sosy - 72734 przepisów (strona:3308/4849)

Golabki z wloskiej kapusty z indykiem 199

gołąbki. Użyłam do nich zamiast tradycyjnej kapusty to kapusty włoskiej. Jest zdecydowanie delikatniejsza i chyba łatwiejsza w obróbce. Do środka dałam farsz z indyka i pieczarek. Wszystko upieczone w sosie pomidorowym. Gołąbki wyszły palce lizać. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Makaron ze szparagami i boczkiem 181

Jako, że jeszcze mamy okres na szparagi to dzisiaj coś z nimi w roli głównej – makaron ze szparagami i boczkiem w sosie

Kuchenne Wariacje
Tagliatelle truskawkowe 149

Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu. Odcedzamy (nie przelewamy zimną wodą), przekładamy do garnka. W między czasie: Truskawki myjemy, szypułkujemy, i razem z cukrem oraz śmietaną blendujemy. Sos dodajemy do makaronu, dokładnie łączymy z makaronem. Podajemy od razu po przygotowaniu. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size

R'n'G Kitchen
Błyskawiczne piątki - Cukiniowe talarki z parmezanem 181

bułce wymieszanej z parmezanem. Smażyć na złoty kolor, odkładać na papierowy ręcznik by odciekły trochę z oleju. Podawać na ciepło jako dodatek do obiadu bądź przegryzkę np. z sosami

Magiczne Życie Marty
MAKARON Z TRUSKAWKAMI 172

lekko osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Truskawki umyj, obierz ze szypułek i rozgnieć za pomocą widelca z twarożkiem, jogurtem i cukrem. Ugotowany makaron przełóż na talerz polej sosem i ozdób listkami mięty. Smacznego

Kukuleczki
Sos pomidorowy z cukinią do słoików na zimę 214

Sos pomidorowy przygotowuje każdego roku, dzięki temu zaoszczędzam sporo czasu. Jak mam dzień tzw. "lenia" wówczas otwieram słoik, dodaje makaron,ser i gotowe :) Składniki:  2 ½  kg pomidorów 4 żółte papryki 2 młode cukinie 1 pęczek świeżej bazylii 4 ząbki czosnku 5 łyżek oliwy 10 łyżek cukru ½ łyżeczki ostrej papryki 3 łyżeczki soli 120 ml octu Wykonanie: Pomidory sparzyć

Tradycyjna Kuchnia
Pstrąg łososiowy w sosie koperkowo-jogurtowym 209

osuszyć. Wymieszać jogurt naturalny z jajkiem, doprawić solą i pieprzem.  Dodać otartą skórkę z połowy cytryny oraz drobno posiekany koperek. Ułożyć rybę a naczyniu do zapiekania, zalać sosem jogurtowo-koperkowym. Piec rybę w 170 stopniach C przez około 15-20 minut. Smacznego

kolorowotorcikowo
Sałatka z młodych ziemniaków 371

już wiecie jak je wykorzystać! :) SKŁADNIKI (3-4 porcje) ok. 20 malutkich ugotowanych młodych ziemniaków 3-4 średnie ogórki gruntowe 1 cebula cukrowa kilka łodyżek szczypiorku kilka gałązek koperku sos 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 płaska łyżka majonezu 1 łyżeczka musztardy sól pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Młode ziemniaczki kroimy na ćwiartki (moje były wielkości orzechów włoskich). Ogórki obieramy ze skórki

DefinicjaSmaku
Zapiekana kasza gryczana z warzywami i kurczakiem. 179

kurczaka, Dusić przez chwilę, doprawić solą. Wymieszać delikatnie z ugotowaną kaszą.  Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać około 20 minut w temperaturze 180°C. Podawać z ulubionym sosem (u mnie czosnkowy), posypać natką pietruszki lub kolendrą

zadanie-gotowanie
Kapary po polsku. Marynowane nasiona nasturcji 190

Dzisiaj będzie coś co robiłam ubiegłej jesieni w ramach eksperymentu a okazało się być świetną przyprawą m.in. do sosu tuńczykowego . To marynowane nasiona nasturcji czyli polski zamiennik śródziemnomorskich kaparów. Jeśli macie ogródek i siejecie w nim nasturcję to koniecznie zanotujcie ten przepis bo na pewno przyda się późnym latem kiedy nasiona tej rośliny zaczną dojrzewać. Przepis przeleżał sobie z notatkach

Smaczna Pyza
Deser - Malinowy Król 216

serek mascarpone i ponownie ubijamy. W osobnym naczyniu ubijamy śmietanę 30% z odrobinką soli. Wszystkie składniki łączymy razem, delikatnie mieszając. Maliny miksujemy blenderem z 2 łyżeczkami cukru pudru. Na sos. Na spodzie wysokich szklanek kruszymy herbatniki, lekko skropione mlekiem. Na herbatniki kładziemy masę z mascarpone, maliny i znów mascarpone.  Całość posypujemy startą gorzką czekoladą. Deser możecie uwieńczyć listkiem mięty

Kuchnia smaków
Sałatka Agi 229

kostkę czarne oliwki pomidory suszone - kroimy w paski oliwa z suszonych pomidorów sól, pieprz,  czosnek - przeciskamy przez praskę (możecie do sałatki zamiast oliwy z pomidorów dodać  sos włoski, cezar, koperkowy) Wszystkie składniki wymieszać.  Gotowe! Przepis, wykonanie i zdjęcia

Kuchnia smaków
Kluski śląskie 195

przestygnięcia. Do ugniecionych ziemniaków dodajemy mąkę ziemniaczaną, sól i wbijamy jajko. Wyrabiamy ciasto. Z ciasta lepimy lekko spłaszczone kulki z dziurką w środku. Bez dziurki się nie liczy, bo sos nie ma się gdzie zatrzymać.  W dużym garnku zagotowujemy wodę. Wodę solimy i wlewamy kapkę oleju, co by się nic nie kleiło. Do wrzącej wody wrzucamy po kolei kluseczki

Kuchnia smaków
Meksykańska tortilla czyli wege burrito 387

chili, ale możecie zdecydować jaki będzie poziom ostrości, ponieważ pieprz cayenne dodajecie na samym końcu. Jeżeli lubicie chrupiącą tortillę, to polecam podgrzać ją na patelni. Ja nie dodaję żadnego sosu, bo danie samo w sobie jest ciekawe. Meksykańska tortilla czyli wege burrito.   Drukuj Czas przygotowania 10 min Czas gotowania 25 min Czas całkowity 35 min   Ilość porcji

Apetyt na Zielone