sosy - 72734 przepisów (strona:3063/4849)

carpaccio z buraka 215

rozkładam liście sałaty i ser pokrojony w grubą kostkę. Posypuję posiekanymi orzechami i podprażonym na suchej patelni słonecznikiem. Sok z cytryny, olej, sól, pieprz i cukier łączę energicznie. Powstałym sosem polewam carpaccio. Smacznego

babka w formie
Zupa pomidorowa z zieloną soczewicą 173

minut, warzywa lekko zmiękną. Następnie dodać pokrojone w drobne kawałki mięso indyka. Smażyć mieszając aż indyk straci kolor surowizny. Wlać wodę, dodać kilka gałązek tymianku, kilka gałązek natki pietruszki, sos chilli, pomidory z puszki, soczewicę,przecier pomidorowy. Zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować około 15 minut, sprawdzić. Jak soczewica jest już miękka zupka jest gotowa. Posypać zupę

Kuchnia Pokoleń
Orientalne żarełko 164

Dzisiaj nieco dalsza kulinarna wyprawa niż zwykle, nie Włochy, nawet nie Europa. Dzisiaj w kuchni króluje Azja. Zdaję sobie sprawę, że te smaki ciężko odtworzyć w

Pichceniomania
Cukinia w curry 275

kompoty, buraczki i ogórki kiszone. Do kompletu postanowiłam przygotować jeszcze cukinię w curry. W tym roku przeżywam istny obłęd związany z cukinią w moim ogródeczku. Przygotowałam już z niej sos do makaronów a teraz zdecydowałam się na połączenie jej z zalewą curry. A wy przygotowujecie cukinię w ten sposób? Składniki: 2,5 kg młodych cukinii biała cebula pokrojona w grube

Życie ze smakiem
Tort czekoladowy z wiśniami i dekoracją z kremu maślanego na bezie szwajcarskiej 271

będzie bardzo gorąca, prawie wrząca, ale nie dopuścić do zagotowania. Dodać posiekaną czekoladę i odstawić na chwilę. Następnie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia się czekolady i otrzymania gładkiego, jednolitego sosu czekoladowego. Wystudzić do temperatu ry pokojowej , następnie przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 12 godzin.  W związku z tym że krem musi spędzić w lodówce co najmniej

Opowieści z piekarnika
Kostka wiśniowa 262

całkowicie ).   Polewa czekoladowa: Śmietanę kremówkę umieścić w garnuszku i podgrzać do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną czekoladę i odstawić na chwilę, następnie wymieszać do otrzymania gładkiego, jednolitego sosu czekoladowego. Odstawić do lekkiego wystudzenia i zgęstnienia polewy.   Złożenie ciasta: Jeden z blatów biszkoptowych nasączyć połową likieru wiśniowego ( lub herbaty ). Wyłożyć połowę tężejącego kremu wiśniowego, wyrównać. Przykryć drugim blatem

Opowieści z piekarnika
Sernik Lion ( bez pieczenia ) 224

minut. Masa I : Czekoladę połamać i umieścić w miseczce. Mleko podgrzać prawie do wrzenia, zalać nim czekoladę. Odstawić na chwilę, następnie dokładnie wymieszać rózgą kuchenną, do otrzymania gładkiego sosu czekoladowego. Dodać ryż preparowany i wymieszać. Masę wyłożyć na spód z herbatników, wyrównać. Wstawić do lodówki. Masa II : Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Twaróg, masło orzechowe, mleko skondensowane oraz

Opowieści z piekarnika
Racuchy drożdżowe z jabłkami 266

dojść" w środku ), z obu stron do ładnego zrumienienia. Odkładać na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawać gorące wg uznania: posypane cukrem pudrem, polane miodem, syropem klonowym, sosem czekoladowym lub owocowym itp. Smacznego

Opowieści z piekarnika
Piernik przekładany powidłami 226

ładnie zastygną i nie będą wypływać.  Polewa czekoladowa: W małym garnuszku podgrzać śmietankę kremówkę, prawie do wrzenia. Dodać posiekaną czekoladę, odstawić na chwilę, następnie wymieszać do otrzymania gładkiego sosu czekoladowego. Polewę odstawić do lekkiego zgęstnienia, co jakiś czas mieszając. Gęstniejącą polewą polać piernik. Ciasto odstawić w chłodne miejsce ( niekoniecznie do lodówki ) do całkowitego stężenia polewy. Przechowywać w chłodnym miejscu

Opowieści z piekarnika
Rolada świąteczna 187

godzinę. Polewa czekoladowa : Śmietankę kremówkę umieścić w małym garnuszku i podgrzać, prawie do wrzenia. Dodać posiekaną czekoladę, odstawić na chwilę. Następnie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia czekolady i otrzymania gładkiego sosu czekoladowego. Gęstniejącą polewę rozprowadzić na schłodzonej roladzie. Roladę wstawić na kilka godzin do lodówki. Smacznego

Opowieści z piekarnika
Wuzetka 191

Śmietanę kremówkę umieścić w garnuszku, postawić na palnik i podgrzać, prawie do wrzenia. Dodać połamaną czekoladę, odstawić na chwilę, następnie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia czekolady i otrzymania gładkiego, jednolitego sosu czekoladowego. Polewę odstawić do przestudzenia i lekkiego zgęstnienia.  Gęstniejącą polewę rozprowadzić na schłodzonym cieście. Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia polewy. Po tym czasie, "rysując" nożem linie na powierzchni

Opowieści z piekarnika
Walentynkowy torcik z Lusette 291

umieścić cukier, miód lub syrop klonowy oraz alkohol. Podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia cukru, zagotować. Zdjąć z ognia i dodać czekoladę. Odstawić na chwilę, następnie wymieszać do otrzymania gładkiego, jednolitego sosu czekoladowego.  Polewa będzie gęsta więc najlepiej od razu wylać ją na schłodzony tort: zaczynając od środka tortu zataczać kręgi, aż do brzegów, pozwalając polewie swobodnie spłynąć bo bokach tortu

Opowieści z piekarnika
Zapiekane ziemniaki z sosem serowym i mięsem mielonym 228

mieszamy: śmietanę ser gouda, parmezan i 50 g mozzarelli wraz z przepuszczonym przez praskę ząbkiem czosnku, szczyptą soli, pieprzu i ziół prowansalskich i podgrzewamy do rozpuszczenia. Po 50minutach wylewamy sos na ziemniaki i posypujemy mozzarellą. Pieczemy jeszcze ok 10-15minut w temp. 180 stopni, aż ziemniaki będą całkiem miękkie a ser się rozpuści

Lena Gotuje
Ziemniaczane "kluski z dziurką" 153

Najlepiej smakują z gęstymi, zawiesistymi sosami, czy też gulaszem .   Składniki: około 1 kg ugotowanych ziemniaków, 1 jajko, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 5łyżek mąki pszennej Przygotowanie: Wszystkie składniki zagniatamy razem. Ciasto musi odchodzić od ręki - w razie potrzeby dodać więcej mąki. Odrywamy kawałki, formułujemy kulki, które spłaszczamy i robimy dziurkę, wgłębienie na środku. Gotujemy w osolonej wodzie, do wypłynięcia

Lena Gotuje
Pulpety w sosie pomidorowym 196

dodajemy mięso. Gotujemy 15 minut. Po tym czasie dodajemy przecier, pomidory i doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą - lub słodką czerwoną papryczką w proszku. Gotujemy jeszcze około 10 minut. Aby sos był bardziej gęsty możemy zaprawić mąką z wodą i śmietaną

Lena Gotuje