sosy - 72234 przepisów (strona:337/4816)

Sos grzybowy z boczniaków z brokułami 161

Gęsty sos grzybowy z boczniaków z brokułami to prosty pomysł na bardzo smaczny i pożywny obiad Sam sos w moim wydaniu jest zrobiony z ziaren słonecznika zmiksowanych z wodą i ma konsystencją przypominającą gęstą śmietanę, podobnie jak w tradycyjnej wersji. Świetnie nadaje się na lunch do pracy. Polecam Składniki: 500 g boczniaków 1 duża cebula 1 niewielki brokuł 2 łyżki(...)sosu sojowego 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 szklanka ziaren słonecznika + 1 1/2 szklanki wrzątku 1 łyżka oleju sól i pieprz do smaku Wykonanie: Ziarna słonecznika wrzucamy do niewielkiej miski i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na około 20 minut. Po upływie tego czasu miksujemy zawartość miski na gładką masę. To będzie nasz sos W razie potrzeby można dolać wody, gdy sos jest

Lamarida.pl
Awokado zapiekane z jajkiem z sosem curry 213

Awokado zapiekane z jajkiem z sosem curry – to przystawka, która swoim wyglądem zachwyci nie jednego niejadka. Poprzez strukturę awokado nie jest to produkt, po który często sięgamy. Niemniej jednak poprzez dodanie jajka i sosu, możemy zbalansować te smaki i podać w jego skorupce. Poniżej przedstawiam listę składników i przepis. Składniki: 1-2 awokado ( w zależności od ilości gości) 2 jajka(...)zwiększ ilość w zależności od ilości gości) Szczypta soli, pieprzu i czarnuszki Składniki na sos curry: ¼ szklanki oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku ½ cytryny 1 łyżeczka miodu akacjowego lub lipowego ½ łyżeczki curry w proszku Awokado zapiekane z jajkiem z sosem curry – przepis Awokado przekrój na pół i usuń pestkę. Wydrąż miąższ tak by zmieściło się jajko. Nagrzej piekarnik

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pierś z kurczaka w sosie kurkowym – więcej niż smaczny przepis! 253

Lekkostrawny kurczak, który ma niewiele kalorii, a do tego grzyby, głównie składające się z wody. Dwa produkty, z których można stworzyć smakowite cuda, jak pierś z kurczaka w sosie kurkowym, pierś grillowaną z warzywami al dente, kurczaka smażonego z surówką i ziemniakami. Tradycyjnie, nieco bardziej ekstrawagancko, z uwagą zwróconą na kalorie, a może niezależnie od kaloryczności, bo to okazja(...)chcemy nieco więcej sobie pozwolić? Tak czy owak, mamy dwa produkty, które warto włączyć do swojego jadłospisu, nie tylko ze względu na walory smakowe. Pierś z kurczaka w sosie kurkowym – na zdrowie Każdego roku zjadamy ponad 20 kg kurczaka, w przeliczeniu na jedną osobę. To dość duże ilości, a jednak wciąż zmagamy się z wieloma mitami na temat walorów mięsa

codojedzenia
Muszle makaronowe nadziane kurkami i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym 141

Cześć! Jakiś czas temu na moim blogu pojawił się przepis na muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem zapieczone w domowym sosie pomidorowym z ziołami prowansalskimi . Przepis cieszył się ogromną popularnością więc postanowiłam zrobić dla Was kolejne nadziane muszle. Tym razem – kurkami i kurczakiem. Tradycyjnie zapieczone w domowym sosie pomidorowym. Danie smakuje obłędnie! Korzystajcie z sezonu na kurki i koniecznie(...)wypróbujcie ten przepis! Składniki (3-4 porcje): 20 – 24 muszli makaronowych – conchiglioni Sos pomidorowy: 1 duża żółta cebula 2 – 3 ząbki czosnku 500 g passaty sól, pieprz, suszony tymianek, słodka i ostra papryka mielona, 1,5 łyżeczki cukru oliwa z oliwek + czubata łyżka masła Nadzienie: 1 duża pojedyncza pierść z kurczaka 200 g kurek 200 g kremowego serka twarogowego

Moja pasja smaku
Makaron w kremowym sosie z łososiem 169

Makaron w kremowym sosie z łososiem 2018-08-29 10:06:16 Porcje 3 Kuchnia włoska to przede wszystkim dbałość o wysoką jakość składników, zróżnicowanie wyrazistych smaków, a w wielu przypadkach prostota przygotowania dań. To danie spełnia wszelkie warunki, aby było daniem znakomitym. Doskonały makaron, świeży i delikatny łosoś pacyficzny, słodka śmietanka oraz szalotka. Tyle potrzeba, aby z prostych składników(...)które zaspokoi największy apetyt. Drukuj Czas przygotowania 10 min Czas gotowania 15 min Czas przygotowania 25 min Czas przygotowania 10 min Czas gotowania 15 min Czas przygotowania 25 min Sos 400 g filetu łososia 300 g śmietany kremówki 2 łyżki tartego parmezanu 2 szalotki 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 82% ½ pęczka świeżego kopru ½ łyżeczki soku z cytryny ½ łyżeczki pieprzu

Wędrówki po kuchni
Lasania z warzywami i grzybami 128

kostkę i na małym ogniu zeszkliłem na 2 łyżkach masła. Na patelni rozgrzałem na małym ogniu 2 łyżki masła, zasmażyłem mąkę. Rozprowadziłem mlekiem, mieszając trzepaczką zagotowałem. Dalej gotowałem sos na słabym ogniu, aż zgęstniał. Żółtka lekko rozmąciłem ze śmietaną, wymieszałem z 4 łyżkami lekko ostudzonego sosu, następnie wlałem do pozostałego sosu, podgrzałem, ale już nie gotowałem. Doprawiłem solą, pieprzem(...)garnku roztopiłem łyżkę masła, dodałem pokrojone marchew, seler i paprykę, wlałem bulion warzywny. Warzywa gotowałem na średnim ogniu 4 minuty, następnie dodałem pory i uduszone z cebulą grzyby. Sos doprawiłem do smaku solą, pieprzem i 40 g parmezanu. Płaty lasagne obgotowałem w dużej ilości osolonej wody, odcedziłem, zahartowałem zimną wodą. Rozgrzałem piekarnik do temperatury 250 stopni C. Prostokątną formę wysmarowałem

R'n'G Kitchen
Czwartek: Soczewica po marokańsku w korzennym sosie 121

towarzystwie przypraw. Dzisiaj proponujemy Wam lekką, niebywale prostą, a przy tym nieziemsko smaczną potrawkę z soczewicy. Testowaliśmy ją na zagorzałych mięsożercach i zebrała najwyższe noty. Tajemnica tkwi w sosie, bogatym w smaki przypraw, które zawiera. Jest ich dużo, warto dać wszystkie, bo świetnie się ze sobą komponują, tworząc niesamowity bukiet smakowy. Sos robi się w dwie minuty. Całość jest gotowa(...)być lekką przystawką, dodatkiem do dań głównych lub, w połączeniu z ryżem, samodzielną potrawą. Przepis pochodzi z bloga Minimalistbaker . Składniki: 2 szklanki soczewicy czerwonej lub zielonej 4 szklanki wody Sos 3 ząbki czosnku 1 mała cebulka 1 duża czerwona papryka 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 ½ łyżki miodu lub cukru 1 ½ octu jabłkowego lub soku z cytryny 1 łyżka wędzonej

Niedzielny kucharz
Wieprzowina po chińsku z ryżem 286

kawałka łopatki wieprzowej. Sekret wołowiny po chińsku drzemie w przyprawach – połączyłam kilka orientalnych smaków, aby stworzyć idealny, zrównoważony aromat. Udało się! Do przygotowania wieprzowiny do chińsku niezbędny jest sos rybny oraz sos sojowe, oba nadają potrawie wyjątkowego, orientalnego aromatu. Oczywiście, możecie je pominąć, jednak nie gwarantuję, że danie będzie tak aromatyczne. Przepis ten przygotujecie w godzinę, jednak jeżeli nabierzecie(...)ochoty na to danie, a macie mniej czasu, do sosu użyjcie kurczaka – danie będzie równie smaczne. Zapraszam Was na poniższy, prosty przepis na aromatyczne danie. Jeżeli zdecydujecie się go przygotować, zostawcie komentarz, napiszcie jak smakowało Zobacz też: Szybki ryż z brokułami i marchewką Kurczak z papryką, ananasem i ryżem Kurczak w kurkumie z papryką i orzeszkami ziemnymi Przepis

Kuchnia Bazylii
Poniedziałek: Sałatka z mango z orzechowym dresingiem i stekiem 140

nadaje gładki, jedwabisty, słodko-słony dresing, lekko pikantny i kwaskowy, zrobiony na bazie masła orzechowego. Masło samo w sobie nie ma specjalnie smaku, ale w towarzystwie cytryny, miodu i sosu chili zmienia się nie do poznania w aromatyczny sos o delikatnym, orzechowym smaku. Przepis inspirowany jest wpisem na Minimalistbaker . Składniki: Stek z rostbefu lub antrykotu 200-250 g Mała sałata(...)laskowych Rozgnieciony ząbek czosnku Olej do smażenia Łyżka masła Sól i pieprz Dresing 4 łyżki masła orzechowego 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka miodu 1 łyżka słodkiego sosu chili Woda do rozrzedzenia sosu Przygotowanie: Krok 1 W dużej misie wymieszaj mango z marchewką, kapustą, papryką i kolendrą. Krok 2 Zrób sos. Wymieszaj masło orzechowe z sokiem z cytryny, miodem

Niedzielny kucharz
Sałatka z kalafiora i cukinii 146

rozdrobnić i posypać odrobiną soli i odstawić na 15 minut. Osobiście wolę, gdy jest delikatnie odgotowany, ale tak, aby był jeszcze chrupiący. Nie lubię sałatek ociekających dużą ilością sosu, ale jeśli lubicie takie, to zróbcie sosu większą ilość. Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 5 - 6 Składniki na sałatkę z kalafiora i cukinii: średniej wielkości kalafior cukinia papryka czerwona mała(...)wiązka koperku pieprz i sól do smaku Sos do sałatki: duży ząbek czosnku 3 łyżki oliwy 2 łyżeczki octu winnego łyżeczka soku z cytryny łyżka jogurtu greckiego 1/2 łyżeczki miodu naturalnego 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu Jak zrobić sałatkę z kalafiora i cukinii? Kalafior podzielić na mniejsze kawałki i wrzucić na 5 minut do gotującej się lekko posolonej wody. Gotować

Kuchcik gotuje
Dania na upał – 5 makaronów na zimno 134

proste makarony chińskie, które można zrobić w 15 minut. Bez gotowania. Są pyszne na ciepło, ale na zimno smakują równe dobrze. Mega szybki makaron chiński z imbirowo-szczypiorkowym sosem Jeśli nie masz czasu, pomysłu i pieniędzy – to masz wszystko czego potrzeba, żeby zrobić to pyszne danie w chińskim stylu. Mega szybki makaron z imbirowo-szczypiorkowym sosem. Wejdź Makaron ryżowy(...)sosie imbirowym Bezglutenowe, wegańskie najprostsze danie świata, a przy tym aromatyczne i pełne smaków. Obiad dla zabieganych, idealny na upały, bo makaron można jeść na zimno. Błyskawiczny makaron ryżowy z mocnym imbirowym sosem można zrobić w 10 minut. Wejdź Makron na wynos w sosie z masła orzechowego 10 minut i pyszny makaron w mocnym, orzechowym, słodko-ostro-słonym sosie gotowy

Niedzielny kucharz
Smażony filet z kaczki w orientalnym wydaniu 127

Kolejne błyskawiczne danie. Tym razem w wersji orientalnej. Sos kebab-gyros pikantny od Folwark jest niesamowicie pyszny i ostry. Przynajmniej jak dla nas. Jednak w tym daniu idealnie przyprawił nasz filet z kaczki. Składniki 1 filet z piersi kaczki (ok. 400 g) 3 łyżki pikantnego sosu kebab-gyros od Folwark 3 łyżki mąki kukurydzianej 100 ml oleju rzepakowego(...)makaronu chow mein 1 mała czerwona papryka 100 g boczniaków 2 ząbki czosnku 4 łyżki oleju arachidowego 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka cukru palmowego 1 łyżka sosu ostrygowego szczypior  Przygotowanie Z piersi kaczki usuwamy skórę. Filet dzielimy wzdłuż na pół. Następnie nakłuwamy, nacieramy sosem, obtaczamy w mące i odstawiamy. W tym czasie gotujemy makaron, który odcedzamy. Boczniaki

R'n'G Kitchen
Tortellini zapiekane w sosie bolońskim / Bolognese tortellini bake 304

Dziś proponuję z tortellini zapiekane w gęstym, mięsno-warzywnym sosie bolońskim pod grubą warstwą sera. Czy może być coś lepszego? Miałam w czeluściach zamrażarki tortellini, które bardzo potrzebowały już zużycia więc wykombinowałam danie, które podbiło podniebienia domowników. Zapiekanki zawsze się sprawdzają a ta wyszła wyjątkowo smakowita. I wiadomo, im więcej sera tym lepiej, zapraszam po przepis. Scroll down for recipe(...)English Tortellini zapiekane w sosie bolońskim (8 porcji) Składniki: 500 g świeżego lub rozmrożonego tortellini 1/4 szklanki mleka 2 szklanki startej mozzarelli 1 szklanka startego parmezanu Składniki na sos boloński: 2 łyżki oleju roślinnego 500 g mielonej wołowiny lub wieprzowiny sól i pieprz 1/4 łyżeczki mielonego chilli 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 średnie marchewki, obrane i pokrojone w małą

karmelowy
Gnocchi w sosie pomidorowym ze świeżym tymiankiem i bazylią 198

Cześć! Dziś czwarty wpis z serii rodzinnych obiadów. I zarazem chyba mój ulubiony. Co powiecie na gnocchi w sosie pomidorowym ze świeżym tymiankiem i bazylią? Do tego ser grana padano i mozzarella. Sos doprawiony moimi ukochanymi paprykami Kamis – słodką i ostrą. Moja rodzina kocha ten obiad. Wy również go pokochacie! Ps. Żeby zwiekszyć ilość porcji, wystarczy dodać więcej kluseczek(...)gnocchi. Sosu spokojnie wystarczy na 4 porcje. Składniki (2 porcje): 500 g kluseczek gnocchi 1 puszka pomidorów w puszce 1 duża cebula (u mnie – 2 średnie szalotki) 2 – 3 ząbki czosnku 1 czubata łyżka masła + 1 łyżka oliwy z oliwek 1 kulka mozzarellki – starta na tarce o dużych oczkach 1/3 szklanki tartego sera grana padano papryka słodka

Moja pasja smaku
Piątek: Makaron po syczuańsku w 10 minut 110

Proste chińskie danie. Cała praca ogranicza się do wymieszania makaronu z pikantnym, słodko-kwaśnym sosem. Czas: 10 minut Liczba porcji: 2-3 Makaron łatwy do przygotowania jak zrobienie chińskiej zupki instant z torebki. I równie szybki w wykonaniu. Możecie użyć dowolnego chińskiego makaronu, ale najlepszy jest ryżowy, szerokie wstążki. Zupełna dowolność panuje jeśli idzie idzie o dodatki. My do makaronu(...)dorzuciliśmy fasolkę szparagową, ale świetnie sprawdzi się też brokuł, kalafior, szpinak. Podstawę dania stanowi sos, aromatyczny, mocny w smaku, choć zarazem delikatny, bo po wymieszaniu z makaronem ginie gdzieś w tle, ale jest dobrze wyczuwalny. Jeśli nie przepadacie za ostrymi klimatami zrezygnujcie z chili. Ważnym składnikiem dania są orzechy nerkowca: miękkie, delikatnie słodkie. Jeśli nie uda Wam się ich kupić

Niedzielny kucharz