Serves: 1 Prep Time: 10 min. – Cooking Time: 25 min. – Total Time: 35 min. Idealne wręcz połączenie koziego sera, fig i batatów. Wszystko posypane szczypiorem i skropione sosem balsamicznym. Ingredients ✔batat - jeden średni (250g) ✔figa - 1szt. ✔ser kozi (rolada) - 50g ✔szczypior, świeże chilli - dowolna ilość ✔oliwa z oliwek - 2 łyżeczki (10g) ✔przyprawy - sól, pieprz, sos balsamiczny (najlepiej domowej(...)patelni rozgrzewamy resztę oliwy i podsmażamy pokrojony szczypior z chilli ok. 4 min. 5 Na talerzu układamy bataty, figi, posypujemy serem i szczypiorem z chilli. Całość polewamy odrobiną sosu balsamicznego (najlepiej domowego). Smacznego! Nutrition ok. 500 Calories 64g Carbohydrates 21g Fat 10g Fiber 15g Protein 11g Sugar { "@context": "http://schema.org?utm_source=rss&utm_medium=rss", "@type": "Recipe
Martyna Cooksulec. Jest w nim melasa ( więc wiele minerałów), ciemny cukier muscovado ( zdobyłam przez internet, bo sklepie gnie udało mi się znaleźć). W ogóle stwierdzam, że nie jadłam lepszego sosu. Kiedy go podacie do stołu zabierzcie ze sobą dzbanuszek sosu aby jeszcze przy gościach polać wierzch ciasta. Niech cały skąpie się w sosie ;) Można zrobić wersję wegańską czy bezglutenową. Zamieńcie tylko(...)jaja temp. pokojowa 2 łyżeczki proszku do pieczenia ( ja dałam 1 pełną łyżeczkę sody- wolę sodę od proszku) 200 g daktyli 1 łyżeczka sody szklanka wrzątku Sos toffi 75 g masła ( lub oleju kokosowego) 150 gram cukru muscovado 100 ml śmietanki ( lub śmietanki kokosowej) Przygotowanie ciasta: Daktyle zalać szklanką wrzątku, dodać sodę. Odstawić aż zmiękną ( u mnie
AZgotuj!marchew 1 cebula 1 łodyga selera naciowego 2 ząbki czosnku 2 ł yżeczki zi ó ł prowansalskich s ó l, pieprz oliwa z oliwek Sos beszamelowy 500 ml mleka 50 g masła 50 g m ą ki pszennej ga ł ka muszkata ł owa s ó l, pieprz **** INGREDIENTI 250 g di lasagne(...)masło, dodajemy mąkę. Całość mieszamy, ciągle trzymając na małym ogniu ok. 2 minut. Nie przerywając mieszania, d olewamy letnie mleko . Sos doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatałową. Sos gotujemy ok. 3 minut do uzyskania kremowej konsystencji. Lasagne Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Na dno formy
La grande e la piccola cuocaKopytka z sosem grzybowym z suszonych grzybów i ćwikłą Dziś mam dla Was przepis na pyszny bezmięsny obiad. Domowe kopytka z sosem grzybowym na bazie suszonych grzybów. Dla mnie coś cudownego. Taki sos jest wyjątkowo aromatyczny i naprawdę prosty w przygotowaniu. Warto pokusić się o jego przygotowania teraz, gdy przygotowujemy najróżniejsze farsze na bazie suszonych grzybów. Dzięki temu można(...)razu przygotować pyszny obiad i jedno z świątecznych dań Ja właśnie tak zrobiłam. Namoczyłam ciut więcej grzybów. Część wykorzystałam do dzisiejszego sosu grzybowego, a resztę do pysznych drożdżowych pasztecików na święta. Jak kopytka z sosem grzybowym, to koniecznie do tego ćwikła z chrzanem. Ja uwielbiam takie połączenie. Szukając naprawdę dobrych produktów warto sięgnąć po produkty firmy Moryń . Kilka słów
Słodkie okruszkiOpis Pieczone skrzydełka z kurczaka w sosie żurawinowym: Pieczone skrzydełka z kurczaka w sosie żurawinowym to nowa odmiana tradycyjnego przepisu na pieczone skrzydełka. Zazwyczaj kiedy myślimy o pieczonych skrzydełkach z kurczaka to na myśl przychodzi nam przepis na pikantne skrzydełka czy skrzydełka w chrupiącej panierce. Dzisiaj zapraszam Was na mój nowy pomysł na przygotowanie skrzydełek. Są to pikantne skrzydełka, które(...)podaję w towarzystwie słodkiego sosu żurawinowego . Słodycz żurawiny przełamuje nam ostry smak skrzydełek. Takie połączenie jest nieziemskie. Polecam Wam mój przepis zarówno jako pomysł na obiad czy też kolację na przyjęcia, np. na zbliżające się święta Bożego Narodzenia. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania główne czy też przepisy na Boże Narodzenie . Składniki: 1 kg skrzydełek z kurczaka
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneŚledzie w sosie musztardowym , to przepyszna przekąska idealna na świąteczny stół, ale i na każdą inną okazję. Taką sałatkę śledziową szykuje się błyskawicznie. Przygotowanie śledzi w sosie musztardowym nie zajmie Wam więcej niż 10 minut. To wspaniała odmiana od tradycyjnych śledzi w oleju lub śmietanie. Jak przygotować śledzie w sosie musztardowym? Aby śledzie w sosie musztardowym smakowały najlepiej(...)kilka godzin przed planowaną uroczystością. Możemy wykorzystać śledzie z zalewy octowej lub śledzie a la matjas. Śledzie kroimy na pół lub mniejsze kawałki, a następnie zalewamy lub mieszamy z sosem musztardowym. Później wystarczy już tylko wstawić śledzie na kilka godzin do lodówki, aby smak ładnie przeszły. Przepis na pyszne śledzie w sosie musztardowym czeka na Was na Blix.pl
Słodkie okruszkiwszyscy uwielbiają śledzie, dlatego dzisiaj proponuję filety rybne, tzw. ryba po japońsku. Nie wiem kto wymyślił tę nazwę, ale ryba jest wyśmienita. Zapiekane filety w cieście naleśnikowym w sosie słodko-kwaśnym z chrupiącymi warzywami są bardzo dobre. Gorąco polecam nie tylko na Wigilię, ale też na inne okazje (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1/2 kg filetów z ryby (po rozmrożeniu) olej(...)smażenia Ciasto naleśnikowe: 1 jajko 1/3 szklanki mleka 3 łyżki mąki pszennej sól, pieprz Sos: 2 papryki (u mnie jedna czerwona, jedna zielona) 2 cebule 4 nieduże ogórki konserwowe 1 i 1/2 szklanki wody 6 łyżek octu 1/4 szklanki oleju 3 łyżki cukru 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka soli 4 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Danka PichciTortilla to jeden z moich ulubionych fastfoodów, do której często zmieniam dodatki. Dlatego dzisiaj przedstawiam kolejną propozycję na moim blogu na jej podanie. Tym razem z tuńczykiem i sosem jogurtowo-majonezowym. Polecam wypróbować ten przepis fanom tortilli! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: placki ( przepis ) 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (135 g po odsączeniu) kawałek świeżego ogórka 1/2 czerwonej cebuli sałata(...)lodowa 1/2 czerwonej papryki 1/2 pomarańczowej papryki Sos: 2 łyżki majonezu 1 łyżka naturalnego jogurtu greckiego sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Składniki sosu wymieszać razem w miseczce. Doprawić solą i pieprzem. 2. Ogórka umyć, pokroić w kostkę. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki. Sałatę umyć, osuszyć. Tuńczyka odsączyć
Danka Pichci