sposób zjeść całej porcji. Rodzinka była zachwycona takim połączeniem i mam nadzieję, że Wam także posmakuje :) Składniki: 1 1/2 kg żeberek mięsnych sól przyprawa pomidor z chili Sos czekoladowy: sos z pieczenia mięsa 1 łyża kakao lub 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady chili do smaku 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka cukru trzcinowego 1 opakowanie sosu pieczeniowego jasnego Wykonanie: Opłukane(...)piekarnika nagrzanego do 200°C na 20 min, zmniejszam temperaturę do 180 °C i piekę jeszcze przez 2 godziny. Upieczone zostawiam w piekarniku na dwie godziny, potem zlewam sos z pieczenia do rondelka, zagotowuję, dodaję sos pieczeniowy cały czas mieszając, wsypuję kakao, cukier, a na końcu doprawiam octem balsamicznym. Mięso dziele na porcje, układam na talerzach , polewam sosem czekoladowym
Bea(u)ty kitchennajprostsza przekąska jaką możemy na szybko przygotować, lecz to co najważniejsze w desce serów to sos w którym zamoczymy nasze pyszne sery. Jeżeli żurawina Wam już bokiem wyłazi to polecam Wam eksplozję smaku w postaci sosu z marakui i gruszek z lekką nutą mięty. Świeża marakuja jest dostępna w każdym większym markecie i czasem jej cena jest tak mała(...)żal nie spróbować. Ten niepozorny owoc to skarbnica bardzo intensywnego smaku, tuż po rozcięciu owocu mamy pestki zaklęte w żelu który swoją konsystencją idealnie nadaje się na sos. Zaopatrzcie się w intensywne smakowo sery i wykałaczki i zachwyćcie znajomych pysznym sosem! Dla 3 osób Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 1 ciemna marakuja Pół małej gruszki Szczypta suszonej mięty 1 łyżeczka
Kuchnia PROzdrowotnaKawałek pysznego kotleta z azjatycką przyprawą, zaserwowany z soczystm ananasem, tym daniem możesz zabłysnąć. Pracy przy nim niewiele, a efekt spektakularny. A wszystko dzięki japońskiej alternatywie sosu sojowego, czyli teriyaki. Ten oryginalny w smaku sos to mieszanina sosu sojowego z słodką sake-mirin oraz miodu lub cukru. Mięso w nim zamarynowane ma niepowtarzalny smak i orientalny charakter. Słodka spieczona skorupka(...)wspaniale wyostrza smak mięsa. Składniki: 2 kotlety wieprzowe a 150 g 4 łyżki sosu teriyaki 1/2 ananasa 2 łyżki oleju kolendra lub zielona pietruszka Wykonanie: kotlety lekko rozbić, dobrze osuszyć. Ułożyć w płaskim naczyniu i dokładnie otoczyć w sosie teriyaki z obu stron. Odstawić na 20 minut, obracając je w międzyczasie kilkakrotnie skroić z ananasa skórę, przekroić na pół. Wyciąć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Sos pieczarkowy - idealny do jajek, mięs i warzyw. Szybki do przygotowania i bardzo smaczny. Zachęcam Was do przygotowywania domowych sosów, które w swoim składzie nie zawierają chemii. Poniższy sos pieczarkowy jest dosyć gęsty (zawsze możecie dolać trochę więcej wody) i bardzo aromatyczny. Składniki na 2 porcje: 200 g pieczarek 1 cebula pół pęczka świeżej pietruszki 100 ml śmietany(...)kostkę. Do garnka wlać odrobinę oleju i przesmażyć cebulę. Gdy będzie szklista dodać pieczarki. Wlać 1 szklankę wody i dusić na średnim ogniu. Gdy pieczarki będą już miękkie - sos przyprawić solą oraz pieprzem. Śmietanę wymieszać z mąką pszenną. Dolać 2-3 łyżki sosu (sam wywar) i połączyć. Przygotowaną masę wlać do sosu, dodać posiekaną pietruszkę i jeszcze chwilę gotować. Posmakować
Ugotowaćtemu uczestniczyłam w sympatycznych warsztatach dla blogerów - Piękno w smaku - wieprzowina QAFP . W trakcie spotkania powstało wiele smacznych dań. Jednym z nich była pieczona karkówka w sosie śliwkowym z puree z marchwi i grillowaną kukurydzą. Przepis został zamieszczony na stronie QAFP i dzięki temu mogłam go odtworzyć. Pominęłam grillowaną kukurydzę i pomidory(...)danie warte jest zrobienia. Polecam! Autorem dania jest szef kuchni Daniel Olas, który prowadził nasze warsztaty. składniki (3 - 4 porcje) 500 g karkówki wieprzowej sól, pieprz świeży rozmaryn sos 200 g suszonych śliwek bulion puree z marchwi 300 g marchwi 100 g masła sok z jednej pomarańczy przygotowanie Karkówkę umyć osuszyć, posolić posypać pieprzem i rozmarynem. Zawinąć
Stare GaryBób jest jednym z warzyw, które można wykorzystać jako bazę do przygotowania różnorodnych potraw. Przez innych nazywany tzw. bober świetnie sprawdzi się jako główny składnik do farszu pierogów, do sosów, zup, makaronów, czy sałatki. Bób jest bogaty w mnóstwo składników odżywczych w tym w białko. Dodatkowym atutem jest to, że można go mrozić i zachowuje swój smak i wygląd. Składniki(...)kostkę. Oprószamy solą i pieprzem. Dodajemy do cebuli i czosnku.Smażymy aż mięso nie będzie surowe. Do składników na patelnię dodajemy bób oraz makaron. Smażymy kilka minut. Przygotowujemy sos: 3 łyżki śmietany mieszamy z 3-4 łyżkami jogurtu naturalnego. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. Smacznego
Kuchnia Pełna PasjiZachęcam do przygotowania sosu chutney i do podawania mięs z takim właśnie dodatkiem. Mięso podane z sosem na bazie tłuszczu zwierzęcego nie jest dobrym pomysłem, natomiast sos rabarbarowy lub żurawinowy to porcja witamin i dobrego smaku. Sos ten tak bardzo mi smakował, że nawet kanapki nim smarowałam. Jest kwaskowo-słodki a przygotowanie go do zaledwie chwilka. Użyty olej rzepakowy(...)jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego jego obecność (choćby mała) w codziennych potrawach jest bardzo ważna dla naszego zdrowia. Do przygotowania ok. szklanki sosu potrzebujemy: 3/4 szklanki obranego i drobno pokrojonego rabarbaru 1/2 szklanki drobno pokrojonej cebuli 1/2 szklanki rodzynek 1/2 szklanki wody 2 łyżki octu winnego 2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 3 łyżki oleju
Jadło i czytadłoSos aïoli , znany również po oksytańsku alhòli i katalońsku allioli jest fundamentem kuchni śródziemnomorskiej . Jego prowansalska nazwa wywodzi się od łacińskich słów alium oraz oleum, oznaczających oliwę oraz czosnek. Mimo że aïoli nazywane jest masłem Prowansji , to znacznie bliżej mu do majonezu. Głównie dlatego, że p odstawą sosu jest emulsja uzyskiwana z żółtek i oliwy(...)oliwek. Sos ten jest wprost idealny do mięs, ryb, owoców morza, czy pieczonych warzyw. Dla mnie zaś najlepszy po prostu z kawałkiem chrupiącej bagietki . Jego katalońska wersja była podstawą moich hiszpańskich śniadań. Wtedy nic więcej do szczęścia nie było mi potrzebne - a jonesa con barra de pan y estoy lleno de felicidad ! :) Składniki: główka czosnku 2 żółtka
Food SquareSos z kurek (pieprznika jadalnego) jest jednym z moim ulubionych sosów grzybowych. Robi się go bardzo szybko, a przyprawiony tymiankiem smakuje naprawdę obłędnie. Świetnie pasuje do delikatnych mięs, takich jak polędwiczki wieprzowe. Sezon na kurki w pełni, więc koniecznie wybierzcie się do lasu! Wybierzcie się na kurki, sezon w pełni! Składniki: 1/2 małego pora 250 g kurek 1 łyżka masła(...)łyżeczka miodu 1 ząbek czosnku tymianek sól pieprz łyżeczka jasnego sosu sojowego śmietana 30 proc. (małe opakowanie) sok z połowy cytryny Przygotowanie: Pora posiekać w kostkę i zeszklić na maśle. Dodać kurki i posiekany ząbek czosnku. Gdy odparuje woda, którą puszczą grzyby, dodać sok z cytryny, miód, sos sojowy, pieprz i około 1 łyżeczki tymianku ( świeżego lub suchego
W SMAKrybę znajdziemy w angielskiej "fish and chips". W Portugalii i jej byłej kolonii Brazylii dorsz tradycyjnie podawany jest w Wigilię. Mojego dorsza zapiekłem w piekarniku, a podałem z sosem cytrynowym, który dobrze pasuje do większości ryb oraz z pieczonymi łódeczkami z ziemniaka. Składniki (dla 2 osób): polędwiczki z dorsza (500 g) 1 łyżka masła klarowanego świeżo mielony czarny pieprz sól(...)sos: 1 czubata łyżki masła klarowanego 2 łyżki mąki pszennej sok z 1/2 cytryny szczypta tymianku sól (ewentualnie) ok. 2/3 szklanki gorącej wody na ziemniaczane łódeczki: 6 ziemniaków sól pieprz cytrynowy tymianek Sposób przygotowania: Ziemniaki dokładnie umyć, ale nie obierać. Zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 10 minut, tak by były miękkie z zewnątrz, ale nie całkowicie ugotowane
W SMAKMakaron spaghetti jest świetnym makaronem nie tylko do standardowych sosów znanych przez wszystkich, można go podać z każdym sosem jaki sobie wymyślimy. Mój mąż zajada się nim w każdej wersji, a ta jest jedną z jego ulubionych kompozycji. Na obiad czy na kolację świetnie pasuje i jest bardzo szybki w przygotowaniu. Spaghetti z boczkiem w sosie pomidorowym SKŁADNIKI: makaron spaghetti(...)boczku surowego bądź parzonego 150 g żółtego ser 1 biała cebula 1 ząbek czosnku 300 ml sosu pomidorowego 1 łyżeczka bazylii papryka słodka do smaku papryka ostra do smaku olej rzepakowy natka pietruszki PRZYGOTOWANIE: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Boczek kroimy w paseczki, a cebulkę w kostkę. Na niewielkiej ilości oleju przesmażamy boczek, dodajemy pokrojoną cebulę i przeciśnięty
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiKtóregoś dnia przeglądałam stare książki kucharskie w poszukiwaniu czegoś "innego" na niedzielny obiad. Wertowałam strony i na nic nie miałam ochoty. W tym czasie moja koleżanka wyszeptała zrazy w sosie cebulowym. To była myśl. Dla odmiany przygotowałam moje zraziki z mięsa mielonego, a w środku ukryłam ogórka konserwowego owiniętego polędwicą surową ułożoną na musztardzie. Całość uduszone w pysznym cebulowym sosie(...)który nadał daniu przepyszny smak. W domu unosił się piękny zapach, który zwabił domowników na smaczny obiadek ... Zrazy mielone w sosie cebulowym SKŁADNIKI: zrazy: 700 g mięsa mielonego z łopatki 1 jajko 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej sól i pieprz do smaku 1 czerstwa bułka bułka tarta 5 małych ogórków kiszonych lub konserwowych 5 plastrów polędwicy surowej musztarda mąka
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki200g mascarpone 200g brzoskwiń z puszki 50ml śmietanki 30% 2 łyżki domowego cukru z wanilią 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki zimnej wody masa karmelowa 200g mascarpone 100ml śmietanki 30% sos karmelowy 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki zimnej wody sos karmelowy 75 cukru 4 łyżki syropu brzoskwiniowego 75ml śmietanki 30% karmelizowane brzoskwinie 350g brzoskwiń z puszki 60g domowego cukru z wanilią(...)boki posmarować masłem, wykleić paskiem papieru do pieczenia - biszkopty rozdrobnić na piasek - masło roztopić, wymieszać z syropem i pokruszonymi biszkoptami - masą biszkoptową wylepić (za pomocą łyżeczki) dno tortownicy, schłodzić SOS KARMELOWY - cukier wsypać na dno rondelka z grubym dnem, zalać syropem, podgrzewać na małej mocy palnika, co jakiś czas potrząsając garnkiem (nie wolno mieszać), aż cukier rozpuści się i przyjmie
Smakołyki Berenikiarkuszem folii aluminiowej i pieczemy na blaszce około 2 ½ do 3 godzin aż do momentu aż będą miękkie a mięso łatwo będzie odchodziło od kości. W trakcie pieczenia przygotować sos: w rondelku połączyć: ketchup, ocet, melasę, koncentrat pomidorowy, pozostałe 2 łyżki cukru, ¼ łyżeczki pieprzu cayenne i ½ łyżeczki czarnego pieprzu. Sos gotować na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając przez(...)około 10 minut lub do momentu uzyskania konsystencji gęstego sosu. Powstały sos podzielić na 2 połowy. Po upieczeniu żeberek grilla przygotować do grillowania w średniej temperaturze. Żeberka wyjąć z folii i grillować jeszcze przez około 20-30 minut polewając połową sosu i obracając żeberka od czasu do czasu. Żeberka podawać z pozostałą połową sosu. Do grillowania idealnych żeberek polecamy specjalny
naRuszciekilku dni. Surowy łosoś potraktowany w ten sposób przypomina w konsystencji łososia wędzonego na zimno, ale jego smak jest o niebo bogatszy. Najlepiej smakuje pokrojony w cienkie plasterki, z sosem pomarańczowo-musztardowym i kromką świeżego pieczywa. Składniki: 600 g filetu łososia ze skórą 60 ml likieru pomarańczowego cointreau 1 płaska łyżeczka nasion kopru włoskiego 2 liście laurowe 150 g cukru(...)trzcinowego 150 g gruboziarnistej soli morskiej skórka otarta z 1 pomarańczy, 1 limonki i 1 cytryny Sos pomarańczowo-musztardowy: sok wyciśnięty z 1 pomarańczy 2 łyżki octu winnego 8 łyżek oliwy 2 łyżki musztardy francuskiej 1 łyżeczka miodu sól biały pieprz Przygotowanie: Łososia dokładnie osuszamy, nacieramy likierem i układamy w naczyniu żaroodpornym skórą do dołu. Nasiona kopru prażymy na suchej
Smakowity Blog Kulinarny