Tortilla to jeden z moich ulubionych fastfoodów, do której często zmieniam dodatki. Dlatego dzisiaj przedstawiam kolejną propozycję na moim blogu na jej podanie. Tym razem z tuńczykiem i sosem jogurtowo-majonezowym. Polecam wypróbować ten przepis fanom tortilli! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: placki ( przepis ) 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (135 g po odsączeniu) kawałek świeżego ogórka 1/2 czerwonej cebuli sałata(...)lodowa 1/2 czerwonej papryki 1/2 pomarańczowej papryki Sos: 2 łyżki majonezu 1 łyżka naturalnego jogurtu greckiego sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Składniki sosu wymieszać razem w miseczce. Doprawić solą i pieprzem. 2. Ogórka umyć, pokroić w kostkę. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki. Sałatę umyć, osuszyć. Tuńczyka odsączyć
Danka Pichcipatelnia malakser/robot kuchenny piekarnik blaszka do pieczenia papier do pieczenia SKŁADNIKI: TAPENADA czarny sezam – 100g oliwki czarne – garść miód – 1 łyżka czosnek – 2 małe ząbki sos sojowy – 1 łyżeczka pieprz – szczypta sok z cytryny – do smaku SOS POMIDOROWY pomidory, pelati lub malinowe – 2 szt. czosnek – 1 ząbek bazylia suszona(...)neico ostygł. 3. TAPENADA (5 min) Do robota kuchennego lub blendera dodaj letni sezam. Miksuj pulsacyjnie do uzyskania mokrego piasku. Następnie dodaj garść oliwek, miód, rozgnieciony czosnek, oraz sos sojowy i ponownie zmiksuj do uzyskania jednolitej pasty. Pod koniec dopraw pieprzem oraz sokiem z cytryny do smaku. W razie potrzeby dodaj więcej jakiegoś składnika (np. oliwek lub soli), żeby dopasować
Nerds Kitchenogniem około 3 cm kawałek imbiru obrany ze skórki i przypieczony nad ogniem 3-4 obrane i rozgniecione ząbki czosnku opcjonalnie 5-6 suszonych grzybów shitake 6 łyżek sosu sojowego Wolno pieczona wieprzowina - przygotowuję dzień wcześniej 50 dag boczku lub karkówki 2-3 cebule dymki w całości, ale jeśli akurat nie macie to możecie je zastąpić(...)porem 3 cm kawałek imbiru obrany ze skórki 1 łyżka oleju pół szklanki sake, ale można ją zastąpić wytrawnym cherry, a w ostateczności czystą wódką pół szklanki sosu sojowego 1 szklanka wody 4 łyżki cukru Ramen z wieprzowiną - dodatki makaron pszenny ramen upieczony boczek lub karkówka po 1 jajku ugotowanym na miękko do każdej porcji 150 g pędów bambusa
Kulinaria - potrawy z różnych stron światalistopadowe dni, a do tego rozpieści kubki smakowe fuzją smaków – aromatyczne mango, dojrzałe o tej porze roku pomarańcze, chrupiący szpinak i krewetki, słona szynka, a całość polana obłędnym sosem na bazie musu z mango, soku z pomarańczy, imbiru, musztardy i miodu! Ciekawe doznania gwarantowane *Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie Ugotuj(...)smaż dosłownie po 1,5 minuty z każdej strony. Na koniec posól je dwiema szczyptami soli. Szpinak umyj i oderwij długie, twarde łodyżki. Mango obierz, odłóż 1/4 owocu (do sosu), a resztę pokrój na plasterki. 1 pomarańczę obierz ze skóry, następnie obierz z białej błonki, a potem małym nożem powykrawaj z niej miąższ. Efekt powinien być taki – kawałki pomarańczy
Eat me! Fit me!pieczonego kalafiora od dłuższego czasu i jesteśmy w nim zakochani. Spaghetti z pieczonym kalafiorem to specjalność sycylijskiej kuchni. Poniższy przepis pochodzi z cooking.nytimes.com. Polecamy Wam też pieczonego kalafiora z sosem romesco. Czas : 35 minut Poziom trudności: łatwy Liczba porcji: 2 Składniki: Kalafior – mała główka 1-2 opakowania makaronu spaghetti Tarty parmezan Siekana bazylia lub pietruszka do posypania Sól(...)pieprz Sos pomidorowy 400 ml passaty pomidorowej Pół główki cebuli 1 ząbek czosnku 1 łyżka masla Liść laurowy Przygotowanie: Krok 1 Zagotuj w garnku 2-3 litry wody, dość mocno posól, jak wodę do gotowania makaronu. Umyj kalafiora i podziel na różyczki. Wrzuć do wrzątku i blanszuj (gotuj) przez 2 minuty. Wyciągnij kalafiora łyżką cedzakową i przełóż do naczynia żaroodpornego
Niedzielny kucharzBitki ze schabu w sosie musztardowym, z dodatkiem białego wina wytrawnego. Kruche mięso w kremowym sosie na bazie dwóch rodzajów musztard - francuskiej oraz delikatesowej, z dodatkiem serka mascarpone i śmietanki kremówki. Pyszny obiad! Dzięki musztardzie sos nabiera dość intensywnego smaku, a serek mascarpone oraz śmietanka dodają lekkiej nuty słodyczy. W połączeniu z delikatnym mięsem całość komponuje się znakomicie. Świetnie smakuje(...)około 35-40 min. W wysokim na naczyniu mieszamy ze sobą serek mascarpone z śmietanką. Dodajemy musztardę francuską oraz delikatesową i wszystko dokładnie mieszamy, do uzyskania jednolitej konsystencji. Przygotowany sos dodajemy do mięsa na patelni i mieszamy, aż ładnie się rozprowadzi. Na końcu dodajemy białe wino wytrawne (w wersji dla dzieci zamiast wina dodajemy 1 łyżkę soku z cytryny
Kuchnia MagdaLenyBitki ze schabu w sosie musztardowym, z dodatkiem białego wina wytrawnego. Kruche mięso w kremowym sosie na bazie dwóch rodzajów musztard - francuskiej oraz delikatesowej, z dodatkiem serka mascarpone i śmietanki kremówki. Pyszny obiad! Dzięki musztardzie sos nabiera dość intensywnego smaku, a serek mascarpone oraz śmietanka dodają lekkiej nuty słodyczy. W połączeniu z delikatnym mięsem całość komponuje się znakomicie. Świetnie smakuje(...)około 35-40 min. W wysokim na naczyniu mieszamy ze sobą serek mascarpone z śmietanką. Dodajemy musztardę francuską oraz delikatesową i wszystko dokładnie mieszamy, do uzyskania jednolitej konsystencji. Przygotowany sos dodajemy do mięsa na patelni i mieszamy, aż ładnie się rozprowadzi. Na końcu dodajemy białe wino wytrawne (w wersji dla dzieci zamiast wina dodajemy 1 łyżkę soku z cytryny
Kuchnia MagdaLenymięso zastępuje świetnie czerwona soczewica. Udanego Halloween. LAZANIA z SOCZEWICĄ I CUKINIĄ Składniki: 9 płatów makaronu lasagne 1 duża cukinia 100 g sera mozzarella 1 pomidor świeży sos: 3/4 szkl. czerwonej soczewicy 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 mała marchew 1 puszka pomidorów 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1/2 szkl. bulionu szczypta soli i pieprzu szczypta oregano Przygotowanie(...)sos: Cebulę siekamy drobno, czosnek przeciskamy przez praskę i szklimy na oliwie. Do Cebuli z czosnkiem dodajemy startą drobno marchew oraz soczewicę. Smażymy 3-4 minuty, po czym dodajemy pomidory z puszki z całym sokiem, koncentrat pomidorowy i bulion. Smażymy aż sos odparuje i zacznie gęstnieć. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz oregano. Cukinię kroimy w plastry
Bon appetit mon amieWieprzowina w grzybowym sosie to pomysł na smaczny obiad. Do przygotowania tego dania potrzebujemy wieprzowiny bez kości np karkówki, schabu lub szynki. Suszone grzyby dodane do sosu w którym dusi się mięso wnoszą niesamowity aromat i smak. Danie świetnie komponuje się z kaszami np pęczakiem, kaszą jęczmienną perłową, gryczaną, jaglaną czy bulgurem w towarzystwie sałaty. PRZEPIS NA WIEPRZOWINĘ W GRZYBOWYM(...)SOSIE Składniki na wieprzowinę w grzybowym sosie: 500g wieprzowiny bez kości 1 garść suszonych borowików 1 cebula 1 łyżka masła klarowanego ghee – przepis 3 łyżki mąki 1 kostka bulionu ekologicznego sól himalajska pieprz majeranek Jak zrobić wieprzowinę w grzybowym sosie: Mięso kroimy w plastry i lekko rozbijamy młotkiem do mięsa. Mięso oprószamy solą i panierujemy w mące. Na rozgrzanym
Dorota Smakuje