sosy - 72234 przepisów (strona:452/4816)

Muszle makaronowe nadziane bobem, boczkiem i mozzarellą. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym 142

Cześć! Lubicie nadziewany makaron? Jeśli tak – koniecznie musicie wypróbować ten przepis! Mam dla Was muszle nadziane bobem, boczkiem i mozzarellą. Zapieczone zostały w domowym sosie pomidorowym. Obiad, który znika w 2 minuty. Składniki (2 porcje): 14 muszli makaronowych – conchiglioni Sos pomidorowy: 1 duża żółta cebula 3 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów w puszce (400 g) + 1/4 puszki wody sól(...)grana padano Nadzienie: 200 g bobu 4 plasterki boczku starty ser mozzarella 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Do posypania na końcu: tarty ser grana padano Wykonanie: Zacznij od przygotowania sosu. Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek drobno posiejaj. W rondelku rozgrzej oliwę z oliwek z masłęm i zeszklij cebulę. Dodaj czosnek i smaż 1 minutę. Następnie dodaj pomidory wraz

Moja pasja smaku
Suflet karmelowy 133

u0119, ekstrakt waniliowy i szczypt\u0119 soli. Kiedy cukier si\u0119 rozpu\u015bci gotujemy jeszcze ok. minut\u0119, a\u017c ca\u0142o\u015b\u0107 zacznie wygl\u0105da\u0107 jak sos. Odlewamy 200ml do miseczki do p\u00f3\u017aniejszego podania.\r","Do pozosta\u0142ego sosu dodajemy \u017c\u00f3\u0142tka i m\u0105k\u0119. Mieszamy ci\u0105gle na \u015brednim ogniu, a\u017c(...)u0105cy si\u0119. Najlepiej sprawdzi\u0107 w kokilce testowej Je\u017celi suflet jest niedopieczony, pozosta\u0142e cztery kokilki pieczemy jeszcze 2 minuty. Podajemy od razu z sosem karmelowym podgrzanym delikatnie w czasie pieczenia si\u0119 suflet\u00f3w."]} Nie wiem jak Wy, ale ja po prostu kocham karmel! Mogę go jeść w każdej postaci, a w tym wydaniu jest naprawdę pyszny

Mostek w kuchni
Naleśniki ze szpinakiem zapiekane pod beszamelem 187

zwykłego dania zrobić coś extra ? Pomysłów i sposobów jest wiele, a najprostszym z nich dodanie do dania sosu i ewentualne zapieczenie. Naleśniki ze szpinakiem nie przekonują każdego...sama niezbyt lubię jeść je solo, czyli tak nazwijmy to " na sucho". Ale już naleśniki ze szpinakiem zapiekane w sosie - mmmmm.... - pyszności ! Farsz szpinakowy przełamałam słoną i wyrazistą fetą, dzięki temu, naleśniki nabrały(...)charakteru. Dodatkowo klasyczny sos beszamelowy, złamałam odrobiną kwaśnej śmietany. Może przygotuje dziś na obiad lub kolację zapiekane naleśniki ze szpinakiem ? PRZEPIS NA ZAPIEKANE NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM  Składniki: Ciasto naleśnikowe: 1 jajko 100 ml mleka 100 ml wody gazowanej około 3/4 szklanki mąki  2 łyżki oleju szczypta soli Nadzienie szpinakowe: 250 g świeżego szpinaku 1/2 niedużej cebuli 2 ząbki

kolorowotorcikowo
Sos chilli mango, dressing 206

Połączenie dwóch smaków - słodki z ostrym - najlepsze z najlepszych. W tym roku postanowiłam zrobić sama, najlepszy sos chilli-mango jaki jedliśmy. W przygotowaniu, pomógł mi, niezawodny Tefal CC, ale jeśli nie posiadacie owego cuda - zwykły blender wystarczy i będziecie zajadać się pysznym słodko-ostrym sosem z mango. Idealny do sałatek jako dressing, czy sos do zapiekanek. Spróbujcie! Składniki (na 100ml(...)sosu): - 1 dojrzałe mango - 1-2 papryczki chilli z ziarnami - 1 duży ząbek czosnku - 1 łyżeczka soku z cytryny - 1 łyżka miodu - 2 łyżki oliwy - sól, pieprz* Mango obrać i pokroić na kawałki. Czosnek obrać. Będzie wieczorny grill, będzie pyszny sos! Będzie też przepis 😊 #tefalcuisinecompanion #teamtefal #cookyourselfcom #recipe #mango #chilli #grill #yummy #delicious Post udostępniony przez Cook Yourself (@cookyourself

CookYourself
Przepis #10 Klopsiki w sosie pieczarkowym 198

Witajcie, dzisiaj kolejna odsłona uwielbianych przeze mnie ostatnio klopsików drobiowych. Dzisiaj są one w sosie pieczarkowym podawane z kaszą pęczak oraz sosem tzatziki. Dodatkowo klopsiki nie zostały usmażone lecz upieczone w piekarniku - moim zdaniem smakują zdecydowanie lepiej niż te z patelni. Składniki ( 2- 3 porcje) - połowa zmielonej piersi z kurczaka - pół cebuli czerwonej - 0,5 kg pieczarek - łyżeczka oleju kokosowego(...)podsmażenia - odrobina mąki do obtoczenia  oraz zgęstnienia sosu - łyżka jogurtu naturalnego - 2 szklanki wody - przyprawy: sól, pieprz, papryka wędzona, czosnek, pieprz ziołowy Wykonanie Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Dodajemy do mięsa z kurczaka. Przyprawiamy do smaku. Z tak powstałej masy lepimy klopsy oraz delikatnie obtaczamy je w mące. Piekarnik rogrzewamy do 180 stopni i pieczemy w nim klopsiki

Health-Fit-Life
Spaghetti carbonara z fasolką szparagową 248

fasolki szparagowej. Wyszło super! Czas wykonania: 20 min Ilość porcji: 3 – 4 Składniki: 200 g makaronu spaghetti 100 g fasolki szparagowej (mrożonej) 100 g boczku wędzonego 1 cebula Sos: 100 ml śmietanki 30% – 36% 100 g śmietany 18 % (3 łyżki) 40 g tartego parmezanu 2 żółtka 2 ząbki czosnku ½ łyżeczki soli szczypta pieprzu Dodatkowo: świeże zioła (u mnie bazylia(...)oregano) Przygotowanie: Ugotować makaron i fasolkę szparagową zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Cebulę posiekać, boczek pokroić w niewielką kostkę; podsmażyć na patelni. Sos: Wymieszać wszystkie składniki na sos. Dodać podsmażoną cebulkę i boczek. Makaron i fasolkę szparagową odcedzić, przepłukać zimną wodą i przełożyć z powrotem do garnka lub na dużą patelnie. Całość zalać sosem, wymieszać i podgrzać. Gotowe! Ważne: Spaghetti

KuchniaWeDwoje.pl
Pikantne górki nadziewane albo ogórkowe kimchi 173

takiej postaci pewnie jeszcze nie jedliście ogórków Świeże ogórki kroimy tak, żeby utworzyć “kieszonkę” i nadziewamy je warzywami zalanymi sosem do zwykłego kimchi . Można je od razu skonsumować z ryżem albo kaszą, albo poczekać kilka dni aż sferementują i mieć ogórkowe kimchi Ja lubię obie wersję, ale chyba ciut bardziej lubię wcinać je zaraz po zrobieniu. Świeżutkie i pachnące latem(...)gruntowych 2 łyżki soli Warzywa: 4 ząbki czosnku 1 średnia marchewka 1 duża cebula garść szczypiorku 1 łyżka ziaren sezamu płatki chilli (kilka łyżek w zależności od upodobań) Wegański sos rybny (1/2 porcji sosu rybnego do kimchi ): 1 łyżka tamari (lub sosu sojowego) 1 łyżka cukru kokosowego 30 ml soku z ananasów z puszki 30 ml ciepłej wody Wykonanie: Ogórki

Lamarida.pl
Surówka z sosem Tzatziki 166

Rodzajów surówek jest naprawdę mnóstwo, więc staram się każdego dnia przygotowywać inną surówkę, dzięki temu dostarczam organizmowi różnorodnych witamin a Wy jaki dodatek do obiadu preferujecie? Może l ubicie sos Tzatziki? Jeśli tak, to ta surówka jest właśnie dla Was 😊 Kapusta pekińska w połączeniu z marchwią, kukurydzą i przepysznym sosem Tzatziki. Pyszny dodatek do dania głównego!  Zapraszam 😊 Składniki: kapusta(...)pekińska pół szt, marchew 2 szt, kukurydza konserwowa pół opakowania, sos Tzatziki: ogórek wężowy pół szt, jogurt naturalny lub grecki 7 łyżek, majonez 2 łyżki, czosnek 2 ząbki, posiekany koperek 1-2 łyżki, sól i pieprz do smaku, Sposób przygotowania: Kapustę myjemy i drobno siekamy. Następnie kapustę nasalamy i odstawiamy aż puści sok. Następnie kapustę lekko odciskamy. Dodajemy obraną

kulinarne odsłony pati
Pizza po bolońsku 310

Pizza z przepysznym sosem bolońskim, czyli z mięsem w aromatycznym sosie pomidorowym pachnącym śródziemnomorskimi ziołami. Oprószona obowiązkowo serem, najlepiej w dużej ilości :) Jedna z najlepszych pizz jakie jadłam :) Ciasto na pizzę wykonałam z idealnie nadającej się do tego mąki – mąka na pizzę włoską tym „00” od Młynów Stoisław SOS DO PIZZY: 300 g mięsa mielonego wieprzowego(...)rozgnieciony czosnek. Zeszklić i dodać mięso mielone. Smażyć krótko, mieszając i rozdzielając kawałki mięsa. Kiedy lekko się obsmaży, wlać przecier pomidorowy i koncentrat. Dobrze przyprawić i dusić, aż sos zgęstnieje. Sos musi być na tyle gęsty, że przejeżdżając łyżką po dnie patelni, dwie części nie będą się zlewały. Odstawić do wystudzenia. Wyrośnięte ciasto na pizzę przegnieść jeszcze raz i rozwałkować

https:KKuchniaMniam
Big Mac - wersja domowa ! 279

BURGERY: 500 g mięsa mielonego (najlepsze byłoby wołowe, ale ja miałam wieprzowo-wołowe) połowa cebuli szczypta czosnku granulowanego 1 łyżeczka musztardy delikatesowej (możecie dać ostrzejszą 1 łyżeczka maggi lub sosu Worcester 1 łyżeczka zimnej wody 2 jajka sól pieprz słodka papryka SOS DO BIG MACA 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy  odrobina octu winnego 1 łyżka maggi lub sosu(...)wszystko dokładnie wyrabiamy ręką. Z masy formujemy kulki, a następnie spłaszczamy ręką tworząc kotlety. Smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron. Na 4 kanapki Big Mac potrzeba 8 kotletów. SOS DO BIG MACA: W miseczce umieszczamy majonez, musztardę, ocet oraz maggi i mieszamy łyżeczką. Następnie dodajemy pokrojoną drobno cebulę oraz ogórek korniszony, doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką, czosnkiem granulowanym

Gotuj z Mąką
Polędwiczki wieprzowe z truskawkami w sosie balsamicznym 175

musy, ciasta i tarty … wszystko już było. Dlatego na zakończenie truskawkowych żniw proponuję Wam inną opcję – wytrawne polędwiczki wieprzowe z truskawkami w sosie balsamicznym, a na pocieszenie przypomnę, że są też takie gatunki truskawek, które owocują pod koniec lata. Będzie więc dogrywka. Przepis zainspirowany propozycją Pascala Brodnickiego(...)używał tu suszonych owoców. Nota bene, ja też tak robię, w zimie. Polędwiczki wieprzowe z truskawkami w sosie balsamicznym – przepis Składniki: ok. 500 g polędwiczek wieprzowych 1/2 kg pokrojonych truskawek pół szklanki octu balsamicznego czerwona cebula płatki migdałowe masło klarowane do smażenia 50 g zwykłego masła do sosu sól świeżo mielony pieprz

Patchwork
Zapiekanka spaghetti ze szpinakiem i mięsem mielonym 182

Pyszna zapiekanka spaghetti ze szpinakiem, sosem pomidorowym i mięsem mielonym pod beszamelem to propozycja na niebanalny obiad. Zasmakuje wszystkim miłośnikom makaronów. Składniki: ok 250 g makaronu spaghetti puszka pomidorów cebula 250 g mięsa mielonego 200 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku 150 g sera żółtego sól, pieprz, zioła prowansalskie, bazylia, papryka ostra, pieprz ziołowy Beszamel: 1,5 szklanki mleka(...)podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodajemy mięso mielone. Kiedy oba składniki się usmażą dodajemy zmiksowane pomidory z puszki. Całość przyprawiamy do smaku i dusimy przez chwilę. Do sosu pomidorowego dodajemy makaron i całość mieszamy. Na osobnej patelni rozgrzewamy olej i przez chwilę podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie dodajemy szpinak, podlewamy odrobiną wody i dusimy do miękkości liści. Przygotowujemy

e-PrzepisyKulinarne
Verrine z kurczakiem, kaszą, natką pietruszki i oliwkami 173

mięta  zgrillowane lub gotowane mięso z kurczaka lub indyka  oliwki nadziewane migdałami lub papryką lub czarne oliwki  marchewka  sól i pieprz do smaku  opcjonalnie sos z mango i tamaryndowca lub sos miętowy Przygotowanie Kaszę gotuję i pozostawiam do wystudzenia. Mięso drobiowe (gotowane lub zgrillowane) kroję na niewielkie kawałki. Natkę pietruszki (lub miętę) drobno siekam(...)małych szklaneczkach układam warstwami: ugotowaną kaszę, natkę pietruszki albo miętę, kawałki kurczaka, ozdabiam oliwkami i plasterkami surowej marchewki. Dodatkowo można podać do przyprawienia sos z mango i tamaryndowca lub sos miętowy, który świetnie podkreśli smak verrine. Smacznego ;)  Ps. Sos miętowy, sos z mango i tamaryndowca, komosa ryżowa są dostępne m.in. w sklepie internetowym Kuchnie Świata

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
SAŁATKA CEZAR Z KURCZAKIEM 247

idziemy na wesele planowane od 2 lat więc by było nieciekawie…). Wtedy na ratunek przyszły nam sałatki. Jedną z naszych faworytów była sałatka cezar z kawałkami kurczaka. Domowy sos przygotowuje się chwilę i jest dużo lepszy niż sklepowy, a kurczak oraz pieczywo dają uczucie sytości. Sałatkę śmiało można serwować na obiad, ale równie dobrze sprawdzi się na kolację. Polecam(...)przyprawą do kurczaka i przesmażyć kilka minut na oleju. Kromki chleba również pokroić w kostkę i przygrzać na patelni ( można użyć tej po przesmażeniu kurczaka ), żeby zrobić grzanki. Zrobić sos – do wysokiego naczynia dać majonez, jogurt, musztardę, wlać sok z cytryny i wodę. Rybki anchovis drobno pokroić. Dodać trzy do sosu, a pozostałe 6 zostawić na koniec do sałatki. Czosnek

kuchniabellissima.wordpress.com
Msemen- marokańskie naleśniki z polskim miodem 206

marokańskie naleśniki, w których zakochaliśmy się od pierwszego kęsa, ale za to z naszym polskim miodem.  Msemen dostawaliśmy na śniadanie w Essaouira, właśnie z miodem tymiankowym, albo z sosem miodowy.  Była też marmolada morelowa, ale nie cieszyła się takim powodzeniem jak sos miodowy. Braliśmy te naleśniki ze sobą na plaże i tam chyba smakowały najlepiej.  Czasem kupowaliśmy(...)Souku, jeszcze ciepłe, prosto z gorącej blachy. Pyszne są ! Koniecznie spróbujcie i koniecznie z miodem, lub sosem miodowym- wszak Polski miód jest najlepszy ! Miód budzi zawsze u mnie wspomnienia z dzieciństwa i wakacje u babci Lusi. U niej zawsze był najlepszy miód.  Od sąsiada z sąsiedniej pasieki. Bywało że mogliśmy wyjadać taki jeszcze nieodwirowany z kawałkami wosku pszczelego

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk