sosy - 72734 przepisów (strona:2970/4849)

Pieczona frittata z brokułami (Frittata al forno con broccoli) 238

Frittata jest szybka i prosta w przygotowaniu a do tego treściwa, idealna na niedzielne śniadanie lub obiad, do którego możemy podać sałatkę z rukoli z sosem balsamicznym. Polecam Wam serdecznie :) * Jeżeli lubicie frittaty, polecam Wam moje wcześniejsze przepisy na frittate z cukinią , kolorowymi warzywami , dynią , burakami , topinamburem , fetą, pesto i pomidorkami a w wersji słodkiej

La grande e la piccola cuoca
Szakszuka (shakshuka) – przepis podstawowy 314

minut aż staną się miękkie i kostka przestanie być tak „regularna”. Jeśli pomidory miało w sobie mało soku podlejcie odrobinę wodą aby na patelni było nieco sosu. To moment na dodanie przypraw – papryki i kuminu. Przemieszajcie je z pomidorami i róbcie na patelni po jednym wgłębieniu w które wbijacie po 1 jajku. Całość doprawcie solą i pieprzem

nietylkopasta.pl
PULPECIKI WOŁOWE Z PENNE 180

Uwielbiam penne, a w połączeniu z sosem pomidorowym i pulpecikami smakuje idealnie.  Dziś polecam pulpeciki wołowe :)  SKŁADNIKI NA 20 SZTUK Pulpecików : Klopsiki 🍜400 g mięsa mielonego wołowego 🍜2 tarte marchewki 🍜4 łyżki tartego sera żółtego np. Cheddar 🍜1 jajko 🍜3 łyżki bułki tartej 🍜4 łyżki ketchupu 🍜1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki 🍜Sól i pieprz do smaku 🍜Mąka

Gotowanie Patki
Warzywa pyszne, jak umami ;) 241

piąty smak, który naukowcy wyodrębnili od smaku słonego stosunkowo niedawno, bo w 2000 roku. Ciężko go opisać, jest intensywny, jakby "rosołowy", skondensowany. Występuje w mięsie i serach, sosie sojowym i rybnym, ale także między innymi w pomidorach, grzybach i brokułach. Czytaj więcej

Pichceniomania
Wielkanocne jajka w szynce 8836

pietruszki, przyprawić do smaku i wszystko dokładnie wymieszać. Powstałą pastę wykładać na plasterki szynki i zwinąć w roladkę. Jogurt połączyć z chrzanem, majonezem , posiekaną natką pietruszki, polać roladki powstałym sosem i udekorować natka pietruszki. Podawać na śniadanie wielkanocne

Tradycyjna Kuchnia
Mięso z królika w śmietanie. 161

oleju z obu stron. Dodaj listki laurowe, posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, podlej nie dużą ilością wody i duś do miękkości pod przykryciem, od czasu do czasu podlewając sosem z pieczenia. Gdy mięso jest już dostatecznie miękkie, podlej je śmietaną wymieszaną wcześniej z mąką. Dopraw potrawę do smaki solą , pieprzem, przyprawą , wymieszaj i gotuj jeszcze parę minut. Gotowego królika

Przepisy i porady kulinarne
Surówka z kapusty z marchewką i jabłkiem (dieta dr Dąbrowskiej) 323

wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię z warzywami po grecku zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem

Kulinarne przygody Gatity
” Królewskie” wątróbki drobiowe 261

tego absolutnie , nie chcemy . Podczas smażenia , dodajemy do wątróbek miód . W momencie , kiedy będą już ładnie zrumienione , wlewamy cherry , musztardę i śmietanę . Doprowadzamy do wrzenia , jeśli użyliście prawdziwej kremówki , sos sam się zagęścił i można danie doprawić solą , pieprzem do smaku . Wątróbki zawsze solimy na końcu , wtedy nie robią się twarde i suche . Podajemy na gorąco ,posypane natką , z dowolnym

Ogrodnik w podróży
Ryż smażony z jajkiem 198

Jamiego Olivera z jego książki "5 składników". Ryz smażony z jajkiem pęczek dymki 250 g ugotowanego brązowego ryżu basmati 2 czubate łyżeczki dżemu z chili, ja użyłam słodkiego sosu chili 2 jajka 150 g groszku mrożonego (tofu, nerkowców, czy w wersji mięsnej usmażonych kosteczek kurczaka) W woku lub na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy pokrojone dymki i smazymy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Penne z kurczakiem, suszonymi pomidorami i szpinakiem oprószone serem feta 169

świeżego szpinaku. Całość dusimy około 5 minut. • Kiedy szpinak jest już miękki dodajemy pokrojone w paseczki suszone pomidory wraz z odrobiną oliwy. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem do smaku. • Sos łączymy z uprzednio ugotowanym makaronem i podsmażamy chwilkę na patelni. • Na talerz wykładamy gorący makaron i oprószamy go kawałkami sera feta

KUCHNIA POLSKA
Gumiklyjzy-czyli śląskie kluski ziemniaczane 238

żółtka, jeszcze inne wcale. Tak naprawdę zależy kto jak się przyzwyczai.  To co jednak jest charakterystyczne dla ów klusek, to maleńkie wgłębienie-dziurka, która ma wypełnić się aromatycznym sosem.  Ja z myślą o niniejszym daniu przywołuję sobie wspomnienia z dzieciństwa, które niejako nawiązują do naszej regionalnej tradycji przygotowywania klusek w ramach dania głównego na niedzielny obiad. Pamiętam

wyjątkowa kucnia
Penne z tuńczykiem i pomidorami 224

niej czosnek pokrojony w plasterki. Dodaj pomidory i podsmażaj jeszcze 5 minut mieszając. Do podsmażonych pomidorów wlej wino i duś jeszcze 3-4 minuty. Odsącz tuńczyka, dodaj do sosu. Dodaj ugotowany makaron.  Przypraw pieprzem i solą. Duś przez chwilkę.  Podawaj posypane natką pietruszki. Smacznego

Różne smaki w kuchni
Makaron z cukinia i kurczakiem 167

sól  i podsmażamy przez chwilę. 5. Do cukinii i kurczaka dodajemy pomidory w puszce i koncentrat pomidorowy. 6. Dusimy do momentu aż pomidory się rozpadną i powstanie gęsty sos. 7. Pod koniec dodajemy bazylię i oregano. Wrzucamy ugotowany wcześniej makaron i dusimy jeszcze ok. 5 minut. Gotowe:) Zamiast pomidorów w puszce można dodać świeże pomidory ( należy je sparzyć, obrać

la cuchara
Pavlova na bogato 211

Pavlova, lub jak kto woli -Pawłowa- to słynny deser bezowy.  Można modyfikować przepis według własnych upodobań.  Można użyć owoców, czekolady, ulubionych sosów, na przykład karmelowy lub solony karmel.  Największa trudnością jest upieczenie bezy, choć ja i tak jestem zdania, że nie taki diabeł straszny.  Trzeba trzymać się zasad a uda się wyśmienicie.   Po pierwsze

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Chrupiący Pan czyli Croque Monsieur - najsłynniejsza francuska kanapka. Moja recenzja opiekacza Breville DuraCeramic VST071X 202

zawsze zachwyca mocno spieczoną skórką, delikatnym wnętrzem z gotowanej szynki i dojrzewającego sera oraz odrobiną musztardy Dijon. Na jego wierzchu znajdziemy parmezan. Najczęściej spotkać można taką kanapkę w towarzystwie sosu beszamelowego, jednak ja dzisiaj proponuję Croque Monsieur z sałatką z francuskim dressingiem, która uzupełnia tosty, sprawiając, że całość nadaje się nie tylko na przepyszne śniadanie, ale i na błyskawiczny obiad

Poezja Smaków - blog kulinarny