważ kiszona kapusta zawiera dużo witamin. Jest też tania, a po zrobieniu może poleżeć w lodówce kilka dni. Także jest świetnym dodatkiem do drugiego dania(...)pasuje zarówno do mięs pieczonych czy smażonych, jak i do ryb. Moja propozycja na obiad to właśnie smażone filety rybne z surówką z kiszonej kapusty i z dodatkiem duszonych (tłuczonych) ziemniaków. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 300g kiszonej kapusty 1 mała cebula 1 marchewka 1 łyżeczka cukru 3 łyżki oleju świeżo zmielony czarny pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Kapustę
Danka PichciSmaczna i wyrazista w smaku surówka obiadowa. Jeżeli brakuje Ci pomysłu na surówkę do obiadu, a lubisz ostre, wyraziste smaki, spróbuj tej surówki. 1/2 główki dużej kapusty pekińskiej 1 duża czerwona cebula 1 łyżka cukru pudru 2-3 łyżki octu z czerwonego wina 1 ogórek kiszony 3 łyżki majonezu 1-2 łyżki musztardy francuskiej szczypta soli Cebulę kroimy w drobną
Smaki Na TalerzuŚwietny dodatek do obiadu. Surówka z czerwonej kapusty. Oto mój najłatwiejszy i prosty sposób na surówkę. Zawsze mi się podoba jej kolor. Prawda, że bardzo ładny? Jeżeli macie ochotę na lżejszą wersję to można zamienić majonez na jogurt naturalny. Jednak ja wolę zdecydowanie z majonezem. Może i Wy się skusicie? Składniki 1 mała główka czerwonej kapusty 1 duża marchewka(...)cytryny, posypać solą i wszystko dobrze wymieszać, a najlepiej ręką pougniatać. Odstawić na 30 minut, aby kapusta zmiękła. Ce Dodać cukier, majonez, doprawić pieprzem i wymieszać. Posypać koperkiem. surówka z czerwonej kapusty
O kuchni z uczuciemDziś przepis z serii szybkich i prostych, ale takie przecież też muszą się tu pojawiać. Surówka z kapusty kiszonej z marynowaną papryką jest smacznym dodatkiem zarówno do rybnego jak i mięsnego obiadu. Surówka z kiszonej kapusty i papryki marynowanej SKŁADNIKI: 200 g kapusty kiszonej 150 g marynowanej papryki 1 łyżka oliwy z oliwek pieprz, sól PRZYGOTOWANIE: Kapustę
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimoim blogu znajdziecie najróżniejsze surówki idealne do drugiego dania. Ale myślę, że nigdy ich nie za wiele. Ja osobiście lubię różnorodność Dziś zapraszam Was na pyszną surówkę z czerwonej kapusty w dość nietypowym połączeniu, bo z kalarepą i zielonym ogórkiem. Uwielbiam łączyć moje ulubione smaki i tworzyć z nich wspaniałe surówki, w sam raz do kotletów. Spróbujcie. Składniki: 1/2 małej(...)cytryny (należy używać jej ostrożnie, najpierw dodajcie minimalną ilość np. 3 krople) i pieprz. Całość mieszamy, próbujemy i opcjonalnie doprawiamy. Surówka najlepiej smakuje, gdy schłodzimy ją w lodówce. Surówka z czerwonej kapusty z kalarepą i zielonym ogórkiem Smacznego Jeśli skorzystaliście z mojego przepisu będzie mi miło jak prześlecie zdjęcie na mój mail: matleen@gazeta.pl lub za pośrednictwem Facebook . Zdjęcia umieszczę
Słodkie okruszkiDziś kolejny post surówkowy. Nie wiem jak Wam, ale mi jesień kojarzy się z czerwonymi dodatkami do obiadu..buraczkami albo właśnie surówką z czerwonej kapusty. Tak naprawdę oprócz przypraw jest ona dwuskładnikowa: potrzeba do jej wykonania kapuchy i kwaskowatego jabłka. Ten kto miał już styczność z czerwoną kapustą w formie surówki, wie - że jest ona dość twardym warzywem(...)strzela w zębach. Jest na to prosta rada - należy ją odrobinę zmiękczyć....ale na Boga, nie róbmy tego za pomocą wrzątku! Jak sama nazwa wskazuje - jest to surówka - a nie parzona modra kapusta. A na czym polega to zmiękczanie? na użyciu odpowiedniej zaprawy .....i odrobiny siły mięśni :) Proporcja na 2-3 osoby: - ok. 1 kilograma czerwonej kapusty ( u mnie
kawawszklanceBardzo lubię wszelakie surówki jeść ot tak sobie, do obiadu mięsnego muszą być zdecydowanie, wspomagają trawienie. Ta z czerwonej kapusty jest obłędna, popróbujcie mojej wersji. Surówka z czerwonej kapusty i cukinii. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieKolejny dodatek do bułek z szarpaną wieprzowiną. Ciężko mi sobie wyobrazić je bez coleslawa lub podobnej surówki. Tym razem zrobiłam surówkę z czerwonej kapusty z marchewką, jabłkiem i koperkiem. Wyszła w dechę. Składniki: pół czerwonej kapusty 1 duża marchewka 1 duże jabłko mała czerwona cebula 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu pęczek koperku pół łyżeczki sosu z cytryny(...)sól pieprz Kapustę szatkujemy, wrzucamy do miski, chwilę ugniatamy. Dodajemy do niej pokrojoną w drobną kostkę cebulę, obrane i starte na dużych oczkach marchewkę i jabłko, poszatkowany koperek, jogurt, majonez, sok z cytryny, sól i świeżo mielony pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki. Surówka najlepsza jest na drugi dzień
KardamonovySmaczna surówka do obiadu, często podaję ją do mięsa, ma fajny lekko ostry smak. Składniki: Pół główki czerwonej kapusty 1 jabłko 1 cebula 1-2 łyżki tartego chrzanu 4 łyżki majonezu Sok z cytryny Sól, pieprz Cukier Sposób przygotowania: Kapustę i jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę kroimy w drobna kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy, chrzan
Bajeczna KuchniaSurówka bułgarska Smaczny, zdrowy, kolorowy i niskokaloryczny dodatek do obiadu. Chrupiąca i bardzo smaczna surówka z kapustą, papryką, marchewką i kremowym sosem jogurtowo miodowym. Palce lizać! Składniki: 1/3 główki kapusty Pół pęczka natki pietruszki pół pęczka koperku 1-2 marchwie pół czerwonej papryki 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 1 łyżeczka miodu sól, pieprz(...)Kapustę drobno szatkujemy *** *** Natkę pietruszki oraz koperek drobno siekamy *** *** Marchew obieramy i ścieramy na małych oczkach tarki jarzynowej *** *** Paprykę kroimy w cienkie słupki. Wszystkie warzywa przekładamy do miski i mieszamy razem *** *** Jogurt lub śmietanę łączymy z miodem, dodajemy po pół łyżeczki soli i mielonego pieprzu, mieszamy *** *** Tak powstały sos jogurtowy dodajemy do warzyw, mieszamy *** *** W razie potrzeby doprawiamy jeszcze surówkę
Blog z Apetytem