Fasolka szparagowa w pikantnym sosie pomidorowym z posypką z chleba i chipsami z czosnku T en przepis szczerze polecam miłośnikom fasolki oraz wyrazistych w smaku, pikantnych dań. Całe mnóstwo smaku, do tego niebanalnie i zdrowo. Całość szybko się przygotowuje, można przyrządzić z wyprzedzeniem- odgrzać lub podać na zimno. Zawsze się sprawdza, zawsze smakuje. 0,5 kg fasolki szparagowej 3 kromki(...)pozostałe 3 ząbki czosnku, drobno posiekane. Dodać pomidory wraz z zalewą i odrobinę wody. Z grubsza rozdrobnić pomidory, pozostawiając jednak część w większych kawałkach- mają być widoczne w sosie. W tym samym czasie zagotować w dużym garnku wodę z odrobiną cukru i soli. Wrzucić fasolkę i gotować kilka minut aż będzie miękka, ale wciąż al dente. Odcedzić. Sos pomidorowy doprawić
olalacookingFajne, mięciutkie mięsko w aromatycznym sosie musztardowym. Aby je zrobić potrzebujemy tylko kilku prostych składników. Ponadto po pokrojeniu mięsa w plastry, doprawieniu i przesmażeniu dalej robi się samo. Na koniec wystarczy tylko ogarnąć sos i można nakładać obiad na talerze :) Składniki na ok. 4-5 porcji: (Inspiracja: " O kuchni z uczuciem ") ok. 1 kg łopatki wieprzowej sól i pieprz(...)szklanka wody 2 czubate łyżki musztardy sarepskiej 1 łyżka sosu sojowego 2-3 łyżki mąki do zagęszczenia sosu Mięso umyć, osuszyć i pokroić na plastry o grubości ok. 0,5 cm. Każdy plaster z obu stron oprószyć solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz, podsmażyć na nim mięso na złoto z obu stron. Następnie zalać je szklanką wody
Simply Foodpierwszą przygotowaną przeze mnie. Wyszła wyśmienita. Mięciutka i delikatna. Może była zbyt mało przyrumieniona, ale z drugiej strony bałam się trzymać ją w piekarniku dłużej, aby się nie przesuszyła. Sos pieczarkowy idealnie do niej pasował. 1 polędwiczka wieprzowa zioła prowansalskie przyprawa pomidorowo-bazyliowa z czosnkiem niedźwiedzim sól, pieprz Sos pieczarkowy: ok. 350 g pieczarek 250 ml śmietanki 30% 1 cebula(...)stopni i pieczemy jeszcze przez około 10 minut. Następnie możemy naczynie odkryć i zapiekać jeszcze chwilę, aż wierzch lekko się przyrumieni. W czasie gdy mięso się piecze przygotowujemy sos. Cebule drobno siekamy. Szklimy na oleju. Następnie dodajemy pokrojone na półplasterki pieczarki i smażymy do odparowania wody. Wlewamy śmietankę, gotujemy do zredukowania sosu. Doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Dodajemy posiekaną
Smaki Na TalerzuDelikatne pulpeciki z mięsa mielonego w sosie pieczarkowym z dodatkiem koperku i suszonych ziół. Nie za ciężki, ale sycący obiad, który świetnie smakuje w towarzystwie kaszy gryczanej prażonej i ogórków konserwowych lub kiszonych :) Składniki na ok. 4 porcje: Pulpety: ok. 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 mała cebula 1 jajko 3-4 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki(...)sól i pieprz mąka do obtoczenia Sos: ok. 1 litra wody 250 g pieczarek 2 liście laurowe mała śmietana 18% sól i pieprz łyżka suszonego majeranku łyżeczka suszonego oregano 2 łyżki sosu sojowego mąka do zagęszczenia sosu pęczek koperku Mięso, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, jajko, bułkę tartą, mieloną paprykę, sól oraz pieprz wymieszać w misce. Ulepić niewielkie pulpeciki
Simply FoodKiedyś nie pomyślałabym aby dodać ananasa do dania obiadowego, ale dzisiaj uważam już inaczej. Kuchnia jest po to aby się nią bawić, dlatego czasem lubię eksperymentować. Dzisiaj przepis na sos z kurczakiem z ananasem. Jak dla mnie super połączenie ;) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Słodko kwaśny kurczak z ananasem składniki: 2 piersi z kurczaka 1 pomarańczowa papryka 1/4 małego ananasa pokrojonego(...)grubszą kostkę 150 g pieczarek Sos: 1/2 szklanki wody 1/4 szklanki octu jabłkowego 1 szklanka ketchupu łyżeczka pieprzu łyżeczka musztardy łyżeczka sosu worcester 2 łyżki cukru 1 łyżka skrobi kukurydzianej Słodko kwaśny kurczak z ananasem wykonanie: Wszystkie składniki na sos mieszamy i gotujemy na małym ogniu w rondelku do momentu aż utworzy się sos. Kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy
Delusional Trineświeże maliny, z których dodatkiem zrobimy pyszne śniadanie. Dzisiaj proponuję pyszne racuchy. Zwykle robię je z jabłkami, ale żeby trochę zmienić smak zamieniłam jabłka na borówki i polałam gęstym sosem z malin. Niebo w gębie. RACUCHY z BORÓWKAMI i SOSEM MALINOWYM Składniki: 150 g mąki 250 ml mleka 2 jajka szczypta soli 2 łyżki masła 150 g borówek(...)sos: 150 g malin 1-2 łyżki cukru Przygotowanie: Żółtka roztrzepujemy z mlekiem i rozpuszczonym ostudzonym masłem. Dodajemy mąkę z odrobiną soli, mieszamy i odstawiamy przynajmniej na 30 minut do lodówki. W tym czasie robimy sos i ubijamy na sztywno białka. Ubite białka łączymy delikatnie z ciastem z lodówki oraz borówkami, a następnie smażymy racuchy. sos: Maliny posypujemy cukrem
Bon appetit mon amiemała uwaga odnośnie tłuszczu w przepisie: jeśli się uprzecie, możecie zastąpić śmietanę jogurtem i ograniczyć ilość masła, ale wierzcie, że nie będzie to dobry pomysł. Linguini potrzebuje dość solidnego sosu, bo to główny składnik pasty. Poza tym nie bójcie się tłuszczy, to nie one, wbrew powszechnemu przekonaniu są największym wrogiem naszych talii. W rozsądnych ilościach odrobina masła i śmietany nikomu(...)znany. Można go znaleźć w wielu miejscach, np. u Jamiego Oliviera. Nam najbardziej podoba się receptura Pierre Franeya ze względu na optymalną ilość soku cytrynowego jaką trzeba dodać do sosu. Składniki: Makaronu linguini 2 łyżki masła 4 łyżki śmietany 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka tartej skórki z cytryny 1/3 szklanki tartego parmezanu 4 łyżki siekanej bazylii lub natki
Niedzielny kucharzminut! Składniki (na 2 porcje): 400 gram dorsza 150 ml mleka kokosowego czosnek szalotka garść mrożonego groszku pęczek szparag zielonych pomidorki koktajlowe zielona pasta curry- łyżka sos sojowy olej do smażenia ocet ryżowy lub sok z cytryny świeży tymianek ryż brązowy do podania Gotuję ryż. Na oleju smażę czosnek i szalotkę. Dodaje posiekane drobniej(...)szparagi (pozbawione końców) oraz groszek. Smażę chwilę składniki i dodaję pomidorki. Wlewam mleko kokosowe i gotuję sos 5 minut. Dorsza kroję w kostkę. Sos doprawiam pastą curry, sosem sojowym i octem ryżowym. Na koniec gotowania dodaję do sosu dorsza, ściągam sos z ognia i mieszam dokładnie całość. Podaję z ryżem i posypuję tymiankiem. Smacznego, Klaudia
Mango Papajaprodukt nie traci na smaku. Wydobywa się z nich to, co najistotniejsze. Nieodzownym dodatkiem są oczywiście przyprawy. Liczy się też wiedza, kiedy je podać. Tak też jest w przypadku sosu ostrygowego. Podawszy go na początku, otrzymujemy lekko słonawy smak, pod koniec słodkawy. Zachęcamy do eksperymentów. Składniki 300 g mięsa mielonego z indyka 2 łyżki mąki ziemniaczanej pęczek dymek ze szczypiorem(...)pół do mięsa) 2 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżka startego imbiru 1 papryczka chili 1 l bulionu warzywnego 5 liści kapusty pekińskiej 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka cukru palmowego 2 młode marchewki 2 ząbki czosnku 1 łyżka suszonej trawy cytrynowej 1 liść kaffiru 3 łyżki soku z limonki tajskiej 100 g makaronu ryżowego vermicelli Przygotowanie A Do mięsa dodajemy
R'n'G KitchenMakaron w sosie gorgonzola z boczkiem to wspaniały pomysł na szybki obiad! Wystarczy Wam zaledwie dwadzieścia minut i danie gotowe. Potrzebujemy kilka składników: makaronu, sera, śmietanki, boczku oraz kilku przypraw. Na pewno polubicie takie połączenie Powiem Wam, że ja przepadłam po zrobieniu tego makaronu i będę robić go częściej – zdecydowanie. Chociaż, co się dziwić, jak jestem wielbicielką serów oraz(...)boczku… Mam nadzieję, że makaron w sosie gorgonzola z boczkiem również Wam przypadnie do gustu. Koniecznie dajcie znać w komentarzu, jak Wam smakowało! Jestem bardzo ciekawa! Seromaniacy będą zachwyceni! Zobacz też: Szybki makaron z boczkiem i suszonymi pomidorami Makaron z suszonymi pomidorami, kurczakiem i serem pleśniowym Makaron z brokułami i kurczakiem w sosie serowym Przepis na makaron w sosie
Kuchnia Bazyliikolacja niespodzianka. Zaskocz swoją drugą połówkę, kup piękny kwiatów i przygotuj coś specjalnego. Osobiście polecam mój idealny przepis na romantyczną kolację, czyli Dorsza w sosie krewetkowym z szafranem. Jest to nieskromnie przyznam perfekcyjna kompozycja smakowa, idealnie dobrane składniki. Taki danie nie sprawi, że będziecie „pełni” wręcz przeciwnie, znajdziecie jeszcze miejsce(...)gustu i weźmiecie udział w konkursie. Pamiętajcie każda, nawet najmniejsza okazja, by powiedzieć „Kocham” to doskonała okazja do wspólnego świętowania. Dorsz w sosie krewetkowym Składniki: Puree ziemniaczane z musztardą francuską: 400 g ziemniaków 80 ml mleka 1 łyżka masła 1 łyżka musztardy francuskiej sól Sos: 2 łyżki oliwy
kuron.com.plTortilla z gyrosem Domowa tortilla z mnóstwem warzyw, gyrosem z kurczaka i pysznym majonezowo-ketchupowym sosem to świetny pomysł na pyszny i w miarę szybki w przygotowaniu obiad. Placki tortilli można kupić gotowe (wówczas jest najszybciej) lub przygotować samemu, co wcale nie jest trudne (wówczas jest taniej i według mnie także smaczniej). Zachęcam do spróbowania! Składniki(...)domowe placki znajdziecie TUTAJ ) 1 filet z kurczaka pół główki kapusty pekińskiej 4 łyżki kukurydzy konserwowej pół czerwonej papryki 1 zielony ogórek 1 czerwona cebula przyprawa do gyrosa sos : 2 łyżki majonezu, 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego, 3 łyżki pikantnego ketchupu, 1-2 przeciśnięte ząbki czosnku *** Filety z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Mięso przekładamy
Blog z ApetytemDelikatny i kremowy sos z białych szparagów. Sos jest bardzo łagodny w smaku i nadaje się do podania nawet najmłodszym członkom rodziny. Fantastycznie smakuje podany z kurczakiem oraz ziemniakami lub makaronem. Sezon na szparagi trwa od połowy kwietnia do lipca i warto z niego korzystać, bo warzywa te to cenne źródło witamin oraz składników mineralnych, takich jak: kwas foliowy, magnez(...)dodajemy miękkie szparagi i całość blendujemy na gładki krem. Na końcu dodajemy śmietankę oraz zagęszczamy mąką - w pół szklanki zimnej wody rozprowadzamy mąkę pszenną i powoli całość wlewamy do sosu, cały czas mieszając. Zagotowujemy i trzymamy na ogniu, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku pieprzem oraz solą. Do gotowego sosu przenosimy kawałki kurczaka i podgrzewamy jeszcze przez 2 min. Podajemy
Kuchnia MagdaLenyporcję : garść szpinaku 1/2 pęczka szparagów 200g bobu (przed obraniem lub 80g ugotowanego i obranego bobu) 25g kaszy jęczmiennej pęczak łyżeczka oleju sezamowego łyżeczka ziaren słonecznika sól łyżka sosu winegret Sos winegret (6 porcji): 1 łyżka oliwy 2 łyżki wody 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka soku z cytryny szczypta soli i pieprzu Bób ugotować(...)wodzie ze szczyptą soli w proporcji 2:1. Szparagi opłukać, odłamać zdrewniałe końce i ugotować w osolonym wrzątku (lub ugrillować). Szpinak wypłukać dokładnie i osuszyć na ściereczce. Przygotować sos winegret lub użyć wcześniej przygotowanego (ja robię zawsze trochę więcej i trzymam w lodówce, nie raz się przydaje). Wszystkie składniki sosu włożyć do niewielkiego słoiczka, zakręcić i energicznie nim potrząsać
DietologMakaron z łososiem w kremowym sosie winnym. Tym wykwintnym daniem możesz zawsze przyjąć niespodziewanych gości. Będą zachwyceni cudownym aromatem białego wina i strukturą serowego sosu jaką daje gorgonzola. Obiecuję, że będzie wyśmienicie i każdy poprosi o dokładkę. Może od razu przygotuj więcej Jest to danie kuchni włoskiej więc wybrałam klasyczny włoski makaron tagliatelle. Pochodzi z regionu Emilia-Romagna i jest(...)kształcie długich, płaskich wstążek. Jego porowata i szorstka faktura jest wprost idealna do gęstych sosów. Jeśli nie masz takiego pod ręką a znajomi prawie pukają do drzwi, wybierz taki który akurat masz w szafce i nie przejmuj się tym ani trochę. Zobaczysz – oni i tak będą zachwyceni. Piękne jest to w jaki sposób włosi robią swoje makarony. Nie musi
Słodkie Gotowanie