Leczo można jeść przez cały rok. Wystarczy do podstawowych składników dodać coś sezonowego. Jedliście kiedyś leczo ze szparagami? Jeśli nie to w sezonie szparagowym, kiedy zjemy je już z sosem holenderskim, jajkiem czy zapiekane, to ten przepis na szparagi na pewno was nie znudzi. Szparagi są delikatne w smaku i zwykle nie podaje ich się z bardziej zdecydowanymi smakami(...)pęczek szparagów butelka passaty pomidorowej łyżka oliwy wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku pół łyżeczki imbiru, ostrej papryki, kurkumy i rozmarynu Pełny przepis na leczo tutaj. 3. Szparagi z zielonym sosem frankfurckim W czerwcu mogłabym żywić się wyłącznie truskawkami, ale kwiecień i maj to czas szparagów. Kiedy mieszkałam w Niemczech moim ulubionym jedzeniem były szparagi i potrawy z lokalnym zielonym sosem
Ugotowane pozamiataneponiższy przepis nie ustępuje mu kroku. Czas wykonania: 10 min Ilość porcji: 3 – 4 porcje Składniki: 200 g makaronu spaghetti 100 g łososia Sos: 150 ml śmietanki 30% – 36% 40 g tartego parmezanu lub wędzonego sera 2 żółtka 2 ząbki czosnku 2 łyżki prażonej cebuli ½ łyżeczki soli szczypta pieprzu Przygotowanie: Przygotowanie(...)Ugotować makaron zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Sos: Wymieszać wszystkie składniki na sos. Makaron odcedzić, przełożyć z powrotem do garnka i całość zalać sosem. Dodać kawałki łososia, wymieszać i gotowe! Krok po kroku: 1. Ugotować makaron 2. Wymieszać składniki na sos 3. Dodać ser 4. Zalać makaron sosem 5. Dodać kawałki łososia
KuchniaWeDwoje.plMuszle ze szpinakiem, kurczakiem i fetą w sosie pomidorowym Pyszna zapiekanka makaronowa z kremowym farszem z sera fety, kurczaka i szpinaku, a wszystko to zatopione w aromatycznym sosie pomidorowym. To danie nie tylko wyśmienicie smakuje ale także pięknie się prezentuje. Idealny pomysł na niecodzienny obiad kolację albo pyszną potrawę na przyjęcie. Składniki: ok 13-15 muszli makaronowych conchiglioni(...)filet z kurczaka 100g świeżych liści szpinaku 150g sera feta 150g gęstego jogurtu naturalnego przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka 50g sera mozzarella olej do smażenia Składniki na sos pomidorowy: 1 puszka pomidorów 1 cebula 2 ząbki czosnku przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia *** Filet z kurczaka kroimy w kosteczkę oprószamy przyprawami i smażymy na patelni, ciągle mieszając
Blog z ApetytemSos bazyliowo-czosnkowy. Idealny do chrupiącego kurczaka i dań z grilla. Prosta i szybka propozycja, która wzbogaci nie jedną potrawę. Taki sos możecie również wykorzystać do różnych sałatek. U nas najlepiej sprawdza się w towarzystwie kęsków z kurczaka , chrupiących polędwiczek z kurczaka (na zdjęciu) oraz rożnych dań z grilla (czy to mięsnych czy warzyw). Polecam. Składniki: 2-3 ząbki czosnku(...)ilość) i majonez. Mieszamy. Następnie dodajemy posiekane listki świeżej bazylii, świeżo mielony pieprz i sól do smaku. Całość mieszamy i próbujemy. Opcjonalnie dodajemy więcej jogurtu (w zależności jakiej gęstości sos chcemy uzyskać) i / lub doprawiamy do smaku. Sos najlepiej schłodzić w lodówce, aby smaki ładnie przeszły. Tak przygotowany sos bazyliowo-czosnkowy podajemy do chrupiącego kurczaka lub dań z grilla. Smacznego
Słodkie okruszkismaki i chcielibyście przygotować coś naprawdę wyjątkowego - polecam tradycyjne gołąbki w nowej odsłonie, zawinięte w delikatne i aromatyczne liście czosnku niedźwiedziego. Dodatkiem do tych małych, zgrabnych gołąbków jest pomidorowy sos, który świetnie łączy się z lekką i świeżą nutą czosnku niedźwiedziego. Drukuj Czas przygotowania 20 min Czas gotowania 1 hr Czas przygotowania 1 hr 10 min Czas przygotowania(...)przygotowania 1 hr 10 min Gołąbki 350 g mięsa wieprzowego mielonego 30 g liści czosnku niedźwiedziego 50 g ryżu basmati 1 łyżeczka czubricy czerwonej 1 jajko pieprz czarny sól Sos pomidorowy 350 ml passaty pomidorowej 150 ml wody 1 mała cebula 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki oleju rzepakowego ½ łyżeczki cukru ½ łyżeczki papryki ostrej pieprz czarny sól Dodatkowo
Wędrówki po kuchniSezon na szparagi właśnie się zaczął. Z tej okazji mam dla Was smaczną i szybką w przygotowaniu zapiekankę ze szparagami, pomidorami i porem na kremowym sosie beszamelowym. Do przygotowania tego przepisu użyłem gotowego ciasta francuskiego. Uważam, że kupne ciasto dużo nie odbiega od tego samodzielnie przygotowanego, a na pewno zaoszczędzicie mnóstwo cennego czasu. W końcu gotowanie ma sprawiać(...)ciasta francuskiego (ok. 275 g) 1 por 2 pomidory 2 łyżki tartego parmezanu natka pietruszki sól, pieprz dodatkowo: 1/2 cytryny (do gotowania szparagów) masło (do wysmarowania formy) SKŁADNIKI na sos beszamelowy: 50 g masła 50 g mąki 1 szklanka mleka 1 łyżka tartego parmezanu sól, pieprz PRZYGOTOWANIE zapiekanki ze szparagami na cieście francuskim: Szparagi myjemy i obłamujemy ze zdrewniałych końcówek
kulinarnyJaSałatka z pora i jajek to nieodzowny element każdego niemal przyjęcia w moim domu. Tym razem sałatka nabrała ostrości dzięki dodaniu sosu chrzanowego. Sałatka z pora i jajek z sosem chrzanowym ma świeży i bardziej wyrazisty smak. U mnie sałatka jest w lżejszej formie, gdyż bez dodatku sera żółtego i z mniejszą ilością majonezu. Sałatka dobrze smakuje zarówno(...)serem, jak i bez niego. Składniki sałatki łączyć z sosem najlepiej tuż przed podaniem, gdyż po pewnym czasie chrzan nieco wietrzeje i sałatka staje się mniej ostra. Mam nadzieję, że lubicie takie sałatki i chętnie je robicie. Koniecznie wypróbujcie z sosem chrzanowym, gdyż z samym majonezem nie jest taka smaczna. Składniki: (na 3 - 4 porcje) 1 duży
Kuchcik gotujezielonych szparagów kilka pieczarek (użyłam brązowych, ale mogą być zwykłe białe) 1 duży ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę kawałek świeżego imbiru startego na tarce o drobnych oczkach 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżeczka brązowego cukru lub miodu szczypta płatków chilli sezam do posypania olej do smażenia (użyłam kokosowego, ale dobrze sprawdzi się sezamowy(...)pieczarek i szparagów? Szparagi umyć i poobłamywać stwardniałe końcówki. Pokroić na mniejsze kawałki (około 1,5cm). Pieczarki pokroić w niezbyt cienkie plasterki. W małej miseczce wymieszać składniki sosu - sos sojowy, ocet ryżowy, brązowy cukier (lub miód) i płatki chilli. Na patelni dość mocno rozgrzać olej i przesmażyć na nim czosnek wyciśnięty przez praskę i imbir starty na tarce o małych
Codzienne GotowanieDanie główne to popisowy numer Steak N' Roll nawiązujący do klasycznej Reuben Sandwich, lecz podany z lekkim twistem. Dostajemy tutaj delikatną bułę maślaną własnego wypieku skąpaną w ziołowym sosie chimichurri. Do tego kapista kiszona, słodka kandyzowana cebulka, szwajcarski ser i najważniejszy element — delikatny mostek wołowy. Mięso jest tak kruche, że aż się samo rozpada pod naporem widelca; jest pełne aromatów(...)poza Festiwalem. Danie główne w Menu A: Steak Sandwich (bułka maślana własnego wypieku / kandyzowana cebula z chili / mostek wołowy peklowany 12 dni / ser szwajcarski / kapusta kiszona/ sałata frezyjska / sos chimichuri). Danie główne wegetariańskie (Menu B) W daniu dla roślinożerców otrzymujemy chrupiące sezonowe warzywa, m.in. kalafiora, brokuły, szparagi i pomidory serwowane z przyjemnym kremowym sosem, granitą z koziego mleka
Food Squarerobota, ale potem trzeba sprawy wziąć w swoje ręce, zakasać rękawy i solidnie wyrabiać ciasto przez 10 minut. Do przepisu na ciasto dodajemy przepis na doskonały, gładki i pyszny sos pomidorowy, który robi się sam! Wystarczy do passaty wrzucić cebulkę, czosnek, liść laurowy i masło. Do pizzy zużyjecie zaledwie kilka łyżek sosu. Resztę włóżcie do lodówki. Będzie jak znalazł kiedy(...)trzeba będzie zrobić szybkie spaghetti z sosem pomidorowym. Przepis na pizzę wzięliśmy od Betty Crocker. Czas: 50 minut Poziom trudności: łatwe Liczba porcji: 2 średnie pizze Składniki: Ciasto 2 i 1/2 szklanki mąki uniwersalnej Torebka suszonych drożdży (7 g) 3 łyżki oliwy 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 2/3 szklanki bardzo ciepłej wody 1 łyżeczka oregano Sos Passata pomidorowa
Niedzielny kucharzsera ze Ślubowa i kiszonymi warzywami ( Malarska 25 słynie ze swoich fermentacji). Dla mnie niezwykle intrygujące połączenie! Do tego na talerzu otrzymujemy kawałki grillowanej cukinii zamiast frytek ze świetnym sosem z wędzoną papryką (taki polski BBQ ). To naprawdę fajny fast slow food w polskim wydaniu! Danie główne w Menu A: Bułka z palonym sianem / sezonowana szarpana kaczka / remulada(...)selera / sos z wędzoną papryką / ser ze Ślubowa / kiszone warzywa / panierowana cukinia. Danie główne rybne (Menu B) Danie główne w Menu B to wizytówka Malarskiej 25 , nagrodzona m.in. na Międzynarodowych Targach w Poznaniu w nieco odświeżonej wiosennej formie. Na talerzu dostajemy naszego poczciwego i zapomnianego już suma z lokalnych stawów. Pieczony w piecu jest prawdziwym rarytasem o delikatnym, słodkim mięsie
Food Squarerobota, ale potem trzeba sprawy wziąć w swoje ręce, zakasać rękawy i solidnie wyrabiać ciasto przez 10 minut. Do przepisu na ciasto dodajemy przepis na doskonały, gładki i pyszny sos pomidorowy, który robi się sam! Wystarczy do passaty wrzucić cebulkę, czosnek, liść laurowy i masło. Do pizzy zużyjecie zaledwie kilka łyżek sosu. Resztę włóżcie do lodówki. Będzie jak znalazł kiedy(...)trzeba będzie zrobić szybkie spaghetti z sosem pomidorowym. Przepis na pizzę wzięliśmy od Betty Crocker. Czas: 50 minut Poziom trudności: łatwe Liczba porcji: 2 średnie pizze Składniki: Ciasto 2 i 1/2 szklanki mąki uniwersalnej Torebka suszonych drożdży (7 g) 3 łyżki oliwy 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 2/3 szklanki bardzo ciepłej wody 1 łyżeczka oregano Sos Passata pomidorowa
Niedzielny kucharzzapiekankę ziemniaczaną. Kilka prostych składników połączonych ze sobą daje niesamowity efekt. No to zaczynamy. Składniki: 1,5 kg dużych ziemniaków 300g boczku 300g pora 300g startego sera sól,pieprz +sos beszamelowy (przepis na ten sos w przepisie z lasagni) link do przepisu Ziemniaczki kroimy na cienkie plastry, boczek w kostkę a pora w talarki/półtalarki. Wrzucamy pokrojonego pora na patelkę(...)chwile dusimy na odrobinie masła aż zmięknie. Zdejmujemy pora z patelni i wrzucamy na nią boczuś żeby się wysmażył. W rondelku przyrządzamy sos beszamelowy (jak przygotować podaję w przepisie na lasagne link do przepisu ). I w zasadzie mamy wszystko gotowe, możemy układać wszystko w naczyniu żaroodpornym. Dzielimy wszystko na 3 części (pokrojone ziemniaki / boczek / por / sos beszamelowy). Na dole naczynia
Smacznie Pysznie Kalorycznieobok niego obojętnie. Bo to nie była prawdziwa włoska pizza. To była domowa pizza, podobna do tych z polskiej pizzerii za rogiem, z górą składników, którą jada się z sosem czosnkowym. I ja tam słowem nie wspomniałam o żadnym Włochu, Kochani Obrońcy Włoskiej Pizzy <3 Składniki: (na 2 cieniutkie pizze) Ciasto : - 300 g mąki typ 00 (przy(...)cienkim cieście typ mąki jest bardzo ważny) - +/- 200 ml letniej wody - 20 g świeżych drożdży - szczypta soli - szczypta cukru Dodatki: - szynka parmeńska - pomidorki koktajlowe - rukola - kulka mozzarelli Sos bazowy: - puszka pomidorów lub 1/2 butelki passaty pomidorowej - cukier - sól - oregano Mąkę przesiewamy do miski, drożdze rozpuszczamy w odrobinie letniej wody z dodatkiem cukru. W mące robimy wgłębienie, wylewamy drożdże, delikatnie rozrabiamy
Cook&LoveSKŁADNIKI: 1 filet z kurczaka dwie duże garści rukoli dwie duże garści roszponki 1 pomarańcza garść winogron (drobne, zielone) garść posiekanych orzechów włoskich łuskane pestki dyni sos: 3 łyżki miodu 1-2 łyżki musztardy 3 łyżki oliwy z oliwek sok z połowy cytryny sok z połowy pomarańczy PRZYGOTOWANIE: Składniki sosu mieszamy, możemy doprawić solą i pieprzem (niekoniecznie). Filet z kurczaka(...)myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, nacinamy i układamy na rozgrzanej patelni grillowej polewając sosem. Grillujemy z każdej strony co jakiś czas polewając. Ugrillowane odkładamy do ostygnięcia. Resztę sosu pozostawiamy do polania sałatki. Rukolę i roszponkę opłukujemy, rwiemy i układamy na dużym talerzu/półmisku. Kurczaka kroimy na małe kawałki i układamy. Pomarańczę obieramy (najlepiej nożem, aby pozbyć się całego albedo
Gotowanie jest łatwe