Spaghetti Carbonara to jedno z wielu dań kuchni włoskiej, które na dobre zagościło w naszej kuchni. Robię je dość często, ponieważ bardzo nam smakuje. Przepis na nią już pojawił się na moim blogu i znajdziecie go tutaj . Dzisiaj w podobny sposób zrobiłam filet z kurczaka. Jednak nie jest to typowy sos Carbonara, ponieważ jajka zostały zastąpione śmietanką kremówką. Mimo(...)czasie dodać starty ser. Całość wymieszać i dusić, aż sos zgęstnieje. Na końcu doprawić pieprzem, ewentualnie solą. 4. Danie przed podaniem posypać natką pietruszki. Podawać z makaronem spaghetti lub tagliatelle. Ważne jest, aby użyć boczku wędzonego, a nie parzonego, ponieważ to właśnie wędzonka nadaje charakterystycznego smaku tej potrawie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Danka PichciSpaghetti z sosem Napoli to jeden z najprostszych sposobów podania makaronu wywodzący się z kuchni włoskiej. Ten sos możemy przygotować ze świeżych pomidorów lub pomidorów z puszki, z dodatkiem czosnku, cebuli i dużej ilości ziół. Całość posypujemy startym parmezanem i gotowe! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 opakowanie makaronu spaghetti 1 cebula 2 ząbki czosnku 400 g pomidorów krojonych
Danka PichciPyszna, prosta i szybka zupa, do tego rozgrzewająca z dużą ilością warzyw w postaci spaghetti z cukinii. Uwielbiam takie połączenia, curry, mleczko kokosowe, wywar, mięso, warzywa. Pachnąca wschodem, Azją zupa. Makaron spaghetti zrobicie przy użyciu wykrawaczki spiralizera. Warto ja sobie kupić. A zupę polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikdyniowa Koniec dyniowo – deserowej hegemonii Zauważyłam, że zdecydowana większość moich przepisów z użyciem dyni to desery . Co prawda na przestrzeni roku pojawiły się 3 obiadowe przepisy wykorzystujące dynię: spaghetti z dynią i boczkiem , zupa krem z dyni , a ostatnio kopytka dyniowe . Jednak to tak jakby wyjątki potwierdzające regułę… Postanowiłam więc zerwać z tym schematem i przygotowałam dwa posiłki śniadaniowe(...)podłużna dynia swoim kształtem przypominająca piłkę do rugby. Dlaczego makaronowa? Ano dlatego, że jej miąższ składa się z podłużnych włókien, które po upieczeniu i wydłubaniu widelcem wyglądają jak wstążki spaghetti. W keto światku kulinarnym stanowi ona częsty zastępnik makaronu równolegle z zoodles z cukinii . No to do dzieła! Keto zapiekanka dyniowa Pyszna keto zapiekanka dyniowa to rewelacyjny pomysł na rozgrzewające
Modern Cave Girlmakaronu spaghetti w nieco innym wydaniu, bo z wołowiną, czerwonym winem i dużą ilością aromatycznych, suszonych ziół i czosnku. 400g makaronu spaghetti 400g mielonej wołowiny 1 szklanka czerwonego, wytrawnego wina 1 duża cebula 6 ząbków czosnku 750ml passaty pomidorowej 2 łyżeczki suszonej bazylii 3 łyżeczku suszonego oregano sól, pieprz oliwa z oliwek starty ser cheddar do posypania
Szefowa kuchniroli głównej, które stale goszczą na naszym stole. Smacznego! Makaron fettuccine z kremem z dyni, pieczarkami i orzechami (Fettuccine con crema di zucca, champignon e noci) Spaghetti alla carbonara z dynią i boczkiem (Spaghetti alla carbonara con zucca e pancetta) Penne z dynią, grzybami i boczkiem (Penne con zucca, funghi e pancetta) Dyniowe risotto (Risotto alla zucca) Pieczona frittata
La grande e la piccola cuocaMakaron spaghetti w sosie śmietanowo serowym z kurczakiem i warzywami. Przygotowanie: 30 minut Koszt: tanie Ostatnio dzieliłam się z Wami przepisami na desery, dlatego dzisiaj trochę od tego odpoczniecie i mam dla Was propozycję pysznego obiadu. Makaron spaghetti nie musi być używany tylko do sosu bolońskiego, tak jak każdemu się kojarzy te danie. Dzisiaj dodałam go innego sosu również
zdrowo i aktywnieMakaron spaghetti w sosie śmietanowo serowym z kurczakiem i warzywami. Przygotowanie: 30 minut Koszt: tanie Ostatnio dzieliłam się z Wami przepisami na desery, dlatego dzisiaj trochę od tego odpoczniecie i mam dla Was propozycję pysznego obiadu. Makaron spaghetti nie musi być używany tylko do sosu bolońskiego, tak jak każdemu się kojarzy te danie. Dzisiaj dodałam go innego sosu również
Zdrowie i pysznie na talerzuszynki. Upieczoną dynię, pomidorki oraz awokado pokroić. Wszystkie składniki wymieszać z makaronem. 2 łyżki oliwy, sok z cytryny oraz syrop klonowy połączyć i polać sałatkę. Posypać prażonym słonecznikiem. 2. Spaghetti ze szpinakiem, brązowymi pieczarkami i sezamem, 2 porcje 100 g makaronu Spaghetti Lubella 120 g brązowych pieczarek 100 g świeżego szpinaku 1/2 szklanki bulionu warzywnego 1 mała cebula 2 ząbki
Kraina Miodem Płynącauznaj ę zaglądania nikomu w talerz, sama nie lubię, gdy ktoś wylicza mi, ile zjem ;) dlatego, gdy ktoś ma wilczy głód i na talerzu ląduje pół opakowania spaghetti, nie jest to dla mnie żaden problem ;) Ale i stnieje standardowa porcja, która wynosi 100 gramów na osobę (suchego makaronu), 80-90 gramów makaronu jajecznego (bardziej kalorycznego) i około 120 gramów(...)przypadku świeżego makaronu. JAKI GARNEK? Garnek powinien być pojemny, musi być dość wysoki dla suchego, długiego makaronu typu spaghetti; może być niższy, jeśli gotujemy krótki lub długi świeży makaron. ZASADA 10/100/1000 Zasadą jest, że 100 gramów makaronu gotujemy w 1000 ml czyli 1 litrze wody z dodatkiem 10 gram soli. Dawkę soli można nieco zmniejszyć, jeśli przygotowany sos jest wyjątkowo
La grande e la piccola cuocatagliatelle z krewetkami i pomidorkami (Paleo, LowCarb) Keto sałatka z cukinii (Paleo, LowCarb) Keto cukinia w boczku (Paleo, LowCarb) Keto roladka z cukinii z łososiem (Paleo, LowCarb, AIP) Keto spaghetti z pulpecikami (Paleo, LowCarb) Keto zoodles z krewetkami (Paleo, LowCarb, AIP) Kakaowe babeczki z cukinii (Keto, Paleo, LowCarb, Wege) Spaghetti z cukinii z krewetkami w szynce parmeńskiej (Paleo, Keto, LowCarb
Modern Cave Girlgałązki tj. tymianek i rozmaryn 1/2 główki polskiego czosnku 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego sól, pieprz oliwa do zamarynowania polędwiczki 1 łyżka masła 200 gram makaronu spaghetti 1 łyżka pudru z suszonych grzybów Przygotowanie: Polędwiczkę marynujemy w oliwie, liściach laurowych, w kulkach ziela angielskiego, rozmarynie, tymianku oraz w kilku ząbkach czosnku przez co najmniej 2 godziny. Mrożone grzyby(...)angielskie, świeży tymianek i gotujemy 15 minut. Zdejmujemy z ognia, przelewamy do miksera lub blendujemy ręcznym blenderem na gładki krem. Sos doprawiamy solą i pieprzem oraz śmietanką. Gotujemy makaron spaghetti al dente, czas gotowania wynosi 8-10 w zależności od marki makaronu jaki użyjecie. Zamarynowaną polędwiczkę podsmażamy na oliwie z każdej strony na rumiano. Zdejmujemy z ognia, najlepiej przełożyć
Życie zaczyna się w kuchniszparagami (Paleo, LowCarb) Keto burgery z łososia (Paleo, LowCarb) Keto szparagi w szynce (Paleo, LowCarb) Keto Falafel z kalafiora (Paleo, LowCarb) Keto curry z krewetkami (Paleo, LowCarb) Keto spaghetti all’amatriciana (Paleo, LowCarb) Keto spaghetti z pulpecikami (Paleo, LowCarb) Keto pizza z kalafiora (Paleo, LowCarb) Keto tarta szpinakowa (Paleo, LowCarb) Keto Burgery wołowe (Paleo, LowCarb) Keto zoodles z krewetkami
Modern Cave Girlsałatka. Podobną jadłam na Wyspach. Bardzo mi posmakowała. Ostatnio robiłam dwa razy pod rząd, bo i gościom smakowała i mężowi, który jest typowym sałatkożercą ;-) Składniki: 500 g makaronu spaghetti 1/2 zielonej papryki 1/2 czerwonej papryki kawałeczek ognistej papryczki chilli (naprawdę odrobinę, chyba, że lubicie ostre smaki) 2 ogórki gruntowe 2 pomidory (lima) 1/2 sera sałatkowego (typu feta lub salatos(...)Szynkę pokroić w paski. 3. Ugotowany makaron połączyć z mieloną papryką, ziołami prowansalskimi, przyprawą do dań kuchni włoskiej, zmiażdżonym ząbkiem czosnku i drobno posiekanym kawałkiem papryczki chilli. 4. Do spaghetti dodać pokrojone warzywa, szynkę i sery, dodać trochę oliwy z oliwek i całość dobrze wymieszać. 5. Sałatkę schłodzić w lodówce przez przynajmniej 1 godzinę. Smaki się przegryzą i będzie super
Kuchnia domowa Ani