sosy - 72734 przepisów (strona:3313/4849)

Purée ziemniaczane 197

Klasyczne purée ziemniaczane to dodatek do wielu dań, zarówno mięsnych, rybnych jak i np. duszonych warzyw. Jego kremowa konsystencja doskonale pasuje do mięs duszonych w sosie czy pieczeni. Dobrze zrobione puree ziemniaczane to nie są zwykłe tłuczone ziemniaki. Purée najczęściej robi się z ziemniaków, ale inne warzywa też doskonale się do tego nadają. Można zrobić puree z marchewki , selera, bobu

Smaczna Pyza
domowa maga – pasta lubczykowa 203

Kroimy na drobne kawałki, wkładamy do naczynia, wsypujemy sól, olej i blendujemy na jednolitą masę. Przekładamy do wyprażonych słoiczków, zakręcamy i przechowujemy w lodówce. Gotową pastą przyprawiamy np. zupy, sosy

Domowy Smak Jedzenia
Wegańska sałatka ziemniaczana 200

ogórki. W osobnej miseczce połącz ze sobą wszystkie składniki dressingu i przelej go do miski z warzywami. Wszystkie składniki sałatki delikatnie połącz ze sobą, aby warzywa dokładnie pokryły się sosem. Przełóż na talerze i podawaj posypane uprażonymi pestkami dyni. 2 porcje

Roślinna - blog wegański
SAŁATKA Z TRUSKAWKAMI I MOZZARELLĄ 225

szypułki, ,przekroić na połówki. Umytą sałatę porwać na kawałki. Mozzarellę pokroić w małe części. Składniki na dressing wymieszać do uzyskania aksamitnej konsystencji. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać,dodać pomidorki, polać sosem. Można jeść z grzankami lub pieczywem. Miłego wieczoru

pieprzny smaczek
Łosoś wędzony z jogurtem, koprem oraz odrobiną chrzanu 207

morskiej 1 szczypta pieprzu białego  Wykonanie:  Do jogurtu dodać sól, pieprz, posiekany koper, chrzan, wymieszać całość. Plastry łososia ułożyć na talerzach, przyozdobić świeżym koprem. Podawać z przygotowanym sosem jogurtowo - chrzanowym.   Smacznego

Wino Francja Kuchnia
Przepis na zapiekane warzywa, czyli szybki i zdrowy obiad 176

czasie należy na chwilę wyjąć je z pieca, położyć na nich ser, a następnie piec przez kolejne 10 minut. Doprawiamy danie do smaku. Znakomitym dodatkiem będzie domowy sos czosnkowy . Danie, w którym główną rolę odgrywają zapiekane warzywa oraz ser feta, z pewnością szybko przypadnie do gustu naszym bliskim. Dzięki temu przepisy na zdrowe potrawy częściej będą gościć w naszych domach

Codogara
Pasta jajeczna z botwinką 199

mnie podejść w trakcie konsumpcji, bo warczałam na niego wrogo, chcąc odstraszyć potencjalnego uzurpatora jajeczno-botwinkowej pyszności. Przepis zmodyfikowałam jedynie pobieżnie, wykorzystując tu zamiast majonezu - warzywny, lekko kwaskowaty, sos Remulada duńska od FOLWARK . Składniki na 1 małą miseczkę: 3 jaja ugotowane na twardo 1/2 małego ząbka czosnku - zrezygnowałam, nie cierpię świeżego czosnku   garść liści botwiny 1 łyżeczka soku

Grunt to przepis!
Crumble z jabłkami i rabarbarem 154

ucieramy kruszonkę. Jabłka i rabarbar posypujemy przygotowaną kruszonką. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 190 stopni C przez około 40 minut. Crumble podajemy ciepłe z lodami waniliowymi, bitą śmietaną, sosem waniliowym lub budyniem. * Jak przygotować cukier waniliowy? Dobrej jakości cukier waniliowy można bez problemu przygotować domowym sposobem. Jeśli raz spróbujecie, nie sięgniecie już po cukier z torebki (który najczęściej nie jest

Smakowity Blog Kulinarny
Tarta ze szparagami i serem pleśniowym 175

sól, pieprz Spód do tarty przygotowujemy zgodnie z przepisem, studzimy. Śmietankę mieszamy z jajkiem, doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy na upieczony spód. Ser pleśniowy kroimy w plasterki, układamy na sosie. Szparagi dokładnie myjemy, odcinamy końcówki, układamy w małych odstępach na tarcie. Pomidorki przekrawamy na pół, układamy pomiędzy szparagami. Tartę wkładamy do nagrzanego do 200*C piekarnika, pieczemy przez 20 minut

Gotowanie i blogowanie
TABBOULEH Z QUINOA I TRUSKAWKAMI 202

delikatnie wymieszaj. Podawaj sałatkę dobrze schłodzoną. *Około 3 razy objętości wody, dokładny czas gotowania i ilość wody sprawdź na opakowaniu. ** Jeśli wolisz bardziej pikantne potrawy, możesz dodać kilka kropli sosu chili lub szczyptę mielonej papryczki chili.     www.alma24.pl

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Babka z mąki z ciecierzycy 168

kupimy ją pod nazwą Papad), ale przez Grecję zawędrowała i do Europy. Może służyć jako dodatek do zwykłej mąki w wypiekach. Nadaje się też do zagęszczania zup i sosów, zwłaszcza tych wegetariańskich, wzbogacając je znacząco o białko. Składniki: 25 dag mąki krupczatki 25 dag mąki z ciecierzycy 1 ½ szklanki cukru 2 jajka 5 łyżek oleju 2 łyżeczki sody oczyszczonej

Tradycyjna Kuchnia
PIZZA Z CUKINIĄ I KREMOWYM SOSEM CZOSNKOWYM 294

PIZZA Z CUKINIĄ z dodatkiem sera feta lub bryndzy. Do... Artykuł PIZZA Z CUKINIĄ I KREMOWYM SOSEM CZOSNKOWYM pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Tarta jabłkowa 154

tarta łączy w sobie kruche, cynamonowe ciasto z kwaskowatymi jabłkami i kremowa masa waniliową. Świetnie smakuje polana odrobiną sosu karmelowego z gałką lodów waniliowych. Składniki: na tortownicę o średnicy 26cm ciasto: 250g mąki 125g masła 60g cukru 1 jajko łyżeczka cynamonu szczypta soli nadzienie: 6-8 kwaśnych jabłek 4 łyżeczki soku z cytryny masa waniliowa: 4 jajka 100g cukru szczypta

Pyry na Gaz
Sałata z pomarańczą 233

Składniki do kupienia w Almie: 200 g roszponki lub dowolnej innej sałaty 1 awokado 1 pomarańcza 2 łyżki czarnych oliwek 2 pomidory sos: 2-3 łyżki oleju sok z 1/2 cytryny 2-3 … Czytaj dalej Sałata z pomarańczą

czarrna od kuchni
Młoda kapusta z woka z makaronem i świeżymi warzywami 191

właśnie do dań z woka. Dodawana jako ostatni składnik staje się lekko miękka, ale nie traci konsystencji. Makaron chow mein sprawia, że danie jest bardziej sycące a dobór odpowiednich sosów nadaje całemu daniu wyjątkowy smak

Milion Smaków