spody bezowe - 371 przepisów (strona:8/25)

MALINOWA CHMURKA 244

cukru. Ubijamy całość do otrzymania gęstej, lśniącej piany. Pod koniec dodajemy skrobię ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Blaszkę o wym.33x23 odwracamy do góry dnem. Spód smarujemy masłem, przyklejamy papier do pieczenia i wykładamy na niego masę bezową, wyrównujemy i posypujemy płatkami migdałów. Blaszkę wstawiamy delikatnie do piekarnika nagrzanego do 140'C i pieczemy ok.60 minut, na termoobiegu. Beza powinna chrupka

Smaczne Zdrowe
Lekkie ciasto sernikowo-bezowe z wiśniami i porzeczkami (155 kcal/100 g) 379

Składniki:Sernikowy spód:250 g chudego twarogu250 g serków homogenizowanych (tu: 1 duży waniliowy danonek (90g) + 160 g serka chudego miss talia 0%) 2 x jajko50

Malowane smakiem
Ciasto jagodowe niebo 220

Bardzo kruchy spód, galaretka przepełniona jagodami, lekki i słodki krem, kolejna warstwa jagód i na koniec bezowe chmurki. Mówię Wam. Po prostu jagodowe niebo. Pierwotnie ciasto miało być bez bez. ;) Jednak chłopcy mnie przekonali, że niebo musi mieć chmurki. I tak każdy wyciskał swoje kształty. Jeśli nie macie ochoty bezy można pominąć. Ciasto jagodowe niebo Ciasto jest trochę czasochłonne(...)godziny. Formę do ciasta posmarować w kilku miejscach olejem i wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto odwinąć z folii, pokroić na cienkie plasterki, poukładać obok siebie w formie. Wyrównać spód lekko dociskając ciasto palcami. Schłodzić w lodówce przez 30 minut. Piekarnik rozgrzać do 190°C. Schłodzone ciasto gęsto ponakłuwać widelcem. Piec ok. 15 minut do lekkiego zrumienienia. Odstawić na kratkę

Pełny talerz
Tarta z jabłkami i bezą 551

miód i pokrojone jabłka, cynamon i goździki, dusimy ok 15 minut aż zmiękną, studzimy, dodajemy mąkę i mieszamy. Jabłka wykładamy na ostudzony kruch spód, białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i ubijamy ok 5 minut, masa bezowa będzie dość sztywna, wykładamy ją na jabłka  wkładamy do nagrzanego piekarnika na 170 stopni,  pieczemy 35 minut, po 10 minutach pieczenia

Wypieki Rene
Sernik z rosą 441

pory udało mi się skomponować. Jestem z niego bardzo zadowolona, dlatego też uważam, że jest to wersja ostateczna.. najpyszniejsza! Cudowny, idealnie kruchy spód, który fantastycznie się komponuje z miękką, wręcz budyniową masą serową oraz delikatną, bezową pianką. Rosa na piance wychodzi jasna, drobna.. idealna!! Bardzo dokładnie opisałam jak wykonać ciasto, dlatego też śmiało zapraszam do pieczenia :-) To prawdziwy

AniaGotuje.pl
Słodkie środy - Pani Walewska z żurawiną 133

łyżkę mąki ziemniaczanej  Formę o wymiarach 25 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia.  Jedną część zagniecionego ciasta wyłożyć na spód, rozwałkować.  Na ciasto smarujemy połowę dżemu z czarnej porzeczki. Następnie wykładamy masę bezową. Na masę bezową wysypać połowę płatków migdałowych (na drugi placek w tym miejscu wykładamy na migdały suszoną żurawinę).  Piec w temperaturze 160ºC

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kruchy placek migdałowy z agrestem i pianką 160

przezroczystą skórką, agrestowe kulki właśnie szykują się na swój debiut tego lata w Kuchni :) Wylądują na kruchym, migdałowym spodzie i nakryją swoje zielone, pękate brzuszki słodką pianką. Chrupiące ciasto, wypełnione soczystym, lekko kwaśnym agrestowym nadzieniem przeplata się ze słodkim akcentem bezowej pianki i równomiernym biciem deszczowych kropli o parapet. Pozostaje tylko zaparzyć kawę i odpłynąć na agrestowej chmurce :) W końcu

Kuchnia w Słońcu Skąpana
TORT BEZOWY ZE ŚMIETANĄ I OWOCAMI 624

winny. Następnie wsypujemy po 1 łyżce cukier i cały czas ubijamy. Masa musi być bardzo sztywna i błyszcząca.Gotową masę bezową wykładamy na dwie blaszki z piekarnika wyłożone papierem do pieczenia. Lekko wyrównujemy. Można obrysować sobie ołówkiem spody od tortownicy , śr.ok.20cm. Podczas pieczenia beza się troszkę rozleje i powiększy. Lubimy gdy jest taka wysoka, dlatego wykładam na mniejszą powierzchnię(...)minut. Następnie temperaturę zmniejszamy do 140*C i pieczemy jeszcze przez 90 minut. W połowie czasu pieczenia zamieniam blaszki poziomami, by równo się piekły i by dolna się od spodu się nie przypaliła.Po upieczeniu zostawiam blaszki w uchylonym piekarniku na conajmniej 1h. Najlepiej pozostawić do całkowitego wystudzenia. Blaty przygotowuję zawsze dzień wcześniej. W dniu następnym ubijamy kremówkę z łyżeczką

Smaczne Zdrowe
Pani Walewska czyli Pychotka 148

płatków migdałowych Formę o wymiarach 25 x 33 cm wykładamy papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wykładamy na spód, rozwałkowujemy i wyrównujemy. Smarujemy połową dżemu z czarnej porzeczki. Następnie wykładamy połowę masy bezowej, którą posypujemy połową płatków migdałowych. Pieczemy w temperaturze 175ºC przez około 40 minut. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta. Jeżeli placki będziemy piec osobno to drugą

Kulinarne życie
Pełnoziarnista tarta migdałowo-porzeczkowa 178

ok.8-10 minut). Wyłączyć mikser. Dodać migdały, delikatnie wymieszać. Na koniec w trzech partiach wmieszać do masy porzeczki. Masę rozprowadzić na podpieczonym spodzie. Wstawić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 160C. Piec jeszcze 45-55 minut. Masa bezowa powinna być z wierzchu sucha i lekko przyrumieniona. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Smacznego

Pełny talerz
SERNIK NA KRUCHYM SPODZIE Z BEZĄ, KRUSZONKĄ I TRUSKAWKAMI 209

utrzeć na gładką masę. Następnie dodajemy jajko, proszek budyniowy oraz partiami ser, cały czas ucierając. Gotową masę wykładamy na przygotowany wcześniej spód, wyrównujemy. Na masie serowej układamy umyte, odszypułkowane, przekrojone na połowy kawałki truskawek. Masa bezowa: - 5 białek (pozostawionych od kruchego ciasta) - 1 szklanka nierafinowanego cukru trzcinowego lub zwykłego Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec partiami dosypujemy cukier, cały

Smaczne Zdrowe
CISTO TRUSKAWKOWA CHMURKA + FILMIK 164

Ciasto truskawkowa chmurka jest znana z nazwy "malinowa chmurka". Robiłam je pierwszy raz i wyszło pyszne. Na spodzie jest ciasto półkruche, na to wylana jest galaretka truskawkowa, następnie bita śmietana i przykryte ciastem bezowym.  Ciasto półkruche:  3 szklanki mąki pszennej 200 g margaryny 3 duże łyżki cukru pudru  4 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)minut, w piekarniku nagranym do 180 % C. Ciasto po upieczeniu studzimy.  Galaretki rozpuszczamy we wrzątku, studzimy. Kiedy zaczną tężeć dodajemy do nich pokrojone w kostkę owoce. Na spód wylewamy galaretki i chłodzimy około 2 godzin. Białka ubijamy mikserem na sztywno, dodajemy cukier i dalej ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę ziemniaczaną i wlewamy sok z cytryny. Bezę rozkładamy na blaszkę

Kulinarne Fantazje Marioli
CISTO TRUSKAWKOWA CHMURKA + FILMIK 164

Ciasto truskawkowa chmurka jest znana z nazwy "malinowa chmurka". Robiłam je pierwszy raz i wyszło pyszne. Na spodzie jest ciasto półkruche, na to wylana jest galaretka truskawkowa, następnie bita śmietana i przykryte ciastem bezowym.  Ciasto półkruche:  3 szklanki mąki pszennej 200 g margaryny 3 duże łyżki cukru pudru  4 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)minut, w piekarniku nagranym do 180 % C. Ciasto po upieczeniu studzimy.  Galaretki rozpuszczamy we wrzątku, studzimy. Kiedy zaczną tężeć dodajemy do nich pokrojone w kostkę owoce. Na spód wylewamy galaretki i chłodzimy około 2 godzin. Białka ubijamy mikserem na sztywno, dodajemy cukier i dalej ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę ziemniaczaną i wlewamy sok z cytryny. Bezę rozkładamy na blaszkę

Kulinarne Fantazje Marioli
Serniki 321

amerykańską Sernik brzoskwiniowy na zimno Sernik z marchewką Sernik z oreo i bitą śmietaną Sernik na zimno z galaretką Sernik na migdałowym spodzie Sernik na zimno z czarną porzeczką Sernik wiedeński z brzoskwiniami Sernik z żurawiną pod bezową czapą Serowa chatka z rodzynkami Mini serniczki bez pieczenia Sernik na zimno z brzoskwiniami Sernik z malinami

Ala piecze i gotuje
Szarlotka z bezową pianką i malinami 262

pieczenia Warstwa jabłkowa: 1 kg winnych jabłek po obraniu-najlepiej antonówek 1 kisiel  słodka chwila rozgrzewjąca Dr.Oetker 2-3 łyżki brązowego cukru z cynamonem 2 łyżki wody Bezowa pianka: 5 białek 1 szklanka drobnego cukru 16 g cukru waniliowego 1 duży  budyń śmietankowy Dr.Oetker ½ szklanki oleju Dodatkowo: ½ litra świeżych malin Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę mieszamy razem z proszkiem(...)jędrne nie całkiem uduszone, do gorących wsypać suchy kisiel, wymieszać, zagotować i wystudzić. Bezowa pianka: Białka ubić na sztywną pianę wsypując stopniowo cukier, miksować do rozpuszczenia cukru, następnie wsypać budyń i nie przerywając ucierania cienką strużką wlewać olej. Miksować tylko do połączenia. Złożenie ciasta: Na kruchy spód wyłożyć zimne jabłka, przykryć pianką i rozsypać świeże maliny, pozostałe ciasto z zamrażarki

Wanilia i Kardamon