którym krok po kroku pokazany jest sposób jej formowania KLIK . Polecam! Składniki: Ciasto: 20 g świeżych drożdży lub 10 g drożdży suchych 280 g mąki pszennej 3/4 szkl ciepłego mleka 2 żółtka 3 łyżki cukru 60 g roztopionego masła Nadzienie: 200 g maku 3/4 szkl cukru 1 op. cukru waniliowego (16 g) 2 jajka 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy
Nastoletnie Wypiekaniezblenderować lub rozdrobnić w inny sposób. Masło stopić, dodać orzechy, cukier waniliowy i zmiksować. Przestudzić. Dodać śmietanę i znowu zmiksować. Na końcu wsypać mleko w proszku i miksować jeszcze aż masa wyraźnie zgęstnieje i zrobi się kremowa. Ciasto: 20 dkg masła (ewentualnie margaryny do pieczenia) 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany 18% 1 jajko 2 żółtka 1/2 łyżeczki sody
Maślane ciasteczkozawiera cukru, jest też to sposób na wykorzystanie bananów, które już dłużej nie poleżą ;) Podaję z serkiem czekoladowym z przepisu o śniadankach , z masłem daktylowym lub z prawdziwym masełkiem. Idealny też na leniwe weekendowe śniadanie nie tylko dla dzieci. Składniki: 170 g bananów (jeden duży lub dwa małe) 70 ml oleju 2 jajka 120 ml wody 1 łyżka ekstraktu
NA MOIM TALERZUnajbliższym poście ;) Składniki: 3 jajka puszka czerwonej fasoli 2 łyżeczki cynamonu stewia (ja dałam 4 łyżki, ale znów były dla mnie za mało słodkie, stewia firmy której używam stanowczo za mało słodzi;/) 4 łyżki otrębów pszennych firmy Kupiec 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżeczki proszku do pieczenia garść rodzynek 1 jabłko Sposób przygotowania: Fasolę przepłukujemy kilka razy, a następnie
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćmożna go przyrządzać na różne sposoby- wcale nie musi być nudnie! Sznycelki, które chcę Wam zaproponować są pyszne i można je dowolnie modyfikować wg. gustu. oto mój pomysł! SKŁADNIKI: około 0,5kg. fileta z piersi kurczaka 2- 3 łyżki masła klarowanego Ciasto: 100 ml.jogurtu naturalnego gęstego 3- 4 łyżki mąki pszennej 1 jajko żółty starty na grubych oczkach
Kuchnia Beatyskładnikibiszkopt* 2 jajka* 1/4 szklanki mąki pszennej* 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia* 1 łyżeczka soku z cytryny* 1/4 szklanki cukrumasa* 250 g truskawek* 10 łyżeczek żelatyny* 500 ml jogurtu naturalnego* 100 g cukru* 250 ml śmietany kremówki* 1/2 opakowania galaretki truskawkowejdodatkowo* 500 g winogrona lub innych owoców Sposób wykonaniabiszkoptOddzielić białka od żółtek. Białka ubić z sokiem z cytryny na sztywno
Mix smakubyć ostrożnym by podczas rozbijania jajek do białka nie dostała się nawet odrobina żółtka, bo będzie problem z ubiciem piany. Osobiście nie lubię bezy kupionej w cukierni dlatego wykonuję ją sama...ta domowej roboty jest cudownie ciągnąca się w środku. Po prostu pycha. Składniki: 2 białka 125 g cukru opakowanie cukru waniliowego Sposób przyrządzenia: W misce umieszczamy białka, dodajemy
upichcicrabarbaru (około 2 łodyg); Cukier puder. Sposób przygotowania: Rabarbar umyć, osuszyć, obrać, pokroić w kostkę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Margarynę wraz z cukrem i wodą rozpuścić w rondelku. Nie gotować. Podgrzać jedynie do rozpuszczenia margaryny i cukru, po czym zestawić z ognia. Wystudzić. Do wystudzonej margaryny z cukrem i wodą dodać jajka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia
Gospodyni Miejskajajka / 3 eggs 2 szklanki mąki pełnoziarnistej / 2 cups of flour wholemeal 1 szklanka mleka / 1 cup of milk 16 g cukru waniliowego / 16 g vanilia sugar 4 łyżki cukru / 4 tablespoons sugar 3 łyżeczki proszku do pieczenia / 3 teaspoons baking powder szczypta soli / pinch of salt Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: 10 min, pieczenie: ok. 10 min, ilość porcji
Projekty ze smakiemfrancuskiego pozostała lecz w taki sposób są robione rzadziej. Pyszne, lekko chrupiące z niesamowicie smacznym nadzieniem ze świeżych kwaskowatych jabłek lub prażonych, a więc dłużej nie trzeba opisywać, bo już i tak jest do zrozumienia, że ciasteczka są pyszne! Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 1 jajko szklanka mleka 5 łyżek masła
Kuchnia Łukaszabiszkopt 5 jajek 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek cukru Masa wiśniowa 2 galaretki wiśniowe 500 g serka waniliowego Ponadto 400 g dżemu wiśniowego 500 ml śmietany 36% cukier waniliowy 1,5 łyżki żelatyny Lub zamiast bitej śmietany krem budyniowy Sposób przygotowania: biszkopt Oddzielić żółtka od białek
RAROSSAżółtko szczypta soli Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku, mieszamy z cukrem i łyżką mąki. Odstawiamy zaczyn na na ok. 15 min. wyrośnięcia. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy wyrośnięty rozczyn, jajko, żółtko, szczyptę soli i roztopione masło. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie. Odkładamy je następnie w misce w ciepłe miejsce na ok. 20 - 30 minut do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy(...)stopione) mieszamy z cukrem, migdałami i cynamonem. Masę rozprowadzamy równomiernie na rozwałkowanym drożdżowym cieście, zwijamy je następnie w rulon i kroimy na mniej więcej 12 części. Powstałe w ten sposób roladki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, równo obok siebie lub dowolnie rozrzucone. Pieczemy ok. 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. lukier: 1/2 białka
bistro mamaJajka w sosie groszkowym... Połówki jajek ugotowanych na twardo. I sos na bazie majonezu i śmietany. Doprawiony chrzanem i musztardą. A w nim kosteczki cebuli i ziarna groszku. Oprószone drobno posiekanym szczypiorkiem. Pyszny smak nie tylko od święta! Składniki: 8 jaj; Puszka groszku konserwowego (waga netto, po odsączeniu 240 g); 60 ml zalewy z groszku z puszki; 1 średnia(...)cebula; 200 g majonezu; 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 1 czubata łyżka chrzanu ze słoiczka; 1 łyżeczka musztardy; Sól; Pieprz; Pęczek szczypiorku. Sposób przygotowania: Jaja ugotować na twardo. Wystudzić. Obrać. Pokroić na pół. Ułożyć na dnie podłużnego naczynia/talerza lub salaterki. Cebulę obrać. Pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do miseczki. Groszek odcedzić z zalewy. Zalewy
Gospodyni Miejskastopniowo wbijać po 1 jajku. Cały czas miksować na najwyższych obrotach miksera. Na sam koniec wsypać proszek do pieczenia. Formę do pieczenia wyłożyć papierem (lub mocno posmarować tłuszczem!). Następnie rozsmarować połowę surowego ciasta. Piec 10 minut w 225ºC, a następnie 15-20 minut w 195ºC. Drugi blat ciasta przygotować w ten sam sposób. W międzyczasie przygotować kremy
Ugotowaćposmarować rogaliki przed pieczeniem rozbełtanym jajkiem. Ja tego zazwyczaj nie robię. Piec w temp. 180-200 stopni przez ok. 30 minut. Jeść niezbyt gorące. Za takie ciacha dostaniecie od dzieciaków wielkiego całusa albo mokrego "ślimaka", zwłaszcza wówczas, gdy upiekliście po nocy pełnej wspólnych wrażeń i śmigających po niebie Perseidów. Dorośli podziękują w inny sposób ;) ---------- Podobne: Krucho-drożdżowe rogaliki
Weekendy w domu i ogrodzie