duszy gra. My wsypaliśmy tymianek, rozmaryn, oregano i paprykę dla koloru. I wreszcie kiełbaski. Zamiast frankfurterek może być zwykła kiełbasa, kiełbasa biała, albo chorizo. Jednego tylko będziemy bronić: sosu. Składa się z dwóch rodzajów musztardy, jogurtu i czosnku. Warto trzymać się przepisu i dodać musztardę francuską, bo ziarenka gorczycy świetnie aromatyzują dresing i smakowicie pękają w ustach jak musztardowy kawior(...)musztardowego sosu zapiekanka z frankfurterkami byłaby znacznie uboższa w smaku. Składniki: 8 frankfurterek 4 jajka 4 duże ziemniaki lub 6 średnich 3 marchewki 3 pietruszki Kawałek selera korzeniowego (szklanka po pokrojeniu) Kilka plastrów kapusty grubości około 2 cm każda 5 łyżek oleju – podzielone na dwie porcje 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka czosnku
Niedzielny kucharzBoczniaki a’la strogonow, czyli mocno aromatyczny sos pomidorowo-śmietankowy zawierający ogórki kiszone, oraz boczniaki jako zamiennik mięsa . Poza smakiem, bardzo lubię w tym daniu to, że można je przygotować w jednym garnku ! Ponadto, jest to danie wegańskie i niskowęglowodanowe, idealne dla osób na diecie keto lub low carb Wiecie, że strogonow oryginalnie nazywany był Boeuf Stroganow od nazwiska(...)strogonow Składniki cebula (100 g) 2 ząbki czosnku (10 g) 3 łyżki oleju (30 g) opakowanie boczniaków (250 g) 2 ogórki kiszone (100 g) 2 łyżki sosu sojowego (20 g) łyżeczka cukru lub słodziku (5 g) łyżeczka musztardy (10 g) łyżka koncentratu pomidorowego (25 g) łyżeczka papryki słodkiej łyżeczka papryki
WegePrzepisIndyk z sosem rzodkiewkowym i purée z marchwi bez soli. Bez wątpienia to kolejne proste i zdrowe danie w mojej kolekcji. Indyk z sosem rzodkiewkowym i purée z marchwi to już trzecie danie bez dodatku soli, które przyrządzam dla Elżbiety . Do przygotowania potrawy używam niezmiennie oliwy z Domu Oliwnego , bo gdzież indziej jak nie w Grecji, dojrzewają najlepsze oliwki. Chciałoby(...)się powiedzieć, że najlepsze oliwki są na… Olimpie. Ale wracamy do naszego indyka w sosie rzodkiewkowym. Pomysł na danie wpadł mi do głowy, kiedy zobaczyłem w pracy fioletowe marchewki. Ciężko pracując w pocie czoła, wykonując polecenia Elżbiety , która jest moim przełożonym, obmyślałem, co takiego można zrobić z marchewki. W związku z tym, że wczoraj pisałem, by danie było
RafalCookpracy, dlatego pierwsze danie powinno być raczej proste, aby finał jego działań był uzyskany dość szybko. Pierwsze danie możecie przygotować z przepis na spaghetti z pulpetami z indyka w sosie pomidorowym. Indyk jest smacznym i łatwym do obróbki mięsem. Mięso indyka zawiera wiele minerałów i witamin: B3, B6, B12, D, potas, białka i ma niską zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych(...)zwraca uwagę Pani dietetyk dr inż. Joanna Neuhoff-Murawska (ekspert programu „Indyk z Europy - pod skrzydłami jakości”). Ilość porcji: 4 Składniki na spaghetti z pulpetami z indyka w sosie pomidorowym: 400 g mielonego mięsa z indyka 400 g makaronu pełnoziarnistego spaghetti 1 puszka krojonych pomidorów 1 jajko 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 3 łyżki bułki tartej 10 ml oliwy
Kuchcik gotujesięgać do połowy udek nie ma ich przykrywać. Po tym czasie wsyp pokrojoną paprykę i pomidory z puszki. Duś pod przykryciem, na małym ogniu, aż kurczak będzie miękki, gdyby sos odparował, dolejcie ponownie 1/2 szklankę wody. Gotowego kurczaka, wyciągnij z sosu . Sos przelej przez sitko, najlepiej metalowe, przecierając przez nie rozgotowane warzywa. Do przecedzonego, przetartego sosu, wlej 200 ml śmietany(...)kremówki i doprowadź do wrzenia, gotuj na małym ogniu aż sos samoczynnie się zagęści poprzez redukcję-odparowanie. Ponownie umieść udka w sosie i trzymaj jeszcze chwilę na ogniu, żeby się zagrzały. Serwuj z galuszkami na gorąco Smacznego! Artykuł Paprykarz z kurczaka i galuszki, pyszny obiad z Węgier pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżywzględu na składniki użyte w tym daniu jak cienko pokrojony stek z polędwicy wołowej, smażony z papryką zieloną, chili i kokosem na koniec wszystko jest zwieńczone idealnym sosem z wody-mleka kokosowego, sosu sojowego i Tabasco, sprawia, że danie jest pyszne i naprawdę egzotyczne. Drobna ciekawostka związana z Mauretanią, która jest godna uwagi, to taka, że w Zatoce Nawazibu(...)steka 125 g polędwicy wołowej 250 g zielonek papryki ja użyłem Padron 150 g płatków kokosowych 1 papryczka chili 3 ząbki czosnku 200 ml mleka kokosowego płynnego 5 łyżek sosu sojowego 3 łyżki Tabasco 2 łyżki mąki kukurydzianej 5-7 łyżek wody 3-5 łyżek oleju z orzeszków ziemnych Sól Pieprz świeżo zmielony Ryż biały Jeśli chcesz się dowiedzieć
RafalCookznika bardzo szybko :) Z obaczcie przygotowanie sałatki krok po kroku na poniższym filmie : Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube Moja warstwowa sałatka z tuńczykiem i jajkiem zawiera sos koperkowy na bazie majonezu i jogurtu greckiego. Taki sos jest zdecydowanie mniej kaloryczny niż sam majonez, ale jeśli wolicie możecie użyć tylko majonezu. Sałatka przygotowana z samym majonezem ma wyraźniejsze(...)warstwy - jogurt jest rzadszy i sos będzie troszkę spływał. Wybór należy do Was :) Sałatka z tuńczykiem, ryżem, jajkiem i kukurydzą może być przygotowana w wielkiej, dużej, okrągłej misce - to dobre rozwiązanie, gdy spodziewacie się wielu gości. W takim przypadku należałoby zwiększyć proporcje składników razy dwa. Możecie dorzucić do niej inne ulubione składniki - dobrze sprawdzą się na przykład ogórki konserwowe
Lekcje w kuchniporcje Przygotowanie 30 min. Pieczenie 20 min. Kalorie 250 kcal Swojski kebab w bułce od podstaw. Chrupiący chleb turecki z sezamem wypełniony mięsem z kurczaka, sałatką i pikantnym sosem czosnkowym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: CHLEB TURECKI 500 g mąki pszennej 7 g drożdży instant 1 łyżeczka soli morskiej 100 g gęstego jogurtu naturalnego 50 ml oleju rzepakowego lub oliwy(...)filety z piersi kurczaka, niewielkie 3 łyżki przyprawy kebab shoarma lub gyros 30 ml oleju rzepakowego 1/4 główki kapusty pekińskiej 1 pomidor 1 czerwona cebula, mniejsza kawałek zielonego ogórka SOS CZOSNKOWY 300 g gęstego jogurtu 4 ząbki czosnku świeżo mielony pieprz sól morska cukier (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: CHLEB TURECKI Do miski przesiej przez sito mąkę pszenną. Wsyp torebeczkę
ProstePesto.plwieprzowej – 250g makaronu Mie Noodles (pełnoziarnistego lub zwykłego) – 200g zielonego groszku – 3 marchewki – 1 papryka – 1 cebula – 2 łyżki wody – 2 łyżki sosu sojowego – 2 łyżki oleju sezamowego – 1 łyżka żółtej pasty curry – 2 ząbki czosnku – 1 łyżeczka sosu rybnego – ½ łyżeczki pieprzu Dodatkowo: – 40g orzeszków ziemnych prażonych(...)solonych – garść listków kolendry – szczypiorek Polędwicę wieprzową kroimy w paski i umieszczamy w misce wraz z sosem sojowym i łyżką oleju sezamowego, dodajemy pokrojony w plastry czosnek, mieszamy i odstawiamy do zamarynowania na 10 min. Orzeszki ziemne i kolendrę rozdrabniamy lub drobno siekamy, dodajemy posiekany szczypiorek, mieszamy i odstawiamy. Patelnię rozgrzewamy z łyżką oleju sezamowego, dodajemy cebulę pokrojoną
Be Fit Be StrongGniocchi z twarogu to właściwie nic innego jak nasze polskie pierogi leniwe tyle tylko, że podane w inny sposób – nie na słodko, ale z pysznym sosem marinara. Czas : 15 minut Poziom trudności: Nie za trudne Liczba porcji: 2 duże Gniocchi z sera riccota to klasyka włoskiej kuchni. Delikatne jak puch kluseczki podawane na sto różnych sposobów. Pierogi leniwe(...)przede wszystkim sposób podania. Pierogi leniwe cięte są z ukosa, na dość długie kluski. My zdecydowaliśmy się na drobne kluseczki, bardziej w stylu gniocchi. Pierogi leniwe podaliśmy z sosem marinara, czyli dość długo duszonym sosem pomidorowym. Lekko kwaskowe kluseczki rewelacyjnie smakują z równie kwaskowym sosem. Pierogi leniwe a la gniocchi świetnie smakują też z pesto wszelkiego rodzaju, albo, jak klasyczne
Niedzielny kucharzidentyczne jak na klasyczne domowe gołąbki, ale przepis o wiele łatwiejszy w przygotowaniu, czyli rolada gołąbkowa z piekarnika. Pyszna, aromatyczna rolada z mięsno – ryżowym farszem i w gęstym sosie pomidorowym smakuje jak najlepsze gołąbki. Tradycyjne gołąbki, to danie, które ma wielką rzeszę zwolenników. Najczęściej spotyka się gołąbki w kapuście białej. Niektóre przepisy na domowe gołąbki w sosie pomidorowym przewidują(...)ryż: 200 g cebula duża: 1 szt. czosnek: 3 ząbki majeranek: 2 łyżki pieprz ziołowy: 1 łyżeczka gęsta śmietana: 4 łyżki jajko: 1 szt. sól i pieprz do smaku Sos pomidorowy: przecier pomidorowy: 0,5 l bazylia suszona: 1 łyżeczka czosnek: 1 ząbek majeranek: 1 łyżeczka słodka papryka: 1 łyżka cukier: 0,5 łyżeczki sól i pieprz do smaku Oraz
Kuchnia Na Wypasienawet nigdy nie jadłam sałatki gyros 🙈 Natknęłam się gdzieś na przepis, który nie do końca mnie przekonywał, ale szperając dalej, znalazłam ten oto przepis . Połączenia smaków, w tym dodatek sosu na bazie czosnku, to było to, co przemówiło do mnie najbardziej. I nie pomyliłam się, ta sałatka jest bajeczna, a dodatek sosu czosnkowego, to taka wisienka na torcie...😋😋 Oj będzie(...)kawałki. W misce wymieszać oliwę z przyprawą gyros. Wrzucić do niej kawałki kurczaka i dokładnie przemieszać tak, by każdy kawałek był pokryty marynatą. Odstawić na minimum kilka minut. sos czosnkowy: - 3 łyżki majonezu - 4 łyżki jogurtu naturalnego (u mnie grecki- gęsty) - 3 ząbki czosnku - 3 łyżki soku z cytryny (pominęłam) - łyżka siekanego koperku pozostałe składniki sałatki warstwowej: - 4 łyżki
Smaczne ZdroweRewelacyjna przekąska, podana w ciekawej formie świderków. Same świderki są pyszne i wciągające i jeśli jesteście fanami pizzy, powinny Wam one bardzo zasmakować, ale sos…. sos to po prostu mistrzostwo świata. Z pewnością wykorzystam go jeszcze do innych dań. Przepis z bloga Gotujebolubię.pl. Polecam serdecznie. Przepis ten dodaję jako propozycję na ciepło na Sylwestra, ale możecie przygotować(...)ciepłej wody Dodatkowo: 3-4 łyżki ketchupu 100 g ulubionej szynki około 40 g salami 120 g tartej mozzarelli 30-40 g tartego sera cheddar zioła prowansalskie granulowany czosnek Sos: 1 duża czerwona cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka miodu 3 łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 3/4 szkl. ketchupu 1 łyżka oleju Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy
Smaki Na TalerzuRichelieu dał się namówić na prosty, żołnierski posiłek – jaja na twardo. Żeby przeszły gładko przez arystokratyczny przełyk, zdesperowany kataloński karczmarz polał je znanym tu od wieków sosem aioli na bazie żółtka, soku z cytryny i oliwy. Książę był zapewne głodny, więc zjadł ze smakiem, a przepis na sos „mahoneński” (mahonaise) przywiózł ze sobą do Paryża. Tyle legenda(...)mdłym potrawom. Jednak światową karierę majonez zrobił dzięki Francuzom. To oni ponieśli w świat dobrą nowinę i skłonili rozmaite narody do eksperymentowania. Największym konsumentem majonezu jest Rosja, gdzie tony sosu lądują w tradycyjnej sałatce jarzynowej (bez której przecież nie obędzie się żadna – także polska – impreza). Na Słowacji wiele potraw podaje się z tatárską omáčką (czyli sosem na bazie majonezu
smakowitehistorie.com