filety z kurczaka przyprawa do gyrosa 200g makaronu świderki 10 dkg pieczarek 1 cebula 1 puszka mieszanki warzywnej (groszek, kukurydza, marchew, fasola) 20 dkg żółtego sera olej do smażenia Sos: 2 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku *** Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu *** *** Mięso z kurczaka kroimy w kosteczkę(...)mieszamy- tak aby całe mięso było nią pokryte. Następnie podsmażamy krótko na patelni ciągle mieszając i studzimy *** *** Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy z drobno pokrojoną cebulą *** *** Przygotowujemy sos: majonez łączymy z jogurtem i ketchupem, dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku i dokładnie mieszamy *** *** Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy połowę ugotowanego makaronu *** *** Makaron polewamy połową sosu *** *** Następnie wykładamy odsączone z zalewy warzywa
Blog z ApetytemSałatka ze szpinakiem i malinami – to sałatka zaledwie z trzech składników, nie licząc oczywiście składników na sos. Jest lekka i pyszna, idealna jako przekąska na upalne dni. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka ze szpinakiem i malinami to moim zdaniem połączenie idealne. Lekko kwaśne maliny plus słony ser feta i do tego szpinak – a to wszystko polane słodko-kwaśnym sosem(...)malinami – Składniki: Składniki na sałatkę ze szpinakiem: 4 garście szpinaku świeżego, np. Baby – ok. 100 g 125 g świeżych malin ok. 130 g sera feta Składniki na sos do sałatki szpinakowej: 4 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego 4 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki miodu 2 łyżeczki musztardy delikatesowej *opcjonalnie możecie dorzucić do sałatki garść podprażonych pestek dyni
Kulinarne Przebojedyni 1 łyżka ziaren konopi Uwaga: Doskonałej jakości syropy klonowe można kupić w sklepie Kuchnie Świata , natomiast produkty z konopi są dostępne w sklepie Dom Konopi Przepisy na sosy do sałatki z arbuzem, serem feta i szpinakiem do wyboru jeden z poniższych wariantów sos miodowy: 2 łyżki oliwy, 1 łyżka płynnego miodu, 2 łyżki soku z limonki cytryny, sól(...)pieprz do smaku sos klonowy: 2-3 łyżki syropy klonowego i 1 łyżeczka soku z limonki sos cytrynowo-miodowy: 3 łyżki soku z limonki, 1,5 łyżki płynnego miodu Jak zrobić sos do sałatki z arbuzem Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i odstawić na pół godziny. W przypadku sosów z dodatkiem miodu mieszać do czasu, aż miód całkowicie się
Cztery Fajerymięso i warzywa będą miękkie (gotowałam jeszcze przez 10 minut, czyli łącznie cały gulasz gotował się ok. 30 minut). Na koniec zabielić gulasz śmietaną. W tym celu odlać chochlę sosu do miseczki, dodać czubatą łyżkę śmietany i dokładnie wymieszać. Następnie całość przelać z powrotem do garnka z gulaszem i wymieszać. Tuż przed podaniem oprószyć danie posiekaną natką pietruszki. Smacznego! (adsbygoogle(...)push({}); Gulasz z indyka fit Wedle uznania możecie jeszcze bardziej odchudzić gulasz z indyka , np. zamiast śmietany dodając jogurt naturalny niskotłuszczowy (najlepiej poniżej 2% tłuszczu). Nie zaleca się zagęszczać sosu mąką, gdyż podnosi ona kaloryczność dania oraz indeks glikemiczny. Jeśli Wasze warzywa puściły nieco więcej soków i wydaje się Wam, że sos mimo wszystko wyszedł jednak za rzadki, to możecie
Kulinarne PrzebojeSpaghetti z chorizo i krewetkami z dodatkiem szparagów to wyśmienite i bardzo aromatyczne danie. Idealne połączenie aromatycznego i pikantnego chorizo z delikatnym smakiem krewetek i zielonych
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Dzisiaj pięknie prezentująca się przystawka, która na pewno zaskoczy gości Przygotowałam kwiaty z ciasta, nadziewane kulką ryżu z dodatkiem sosu sojowego i owiniętą plasterkami wędzonego łososia. Środek kwiatów posypałam rozgniecionym czerwonym pieprzem. Nie tylko ciekawie wyglądają, ale również są bardzo smaczne. W trakcie smażenia w głębokim tłuszczu, płatki pięknie się rozwijają, tworząc kwiat. Płatki są delikatne i kruche, dlatego należy(...)opcjonalnie) szczypta soli Ciasto nr 2: 1/2 szklanki mąki pszennej 50 g masła szczypta soli Nadzienie: 5 plasterków łososia wędzonego na zimno MOWI 50 g ryżu 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego pieprz Dodatkowo: olej do głębokiego smażenia rozgnieciony czerwony pieprz Przygotowanie: Ciasto nr 1: Do miseczki wsypać mąkę. Dodać sól, masło i wodę wymieszaną z barwnikiem spożywczym. Wygniatać ciasto
Oryginalny smakRobisz obiad mięsny i nie masz pomysłu z jaką surówką go podać? Może sięgniesz po pyszną surówkę z młodej kapusty białej. Surówka z młodej kapusty z sosem czosnkowym Biała kapusta do kupienia jest już z tego sezonu. Plusem takiej młodej kapusty jest to, iż jest ona delikatniejsza i bardziej miękka od tej, która leżakuje przez zimę. Z takiej młodej kapusty(...)pietruszki 1 mała papryka czerwona 2 duże ząbki czosnku 1 łyżeczka soli szczypta pieprzu 2 łyżki oleju słonecznikowego 1 łyżka soku z cytryny Jak zrobić surówkę z kapusty z sosem czosnkowym . Kapustę poszatkować albo pokroić nożem na cienkie paski. Włożyć do miski, lekko przyklepać dłonią. Marchew obrać, pokroić w słupki albo zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Natkę pietruszki drobno
mecooksdajemy pokrojony na małe kawałki pomidor i pietruszkę, mieszamy, dodajemy wino i trochę wody. Trzymamy jeszcze 2-3 minuty na ogniu, na koniec dodajemy posiekaną pietruszkę i koniec. Śmietankowy sos: 100ml śmietany 18% OSM Krasnystaw 50ml, twaróg OSM Krasnystaw albo bryndzy. Łyżka oliwy z oliwek. Śmietanę mieszamy z twarogiem albo z bryndzą i odrobiną oliwy. Dekorujemy talerz. SZPARAGI Z SOSEM(...)laurowe, sól i gotujemy. Dodajemy ocet i redukujemy do czasu aż na patelni pozostanie półtorej łyżki płynu. Dodajemy kilka łyżek śmietany i mieszamy. Następnie etapowo dodajemy kawałki masła aż sos nabierze idealnej konsystencji. Nastawiamy wodę na szparagi. Dodajemy do niej odrobinę soli i cukru. Odłamujemy zdrewniałe końcówki. Szparagi gotujemy 3-4 minuty. Odcedzamy. Podajemy z sosem i świeżo młotkowanym pieprzem
Słodkie okruszkiLubię czasem dodać coś od siebie i urozmaicić te dania, które znamy z rodzinnego domu. Taka odrobina finezji i szaleństwa, można by powiedzieć. Tym razem trafiło na pulpeciki w sosie. Niby taki klasyk, a można z nim nieźle podziałać, aby uzyskać zupełnie odmienione danie! Wystarczy zajrzeć do lodówki, trochę pozawijać, doprawić, wymieszać, poczarować i voila! :) PULPETY Z FETĄ W SOSIE(...)szynki 1/2 posiekanej cebuli, najlepiej podsmażonej 1 jajko 3 łyżki bułki tartej suszone oregano suszona bazylia suszony czosnek sól i pieprz 1/2 kostka sera typu feta Składniki na sos: 1 duża posiekana cebula 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę liść laurowy kilka ziaren ziela angielskiego 1 puszka pomidorów krojonych bez skóry 3/4 szklanki bulionu 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
W kuchni Karmel-itkirobi się bardzo szybko. Gotowanie z 4 godzin skróciło się do 45 minut. Mięso z tego przepisu wychodzi bardzo miękkie. Praktycznie samo się rozpada. Pulled pork w połączeniu z sosem z gotowania doskonale nadaje się do podania na ciepło na obiad. Dla mnie nawet lepsze jest w wersji na zimno na kanapkach. Takie kanapki to też świetna opcja na pożywny(...)obiad w gorące dni. 1 kg łopatki wieprzowej 200 g keczupu pikantnego 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki miodu 1 papryczka chili Łopatkę kroimy na 2-3 kawałki. W miseczce mieszamy keczup, sos sojowy, miód i pokrojoną drobno papryczkę. Mięso nacieramy tak przygotowanym sosem i przekładamy wszystko do szybkowaru. Dolewamy około 1 szklanki wody (powinno być jej tyle, by sięgała
Dieta bez mlekaSałatka na wypasie... z brokułami, pomidorkami koktajlowymi, jajkiem na twardo, wędzonym łososiem oraz kiełkami rzodkiewki, podana z sosem czosnkowym na bazie jogurtu i ziarnami słonecznika. Pychota! Jest ona syta i pożywna, dlatego może spełniać funkcję zarówno kolacji, lunchu, jak i obiadu. Do tego jest zdrowa! To prawdziwa skarbnica witamin i minerałów, a dodane kiełki poprawiają wchłanianie wartości odżywczych z pożywienia(...)Składniki sałatki można przygotować wcześniej, zapakować do lunchboxa i zabrać ze sobą na wynos, a dopiero przed zjedzeniem polać sosem czosnkowym. Smacznego! Składniki: (3-4 porcje) 1 brokuł 3 jajka ok. 15 szt. pomidorków koktajlowych 100 g łososia wędzonego (warto wybrać takiego z hodowli ekologicznej) garść kiełków rzodkiewki garść ziaren słonecznika Sos: 3 łyżki jogurtu naturalnego 1-2 ząbki
Kuchnia MagdaLenySałatka na wypasie... z brokułami, pomidorkami koktajlowymi, jajkiem na twardo, wędzonym łososiem oraz kiełkami rzodkiewki, podana z sosem czosnkowym na bazie jogurtu i ziarnami słonecznika. Pychota! Jest ona syta i pożywna, dlatego może spełniać funkcję zarówno kolacji, lunchu, jak i obiadu. Do tego jest zdrowa! To prawdziwa skarbnica witamin i minerałów, a dodane kiełki poprawiają wchłanianie wartości odżywczych z pożywienia(...)Składniki sałatki można przygotować wcześniej, zapakować do lunchboxa i zabrać ze sobą na wynos, a dopiero przed zjedzeniem polać sosem czosnkowym. Smacznego! Składniki: (3-4 porcje) 1 brokuł 3 jajka ok. 15 szt. pomidorków koktajlowych 100 g łososia wędzonego (warto wybrać takiego z hodowli ekologicznej) garść kiełków rzodkiewki garść ziaren słonecznika Sos: 3 łyżki jogurtu naturalnego 1-2 ząbki
Kuchnia MagdaLenysobotnią przekąskę przygotowałam tarteletki z haggisem i sosem whisky . Jest to wybitnie szkockie danie, do jego przygotowania wykorzystałam najbardziej tradycyjne szkockie składniki - haggisa oraz whisky. Tarteletki z haggisem świetnie smakują z konfiturą z czerwonej cebuli , polane sosem na bazie szkockiej whisky. Gorąco polecam wypróbować to danie! Fanom haggisa z pewnością zasmakuje, a może przekonają się do niego osoby, którym wcześniej(...)haggis nie smakował. Tarteletki z haggisem i sosem whisky Składniki: Na ciasto: 180g mąki krupczatki 120g masła 1 jajko sól Na farsz: opakowanie haggisa dobrej jakości Sos whisky: 150ml śmietany 20ml szkockiej whisky (użyłam Jury 10-letniej) po pół łyżeczki musztardy gładkiej i gruboziarnistej sól, pieprz mały listek laurowy kilka kropli z cytryny (opcjonalnie) Przygotowanie: Przygotowanie ciasta
Codzienne GotowanieDzisiejsza propozycja to totalny misz masz. Ale jaki pyszny. Połączenie makaronu, mięsa i sosu. Zapraszam na obiadek. Co nam trzeba? 300 g makaronu spaghetti polędwiczka wieprzowa- ok 300g świeży szpinak-opakowanie z popularnych sklepów olej rzepakowy do smażenia ser mozzarella w wiórkach 200g przyprawy: sól, pieprz ziołowy, słodka i ostra papryka 2 czubate łyżki sosu pomidorowego sos: 200ml ciepłego mleka(...)samą patelnię co robiło się mięso. Podlewamy wodą, dusimy do miękkości. Doprawiamy lekko solą i pieprzem do smaku. W dużej misce mieszamy makaron z kawałkami polędwiczki i sosem pomidorowym. Sos: Ciepłe mleko roztrzepujemy z jajkami. Wlewamy do makaronu z mięsem, mieszamy. W brytfance – lekko natłuszczonej, wykładamy połowę makaronu, układamy na tym połowę szpinaku i posypujemy połową sera mozzarella (100g
Latosiowydom