filety z kurczaka (250 g) • 3 łyżki mąki ziemniaczanej • 1 jajko • 3 łyżki mąki pszennej wymieszanej z 1 łyżeczką słodkiej papryki, 1 łyżeczką suszonego czosnku • olej do smażenia SOS 1 cebula 4 ząbki czosnku 2 łyżki oleju Po 3 łyżki: sosu sojowego, oleju sezamowego, słodkiego sosu chili, octu ryżowego, miodu 4 łyżki ketchupu szczypta chili w proszku DO PODANIA: uprażony(...)szerokim garnku, na średnim ogniu, rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Dodajemy cebulę i czosnek. Smażymy 5 minut, często mieszając, aż cebula będzie szklista i miękka. Nie rumienimy. Dodajemy pozostałe składniki sosu i zagotowujemy. Odstawiamy z ognia i przed dodaniem obsmażonych kurczaków ponownie zagotowujemy (sos powinien lekko "mrugać"). Do jednego talerza wsypujemy mąkę ziemniaczaną, do drugiego wbijamy jajko i roztrzepujemy. Do trzeciego
cool and mintyUwielbiam przepis od pierwszego kęsa puchatej, świeżo upieczonej bułki. Bułeczki z drożdżowego ciasta na pizzę, pieczone w naczyniu żaroodpornym z dipem 4 sery. Pomimo serowego sosu, całość jest przyjemna i nietłusta. Dodatek dobrego jakościowo salami pepperoni uzupełnia całość. Przepis może wydawać się pracochłonny, jednak przy nabraniu wprawy robi się praktycznie sam. Po zarobieniu ciasta pizzowego, ciasto drożdżowe wyrasta samo przez(...)Ilość 12 bułek Przygotowanie 1 godz. Pieczenie 20 min. Kalorie 310 kcal Odrywane bułeczki z ciasta pizzowego pieczone z dipem 4 sery i salami pepperoni. Puchate bułki z sosem serowym. Składniki: BUŁECZKI PIZZOWE 300 g mąki pszennej 125 ml ciepłej wody 25 ml ciepłego mleka 15 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli morskiej DIP SEROWY
ProstePesto.plwędzony 1 starty ząbek czosnku ½ startej cebuli 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżka majonezu 1 łyżka musztardy Dijon lub innej Kilka łyżek oleju Sól Pieprz Ulubione dodatki do burgerów Sos 1 łyżka majonezu 1 łyżka musztardy Dijon 1 łyżka keczupu 1 łyżka sosu sriracha lub innego pikantnego) Przygotowanie: Krok 1 Zetrzyj na tarce o małych oczkach cukinię oraz cebulę, odciśnij(...)mocno słona – i popieprz. Jeszcze raz zmiksuj. Krok 2 Dodaj do masy mięso, majonez i musztardę. Zmiksuj kilkoma pulsacyjnymi ruchami. Masa nie musi zmiksowana na gładko. Krok 3 Przygotuj sos. Włóż do miseczki majonez, musztardę, sos sriracha i keczup. Wymieszaj. Krok 4 Zwilż dłonie olejem. Uformuj burgery o średnicy większej niż bułki, do których będą wkładane. Rozgrzej na patelni
Niedzielny kucharzPamiętam sosy Uncle Ben’s z dzieciństwa! Zarówno ten słodko-kwaśny, jak i śmietanowo-pieczarkowy. Oj jak mi wtedy on smakował. Postanowiłam odtworzyć jego smak i proszę Państwa – oto on – sos słodko-kwaśny a’la Uncle Ben’s! Do tego sosu pasuje kurczak, indyk a nawet krewetki! Składniki (6 litrowych słoików): 3 kg pomidorów(...)soli Pomidory obieramy ze skórki kroimy w kostkę, cebulę kroimy w kostkę. Pomidory i cebulę wkładamy do garnka, dodajemy sól i gotujemy 1 godzinę. Dodajemy pokrojone w kostkę ananasy (sos odlewamy do miseczki – przyda się później) i paprykę oraz pozostałe składniki, gotujemy jeszcze 20 minut. Sok z ananasa mieszamy z mąką ziemniaczaną i dodajemy do gotującego sosu. Zagotować. Gorący
CookYourselflasu wybrać się nie mogę, ale gdy tylko dostaję grzyby to jestem niesamowicie wdzięczna i cieszę się jak dziecko. Tym razem zapraszam na klasykę – polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym. Ja podałam je na puree z ziemniaków i selera a dodatkiem były warzywa pieczone w maśle orzechowym. Domownicy podeszli do tego sceptycznie, ale później zajadali się wszystkim ze smakiem. Zuzia(...)wprawdzie nie lubi sosów i zjadła same mięso z puree i warzywami, ale tak też można Polędwiczki: 2 polędwiczki wieprzowe 2 łyżeczki suszonego rozmarynu 1 łyżka klarowanego masła czarny pieprz sól morska Polędwiczki umyj, pozbaw błonek, a następnie natrzyj solą morską, czarnym pieprzem utłuczonym uprzednio w moździerzu i rozmarynem. Odstaw na pół godziny. Na patelni rozgrzej łyżkę klarowanego masła
dom-agi.plCiekawe danie i w miarę proste do przygotowania (jeśli opanujemy dzielenie królika na kawałki – opis pod przepisem). Królik duszony w sosie musztardowym to przepis Pascala, pochodzący z książki “Pascal kontra Okrasa”. Naszym zdaniem królik duszony wg czasu podanego przez Pascala, jest zbyt twardy, dlatego wszystkim miłośnikom mięciutkiego mięsa, odchodzącego łatwo od kości polecam wydłużenie czasu duszenia, aż do uzyskania odpowiedniej(...)czasu mieszając (jeśli lubimy mięsko mięciutkie i odchodzące od kości radzę wydłużyć dwukrotnie czas duszenia, a nawet dłużej). Odkryć potrawę. Jeśli mamy dużo płynu, a chcemy mięć gęsty sos, należy go zredukować, gotując na większym ogniu przez chwilę. Następnie dodać śmietankę i igły z 3 gałązek rozmarynu (pozostałe zachować na później). Dodać musztardę, wymieszać. Przykryć i gotować jeszcze
Moja DelicjaRozmarynowo-miętowy mus z białej czekolady polany czekoladowym sosem to istny raj dla podniebienia. Mus wymaga schłodzenia w lodówce, więc najlepiej przygotowania zacząć dzień wcześniej. Mus można podać w kieliszkach małych lub dużych (porcja dla ogromnych łasuchów), ale również można podać go na małych talerzykach w formie małej, słodkiej przystawki. Składniki musu: 25 g + 200 g śmietany(...)mleka 4 duże listki mięty 1 gałązka rozmarynu (długość około 10 cm) 100 g dobrej białej czekolady Składniki sosu czekoladowego: 50 g dobrej jakościowo czekolady gorzkiej (72% kakao) 40 g mleka (+ parę łyżek w razie potrzeby) Przygotowanie: Przygotować mus: 25 g śmietanki i 25 g mleka zagotować wraz z listkami mięty i połową gałązki rozmarynu (drugą połowę zachować). Zdjąć
Moja Delicjanajlepiej zagrodowy, z wolnego wybiegu lub ekologiczny) 1 łyżka nasion kolendry 3 cm kawałek imbiru 2 pędy trawy cytrynowej skórka i sok z limonki, sparzonej i wyszorowanej 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka sosu sojowego 200 ml mleka kokosowego 3 ząbki czosnku 3 czerwone papryczki chilli bez pestek i błonek garść świeżej kolendry 2-3 zielone dymki 300 g makaronu(...)zbierzcie tłuszcz) i przecedzić do czystego garnka. Mięso obrać z kości i porwać na kawałki. Makaron ryżowy ugotować wg instrukcji na opakowaniu. 300 g makaronu ryżowego Bulion zagotować, dodać sos rybny, sos sojowy, mleko kokosowe, pokrojone w plasterki ząbki czosnku i chilli oraz łodyżki świeżej kolendry (listki zachować). 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka sosu sojowego 200 ml mleka kokosowego
Moja DelicjaSkrzydełka pieczone w sosie ketchupo wym to pyszna propozycja na niezbyt skomplikowany obiad. Mimo swojej prostoty tak przygotowany kurczak smakuje rewelacyjnie. Mięso wychodzi miękkie, aromatyczne i doskonale łączy się z lekko słodkim, pomidorowym sosem. To kto się skusi na taki obiadek? Skrzydełka pieczone w sosie ketchupowym - składniki: około 5-7 skrzydełek z kurczaka (można użyć(...)innych części kurczaka) Marynata: 1 łyżka oleju 3/4 łyżeczki papryki słodkiej (u mnie wędzona) pieprz, sól 2 listki laurowe Sos: 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka oleju 1/2 szklanki ketchupu łagodnego (1 szklanka = 250 ml) 1/2 szklanki wody 1 listek laurowy 1 szczypta bazylii (solidna) sól, pieprz Skrzydełka pieczone w sosie ketchupowym - przygotowanie: Umyte i osuszone skrzydełka
Di gotujetylko dostaliśmy pierwsze w tym roku grzyby, zaczęliśmy główkować, co by tu z nich ugotować. No i przypomnieliśmy sobie o świetnym przepisie na kurczaka w sosie grzybowym. Minęła niecała godzina, a my mieliśmy gotowy przepyszny obiad. Przepis na kurczaka w sosie grzybowym Składniki: 500 gramów świeżych grzybów leśnych (u nas tym razem podgrzybki), 500 gramów piersi z kurczaka (2 pojedyncze(...)cebule, 400 ml śmietany 18 proc. i tyle samo ciepłej wody, natka pietruszki, sól, pieprz, olej. Jak zrobić kurczaka w sosie grzybowym? Kurczaka pokrój w niedużą kostkę, oprósz solą i pieprzem, na głębokiej patelni rozgrzej olej i przesmaż mięso na dość dużym ogniu, aby lekko się zrumieniło. Następnie zdejmij z patelni i odstaw. Teraz na tę samą patelnię wrzuć oczyszczone
Kulinarna PolskaSkładniki: 300 g ketchupu 150 g koncentratu pomidorowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki miodu 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki sosu Tabasco 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka octu jabłkowego 2 łyżeczki słodkiej papryki szczypta ostrej papryki Sposób wykonania: Cebulę oraz czosnek drobno szatkujemy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy(...)cebulę z czosnkiem i smażymy do zeszklenia. Dodajemy ketchup, koncentrat pomidorowy, miód, sos Tabasco, sos sojowy, sok z cytryny oraz musztardę. Smażymy przez kolejne 5 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy do sosu ocet, słodką i ostrą paprykę, mieszamy. Podajemy na ciepło lub zimno jako dodatek do potraw
Qchnia po prostuSkładniki: 500 g piersi z kurczaka 300 g przecieru pomidorowego (passata) 25 g koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku 2 łyżki cukru 20 ml sosu sojowego 20 ml octu balsamicznego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki chilli 1/2 łyżeczki wędzonej papryki Sposób wykonania: Czosnek drobno szatkujemy, wrzucamy do garnka, dodajemy przecier pomidorowy, koncentrat, sos sojowy, ocet balsamiczny oraz wszystkie przyprawy. Zagotowujemy(...)gotującego się sosu wrzucamy pokrojonego na kawałki kurczaka (ok. 7cm). Garnek przykrywamy i gotujemy około 20 minut. Po tym czasie mięso wyjmujemy z sosu i przy pomocy widelców rozrywamy je na kawałki zgodnie z kierunkiem włókien. Kurczak z powrotem wrzucamy do sosu, doprawiamy do smaku, mieszamy i gotujemy przez kolejne 15 minut na małym ogniu pod przykryciem. Kurczaka podajemy
Qchnia po prostuzweganizować - szczególnie polecamy brodet z boczniaka i boczniaka niby rybkę z blitwą . Od niedawna śledzimy dokonania Pana Roberta na YouTubie i kompletnie zakochaliśmy się w jego spaghetti w sosie z pomidorów i wina, czyli Pašta Šuta. Lekko zmodyfikowaliśmy ten przepis, dodatkowo od siebie dodając natkę pietruszki i wegański parmezan. Jeśli macie ochotę zobaczyć Pana Roberta w akcji link(...)całą kuchnię. 4) Do garnka wrzucamy wszystkie zioła i gotujemy na średnim ogniu przez około 30 minut. Po tym czasie przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Sos dusimy przez kolejną godzinę. 5) Z sosu wyciągamy gałązkę rozmarynu i liście laurowe. Na tym etapie sos powinien być mocno zredukowany - mniej więcej do 1/4 początkowej objętości. Do sosu wlewamy
Roślinożerni urlopowiczeSkładniki: Sałatka lodowa Filet z kurczaka 2 pojedyncze Ogórek gruntowy 2 średnie Papryka czerwona Cebula czerwona mała Sos ziołowo - koperkowy do przygotowania z saszetki np. sos sałatkowy knorr Pomidorki cherry 200 g Sól Pieprz Oregano Fileta pokroić w kosteczkę doprawić solą, pieprzem i oregano. Podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Przygotować sos koperkowo- ziołowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jeśli(...)używacie gotowych sosów możecie przygotować swój ulubiony. Do miski porwać sałatę. Polać połową przygotowanego sosu. Dodać pokrojoną paprykę, ogórki i pomidorki. Dodać fileta z kurczaka całość wymieszać, Udekorować kilkoma pomidorami oraz czerwoną cebulą. Całość polać pozostałym sosem. Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy: Polub mnie na Facebooku Zapraszam do oglądania filmu
Kulinarne przygody