wśród ludzi;) Jajko, mąkę, sól, czosnek i mleko ubiłam trzepaczką przez chwilę i wlałam na rozgrzaną z odrobiną oleju patelnię. Smażyłam na wolnym ogniu z dwóch stron, jednocześnie lekko przesmażając na drugiej patelni pokrojoną szynkę z cebulą. Usmażony naleśnik zdjęłam z patelni, nałożyłam farsz i posypałam koperkiem. Zjadłam z wielkim smakiem:) Wygląda na to, że zmieniam sposób odżywiania
Zdrowa Kuchnia Sowyłyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru 40 g świeżych drożdży 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki mleka 1/3 szklanki oleju Dodatkowo: 100 ml mleka 1 jajko do posypania mak, sezam, siemię lniane Ten przepis dostępny jest na wielu kuchennych portalach. Ale wydał mi się na tyle ciekawy, że postanowiłam sama się przekonać, ponieważ do tej pory myślałam(...)lodówce :) Te bułeczki mają jeszcze tą dodatkową zaletę, że najbardziej czasochłonną część pracy wykonujemy wieczorem, a rano zostaje nam tylko formowanie i pieczenie. I w ten oto magiczny sposób robimy wrażenie na wszystkich domownikach. Wieczorem należy przesiać do miski obie mąki - pszenną i ziemniaczaną. W małej miseczce rozkruszyć drożdże i zasypać je cukrem. Rozgnieść je delikatnie łyżeczką, aż do momentu
Świat CiastaSpätzle. O tym daniu przeczytałem na bloku kulinarnym Madame Edith [TUTAJ] . Byłem kilka razy we Wiedniu, ale jakoś ten specjał umknął mojej uwadze. Przeczytałem i
Kulinarny karnet Christopherajajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka koncentratu (najlepiej z NETTO) wkładka (czyli kto co lubi i akurat ma w lodówce;) ) ja dałam: 1/4 papryki pokrojonej w kostkę 4 małe serdelki drobiowe (drobinki) pokrojone w kostkę i podsmażone na teflonowej patelnie trochę startego sera żółtego chudego świetnie pasowałaby zamiast serdelków szynka drobiowa, oraz pieczarki Sposób przygotowania: Składniki
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćmąkę, wbijamy jajka oraz solimy i dodajemy pół szklanki wody gazowanej. Ciasto musi być dość gęste, by dobrze oblepiło rybę, którą wcześniej solimy, pieprzymy oraz skrapiamy sokiem z cytryny. Jeśli nie chcemy tyle ciasta naleśnikowego wystarczy zmniejszyć proporcje, bo odpowiedniej ilości ryb. Zapiekane ziemniaki: ziemniaki słodka mielona papryka sól, pieprz, rozmaryn odrobina oleju lub oliwy z oliwek Sposób przyrządzenia zapiekanych
upichcicróżne sposoby , niektóre z nich mieliście już okazję widzieć. Tym razem zapraszam na gołąbki z młodej kapusty. To są chyba najłatwiejsze i najszybsze do zrobienia, bo nie trzeba kapusty zbyt długo obgotowywać a i same gołąbki duszą się krótko. Składniki: około 1 kg chudego mięsa - w moim przypadku szynka wieprzowa, 1 szklanka suchego białego ryżu , 1 jajko , 1 mała
Codzienna kuchnia niecodziennaogniu i stale mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy ok. 3 minuty i odstawiamy do wystygnięcia. Do mąki dodajemy cukier i margarynę i wszystko skruszamy. Dodajemy śmietanę, jajka, miód i proszek do pieczenia i zagniatamy ciasto. Formujemy wałek, który dzielimy na 6 części. Każdą część rozwałkowujemy, wycinamy krążek takiej wielkości, jaki ma być tort. Przekładamy(...)blaszkę z papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika o temperaturze 180 st. C z termoobiegiem na ok. 5-7 minut ( do zrumienienia). W taki sam sposób pieczemy kolejno wszystkie placki. Jeden z placków, najmniej udany łamiemy i wałkujemy na drobną kruszonkę. Zaczynamy przygotowanie kremu. Margarynę lub masło miksujemy, porcjami dodajemy wystudzoną kaszę
Maminek kulinarnypotraw z jajek -karahi chicken masala -pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedzwiedzim Przyznam się szczerze, że z wieloma przyprawami nigdy wcześniej się nie spotkałam i czas poszerzyć swoje kulinarne horyzonty o nowe doświadczenia na kubkach smakowych. Skworcu na pewno przyczyni się do powstania nowych i ciekawych dań, to pewne . Bardzo pozytywną , rzucającą się w oczy kwestią, jest sposób pakowania przypraw
Z Kuchni Do KuchniBiszkopt 4 jajka 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 5 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa truskawkowa 30 dag truskawek 50 dag serka waniliowego 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny Masa limonkowa 150 g białej czekolady 500 g jogurtu naturalnego 2 łyżki cukru pudru 2 limonki 2 łyżki żelatyny 2 galaretki truskawkowe Sposób przygotowania: BISZKOPT
RAROSSAostudzoną masę, jajko oraz śmietanę i zagnieść jednolite ciasto - ciasto podzielić na cztery części, można sobie pomóc wagą kuchenną - blachę lekko posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia, część ciasta rozwałkować i wyłożyć dno blachy, ponakłuwać widelcem - piec w 180 stopniach przez 15 minut, po upieczeniu chwilę odczekać, delikatnie wyjąć z blachy - rozwałkowywać i piec w ten sposób dwie kolejne
Smakołyki BerenikiBabeczki nie zawsze muszą być na słodko. Te, które dzisiaj Wam serwujemy powstały, kiedy chciałam w ciekawy sposób wykorzystać pozostałe z robienia sałatki warzywa i pozostałe z obiadu mięso mielone. Świetnie spiszą się na przyjęciu imprezowym czy na kameralnej kolacji. Były bardzo smaczne i kolorowe, więc polecam! Babeczki mięsne z dodatkami SKŁADNIKI: 300 g mięsa mielonego z łopatki(...)łyżki oleju rzepakowego 1/2 puszki groszku 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki fasolki czerwonej 1 jajko sól pieprz kawałek sera żółtego ok 150 g 2 łyżki bułki tartej + bułka do wysypania foremek tłuszcz do wysmarowania foremek zielona cebulka PRZYGOTOWANIE: Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie podsmażamy na nim mięso mielone
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwspółgrają. Tort zrobił furorę na urodzinach , a goście wołali o dokładkę! Ps. jeśli nie będą go jadły dzieci , śmiało możecie zrobić w wersji alkoholowej ;) SKŁADNIKI: ( tortownica 22 cm ) BISZKOPT : * jajko – 5 szt * mąka krupczatka – 5 łyżek * kakao – 1 czubata łyżka * cukier – 5 łyżek * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * sól – 1 szczypta MASA : * śmietana(...)waniliowy – 1 op * żelatyna – 3 łyżeczki DODATKOWO : * wiśnie w kompocie ( np. Harvin z Lidla ) – 1 słoik * dżem wiśniowy – 5 łyżek * czekolada mleczna – 200 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : BISZKOPT : B iałka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywno ze szczyptą soli , pod koniec dodając po łyżce cukru. Cały czas miksując dodajemy po 1 żółtku. Wsypujemy delikatnie mąkę przesianą
Ostra na Słodkoswój kolor zawdzięcza dodatkowi zielonego , gęstego soku Pysio. Pokryte delicjami i galaretką jest istną mieszanką smaków , która napewno znajdzie wielu zwolenników! A zatem do dzieła! SKŁADNIKI : BISZKOPT : * jajko – 4 szt * mąka pszenna – 4 łyżki * budyń waniliowy bez cukru – 1,5 łyżki * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * cukier wanilinowy – 1 op * cukier – 4 łyżki * sól(...)budyń śmietankowy – 3 op WIERZCH: * śmietana 30% ( zimna ) – 500 ml * galaretka agrestowa – 3 op * cukier puder – 2 łyżki * delicje – 1 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT: Rozdzielamy żółtka od białek. Z białek i szczypty soli ubijamy pianę. Stopniowo dodajemy obydwa cukry. Cały czas miksując wlewamy rozbełtane wcześniej żółtka. Miksujemy ok. 7-8 minut na puszystą masę
Ostra na Słodkokokosu zachwyca podniebienie! Każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę! SKŁADNIKI: ( duża blacha np. 30×26 ) BISZKOPT : * mąka pszenna – 0,5 szkl * mąka ziemniaczana – 0,5 szkl * jajko – 5 szt * cukier – 3/4 szkl * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki JABŁKA : * jabłko – 5 szt * galaretka cytrynowa – 3 op * woda – 700 ml KREM : * mleko(...)łyżka * masło – 200 g * cukier – 0,5 szkl * cukier waniliowy – 1 łyżka KRUSZONKA : * wiórki kokosowe – 150 g * cukier – 4 łyżki * masło – 100 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy łyżka po łyżce cukier ( nie przerywający przy tym ubijania ). Wlewamy
Ostra na Słodkowątróbki drobiowej , cebulki , jabłka i aromatycznych przypraw. Wyszło fantastyczne danie , które wszyscy zajadali z przyjemnością! Była nawet wersja podpieczona na grillu! Polecam! SKŁADNIKI: NALEŚNIKI : * mąka – 1 ,5 szkl * jajko – 2 szt * mleko – 2 szkl * proszek do pieczenia -1 łyżeczka * sól – 1 szczypta * olej rzepakowy – 100 ml FARSZ: * wątróbka drobiowa – ok. 500 g * cebula(...)obtoczenia wątróbki * mleko – do zamoczenia wątróbki * olej rzepakowy – 125 ml * sól – do smaku * pieprz – do smaku * majeranek – dm smaku * papryka – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: NALEŚNIKI: Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Smażymy małe , średniej grubości naleśniki , odkładamy w ciepłe miejsce. FARSZ: Wątróbkę oczyszczamy , moczymy kilkanaście minut w mleku , odsączamy. Obtaczamy w mące. W garnku
Ostra na Słodko