sosy - 72734 przepisów (strona:436/4849)

TATAR Z TUŃCZYKA Z MANGO 209

się ono również w tym przypadku - tatar wyszedł wyśmienity. Składniki tatara: 200 g świeżego tuńczyka (bez przerostów) Niewielki kawałek pora Papryczka chilli lub jalapeño (u mnie obydwie- po kawałku) Sos do tatara: olej sezamowy - około łyżki sos sojowy tamari - około dwóch łyżek plaster świeżego imbiru syrop z agawy - około łyżki sriracha lub inna pikantna pasta - pół łyżeczki garść świeżej kolendry(...)podania: Zmiksowane z kolendrą dojrzałe mango (można dodać chilli i posiekaną kolendrę) Rukola, ogórek, sos sojowy, olej sezamowy, uprażony sezam. Stek z tuńczyka siekamy, mieszamy z porem, chilli i sosem.  Osobno - jak żółtko w tradycyjnym tatarze z wołowiny, podałam sos z mango.  Żeby danie miało formę sałatki podałam je na rukoli ze świeżym ogórkiem i prażonym sezamem, skropione

Cytryna&Co.
Smażony łosoś w sosie szpinakowo-pomidorowym 198

Magda Smak soczystego, dobrze upieczonego łososia broni się sam, ale dodanie do niego kremowego sosu, ze świetnie pasującymi do siebie, prostymi składnikami, wynosi rybę na nowy wymiar smakowy. Początkowo upieczona, a następnie chwilę duszona w sosie ryba jest perfekcyjnie przygotowana a pomidorowo-szpinakowy sos idealnie pasuje do jej delikatnego mięsa. Do podania ze świeżym pieczywem – uwielbiam kawałkami bagietki zbierać(...)sos do ostatniej kropli. Składniki (na 2 duże lub 4 małe porcje): 500g filetów z łososia 3 małe dojrzałe pomidory 2 duże garści świeżego szpinaku 2 łyżki oleju 4 ząbki czosnku 200ml śmietanki kremówki sól i pieprz do smaku   Przygotowujemy składniki – pomidory myjemy, delikatnie nacinamy skórkę na krzyż, wstawiamy do miski i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na 5 minut

Smaczna Strona
Ryba w sosie pomidorowym na obiad 150

Witam serdecznie, dzisiaj chciałabym zaproponować przepis na rybę w sosie pomidorowym z cieciorką, którą możemy podać z kaszą, pieczywem, ryżem lub ziemniakami. Danie jest bardzo smaczne, więc polecam wypróbować przepis.  Do przygotowania ryby w sosie pomidorowym będziemy potrzebowali: około 600 g filetu z dorsza lub innej ryby 400 g cieciorki konserwowej (po odsączeniu) 700 g passaty pomidorowej 1 papryczka(...)gustu) do smaku sól, pieprz olej do smażenia ja użyłam passaty bez dodatku cukru, więc do smaku dodałam ksylitol (można dodać cukier) Link do filmiku z przepisem: Ryba w sosie pomidorowym Przygotowanie: Cebulę kroję w cienkie półplasterki. Umytą papryczkę, oczyszczam z nasionek, drobniutko kroję i dodaję do cebuli. Jeżeli nie mamy papryczki, to danie możemy doprawić ostrą papryką mieloną. Umytego

Uwaga Babcia Gotuje
Kurczaczki Buffalo 239

Kurczaczki buffalo Chrupiące i soczyste kawałki kurczaka w aromatycznym i lekko słodkawym sosie al’a Buffalo to pyszna przekąska, która świetnie sprawdzi się na każdym przyjęciu i nie tylko. Palce lizać!     Składniki: 2 filety z kurczaka 1 łyżka słodkiej papryki pół łyżeczki ostrej papryki 1 łyżka soli 1 łyżeczka mielonego pieprzu 2 ząbki czosnku (starte lub przeciśnięte(...)olej do smażenia Ciasto: 2 jajka 0,5 szklanki mąki pszennej Sos: 50g masła 2 ząbki czosnku (starte lub przeciśnięte) 2 łyżki ketchupu 1 czubata łyżka miodu 1 łyżka sosu terayaki 1 łyżka sezamu       *** Mięso z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na średniej wielkości kawałki *** *** Mięso przekładamy do miski, obsypujemy przyprawami (solą, pieprzem, papryką i czosnkiem), mieszamy

Blog z Apetytem
Lepki kurczak słodko-pikantny 193

szalona, że rozmyślam o tym jak robią to w tych wszystkich chińskich knajpkach, że ich kurczak jest zawsze idealnie soczysty w środku, z chrupiącą panierką dokładnie pokrytą lepki, przepysznym sosem… Na szczęście moja ciekawość została zaspokojona a sposób na takiego kurczaka w końcu odkryty! Jest to zasługa mąki ziemniaczanej, która wierzcie lub nie, pokrywa kurczaka i chroni go przed(...)utratą wilgoci, a w komplecie z jajkiem i mąką pszenną tworzy chropowatą, chrupiącą panierkę, która chłonie i oddaje wszystkie soki mojego pikantnie-owocowego sosu. Składniki (na 2-3 porcje): 2 filety z kurczaka 1 jajko 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej dużo oleju do smażenia 3 łyżki niskosłodzonego dżemu brzoskwinionego, morelowego lub pomarańczowego sok z 1 pomarańczy

Smaczna Strona
„Country chicken” udka duszone w sosie paprykowym 158

Country chicken” udka duszone w sosie paprykowym „Country chicken” to pyszne danie , może nie wygląda elegancko ale jest nieziemskie. Poza walorami smakowymi , jest też proste w wykonaniu i zawiera przystępne cenowo składniki . Cóż ekonomia , brak czasu i praktyczność rządzą naszym życiem na co dzień i nie ma co zaprzeczać … No chyba że jest się Rockefellerem(...)papryki 1 łyżeczka cukru trzcinowego sól ,pieprz do smaku dodatkowo : smalec kurzy ( lub inny tłuszcz , jeśli nie hodujecie kur i nim nie dysponujecie ) maką rozrobiona z woda do zagęszczenia sosu Udka , solimy , obsmażamy na smalcu na patelni , do momentu aż się porządnie przypieką . Przekładamy do brytfanki . Cebulę również rumienimy i dokładamy do kurczaka . Podlewamy dwoma szklankami wody . Dodajemy pokrojone łodygi

Ogrodnik w podróży
Quesadilla ze szpinakiem i fetą 222

tylko świetny pomysł na szybkie i pyszne danie główne, ale także na przystawkę/ przekąskę dla niespodziewanych gości. U mnie ten przepis zawsze się sprawdza, a jedynie farsz oraz sosy ulegają zmianie. W zamrażarce zawsze warto mieć zapas kilku rodzajów mrożonych warzyw, które sprawdzą się jako baza do wykonania farszu. Jeżeli chodzi o tortille to kwestia czasu i kulinarnych ambicji(...)wykonane z mąki pełnoziarnistej. W zamrażarce dziś natknęłam się na mrożony szpinak, dlatego u mnie dziś zielona wersja quesadilli ze szpinakiem i serem feta. Do takiego zestawienia idealnie pasuje sos jogurtowo- czosnkowy. Oczywiście najlepszy w domowym wykonaniu. Wystarczy kilka składników i zdrowy, pyszny sos gotowy! Składniki: 2 sztuki tortilli pełnoziarnistej 2/3 opakowania sera feta 1 opakowanie szpinaku mrożonego

Tradycyjna Kuchnia
KOTLECIKI Z KAPUSTY KISZONEJ 135

behavior:url(#default#VML);} Kotleciki są chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku. Składniki: Kotleciki: 500 g ziemniaków 500 g kapusty kiszonej 1 średnia cebula 1 jajko sól pieprz Sos pieczarkowy: 5 - 6 pieczarek 2 łyżki śmietany 18% 1 średnia cebula ok. 1 łyżki mąki - do zagęszczenia sosu Dodatkowo: bułka tarta olej Przygotowanie: Kotleciki - ziemniaki obrać, ugotować w wodzie(...)rozgrzać olej i na małym ogniu usmażyć kotleciki na złoty kolor z obu stron. Po zdjęciu z patelni kotleciki położyć na papierowym ręczniku, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.  Sos pieczarkowy - Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Poddusić na oleju. Następnie pieczarki oczyścić, pokroić w półplasterki i dodać do cebuli. Dusić do momentu odparowania wody spod pieczarek. Doprawić solą

Ciastka - domowe słodkości
Buddha Bowl z soczystą piersią kurczaka, komosą i surowymi warzywami 181

smakować będzie równie dobrze. Na obiad zjedzony w domu albo na lunch do pracy: pyszna, soczysta pieczona pierś z kurczaka z dodatkiem komosy ryżowej i surowych warzyw, z lekkim sosem jogurtowym. Zdrowe jedzenie – to takie proste! Buddha Bowl to nie każda kolorowa miska owoców, jogurtu, musli czy matematycznie ułożona sałatka którą widzicie w social media – ten bardzo zdrowy trend rozpoczął(...)plastry, skrapiamy sokiem z cytryny. Rozkładamy awokado na sałacie. Pierś z kurczaka kroimy w cienkie plastry, rozkładamy po połowie piersi pośrodku każdej z misek. Wierzch dekorujemy kiełkami i skrapiamy sosem jogurtowym, który elegancko łączy wszystkie smaki. Jak zrobić sos – wymieszajcie wszystkie składniki, osólcie i dopieprzcie do smaku.   Buddha Bowl możecie naszykować z wyprzedzeniem i zabrać na drugi dzień

Karo in the Kitchen
Pełnoziarniste naleśniki z mięsem mielonym, kaszą, pieczonymi burakami i ciecierzycą 195

Zdecydowanie miałam problem z nazwą posta, bo gdybym miała wymienić wszystkie istotne składniki, to nazwa musiałaby brzmieć: Pełnoziarniste orkiszowe naleśniki z mięsem mielonym, kaszą, pieczonymi burakami i ciecierzycą, polane sosem jogurtowym czosnkowym i zapieczone w piekarniku. Mimo skromnego dodatku żółtego sera, naleśniki w takim wydaniu to samo zdrowie. Przede wszystkim same naleśniki są już zdrowszą wersją tradycyjnych, do tego buraki(...)ciecierzyca, a całość podana z odchudzonym sosem na bazie jogurtu greckiego. Troszeczkę pracy przy nich jest, ale za to wychodzi sporo porcji. SKŁADNIKI Naleśniki: 3 jajka duża szczypta soli i pieprzu 300 ml mleka 100 ml wody 50 ml oleju rzepakowego 150 g mąki orkiszowej jasnej typ 450 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej Farsz: 1 kg buraków 1 puszka ciecierzycy

Passions hobbies life
Surówka z marchewki i bakalii, z imbirowym winegretem 222

danym momencie wygodnie.   Szykujemy sobie blender ręczny z końcówką-ubijaczką albo ręczną ubijaczkę balonową. W wysokim naczyniu, takim do którego zmieści się końcówka blendera – mieszamy ze sobą składniki sosu w odpowiedniej kolejności .   Wkładamy starty na najdrobniejszych oczkach tarki korzeń imbiru, miód i musztardę. Dokładnie mieszamy. Wlewamy ocet jabłkowy, dodajemy przyprawy : sól, pieprz i cynamon. Wszystko razem dokładnie mieszamy(...)już teraz, do rozpuszczenia miodu i soli. Dopiero do tej mieszanki powoli wlewamy olej, cienką strużką , cały czas ubijając sos. Gotowy, zemulsyfikowany sos próbujemy – może potrzebuje jeszcze odrobinę soli, pieprzu, cynamonu albo miodu? Dodajemy sos do surówki i bardzo dokładnie mieszamy wszystko razem. Gotowe! Surówkę można jeść od razu po przygotowaniu, ale jeszcze lepsza jest po kilku godzinach, kiedy smaki

Karo in the Kitchen
GOTOWANE ĆWIARTKI Z KURCZAKA + PYSZNY SOS ŚMIETANOWY Z WARZYWAMI 217

gotowane, większość preferuje wszystko co smażone. Ja wręcz przeciwnie. U mnie smażone - przeważnie tylko dla męża i rodziny. Ja  lubię wszystko co gotowane, i zalane delikatnym, przeważnie śmietanowym sosem. Tym razem "pod nóż" poszły ćwiartki z kurczaka, które ugotowałam w rosole, i podałam w towarzystwie warzyw: marchewki, groszku, pietruszki i  szczypiorku. W sezonie letnim dodaję jeszcze pokrojoną(...)selera 1 pietruszka opakowanie małych marchewek mała 200g puszka groszku (lub mrożona mieszanka marchewka z groszkiem) 2 ząbki czosnku śmietana 18% szczypiorek sól pieprz 1 łyżka mąki do zaciągnięcia sosu Wykonanie: Ćwiartki myjemy pod bieżącą wodą. Wkładamy do garnka, zalewamy bulionem. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, odrobinę soli .Gotujemy na małym ogniu około 20 minut, po czym dodajemy seler

Walijskie Pichcenie
Sałatka z tortellini z sosem bazyliowym. 190

Sałatka z tortellini z sosem bazyliowym powstała zupełnie przypadkiem, ponieważ brakowało mi wegetariańskiego dania na imprezę. Okazała się hitem, zniknęła z półmiska jako pierwsza. Na następną imprezę zrobiłam jej podwójną porcję i znów nie zostało nic na talerzu.  Ta sałatka weszła do kanonu dań imprezowych mojego domu ;) Składniki: 250 g świeżych tortellini z ricottą i szpinakiem 3 łyżki nasion(...)dyni 3 łyżki tartego parmezanu duża garść rukoli listki z kilku gałązek bazylii Sos bazyliowy: pęczek bazylii lub bazylia z 1 doniczki sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 2 łyżki tartego parmezanu duża szczypta soli (najlepiej himalajskiej) 1/3 szkl. oliwy z oliwek extra virgin szczypta mielonego czarnego pieprzu 2-3 łyżki wody (dodać ewentualnie jeśli sos jest za gęsty i słabo

Codziennik Kuchenny
Schab w sosie własnym 175

Przepisy na podstawowe dania są najczęściej wyszukiwane na mojej stronie. Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem jak zrobić schab w sosie własnym. Niby proste – prawda? ale nie każdy wie jak go zrobić, tak aby schab nie wyszedł suchy a sos ciemny i gęsty. Podzielę się dzisiaj z Wami moim przepisem na schab w sosie własnym, który ja podałam(...)delikatnie rozbić) przyprawiamy solą i pieprzem i smażymy na dobrze rozgrzanej patelni na oleju, aż schab się ładnie zbrązowieje – jest to właśnie „ten” sekret brązowego sosu! Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, przyprawiamy solą i pieprzem, olej i również ją brązowimy. Następnie zalewamy wodą tak, aby woda przykryła mięso i dusimy pod przykryciem, na małym ogniu, aż cebula

CookYourself
Koreańskie bulgogi z tofu i brokułów 132

które tradycyjnie jest niewegańskie. Ale w roślinnej wersji też można je robić Kiedyś podałam Wam przepis na bulgogi z boczniaków, a dzisiaj z tofu i brokuła. Oczywiście sekretem jest sos, który sprawia, ze całość smakuje wybornie. Bulgogi z tofu to idealne danie na obiad, kolację albo lunch do pracy. Polecam Składniki: 300 g twardego tofu naturalnego 1 duża cebula(...)niewielkiego brokuła sos: 3 łyżki sosu sojowego 2 ząbki czosnku 1 łyżka prażonych ziaren sezamu 1 łyżeczka oleju sezamowego 1-2 łyżki syropu z agawy (do smaku) szczypiorek lub pietruszka oraz ziarna sezamu do dekoracji olej do smażenia * Tutaj znajdziecie przepis na bulgogi z grzybów boczniaków. Wykonanie: Tofu odciskamy z wody ręcznikiem papierowym i kroimy na niewielką kostkę. Na patelni

Lamarida.pl