spody bezowe - 371 przepisów (strona:16/25)

Rolada bezowa z czarną porzeczką. 212

Meringue with black currant. Składniki. 6 białek 300 g cukru pudru 1 łyżka octu winnego 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól 500 ml śmietany 36% 2 torebki

Kulinarny karnet Christophera
Kruche ciasto z powidłami śliwkowymi i orzechową bezą 366

Słodkie, delikatne, rozpływające się w ustach, kruche ciasto z powidłami śliwkowymi i mocno orzechową pianką bezową. Orzechowa pianka jest wilgotna w środku, a chrupka na zewnątrz. Składniki kruchego ciasta: 200 g mąki pszennej (typ 500) 1 płaska łyżeczka wanilii mielonej 80 g cukru 100 g zimnego masła 3 żółtka Składniki orzechowej bezy: 3 białka 180 g cukru (3/4 szklanki(...)pieczenia. Wykonanie ciasta: Do miski wsypujemy mąkę, mieloną wanilię, cukier i wkrajamy masło, które siekamy nożem. Dodajemy żółtka i całość zagniatamy.  Ciasto wykładamy na blaszkę i wylepiamy nim spód oraz boki, do wysokości około 2 cm. Ciasto ma strukturę lekko sypką, ale kleistą, więc łatwo się nim równomiernie wykłada blaszkę. Po wylepieniu boków, spód ciasta dobrze ugniatamy

Smak mojego domu
Beza orzechowa 153

wsypywać cukier, ciągle mieszając.Dodać ocet. Po dodaniu całego cukru jeszcze chwilkę mieszać. Teraz powoli wsypywać zmielone orzechy. Mieszać już chwilkę. Na blaszkę wyłożyć papier do pieczenia, wyłożyć masę bezową. Fromować bezę jak chcecie. Mogą być małe beziki lub płyta, którą potem można pokroić na małe kwadraty. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 200 C, włożyć blaszkę i piec 5 minut(...)bezę. Polecam beza jest pyszna. RADA – chcąc mieć 100% pewności że beza jest gotowa trzeba sprawdzić w ten sposób – powdażając bezę nożem musi lekko odejść od papieru. Spód musi być twardy. Jak jest dułklejący to znaczy że nie jest jeszcze dotowa beza. Wykonanie bezy w thermomix – do naczynia miksującego wrzucić 3/4 ilości orzechów, zmielić je na drobną

Kuchnia Pokoleń
Cytrynowy sernik z bezową pianką 134

serową i wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na około godzinę. Upieczony powinien być w miarę równy i lekko zrumieniony na górze.  W tym czasie przygotować piankę bezową. Ubić białka na sztywną pianę, dodając w trakcie ubijania stopniowo cukier. Powinna wyjść lśniąca  i zwarta piana. Łyżką, delikatnie wyłożyć ją na sernik, a następnie piec przez kolejne(...)chciałam go wystudzić i zrobić zdjęcia :) Jeśli lubicie serniki, to spróbujcie także  sernika z masą krówkową ,  sernika Jasia i Małgosi  lub sernika śmietankowego na lekko słonym spodzie z masłem orzechowym

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kruche na szybko z powidłami śliwkowo-migdałowymi i pianką bezową. 163

Ciepło na dworze więc szkoda czasu na siedzenie w domu przed komputerem. Mam dzisiaj propozycję szybkiego ciasta do kawy z powidłami i pianką bezową. Zapraszam :) Składniki : 3 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 5 żółtek 250 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 białek 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżka soku z cytryny(...)jedna jest trochę większa. Zawijamy w folię o odkładamy do zamrażarki na około 30 minut.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, większą część ciasta ścieramy równomiernie na spód blaszki, następnie rozsmarowujemy powidła.Białka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną, delikatnie mieszamy.Ubitą pianę wykładamy na powidła, na powidła ścieramy resztę ciasta.Pieczemy w temperaturze

Sama słodycz i szczypta chili
Szarlotka z bezą 186

się silniejszy od łakomstwa. Zawsze mi czegoś w tych szarlotkach brakowało. Dzisiaj upiekliśmy wreszcie taką szarlotkę za jaką tęskniłem- z dużą ilością jabłek z cynamonem, gałką muszkatołową i pyszną bezową pianką. Składniki - proporcje na blachę o wymiarach 31 na 21 cm Ciasto 350 g mąki pszennej 180 g zimnego masła 90 g cukru pudru lub bardzo drobnego białego cukru(...)mąką blasze ułożyć warstwę mocno schłodzonego ciasta dociskając je dokładnie do powierzchni blachy, a następnie ponakłuwać widelcem.  Boki formy do pieczenia również wykleić ciastem i ponakłuwać. Tak przygotowany spód podpiec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 15 minut - ciasto powinno nabrać jasnozłotego koloru.  W międzyczasie przygotować nadzienie z jabłek i bezę. Uwaga - jeśli nie lubicie szarlotki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
PUSZYSTE CIASTO Z ŻÓŁTEK 144

wiedzą co zrobić z pozostałymi żółtkami. No bo przecież szkoda wyrzucić, a jajecznica z dodatkową porcją żółtek, omlety i kogel mogel mogą się znudzić ;) Zwłaszcza gdy torty bezowe, pieczone są średnio dwa razy w tygodniu :p Ciasto jest bardzo puszyste i aromatyczne. Ja upiekłam je z połowy porcji w małej keksówce, ale równie dobrze wyjdzie pieczone w tortownicy(...)Dodać cukier i bardzo dokładnie utrzeć do białości, przy pomocy miksera. Wsypać przesiane mąki, ziarna wanilii i otartą skórkę z cytryny. Wymieszać przy pomocy drewnianej łyżki, zagarniając ciasto od spodu do góry. Na koniec wlać masło i sok z cytryny, wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej formy i piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po przestygnięciu oprószyć cukrem

Kuchnia w opałach
Szarlotka pod chmurką 256

uzyskania pożądanej masy jabłkowej. W miarę smażenia dodawaj resztę cukru i mieszaj drewnianą łopatką powstałą masę. Dodaj "bardzo dużo" cynamonu.Składniki na bezową chmurkę:4 białkaszczypta solibiały cukierPrzygotowanie bezowej chmurki:Przygotuj miskę w której najlepiej będzie można ubić białka. Porady dotyczące ubijania białka z cukrem znajdziesz tutaj:http://eatshrimps.blogspot.com/2014/06/bezy.htmlUbij białka ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj cukru, aż masa stanie(...)piekarnika i podpiekaj przez 10 minut. Nie martw się, że ciasto wyrośnie zbyt mocno. Obciążone masą jabłkową ładnie się wyrówna (dlatego nie użyję do podsypania bułki tartej). Wyjmij podpieczony spód i wyłóż jeszcze ciepłą masę jabłkową. 1/4 schłodzonego ciasta zetrzyj na tarce o średnich oczkach i rozsyp na wierzchu masy jabłkowej. Następnie za pomocą szpatułki wyłóż przygotowaną chmurkę. Rozsmaruj

Eat Shrimps
Rolada Bezowa Brzoza 171

wykładamy z piekarnika biszkopt dnem do góry. Przykrywamy mokrym ręcznikiem i czekamy ok 2 minut. Ściągamy ręcznik oraz pergamin z góry. Natomiast z pergaminem z pod spodu zaczynamy zwijać roladę. Zwiniętą roladę odstawiamy do ostygnięcia. Masa czekoladowa: 100g czekolady gorzkiej (jak największa zawartość kako) 50 g czekolady mlecznej 50 g mąki pszennej 500 ml mleka 6 żółtek 0,5 szklanki(...)mieszamy. Jeśli masa będzie zawierać czekoladowe grudki to proponuję przetrzeć przez sitko. Nakrywamy masę folią spożywczą i odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy na puch i łyżkami dodajemy masę czekoladową. Bezowe rureczki-atrapa brzozy 6 białek 1 szklanka cukru pudru  szczypta soli kako do oprószenia Białka z solą ubijamy na sztywną, puszystą masę partiamy dodajemy cukier. Piana musi być bardzo

Moje Słodkie Piekiełko
Kokosanki – makaroniki kokosowe 241

żeby była spójna – to wszystko, na tym koniec.   Jeśli wiórki są starsze, suche, będą lekkie i objętościowo też wyjdzie ich więcej – może się okazać że dwa białka masie bezowej to za mało i trzeba dodać do nich jeszcze jedno białko żeby dobrze się zlepiły. Trzecie białko po prostu do masy wlewamy, nie trzeba go osobno ubijać, a po dodaniu(...)wysokość gwarantuje, że nie będą suche w środku. Blachę wstawiamy na środkowy poziom rozgrzanego piekarnika i pieczemy ciastka 16-20 minut w zależności od wielkości – powinny się od spodu widocznie lekko zarumienić. Zbyt długie pieczenie je wysuszy – kontrolujcie jak mają się Wasze kokosanki w piecu i czy czasem już nie pora by je wyjąć. Gotowe upieczone ciasteczka studzimy na kratce

Karo in the Kitchen
Prosty maślany sernik puszysty na kruchym kakaowym spodzie 170

szklanki cukru, dodając jednocześnie po 1 żółtku i łyżce zmielonego twarogu. Na końcu białka ubić z reszta cukru i delikatnie wymieszać z masą serową. Wylać na podpieczony spód.  W międzyczasie piekarnik nagrzać do temperatury 130 stopni. Na samym dnie ustawić naczynie z wodą (może to być żaroodporna forma), parująca woda nie pozwoli wyschnąć sernikowi podczas pieczenia. Sernik piec około(...)skórki wsypać cukier puder w takiej ilości, aby po wymieszaniu otrzymać lukier o odpowiedniej konsystencji. Lubicie serniki? Ja bardzo, dlatego zapraszam, abyście zerknęli jeszcze na sernik cytrynowy z bezową pianką

Codzienna kuchnia niecodzienna
Beza pavlova 142

Dzisiejszy dzień zdecydowanie można zaliczyć do tych dziwnych. Zaczynając od dziwnego snu kończąc na pogodzie. Wiem, że moje sny są irracjonalne ale ten powala wszystkie dotychczasowe

ciastkarnia na kruchym spodzie
Kruche ciasto z porzeczkami, budyniem i bezą 164

Pyszny, kruchy placuszek z czerwonymi porzeczkami, budyniem i lekką bezową pianką. Proste ciasto, idealne na upalne dni. Kwaskowatość porzeczki świetnie przełamuje słodycz śmietankowego budyniu oraz bezy.  Przepis koniecznie do powtórzenia (również z innymi owocami lata) - polecam! Składniki: Ciasto kruche 300 g mąki 200 g masła 100 g cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki wody szczypta soli Masło pokroić(...)przestudzenia. Dodatkowo dżem z czarnych porzeczek ok. 500 g umytych i osuszonych czerwonych porzeczek Schłodzonym ciastem wylepić formę o wymiarach  20x30 cm, uprzednio natłuszczoną i oprószoną bułką tartą. Spód podziurkować widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C. Piec przez ok. 20 minut na złoty kolor.  Beza 5 białek 100 g cukru pudru łyżka soku

Kuchnia Ellie
Migdałowe ciasto ze śliwkami 100

Kruche migdałowe ciasto i śliwki przykryte białą bezową pianką,tak mogę opisać to ciasto.  Migdały i śliwki,jak dla mnie połączenie idealne.  ciasto:  2 szkl. mąki tortowej 100 g zmielonych migdałów 250 g masła 60 g cukru 4 żółtka 1 łyżka cukru migdałowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli  beza: 4 białka szczypta soli(...)Przygotować blaszkę (ja użyłam kwadratowej 26/26 cm) wyłożyć ją papierem do pieczenia. Jedną częścią ciasta wylepić dno,nakłuć widelcem i podpiec 15 minut w temp. 180*C Na podpieczony spód ułożyć połówki śliwek i przygotować bezę. Białka ubić ze szczyptą soli,dodać cukier. Ubijać aż piana stanie się gęsta i błyszcząca po czym dodać mączkę. Ubitą pianę wyłożyć na śliwki

Kolorowa kuchnia Elki
SERNIK Z ROSĄ 84

mąki * 150 g masła * pół szklanki cukru pudru * 1 jajko * 2 żółtka * 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, spód blachy wyłożyć równomiernie kruchym ciastem. Piekarnik nagrzać do 180'C i zapiec ciasto około 15 minut. Masa serowa: * 1 kg twarogu we wiaderku (użyłam twarogu  Wieluń "Mój ulubiony" ) * 2 jajka(...)wykonywać do wykorzystania składników.  Masę serową wylać delikatnie na podpieczone kruche ciasto. Piec kolejne 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180'C. Pod koniec pieczenia sernika przygotować piankę bezową. Po upieczeniu sernika piekarnik zmniejszyć do 150'C. Pianka bezowa: * 6 białek * 1 szklanka drobnego cukru * szczypta soli Wykonanie: Białka ubić mikserem na sztywną pianę, mieszając dalej stopniowo dodawać cukier

Zrób to smacznie